Gids voor naaktfotografie

FacebookPinterestDelen

Het menselijk lichaam is een wetenschappelijk wonder. Het is toevallig ook een mooi, veelzijdig en eindeloos fascinerend onderwerp voor foto’s en kunstwerken.

Als je naaktfotografie als je favoriete genre overweegt, ben je misschien geïnteresseerd om wat dieper in te gaan op wat het inhoudt en wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Dat is waar deze gids je doorheen zal leiden.

Het ding over naaktfotografie is dat het goed doen een delicate aanraking en enige gevoeligheid van de kant van de fotograaf vereist.

Met dat in gedachten geven we u enkele tips over hoe u het kunt aanpakken en hoe u met uw modellen kunt werken.

We zullen ook enkele must-know fotografen van het genre vermelden, zodat je hun werk kunt bekijken en geïnspireerd kunt raken.

Klaar? Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Waarom naaktfotografie?

Naaktfotografie is een tot nadenken stemmend genre. Voordat je erin springt, vraag jezelf af wat het is aan het naakte menselijke lichaam dat je boeit. Wat wil je vastleggen in je foto’s, en waarom?

Feit is dat naaktfoto’s niet erotisch of geseksualiseerd hoeven te zijn. Ze kunnen anatomisch zijn. Primal. Rauw. Gevoelig. Documentatief. En zeker artistiek.

In beeldende kunstfotografie is naaktheid een gemeenschappelijk thema. Dat is logisch als je terugkijkt in de kunstgeschiedenis: sinds de oudheid zijn naakten regelmatig te zien in beeldhouwkunst en schilderkunst.

De Venus van Willendorf zou ongeveer 25.000 jaar oud zijn. Er is Michaelangelo’s David Titiaan’s Venus van Urbino, Manet’s Olympia…

“Welke geest is zo leeg en blind, dat hij niet kan herkennen dat de voet edeler is dan de schoen, en de huid mooier dan het kledingstuk waarmee hij bekleed is?” – Michaelangelo

Een ander interessant aspect van naaktfotografie is dat de grenzen tussen het en andere genres sterk vervagen.

Naaktfotografie overlapt met glamourfotografie en zelfs modefotografie – kijk maar eens terug naar het werk van Helmut Newton voor tijdschriften als Vogue Paris in de jaren 1960 en ’70.

Perspectieven op naaktfotografie

Alle fotografen hebben hun eigen motivaties voor het fotograferen van naaktfotografie en hun eigen perspectieven op wat het betekent.

Afgezien van degenen die minder eervol zijn, zijn hier enkele perspectieven om te overwegen:

 • Naaktfotografie verwijdert al het andere

Bij gebrek aan kleding worden we gereduceerd tot natuurlijke lijnen, rondingen en texturen. Maar nog opmerkelijker is dat we ontdaan zijn van de culturele en identiteitsmarkeringen die mode biedt. We hebben niets om ons achter te verschuilen.

In die zin zijn naakte onderwerpen op hun kwetsbaarst, maar ook het meest reëel.

Voor sommige fotografen is dit strippen de belangrijkste aantrekkingskracht van naaktfotografie als genre. Het betekent dat ze zich kunnen concentreren op pure emotie of pure vorm zonder de afleiding van kleding en accessoires.

 • Het kan worden gebruikt om het onderwerp te versterken

Sommige naaktfotografen zien het als een middel tot empowerment. Dit is waar naaktfotografie en boudoirfotografie elkaar het meest overlappen.

Zoals de Australische fotografe Natalia Naa ons vertelde, is er veel vreugde te vinden in het creëren van intieme momenten van mensen, niet alleen met anderen, maar ook met hun eigen zelf.

“Ik wil de schoonheid en deugden van vrouwen vastleggen – hun vrouwelijkheid, hun sterke punten, hun waardigheid en waartoe ze in staat zijn – in de meest krachtige en mooie kunstvorm.” – Natalia Naa.

Vaak wordt dit type naakt- of semi-naaktfotoshoot gedaan met klanten die de foto’s willen voor hun eigen privé-aandenkens.

Bekijk onze gids voor boudoir poses en plus-size boudoir poses voor wat meer inspiratie.

 • Het kan erotiek en sensualiteit omarmen
Naakt model zittend op keukentegels

Bron: Sacha Leyendecker

Ik heb gezegd dat niet alle naaktfotography moet geseksualiseerd worden – maar veel ervan is dat natuurlijk wel! Sommige fotografen hebben erotische en sensuele fotografie tot een kunst verheven.

Als dit het soort stijl is dat je wilt fotograferen, is het de moeite waard om in gedachten te houden dat er meer komt kijken bij het creëren van een sensueel beeld dan een blote huid. Als je het creëren van een erotische sfeer onder de knie kunt krijgen met modellen die gekleed zijn, ben je meer dan halverwege.

Dit soort naaktfotografie is ook het lastigst te definiëren in termen van waar de grenzen liggen met softcore pornografie. Echt, hoe je de twee definieert – of dat je überhaupt een scheiding ziet – is nogal subjectief.

In de afgelopen decennia is dit type erotica veel meer mainstream geworden. Denk aan de verschillende tijdschriften die mode, kunst en cultuur hebben samengevoegd met erotische en naakte thema’s.

Een paar voorbeelden zijn Olivier Zahm’s Purple Magazines, of de print-slash-digitale titel Behandelt! waarin een naakte Emily Ratajkowski te zien was in het derde nummer.

Het komt erop neer dat sensualized naaktheid, hoewel algemeen geaccepteerd, moeilijker te bereiken is dan het lijkt. Om de kunst van smaakvolle maar erotische naakten onder de knie te krijgen, heb je planning, oefening en een gevoelige aanraking nodig.

 • Beeldende kunst naaktfotografie

Ten slotte, als je naakten wilt beschouwen als een vorm van kunstfotografie, kunnen ze echt een van de bovenstaande zijn.

“Beeldende kunst” staat zelf open voor verschillende definities, maar heeft niet alleen het potentieel om krachtig of erotisch te zijn, maar een stuk kunst naaktfotografie kan ook conceptueel of zelfs enigszins abstract van aard zijn.

7 beroemde naaktfotografen

Het veld van naaktfotografie is gevormd door vele invloedrijke (en vaak controversiële) figuren. Hier zijn er zeven die het weten waard zijn:

 • Wilhelm von Gloeden (1856-1931): De Duitse fotograaf Wilhelm von Gloeden werkte voornamelijk in Italië en is vooral bekend om zijn sierlijke, pastorale naakten van Siciliaanse jongens.
 • Imogen Cunningham (1883-1976) ·: Een van de eerste professionele vrouwelijke fotografen in de VS, Imogen Cunningham was een pionier van de kunst. Samen met haar bekende botanische portretten zijn haar intieme naaktfoto’s nu net zo delicaat en echt als toen ze ze maakte.
 • Helmut Newton (1920-2004): Newton, een enorm invloedrijke modefotograaf, verwerkte naaktheid, fetisjisme en voyeurisme in veel van zijn werk. Zijn erotisch geladen beelden bezochten de pagina’s van Vogue en andere tijdschriften.
 • Sam Haskins (1926-2009): Sam Haskins werd algemeen bekend in de jaren 1960 voor zijn fotoboeken (“Cowboy Kate”, “Five Girls” en anderen). Zijn veel geïmiteerde afbeeldingen van prachtige mod-modellen blijven een enorme bron van inspiratie in de modewereld.
 • Marc Lagrange (1957-2015): Deze Belgische kunstenaar stond bekend om het vastleggen van verlangen, emotie en intimiteit in zijn prachtige, vintage-achtige filmfotografie. Weelderige kostuums en rekwisieten brengen een fantastisch element in zijn naakten.
 • Sally Mann (1951-heden): De veelgeprezen Amerikaanse fotografe Sally Mann werd het meest beroemd – of berucht – toen ze controversieel foto’s publiceerde van haar jonge kinderen naakt. In Manns ogen legden deze naakten de onschuld van de jeugd vast en waren ze niet uitbuitend.
 • Henrik Purienne (1977-heden): De Zuid-Afrikaanse fotograaf Henrik Purienne vervaagt de grenzen van mode en erotiek, met zijn dromerige, retro-geïnspireerde beelden van meisjes – vaak fotomodellen.

12 Naakt fotografie Tips &ideeën

Laten we nu eens kijken naar enkele tips en ideeën om je volgende naaktfotografieproject te inspireren.

1. Laat je niet te veel ophangen aan uitrusting

Camerakleding van naaktfotograaf Stefan Soell

Cameraspullen van fotograaf Stefan Soell

Het is duidelijk dat je wat camera-uitrusting nodig hebt om naaktfotografie te maken. Dus welke uitrusting moet je kiezen?

Hoewel high-end apparatuur het leven gemakkelijker kan maken, is het niet essentieel. Belangrijker is dat je als fotograaf je stijl ontwikkelt.

Naaktfotografie is een van die genres waar de technische specificaties glorieus secundair zijn aan het onderwerp, het concept en de uitvoering.

Het hebben van minder apparatuur kan zelfs een creatieve beperking zijn: wanneer je wordt gepusht om meer te doen met minder, kunnen de resultaten aangenaam verrassend zijn.

De Duitse fotograaf Stefan Soell vertelde ons in zijn Shotkit-functie dat wanneer hij buiten fotografeert, hij vasthoudt aan het dragen van slechts twee Canon-zoomlenzen (een 24-70 mm en een 70-200 mm):

“Te veel apparatuur zou de spontaniteit en lichtheid van mijn fotografie wegnemen,” zegt hij.

Een beetje korrel, onscherpte of onderbelichting kan zelfs bijdragen aan het mysterie als het gaat om naaktfoto’s, dus wees geenbang om te beginnen met wat je hebt en het van daaruit te nemen.

2. Respecteer uw modellen

Naakt vrouwelijk model op strand

Bron: Natalia Naa

We hebben allemaal verhalen gehoord van onethische fotografen met bijbedoelingen om hun modellen naakt te krijgen. We hoeven nauwelijks te zeggen dat dit niet OK.

Dus laten we aannemen dat je dit genre benadert vanuit een plaats van echte kunst. Het kan nog steeds gemakkelijk zijn om verkeerd te worden begrepen of om onbewust je onderwerpen ongemakkelijk of onveilig te laten voelen, ondanks je beste bedoelingen.

Met dat in gedachten is tip nummer 2 om altijd de privacy en persoonlijke ruimte van uw modellen te respecteren. Raak ze niet aan. Als er iets is dat je echt moet aanpassen, vraag het dan eerst.

En ga er niet vanuit dat je onderwerp zich helemaal op zijn gemak voelt om overal en altijd naakt te zijn, alleen maar omdat ze ermee hebben ingestemd om naakt te poseren. Ze geven er misschien de voorkeur aan om een badjas aan te houden terwijl ze worden geposeerd en doen het pas uit als het schot klaar is.

Als dat zo is, respecteer dat dan en werk eraan om de hoeveelheid tijd die ze blootgesteld doorbrengen te beperken – vooral als ze buiten fotograferen.

Doe ten slotte wat u kunt om uw modellen comfortabel te maken. Dat omvat veel verwarming, en onthoud dat dit advies niet alleen beperkt is tot de meisjes – dudeoir is ook een ding!

3. Communiceer

Mannelijk naaktmodel onder water

Krediet: Utpal Pande

Idealiter wilt u beginnen met het opbouwen van een band met uw model voor de shoot begint. Dus ontmoet ze, zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen en, het allerbelangrijkste, communiceer precies wat je wilt bereiken.

Leg ze uit wat voor soort shoot je wilt doen, je artistieke visie, wat je van ze vraagt en waar de foto’s voor zullen zijn. Als ze online of op sociale media worden gebruikt, informeer ze daar dan ook over.

Controleer voor al die dingen of ze zich op hun gemak voelen bij je plannen.

Vraag om de input van je model: je regisseert misschien de shoot, maar ze zullen zich meer op hun gemak voelen als ze een gewaardeerd onderdeel zijn van het creatieve team, plus ze hebben misschien een aantal waardevolle ideeën om te delen.

Vergeet ten slotte de modelvrijgaveformulieren niet.

4. Neem landschappen op

Beeldende kunst naakt in strandlandschap

Bron: Stefan Soell

Nu op enkele tips en ideeën voor je volgende batch naaktfoto’s.

Het is je misschien opgevallen dat veel fine art naaktfotografie landschappen bevat. Daar is een reden voor: een naakt menselijk lichaam afgezet tegen natuurlijke elementen zorgt voor een prachtige juxtapositie.

Aan de ene kant kun je zo’n compositie gebruiken om een vergelijking te maken tussen de vorm van het lichaam en de vormen binnen het natuurlijke landschap. Bijvoorbeeld een naakt lichaam opgerold en genesteld in de kromming van een rotswand, of de billen van een gevoelig onderwerp gemaakt om verre heuvels te spiegelen.

Aan de andere kant kan er iets schokkends zijn aan het zien van een naakt lichaam in de natuur. Onze geest verbindt de twee elementen als even rauw en natuurlijk; tegelijkertijd zegt onze sociale conditionering anders.

Als je een naaktfotoshoot buiten doet, let dan op hoe het lichaam de elementen eromheen aanvult of contrasteert.

5. Probeer verschillende gewassen

Zwart-wit vrouwelijk lichaam

Bron: Alexander Krivitskiy

Het naakte lichaam geeft je voldoende oppervlakte om mee te experimenteren.

Overweeg uw gewassen en hoe u unieke en interessante foto’s kunt maken door selectief te zijn over wat u weglaat en wat u erin laat.

U kunt een “vul het frame” -techniek gebruiken om uw hele compositie te vullen met slechts een deel van het lichaam. Of u kunt op creatieve wijze negatieve ruimte gebruiken om bepaalde lichaamsdelen te markeren en het oog van de kijker te trekken waar u het wilt hebben.

Creatief bijsnijden kan ook mysterie toevoegen door het onderwerp te anonimiseren of hun bescheidenheid te behouden.

6. Gebruik schaduwen om mysterie te creëren

Vrouwelijk model naakt opgerold

Bron: Evelyn Chong

Een andere manier om mysterie en intriges toe te voegen aan naaktfoto’s is met het zware gebruik van schaduwen.

De bovenstaande afbeelding is een goed voorbeeld: de low-key verlichting houdt het onderwerp in de schaduw met alleen de rondingen van het lichaam gemarkeerd, terwijl het weloverwogen gebruik van negatieve ruimte het oog naar beneden trekt en een gevoel van isolatie creëert.

Het resulterende effect is verbluffend.

7. Gebruik vloeiend poseren

naakt meisje op bed

Bron: Sacha Leyendecker

Perfect geposeerde naakten zijn een prachtig ding, maar je kunt ook een aantal verbluffende foto’s maken door vloeibaarheid op te nemen.

Dit werkt het beste als je model eenmaal ontspannen is in de shoot. Vraag ze om te bewegen en laat ze aan “stroom” in verschillende posities terwijl je wegklikt.

Door dit te doen, kun je een aantal unieke en onconventionele poses krijgen, zoals het briljante voorbeeld van Sacha Leyendecker hierboven.

We hebben veel geweldige gidsen over poseren hier op Shotkit – probeer deze over het poseren van mensen om te beginnen.

8. Speel met schaduwen en silhouetten

Schaduw van vrouwelijk model

Bron: Julia Kuzenkov

Met een naaktmodel heb je de mogelijkheid om minder te focussen op detail en meer op vorm. Met dat in gedachten zijn naakten het ideale onderwerp voor silhouetten en schimmige contouren.

Voor elke silhouetfotografie heb je achtergrondverlichting nodig. Plaats uw model voor een lichtbron – het kan een raam, studiolicht, wat dan ook zijn – en stel ze zo voor dat de lijnen en rondingen van het lichaam worden geaccentueerd.

U kunt ook proberen het licht te gebruiken om schaduwen op een muur of achtergrond te werpen.

9. Doe een stap terug

Vrouwtje naakt van achteren gefotografeerd door Sacha Leyendecker

Bron: Sacha Leyendecker

Ons lichaam heeft ontelbare fijne kneepjes die fascinerend zijn close-up. Toch – vergeet niet om te experimenteren met fotograferen van verder weg.

Het opnemen van meer van de omgeving kan zorgen voor interessante en mooie eindbeelden. In deze gevallen wordt het lichaam slechts één element in een bredere scène, dus let op de compositie en hoe je het plaatst.

Een ander voordeel van verder weg zijn, is dat het minder ontmoedigend kan zijn voor uw model – waardoor ze in het begin comfortabeler worden.

10. Wees creatief met water

Vrouwelijk model in melkbad met bloemen

Bron: Natalia Naa

Er is een natuurlijk opvallende juxtapositie tussen de vloeibaarheid van water en de stevigheid van de menselijke vorm.

Als je thuis bent in onderwaterfotografie, kan het doen van een naaktfotoshoot terwijl je ondergedompeld bent in een meer of de oceaan zorgen voor adembenemende, nimfachtige beelden.

Zelfs een eenvoudig bad opent een wereld van mogelijkheden. Probeer een melkbadfotoshoot voor een etherische manier om het lichaam van je onderwerp gedeeltelijk te bedekken.

11. Wees de Voyeur

Naaktmodel geschoten in spiegelreflectie

Bron: Sacha Leyendecker

Hoewel je zeker een naaktportret van je model kunt vastleggen terwijl ze rechtstreeks met de camera communiceren, is er ook de fly-on-the-wall-benadering.

Instrueer je model om te doen alsof je er niet eens bent en vuur dan weg. Spiegels en andere reflecterende oppervlakken kunnen nog een extra laag toevoegen aan dit soort opnamen.

Er is iets oneindig intrigerends en mysterieus aan fotografie vastgelegd vanuit een voyeuristisch oogpunt. Niet alleen de fotograaf is voyeur, maar ook de kijker.

Met naaktfotografie heb je veel mogelijkheden om dit in je voordeel te gebruiken.

12. Speel met hoeken

Naaktfotografie met vrouwelijk model van onderaf gefotografeerd

Bron: Alexander Krivitskiy

Een ander ding om in gedachten te houden bij naaktfotografie is dat je perspectief kunt gebruiken om de manier waarop het lichaam wordt waargenomen te veranderen.

Fotograferen vanuit verschillende hoeken kan functies en vormen vervormen – probeer dit te gebruiken voor een creatief effect.

Fotografeer van bovenaf om je onderwerp er klein en onbeduidend uit te laten zien tegen een natuurlijk landschap, of fotografeer van laag naar beneden om ze groter dan het leven te maken.

Naaktfotografie Laatste woorden

Beginnen aan een naaktfotoshoot – vooral je eerste – kan ontmoedigend zijn. En dat geldt zowel voor de fotograaf als voor het model – wanneer iemand voor ons poseert op zijn meest kale en kwetsbare manier, willen we hem de best mogelijke resultaten geven!

Zoals met alle soorten fotografie, komt het beheersen van dit genre neer op onderzoek, planning en vooral praktijk. Dus ga erop uit en probeer het eens.

Hopelijk heb je inspiratie en ideeën gevonden in deze gids. Ik hoor graag van je met eventuele vragen, opmerkingen of tips van jezelf, dus neem deel aan het onderstaande gesprek.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer