Stuck Pixel Fixing Guide (Diagnose, Fix &Prevent)

FacebookPinterestDelen

Kunt u een vastzittende pixel op het LCD-scherm of laptopscherm van uw computer repareren?

Ja, absoluut! Deze gids laat u zien hoe.

Als je je ooit hebt afgevraagd of vastzittende pixels permanent zijn of dat dode pixels zich verspreiden of verdwijnen, vind je hier alle antwoorden.

(Spoiler alert: je kunt een vastzittende pixel repareren, maar je kunt een dode pixel niet repareren!)

We zullen ook kijken hoe vastzittende pixels in de eerste plaats gebeuren en hoe ze kunnen worden voorkomen.

Tijd om je scherm te repareren – laten we vast in de tutorial!

Inhoudsopgave

Hoe een vastzittende pixel op een LCD-monitor te repareren

U kunt een vastzittende pixel ervaren op een nieuw of gebruikt LCD-scherm. Als de garantie van uw monitor is verlopen of als de fabrikant de monitor niet vervangt omdat hij een of twee vastzittende pixels acceptabel vindt, kunt u een paar dingen doen.

Ik zal je vertellen over een paar methoden om vastzittende pixels te repareren in volgorde van risico, hoewel alleen wrijven of tikken methoden daadwerkelijk schade kunnen veroorzaken.

Houd er rekening mee dat geen van deze methoden volledig volledig bewijs is.

Ze zouden echter in de meeste situaties moeten helpen, en daarom wilt u ze misschien eens proberen voordat u uw geld uitgeeft aan het bellen van een specialist of besluit om uw monitor te laten vervangen.

Methode #1: Afwachten.

Dit is natuurlijk de veiligste methode, maar het is niet altijd effectief. Als je onlangs een vastzittende pixel hebt ontdekt, kun je proberen de monitor uit te schakelen en een dag of twee los te koppelen. Wanneer de schade wordt veroorzaakt door overmatig gebruik, kan dit helpen.

Andere keren worden vastzittende pixels vanzelf gefixeerd, of kunnen ze in ieder geval minder opvallen omdat ze minder helder worden.

Dus als het niet te vervelend is voor je werk, kun je proberen het af te wachten en te zien of er iets verbetert.

Methode # 2: Pixelfixatiesoftware

Er zijn veel websites die een vastzittende pixelfixatieservice aanbieden. Ze werken min of meer op dezelfde manier, door pixels te laten knipperen en hopelijk de defecte pixels los te maken.

Je zult merken dat veel van hen draaien met Flash, die niet langer beschikbaar is – gelukkig is hier een waar je nog steeds op kunt vertrouwen – JScreenFix.

JScreenFix is een gratis online service die uw probleem van vastzittende pixels kan oplossen. U hoeft niets te downloaden, dus het is niet invasief of schadelijk.

Bezoek de website jscreenfix.com en scroll naar beneden om de knop Start JScreenFix te vinden – klik erop. Het opent een zwart scherm met een vierkant vol flikkerende pixels. De instructies verschijnen daar – wat je echter moet doen, is dit vierkant naar het gebied slepen waar de vastzittende pixel zich bevindt. Laat het vervolgens minstens tien minuten staan.

Als het je vastzittende pixel bij de eerste poging niet repareert, kun je een paar pogingen doen om het iets langer te laten staan. Meestal klaart deze methode de klus, maar het is geen 100% garantie.

* Veiligheidsopmerking: als u epilepsie heeft, moet u voorkomen dat u een van deze vastzittende pixelfixerwebsites of -software gebruikt, omdat ze werken met knipperende onregelmatige lichten.

Methode #3: Druk uitoefenen

Elke techniek die inhoudt dat er druk wordt uitgeoefend om een vastzittende pixel te repareren, kan mogelijk meer schade aanrichten dan goed. Hier vindt u enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om deze kansen te minimaliseren.

Als u echter besluit dit te doen, is dit op eigen risico.

  1. Schakel uw computerscherm of monitor in omdat de pixel moet werken om de drukmethoden een kans te geven.
  2. Bepaal of je hete, vastzittende of dode pixels hebt – als je het verschil tussen deze niet kent, lees dan eerst het volgende gedeelte. Alleen als de pixel vastzit, heb je een kans om deze te repareren met een drukmethode.
  3. Open een zwarte afbeelding als achtergrond in de modus Volledig scherm of gebruik een zwart browservenster zoals dit. Hoe dan ook, laat niet alleen een leeg signaal achter. Dit heeft weer te maken met het feit dat je de pixel nodig hebt om de tegenlicht aan te hebben. Zorg ervoor dat het scherm schoon is om te voorkomen dat stof wordt verward met slechte pixels.
  4. Koop een stylus of Touch-pen om druk uit te oefenen op de monitor zonder deze te beschadigen. Anders kunt u proberen uw vingerpakking te gebruikened met een microvezeldoek.
  5. Met welk instrument u ook besluit te gebruiken, drukt u zachtjes op het gebied met de vastzittende pixel en wrijft u er een paar seconden over en verwijdert u vervolgens de druk.
  6. Als het niet werkt, kun je proberen net iets meer druk uit te oefenen. Pas op dat je niet te hard drukt, anders kun je het probleem verergeren.
  7. U kunt ook proberen methoden te combineren en zachte druk uit te oefenen terwijl u pixelfixatiesoftware gebruikt.

Sommige mensen raden een warmtemethode aan waarbij u een haardroger gebruikt om de plek te verwarmen terwijl u druk uitoefent op de monitor om een vastzittende pixel te repareren. Anderen stellen voor om een vochtige doek met warm water te gebruiken om de warmte direct aan te brengen.

Je kunt echter eindigen met iets ergers dan een vastzittende pixel. De drukmethode vertegenwoordigt al een klein risico om uw monitor te beschadigen – als u warmte toevoegt, verhoogt u dat risico.

Dode pixel versus vastzittende pixel – Wat is het verschil?

Om de mogelijke pixelproblemen te begrijpen waarmee u te maken kunt krijgen – en of u ze al dan niet kunt oplossen – moet u weten dat een LCD-scherm wordt gemaakt door pixels. Drie subpixels vormen elke pixel : één is rood, één is groen en één is blauw (RGB).

Wanneer u een pixeldefect heeft, betekent dit dat een of meer van de subpixels niet werken zoals ze zouden moeten werken. Laten we eens kijken hoe deze zich kunnen presenteren.

  • Dode pixels

Dode pixels tonen geen licht en wat is de afwezigheid van licht? Donker. Dus als je een zwarte pixel op je monitor ziet, is het een dode pixel. Deze vallen meer op wanneer u met een witte achtergrond werkt.

  • Vastzittende pixels

Een vastzittende pixel is wanneer een of twee van de subpixels altijd aan staan. Dus als je een kleurpunt hebt, betekent dit dat je een vastzittende pixel hebt.

  • Hete pixels

De derde optie is dat je een witte pixel ziet – deze staan bekend als hete pixels. Dat betekent dat alle drie de kleuren (rood, groen en blauw) altijd aan staan – dit resulteert in wit licht. Deze zijn duidelijker op een donkere achtergrond.

Wat veroorzaakt dode of vastzittende pixels?

Dus nu weet je welk type defecte pixels je kunt tegenkomen en hoe je ze kunt identificeren. Op dit moment vraag je je misschien af hoe vastzittende pixels kunnen gebeuren?

Om te begrijpen hoe een hete, dode en vastzittende pixel ontstaat, wil ik beginnen met uit te leggen hoe een monitor werkt.

LCD staat voor liquid crystal display. Deze monitoren zijn gemaakt met meerdere lagen. Helemaal achterin hebben ze de lichtbron die het scherm verlicht met wit gelijkmatig licht.

De reden waarom we niet de hele tijd een volledig wit scherm zien, is dat er ook een laag met kleurfilters is. Deze laag heeft een rood, groen en blauw filter per pixel (RGB) – elk van die zou een subpixel zijn.

Afhankelijk van welke van deze subpixels op een bepaald moment zichtbaar zijn, zie je verschillende kleurpixels.

Om te bepalen welke van die pixels en subpixels zijn ingeschakeld en hoe helder ze zijn, hebben LCD-monitoren andere lagen om bepaald licht te blokkeren.

Twee van deze ‘blokkerende’ lagen zijn polarisatiefilters – de eerste filtert de lichtgolven in één richting en de tweede in de tegenovergestelde richting.

Vervolgens wijzigen de vloeibare kristallen tussendoor de oriëntatie van het licht om te bepalen welke door het polarisatiefilter gaat.

Ze kunnen dit doen op basis van de hoeveelheid spanning. Geen spanning betekent dat licht kan passeren – volledige spanning blokkeert het licht.  Alles daartussenin laat een andere hoeveelheid licht door.

Ik weet dat het niet erg gemakkelijk klinkt, maar je kunt de uitleg met diagrammen in de YouTube-video hierboven zien als dat nodig is.

Hoe dan ook, al deze uitleg is om je te vertellen dat vastzittende of dode pixels vaak gebeuren omdat er een gebroken transistor is die er niet in slaagt om spanning te leveren aan een bepaalde pixel of subpixel.

Houd er rekening mee dat er twee soorten LCD-monitoren zijn: TN (Twisted Nematic) en IPS (In-Plane Switching). Op TN-monitoren is de standaard zonder spanning ingeschakeld. Dus als de transistor geen stroom levert, is de pixel niet dood (zwart) maar heet (wit). Op IPS-monitoren werkt het andersom.

Meestal is de schade in de transistor een fabricagefout. Het kan echter ook gebeuren omdat de monitor valt of fysieke schade oploopt.

Alle LCD-schermen zijn gevoelig voor dit soort schade – het kan een monitor, een laptop, een smartphone of een tv zijn.

Hoe controleer je op dode pixels?

Zoals eerder vermeld, is een dode pixel een zwarte vlek op uw computer en LCD-scherm. De eenvoudigste manier om ze te herkennen is op een volledig wit scherm.

U kunt dus een dode pixeltest gebruiken. Er zijn enkele gratis online, zoals die van LCD Tech. U hoeft alleen maar op de knop Starttest te klikken en dit zal ga automatisch naar de modus Volledig scherm in volledig wit.

Er zijn dode pixeltest-apps voor iOS en Android als je je smartphonescherm wilt controleren op dode of vastzittende pixels.

Zorg ervoor dat uw monitor schoon is om dode pixels beter te identificeren. Omdat het scherm volledig wit zal zijn, kun je dit ook gebruiken om vastzittende pixels te vinden. Aan de andere kant is een hete pixel niet zichtbaar – hiervoor heb je een donker scherm nodig.

Hoe vastzittende pixels te voorkomen

Soms kunt u pech hebben en uw nieuwe computer of monitor ontvangen met een originele pixelfout. In de meeste gevallen zijn dit dode pixels en daarom kunt u niets anders doen dan proberen uw monitor uit te wisselen met de fabrikant.

Vastzittende pixels kunnen worden voorkomen met behulp van screensavers die voortdurend de spanning veranderen die elke pixel ontvangt.

Schakel het scherm ook uit wanneer u het niet gebruikt. Je kunt er een gewoonte van maken om het handmatig in slaap te brengen of uit te schakelen wanneer je er vanaf stapt.

Anders kunt u automatische functies gebruiken om de monitor in de stand-bymodus te zetten na een bepaalde periode van inactiviteit.

Houd er rekening mee dat dit slechts goede praktijken zijn die de levensduur van uw LCD-scherm kunnen verlengen. Helaas is er geen volledig bewijsmethode om te voorkomen dat er pixels vast komen te zitten.

Veelgestelde Vragen over Stuck Pixels &Dead Pixels

Zijn vastzittende pixels permanent?

Vastzittende pixels zijn de meest oplosbare problemen die u kunt hebben met uw pixels. Een vastzittende pixel kan vanzelf verdwijnen, of u kunt andere methoden gebruiken om te proberen deze te repareren – in dit artikel vindt u er enkele.

Is 1 dode pixel acceptabel? (Is één dode pixel slecht?)

Het hangt af van de klasse van de monitor die u hebt – alleen klasse I-monitoren mogen geen dode pixels hebben. Voor andere klassen zullen de meeste fabrikanten één dode pixel als acceptabel beschouwen. Dit betekent dat ze uw nieuwe monitor waarschijnlijk niet zullen vervangen.

Natuurlijk, als dit voor jou acceptabel is, is het een andere zaak. Het hangt vaak af van de locatie van de dode pixel en de grootte van de monitor. Als u het onaanvaardbaar vindt, moet u het nog steeds een kans geven op de garantie en kijken of u het kunt laten ruilen. Controleer de ISO 13406-2 om de ‘aanvaardbare’ normen te zien volgens het type monitor.

Zullen dode pixels zich verspreiden?

Normaal gesproken niet. Als u merkt dat ze zich verspreiden, bel dan een specialist om te bepalen wat het probleem is en of het kan worden opgelost.

Zullen dode pixels verdwijnen?

Nee, dode pixels gaan niet vanzelf weg – meestal zijn ze niet eens te repareren. Voordat je het opgeeft, moet je er echter voor zorgen dat de pixel echt dood is en niet vastzit – want vastzittende pixels kunnen verdwijnen.

Hoe groot is een dode pixel?

Het hangt af van de grootte van de monitor en de resolutie. Hoe hoger de resolutie , hoe kleiner de pixel.

Hoe opvallend zijn dode pixels?

Dode pixels vallen meer op in lichte gebieden omdat ze zwart zijn. Het hangt ook af van de grootte van de pixel, de grootte van het scherm en de resolutie. Houd er rekening mee dat als je eenmaal weet dat het er is, je het blijft opmerken.

Laatste woorden

Kortom, het hebben van een hete, vastzittende of dode pixel in uw LCD-scherm is heel gebruikelijk in de meeste schermen en monitoren op consumentenniveau.

Als uw garantie geldig is en u uw apparaat kunt laten ruilen, is dat de beste manier om dit te doen. Bepaal anders welk type pixelprobleem je hebt.

Er zijn een paar verschillende methoden om vastzittende pixels te repareren – hoewel geen van hen zeker is. Aan de andere kant kunnen hete en dode pixels niet worden opgelost.

Ik hoop dat je deze gids nuttig vond. Als je vragen hebt of tips wilt delen over het voorkomen, detecteren en repareren van defecte pixels, laat dan een reactie achter.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer