Rozemarijn Oldis

Een koude, heldere nacht in de Australische Alpen zal me waarschijnlijk in het donker een berg op laten rijden, camera-uitrusting in de aanslag en de opwinding van de achtervolging die me aanspoort.

Als ik een bocht rond en de magie verschijnt, dan ben ik uit de auto en zet ik mijn versnelling als een schot. Het vergezicht dat ik najaag is dat van de Melkweg, die grimmig opvalt tegen een zwarte hemel met een interessante voorgrond om deze te kaderen en te verbeteren.

Soms heb ik geluk en komen de focus, de belichting, de hoek van de opgaande Melkweg en de details op de voorgrond samen om iets speciaals te creëren. Wanneer dat gebeurt, zijn de kou, de voorbereiding en het reizen allemaal de moeite waard.

Wachten in de duisternis tot het beeld op het scherm verschijnt, is een moment van pure anticipatie. Soms is het beeld dat verschijnt, het 30 seconden, hoge ISO, snelle diafragma product, zo verbluffend dat het adembenemend is. Het is moeilijk om de sensatie van nachtfotografie te verslaan, want het menselijk oog kan niet zien wat de gevoelige sensor kan opnemen. Daarin schuilt het verslavende karakter van fotografie in het donker.

Ik begon deze fase van mijn fotografische reis ongeveer zes jaar geleden en ik ben nog steeds een leerling. Mijn daglichtfotografie gaat terug tot toen ik op achtjarige leeftijd voor het eerst een camera vasthield. Landschappen van een beklijvende, etherische aard zijn al tientallen jaren mijn passie.

Sinds het aanbreken van het digitale tijdperk gebruik ik Canon uitsluitend voor mijn camerabody’s. Voor mijn lenzen heb ik echter vertrouwd op Tamron, Samyang en Sigma. Een decennium na de aankoop van mijn eerste DSLR, toen mijn verblijf in astrofotografie serieuzer werd, wist ik dat mijn oude werkpaard beperkt was en dat een andere camera-lenscombinatie nodig was.

De Canon EOS 6D was perfect voor mij met zijn volformaat sensor, uitstekende lage lichtgevoeligheid en relatief lage ruisniveaus. Het had ook een redelijk prijskaartje. Het heeft bewezen een prachtige camera te zijn om mee te werken in samenwerking met de Tamron SP 24-70mmF / 2.8 Di VC USD.

Soms heb ik een groothoeklens nodig om de sterren vast te leggen zonder een panorama (gids) aan elkaar te naaien. De Samyang XP 14mm f/2.4 groothoeklens, een prachtig stuk glas en het prijskaartje meer dan waard, past bij de rekening. Deze lens, gecombineerd met de 6D, heeft enkele van mijn beste astrofotografiefoto’s tot nu toe geproduceerd.

Er zijn momenten waarop deze camera niet de juiste keuze is – misschien is hij te zwaar voor de situatie of misschien ben ik terughoudend om hem bij slecht weer uit te schakelen. Dan werken de Canon EOS 760D camera en Sigma DC 18-250mm f/3.5-6.3 lens combinatie goed. Deze kleinere camera met uitstekende zoomlens heeft veel mooie beelden opgeleverd.

Het derde item op de essentiële versnellingslijst is mijn balhoofdstatief. Ik heb een goed geprijsd model – de Vanguard Espod CX 203AGH. Tijdens het lopen is het lichtgewicht van dit statief een echte bonus. Samen met het statief komt de hoofdlamp, een essentieel onderdeel voor nachtfotografie en de externe ontspanknop, die voorkomt dat camerabewegingen een beeld met een lange sluitertijd bederven.

Kleding maakt deel uit van mijn voorbereiding, omdat veel van mijn fotografie in de sneeuw is, of in het donker en de kou. Een warme en waterdichte jas, muts en warme handschoenen zijn essentieel. Naast extra warme handschoenen draag ik altijd vingerloze handschoenen, omdat het manipuleren van de camerabediening met dikke handschoenen onmogelijk is. Als je handen eenmaal koud zijn, is het moeilijk om gefocust te blijven (excuseer de woordspeling).

Het sluitstuk van mijn kit is mijn auto – een Nissan X-Trail met winterbanden en Alpine Diesel. Wanneer je alleen een ijzige berg oprijdt, is het belangrijk om een betrouwbare auto te hebben om me daar veilig te brengen en thuis te brengen.

De X-Trail is ook groot genoeg voor mij om comfortabel achterin te slapen met de stoelen naar voren geklapt en een matras en slaapzak neergelegd. Ik vind het heerlijk om wakker te worden in het Alpine National Park met mist die overal om me heen wervelt en de ochtendzon die op het punt staat op te komen. Ik ben er klaar voor om het moment vast te leggen.

www.rosemaryoldisphotography.com.au | @rosemaryoldisphotography

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer