Mat Chacon

FacebookPinterestDelen

Hallo! Mijn naam is Mat Chacon en ik ben een herstellende CEO die freelance fotojournalist is geworden in Seattle, Washington.

Ik pakte mijn eerste camera, een voorzichtig gebruikte Leica M6, begin 2016 en gebruikte deze om mijn zakelijke reis te documenteren, waarbij ik een hightechbedrijf contrasteerde met een low-tech medium.

Dat veranderde allemaal tijdens de protesten van 2020 over raciale onrechtvaardigheid en economische ongelijkheid. Ik werd letterlijk meegetrokken in de burgerlijke onrust toen mijn flatgebouw werd omsingeld door de Nationale Garde nadat ik bijna was verwoest in de rellen van de stad.

Opgroeiend in armoede als Hispanic in Phoenix, Arizona, en met familie en vrienden die voormalige politieagenten zijn, bevond ik me in een unieke positie om me te identificeren met de demonstranten en de politie. Ik leefde mee met de strijd van beide kanten en gebruikte mijn camera’s om de strijd voor onvervreemdbare rechten vast te leggen.

Als ondernemer kon ik mezelf uit de armoede trekken. Als fotograaf kan ik nu mijn achtergrond en ervaring gebruiken om anderen een stem te geven en hun verhalen visueel te vertellen om hen te helpen boven hun omstandigheden uit te stijgen en naar een meer rechtvaardige samenleving te gaan.

Ik ben nu een fulltime, onafhankelijke fotojournalist, die meestal mensen over de hele wereld documenteert die de straat op gaan om hun stem te laten horen in de hoop de gelijkheidskloof te overbruggen. Sommige van mijn foto’s zijn te zien geweest in Leica Fotografie International en getoond op meerdere galerijevenementen, die elke keer uitverkocht zijn. Ik heb ook studies in fotojournalistiek afgerond bij het New York Institute of Photography.

Fotografie brengt me een artistieke vreugde die mogelijk wordt gemaakt door de technische elementen van camera’s en uitrusting. Ik geloof dat het het perfecte huwelijk is van kunst en wetenschap.

Belangrijkste Gear Talk

Mijn fotografie wordt bijna uitsluitend buiten gedaan en begint meestal ruim voor zonsopgang en eindigt lang na zonsondergang, soms zelfs tot de volgende dag, met sterk uiteenlopende lichtomstandigheden. Ik heb solide apparatuur nodig die ik kan vertrouwen om altijd te presteren en beelden van hoge kwaliteit te produceren. In de loop der jaren heb ik meerdere camerasystemen gebruikt, maar er is maar één merk dat ik impliciet vertrouw: Leica.

In mijn ervaring zijn Leica camera’s van extreem hoge kwaliteit en gebouwd als tanks. Elke keer als ik een rel of protest heb gefotografeerd, worden mijn Leica’s op lichamen geslagen, met projectielen geraakt en op de stoep geslagen, maar ze laten me nooit in de steek. Hoewel mijn Leica’s er nu misschien een beetje ruw uitzien, draagt dat alleen maar bij aan hun karakter. Elk merkteken vertelt een verhaal.

Camera

Ik reis altijd met drie camerabody’s en één speciale videocamera.

Leica Q (Type 116) – Dit is mijn primaire camera. Het is een compacte, spiegelloze camera met een 24 megapixel full-frame CMOS-sensor en een vaste 28mm f/1.7 lens die verbluffende groothoekbeelden produceert. Ik ben dol op deze camera en gebruik hem voor meer dan 90% van mijn foto’s.

Het is klein genoeg om overal mee naartoe te nemen, totaal onopvallend en kan stil fotograferen tussen 100-50.000 ISO, waardoor het ideaal is voor het vastleggen van elke situatie in elke lichtomstandigheden.

Hoewel dit model niet weerbestendig is en slechts één SD-kaartsleuf heeft, heb ik nog nooit een probleem gehad. Ik heb deze camera gefotografeerd in de regen, bij vriestemperaturen in de sneeuw en zelfs in een belachelijk vochtig moeras in Florida en hij wordt altijd uitgevoerd als een kampioen!

Leica SL (Type 601) – Dit is mijn secundaire camera. Hoewel een beetje zwaar op bijna 2 pond zonder lens, is het een volledig verweerde behuizing gemaakt van twee stevige hunks van gefreesd aluminium met een 24 megapixel full-frame sensor in 35 mm-formaat en twee SD-kaartsleuven.

Het kan ook ISO 50-50.000 opnemen, waardoor het geweldig is voor uitdagende lichtomstandigheden. Ik ben verliefd op de kristalheldere 4,4 megapixel zoeker. Maar het beste deel is het L-mount systeem, waardoor het gemakkelijk is om te schakelen tussen een verscheidenheid aan L-mount lenzen van Leica, Panasonic en Sigma.

Leica M6 TTL (Through The Lens) – Dit is mijn back-up body. Gebouwd in de late jaren 1990, het is een old school 35mm filmcamera met een zeer stille mechanische sluiter en een ingebouwde lichtmeter. Ik draag deze camera met drie tot vier rollen HP ILFORD 35mm zwart-wit film omdat batterijen doodgaan en deze camera gewoon gaat en gaat. Ik hou ook van het uiterlijk van zwart-witfilm – zoveel emotie.

GoPro Hero 8 Black – Ik heb dit model specifiek gekozen omdat het een onverlicht LCD-scherm aan de voorkant heeft en geen kleurenscherm aan de voorkant zoals de Hero 9. Dit helpt om wat onopvallender te zijn. Ik begin pas met opnemen met deze camera als ik ongeveer 15 minuten video moet vastleggen tijdens risicovolle situaties. Kortom, het is mijn bewijsverzamelaar.

Lenzen.

Leica 28mm Summilux f/1.7 – Dit is opgelost op mijn Leica Q. Het is een zeer snelle lens die elke keer ongelooflijke bokeh en haarscherpe beelden produceert. Het heeft ook een ingebouwde macrofocus die overal tussen 0,17-0,3 meter kan fotograferen, waardoor het perfect is voor extreme close-ups.

Panasonic Lumix 24-105mm f/4.0 – Ik fotografeer dit objectief meestal met mijn Leica SL. Het is een volledig weerbestendige lens met optische beeldstabilisatie die kan fotograferen in autofocus of handmatige modus. Ik vind het ook leuk dat ik het op 24 mm kan vergrendelen, zodat de brandpuntsafstand niet verandert wanneer het wordt omgeslagen terwijl ik aan het ‘rennen en schieten’ ben om de opname te maken.

Hoewel het niet de superscherpe beeldkwaliteit heeft van mijn Leica 24-90mm f/2.8-f/4 lens (niet afgebeeld), doet hij het werk prima en krijgt hij me dat beetje extra bereik op 105mm. Ik fotografeer ook liever geen rel met een lens van $ 5,5k. Als mijn Lumix wordt gekraakt door een niet-dodelijk projectiel, kan ik altijd een ander projectiel krijgen en er geen krokodillentranen door snikken.

Voigtlander Ultron 28mm f/2-f/22 – Deze is bijna altijd gemonteerd op mijn Leica M6 TTL. Ik ben dol op het 28mm-formaat omdat het een mooie groothoek biedt om een hele scène in groot detail vast te leggen, en deze lens produceert prachtig heldere beelden.

Leica 75mm f/2.5-f/16 Prime Lens – Ik draag dit met een Leica L-vatting adapter vastgeklikt. Het maakt het snel om het op mijn Leica SL te zetten wanneer dat nodig is of de L-mount adapter los te knallen en op mijn M6 te monteren voor een uniek perspectief.

Leitz 28mm Elmarit f/2.8-f/22 Fixed Prime ASPH Lens – Hoewel het niet is afgebeeld, draag ik deze lens soms omdat ik gewoon hou van de emotie die het biedt.

Standaard B + W UV-filter – Ik heb een van deze bevestigd aan elke lens die ik bezit, voornamelijk voor bescherming tegen krassen en projectielen.

Ik plak ook de Leica logo’s op mijn camera’s af met zwarte duct tape. Ik hou er niet van dat mensen weten dat ik met dure apparatuur aan het fotograferen ben.

Persoonlijke beschermende uitrusting

Ik fotografeer meestal in risicovolle stedelijke omgevingen, waar de dreiging van traangas, high-impact niet-dodelijke projectielen, molotovcocktails en zelfs pistoolkogels en hoog kaliber geweerkogels zeer reële bedreigingen zijn.

Toen ik de Capitol Hill Occupied Protest Zone (CHOP) in het centrum van Seattle (ook bekend als de Capitol Hill Autonomous Zone of CHAZ) fotografeerde, was ik getuige van meerdere vuurwapens die op mensen werden getrokken en ik was zelfs in het gebied toen twee mensen werden doodgeschoten. Veiligheid staat mij dus hoog in het vaandel.

Eagle Industries Unlimited Low-Vis Armor Plate Carrier – Ik draag dit met Level III stalen pantserplaten erin, beoordeeld om 6 rondes van .308 kaliber geweerkogels te stoppen. Eraan bevestigd zijn pennen, potloden en mijn Coast penlight.

Ik heb ook mijn persoonlijk samengestelde medische kit voor onmiddellijke actie aan de voorkant bevestigd. Het heeft alles wat ik nodig heb om een gat te dichten en een ledemaat te redden – latex medische handschoenen, QuickClot bloedstollingsspons, samengeperst gaas, medische tape, CAT-tourniquets, medische scharen en chem-lichten.

Press Pass – Ik bevestig deze aan mijn pantserplaatdrager voor identificatie.

Legacy MICH Level IIIA Ballistic Helmet – Op mijn hoofd draag ik meestal een honkbalpet, maar ik draag altijd mijn ballistische helm aan mijn riem en gooi deze op mijn noggin als het pittig wordt … wat ze altijd doen.

Het heeft een railsysteem dat mijn GoPro Hero 8-videocamera, een helmlampje en mijn noodflitserlicht met IR-baken vasthoudt. Het heeft ook mijn klittenbandperspleisters die elk reserveoordopjes eronder verbergen.

Magid Veiligheidsbril – Ik draag deze om mijn ogen te beschermen tegen alle dingen die rondvliegen en die ze kunnen beschadigen. Ze hebben een ANSI Z87+ veiligheidsclassificatie om bescherming te bieden tegen hoge impact, projectielen met hoge snelheid, chemicaliën en stof.

N95 Medisch Masker – Ik draag dit vanwege COVID.

Howard Leight oordopjes – Dit zijn de in-ear soort pluggen die je bij elke drogisterij kunt kopen.

Mechanix Handschoenen – Mijn handen zijn hier altijd mee bedekt. Ze zijn stoer en gripvast. Ik sneed de wijsvinger uit elk voor een beetje extra behendigheid.

Gasmasker – Om ervoor te zorgen dat ik kan blijven schieten wanneer de onvermijdelijke volley traangas de menigte raakt, draag ik een verfmasker en een oude duikbril bij me in een drop leg rig. Beide bieden een luchtdichte afdichting die voorkomt dat chemische gassen mijn longen en ogen binnendringen. Maar ik heb onlangs een Israëlisch overtollig gasmasker besteld met een 40 mm NBC-filter.

Knie- en elleboogbeschermers – Ik draag deze altijd omdat de grond hard is en het meestal bedekt is met glas en rotsen.

Red Wing Iron Ranger leren laarzen – Ik heb elk denkbaar paar laarzen in het veld gedragen en dit zijn de enige laarzen die ik vertrouw. Ze zijn comfortabel en stoer. Ik heb dit paar al een paar jaar eennd ze aanschuiven is als handen schudden met een oude vriend die je vertrouwt met je leven.

Voertuigperspas – Ik draag dit voor die gevallen waarin ik het misschien moet weergeven in het raam van mijn vrachtwagen of welk voertuig ik ook gebruik om naar mijn fotografiegebied te reizen.

SPOT Tracker – Dit is een klein satellietcommunicatieapparaat dat mijn locatie bijna overal op aarde volgt. Ik draag dit zelfs als ik fotografeer in dichtbevolkte grootstedelijke gebieden.

Je weet nooit wanneer de ontvangst van mobiele telefoons vastloopt. Omdat dit satelliettechnologie gebruikt, kan ik mensen mijn status laten weten met voorgeprogrammeerde berichten, eerstehulpverleners op de hoogte stellen van mijn exacte locatie en zelfs familie en vrienden toestaan me online te volgen. Het is een must voor het fotograferen in risicovolle omgevingen.

DUER Jeans – Deze jeans zijn niet alleen stijlvol en stoer, maar ze zijn ook super comfortabel en gemaakt van een performance denimstof die gemakkelijk te wassen en snel te drogen is.

Ik woon in deze jeans en draag vaak hetzelfde paar gedurende 72 uur achter elkaar in het veld, terwijl ik door de bush, stof, modder, water en zand volg en ze hebben me nooit in de steek gelaten. Ze zijn een essentieel onderdeel van mijn kit geworden. Ik kan mijn DUER-jeans dragen wanneer mijn fotografie me van het centrum naar downrange en weer terug brengt.

Opslag en voeding

SD-kaarten – Ik draag een voorraad extra 128Mb SD-kaarten en micro-SD-kaarten in een kleine Pelican-behuizing om mijn foto’s te bewaren.

Camerabatterijen – Ik neem ten minste twee extra, vers opgeladen batterijen per camera mee voor minimaal drie batterijen per camera. Ik heb ontdekt dat twee batterijen per camera een hele dag meegaan, maar het hebben van ten minste één of twee extra batterijen daarbuiten is een goede back-up.

Externe batterij – Ik neem een kleine externe stroombron mee met kabels om mijn telefoons en camera’s op te laden.

Mobiele telefoons – Ik heb er altijd twee bij me omdat ik nog geen mobiele telefoon heb gehad die nog niet kapot is.

Vergeet nooit dat wat je ook draagt, twee één is en één is geen. Neem dus een back-up mee.

Ceintuur

Blackhawk CQB Riggers Belt – Ik draag deze riem omdat hij gespen van parachutekwaliteit heeft en 7.000 pond treksterkte aankan. Aan de riem zijn enkele van de snel toegankelijke items bevestigd die ik nodig heb bij het fotograferen in een risicovolle omgeving.

Tactical Tailor Roll Up Dump Pouch – Dit is de drop leg rig die mijn gasmasker bevat en aan de riem langs mijn linkerbeen hangt.

Originele Special Operations Equipment (OSOE) Full Trauma Kit – Dit is aan de voorkant, rechterkant van mijn riem en geladen met HyFin borstafdichtingen, compressiegaas, CAT tourniquets, zachte PVC nasofaryngeale luchtwegbuizen, 14-gauge borstdecompressienaalden en zelfs een kleine veiligheidsgordelsnijder die ook kan worden gebruikt om door kleding te scheuren.

Het is bevestigd aan de voorkant rechts waar ik het met beide handen kan bereiken, voor het geval een van mijn handen niet-functioneel is en medische hulp nodig heeft. Ik ben getraind om alles in deze med kit te gebruiken, en ik raad iedereen die in een risicogebied wil fotograferen aan om ook onmiddellijk een medische training te volgen.

OSOE Admin Pouch – Aan de linkervoorzijde van mijn riem zit mijn admin pouch waar ik een Surefire zaklamp, extra pen, notitieblok en mijn extra batterijen en SD-kaarten bewaar.

Tactical Tailor Dump Pouch (non-roll up) – Deze hangt rechts op mijn 4 uur positie, waar ik een kleine microvezel handdoek en een paar eiwitrepen bewaar. Bevestigd aan de zijkanten van de dump pouch via MOLLE webbing zijn mijn Gerber multi-tool en roestvrij staal, dubbelwandige 12oz kolf die is gevuld met hete koffie of een soort elektrolyt mix, afhankelijk van de dag.

De dump pouch is een onmisbaar stuk uitrusting. Zelfs met wat kleine items erin, heeft het nog steeds veel ruimte beschikbaar. Ik heb het gebruikt als een cameratas, lenshouder en waterfleszakje. Ik heb er zelfs een inpakbaar jasje in gepropt. Het is gemakkelijk het meest veelzijdige stuk uitrusting dat ik bezit.

Zak

Lowepro ProTactic BP 350 AW II – Dit is mijn favoriete cameratas. Het is taaier dan spijkers en heeft veel ruimte voor mijn camera’s, lenzen en alle andere stukjes en beetjes die ik moet dragen. MOLLE-banden lijnen de buitenkant, en ik kan alles wat normaal aan mijn riem zit aan de tas vastbinden als ik op reis ben. Ik draag ook een volle waterfles aan de zijkant om me gehydrateerd te houden.

Het heeft een ingebouwde regenhoes die over de tas glijdt en alles wat ik aan de buitenkant heb vastgebonden, waardoor het allemaal bedekt blijft tegen nieuwsgierige blikken … en regen, natuurlijk. Het wordt ook geleverd met een afneembare heupgordel die ook dienst doet als riemtas wanneer ik een beetje lichter wil lopen en de tas niet op mijn rug wil hebben of een heleboel items aan mijn riem hangen.

Hardware en software

Windows Surface Book – Hoewel ik dit nooit in het veld draag, gebruik ik het wel als mijn primaire laptop voor e-mail en fotobewerking.

12,9-inch iPad Pro – Dit is de back-upcomputer die ik ook heb geladen met films om de tijd te doden tijdens het reizen.

Adobe Lightroom – Ik gebruik dit om zeer kleine aanpassingen aan mijn foto’s aan te brengen en zal af en toe Adobe Photoshop gebruiken om het formaat ervan te wijzigen.

Ik neem de ethische verantwoordelijkheid van een fotojournalist heel serieus en maak nooit meer dan kleine aanpassingen aan mijn foto’s, en ik voeg er nooit digitaal iets aan toe of verwijder er iets van. Deze blijven in mijn vrachtwagen, bij mij thuis of in mijn hotelkamer. Als ik vanuit het veld moet bewerken of verzenden, heb ik ontdekt dat mijn mobiele telefoons daar meer dan genoeg voor zijn.

500Gb Sandisk Extreme Solid State Drives – Ik maak ook ’s nachts een back-up van alles hierover en upload kopieën naar mijn Google Cloud Drive.

MISC.

In de bovenkant van mijn rugzak of verspreid over de zakken van mijn kleding zitten alle kleine dingen waar je nooit aan denkt totdat je ze nodig hebt. Dit zijn de items die het leven draaglijk maken als je in het veld bent en alleen op jezelf kunt vertrouwen.

Waterdichte pilbuis – Dit is gevuld met Claritin en Advil, omdat flashbangs luid zijn en allergieën me er niet van weerhouden om de foto te maken.

Handdesinfecterend middel – Ik gebruik dit om voor de hand liggende redenen.

Kleine koplamp – Dit is een goede back-up lichtbron.

Contant geld – Ik houd een beetje contant geld bij de hand omdat ik heb ontdekt dat waar ter wereld ik ook ben, Amerikaanse greenbacks altijd worden geaccepteerd.

Sigaretten en aansteker – Ik heb geleerd dat het aanbieden van een gratis sigaret aan iemand veel deuren opent, dus ik heb altijd een vers pakje sigaretten en een goede aansteker bij me.

Mijn favoriete boek – ik heb altijd The Log from the Sea of Cortez, van John Steinbeck bij me. Conflictgebieden met een hoog risico zijn meestal gevuld met lange periodes van verveling en worden onderbroken door zeer korte uitbarstingen van adrenaline-aangedreven actie, dus een paperbackboek helpt me de verveling te vullen totdat er iets interessants gebeurt. Als de actie begint, prop ik het boek gewoon in mijn vuilniszak en ga ik schieten.

Als ik maar twee dingen zou kunnen kiezen om mee te nemen in mijn bits and bobs kit, zouden die twee dingen ducttape en paracord zijn. Want als ducttape en paracord niet het antwoord zijn, dan stel je de verkeerde vraag.

Laatste woorden

Na het grootste deel van mijn volwassen leven in witteboordenrollen te hebben doorgebracht, ben ik erachter gekomen dat mijn kraag eigenlijk vrij blauw is. Hoewel ik jarenlang het beeld van succes als CEO projecteerde, was ik verre van gelukkig. Fotografie heeft mijn ziel gered en ik ben het meest tevreden met het omarmen van mijn blauwe kraag, het navigeren door conflictgebieden met een hoog risico buitenshuis en het najagen van die ene, perfecte foto.

Mijn leven is gevuld met avonturen en ervaringen waarvan ik zeker weet dat ze me met een volledige beurs naar de hel zullen sturen. Maar voorlopig… voor mij is dit zo dicht als het bij de Hemel komt.

www.matchacon.com

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer