Gids voor ontspanknop op afstand

FacebookPinterestDelen

In dit artikel gaan we de vraag onderzoeken en beantwoorden waarom je misschien een externe ontspanknop nodig hebt.

Elke camera heeft een ontspanknop op de bovenplaat van de body.

Simpel gezegd, wanneer je op een sluiterknop drukt, zorgt dit ervoor dat de camera de sluiter loslaat. De sensor wordt blootgesteld aan het binnenkomende licht voor de duur van de tijd die is ingesteld door de sluitertijd.

Er zijn echter momenten waarop je die sluiterknop niet fysiek kunt indrukken. In die omstandigheden hebt u een specifiek cameraaccessoire nodig dat een externe ontspanknop wordt genoemd.

Inhoudsopgave

Wat is een externe ontspanknop?

Een externe sluiter is een briljante oplossing voor het overwinnen van enkele veelvoorkomende fotografie-uitdagingen. Het is de onbezongen held van de fotografische accessoires.

In wezen kunt u met een externe ontspanknop de sluiter op afstand activeren en zonder de camera aan te raken.

Remote ontspanknop kwam meer dan een eeuw geleden tot stand, zodat fotografen foto’s konden maken zonder hun apparatuur te storen.

Ze bestonden uit een buis met een kabel die door het midden liep – gewoonlijk een Bowden-kabel genoemd.

Eén uiteinde geschroefd in het ontspanmechanisme van de camera. De andere had een spuitachtige trigger die, wanneer hij werd gedompeld, de kabel in de buis bewoog en de ontspanknop op de camera activeerde.

Tegenwoordig zijn de externe sluiterknoppen niet veel veranderd – sommige fotografen gebruiken nog steeds Bowden-kabelreleases.

Er zijn ook meer geavanceerde vormen van externe ontspanknop, waaronder draadloze externe sluiters en het gebruik van smartphonetechnologie.

Hoe werkt een externe ontspanknop?

Omdat de meeste van onze camera’s nu meer technologie bevatten dan de maanlander, zijn we afgestapt van opties voor kabelontspanners.

Met digitale camera’s is er een reeks verschillende externe ontspanmogelijkheden.

Het uitgangspunt van een externe ontspanknop is in decennia niet veranderd. Je staat los van je spullen om de foto te maken.

Op die manier kun je je compositie instellen en de sluiter activeren zonder dat je ergens in de buurt van de camera hoeft te zijn. Er is een reeks voordelen van dit proces en we gaan ze hieronder in meer detail behandelen.

Wat is de beste ontspanknop op afstand?

Remote release systemen zijn er in verschillende vormen, maten en prijsklassen. Camerafabrikanten bieden hun eigen merkafstandsbedieningen aan en er zijn veel opties van derden.

Wat betreft welk type afstandsbediening het beste is, zijn er twee categorieën – vastgebonden en ongebonden.

  • Tethered Release

Tethered of bedrade ontspanknopen zijn voorzien van een draad die van een van de terminals van de camera wordt aangesloten op een kleine hand-held trigger box. Door op de knop te drukken, reist er onmiddellijk een elektronisch signaal door de draad en vertelt de camera om de sluiter bloot te leggen.

De meeste oudere digitale camera’s gebruiken een tethered release.

Een tethered release hanteert dezelfde aanpak als de Bowden-kabelreleases van een eeuw geleden. Het belangrijkste verschil is dat in plaats van dat een kabel fysiek op de sluiterknop drukt, een elektrisch signaal het werk doet.

Deze apparaten breiden gewoon de normale functie van de bestaande sluiterknop uit die is aangesloten op een printplaat in de camera. Het belangrijkste verschil is dat de draad van de camera naar de ontspanknop buiten het systeem bestaat.

  • Ongebonden release

Een draadloze of ongebonden ontspanknop werkt op dezelfde manier als een tethered, maar gebruikt in plaats daarvan infrarood, RF, Bluetooth of WiFi om het signaal te verzenden.

De meest voorkomende afstandsbediening tegenwoordig is de ongebonden version. De meeste camera’s die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, hebben een vorm van draadloze connectiviteit.

Tegenwoordig zijn Bluetooth- en WiFi-functies erg in trek, omdat mensen verbinding willen maken met al hun apparaten voor gemak en toegang.

Een ongebonden ontgrendeling is het beste vanwege de grootte en draagbaarheid – plus geen draden om in de weg te zitten.

6 Voordelen van een remote ontspanknop

Nu je weet wat een externe ontspanknop is, laten we eens kijken naar het gebruik en de voordelen van dit handige kleine apparaat.

1. Vermindert / elimineert camerabewegingen voor scherpere beelden

Draadloze ontspanknop van uw camera via camera-afstandsbedieningen voorkomt onscherpte.

Remote ontspanknop bestaat al jaren. De belangrijkste reden dat ze deze ontwikkelden, was om fotografen in staat te stellen fysiek contact met hun camera’s te vermijden.

De belangrijkste reden was dat die camera’s niet waren uitgerust met snelle sluitertijden of beeldstabilisatie.

Bij het maken van een opname resulteerde elke beweging van de camera in een foto met minder scherpte of, in het slechtste geval, een foto die een wazige puinhoop was.

Tegenwoordig is er niet veel veranderd – behalve hogere niveaus van sluitertijd en de opname van beeldstabilisatie in sommige camera’s.

Maar de noodzaak om je uitrusting stil te houden tijdens de belichting bestaat nog steeds, en de beste manier om camerabewegingen te voorkomen, is door je set-up niet aan te raken.

Dit is vooral van cruciaal belang tijdens werkzaamheden met een lange belichtingstijd, maar kan net zo gunstig zijn bij snellere sluitertijden. Je kunt dit ook gebruiken bij het stapelen van scherpstellen voor macrofotografie, omdat je je camera helemaal niet kunt bewegen.

Lange belichting is een magneet voor camerabewegingen, vooral bij het fotograferen van astrofotografie en het gebruik van de Bulb-modus.

Met de bulb-modus kunt u de sluiter openen en de sensor met één druk op de ontgrendeling belichten. Je laat het voor elke duur open en sluit het zodra je de sluiter opnieuw indrukt.

Ik zou in deze gevallen altijd aanraden om voor een draadloze externe sluiter te gaan via een bekabelde sluiter.

Een bedrade afstandsbediening maakt nog steeds een fysieke verbinding met de camera mogelijk en u kunt trillingen veroorzaken door de bedrade ontgrendeling op te tillen of vast te houden.

2. Maakt het gebruik van lange sluitertijden mogelijk om bewegingsonscherpte of lichtschildering vast te leggen

Met een externe ontspanknop of draadloze ontspanknop kunt u camera-afstandsbedieningen gebruiken om beweging vast te leggen.

Met genres zoals landschap, macro, nacht en vooral astrofotografie, moet je je sluitertijd meteen vertragen – soms zo langzaam als enkele minuten lang.

Gedurende die tijd wordt uw sensor belicht en legt alles vast wat hij ziet – elke hint van schudden zal in uw foto’s verschijnen.

Maar lange belichtingen kunnen worden gebruikt om artistieke composities vast te leggen, zoals bewegingsonscherpte en lichtschildering.

Bewegingsonscherpte maakt gebruik van een langere sluitertijdbelichting als een onderwerp voor de camera beweegt. Een eenvoudig voorbeeld is een te hard rijdende auto – de achtergrond is perfect scherp, maar het voertuig is wazig, waardoor het gevoel van beweging ontstaat.

Hetzelfde geldt voor lichtschilderen. In dit geval zou je in een donkere omgeving zijn en zou je de sluiter langer openhouden. Als u open bent, kunt u fel verlichte objecten in patronen voor de lens verplaatsen.

Het resultaat zijn verbluffende scènes met lichtsporen die rond de compositie dansen.

In beide scenario’s kunt u met een externe sluiter de trigger activeren en scherpstellen op het onderwerp zonder de stabiliteit van de camera te beïnvloeden.

3. Maakt meerdere belichtingen gemakkelijker

Het indrukken van de sluiterknop van uw camera via de draadloze ontspanknop zorgt voor een duidelijke beeldstapeling.

Bron: Molly Mears

Sommige fotografen gebruiken meerdere belichtingstechnieken die fascinerende beelden creëren.

In macrofotografie is het gebruik van meerdere belichtingen essentieel om een volledig gefocust onderwerp te krijgen. Macrolenzen leveren echter slechts een mager stukje in-focus elementen.

Macrofotografen leggen meerdere belichtingen van dezelfde instelling vast, waarbij het brandpunt vlak in kleine stappen voor elke opname verschuift. De camera moet op een statief worden gemonteerd voor stabiliteit terwijl de camera zijn werk doet.

Later stapelt de fotograaf de afbeeldingen samen in bewerkingssoftware zoals Exposure X6, ON1 Photo RAW of een van de vele andere fotobewerkingsapps die er zijn. De uiteindelijke enkele afbeelding heeft het hele onderwerp scherpgesteld.

Een ander veelgebruikt gebruik voor meerdere opnamen is met belichtings bracketing en HDR – ook bekend als High Dynamic Range.

Het werkt op vrijwel dezelfde manier als het macrovoorbeeld hierboven. Het belangrijkste verschil is dat in plaats van de focus voor elke belichting te verschuiven, de camera de belichtingsinstellingen wijzigt. Je stelt je camera in om een br te nemenacket van meerdere afbeeldingen met verschillende graden van belichting.

Later, wanneer u deze opnamen samenvoegt, heeft uw afbeelding een dynamisch bereik waarbij elk element van de afbeelding correct wordt belicht.

Een essentieel onderdeel van dit alles is camerastabiliteit. Met een externe ontspanknop kunt u deze processen activeren zonder uw uitrusting aan te raken.

4. Maakt fotografie van ‘moeilijke’ of gevaarlijke onderwerpen mogelijk

Een afstandsbediening voor de camera kan helpen bij het fotograferen van gevaarlijke onderwerpen.

Soms is het voordeel van een externe ontspanknop niet voor de stabiliteit van de camera. Soms is het om lastige of gevaarlijke composities vast te leggen.

Er zijn momenten waarop u uw camera op een object monteert om een problematische compositie vast te leggen, bijvoorbeeld door uw camera aan een auto te koppelen voor een autosportfoto. Of monteer er een in een dierenverblijf als je dieren in het wild in een dierentuin fotografeert.

Het punt is dat je niet veilig op de motorkap van de hogesnelheidsauto kunt liggen. Je kunt ook niet verwachten dat je een nauwe ontmoeting met een ijsbeer zult overleven.

In deze gevallen kunt u uw camera monteren en vervolgens uw sluiter activeren met een externe ontspanknop. Het enige waar je je zorgen over hoeft te maken, is de ijsbeer die je uitrusting vernietigt.

5. Stelt de fotograaf in staat om aanwezig te zijn in groepsfoto’s (en selfies!)

Er zijn twee manieren om een camera met afstandsbediening te gebruiken: bedraad en draadloos. Draadloos is het beste voor groepsportretten.

Camera-afstandsbediening verborgen in de hand zorgde ervoor dat Mark in deze groepsfoto kon zijn, ondanks dat hij de trouwfotograaf was!

Selfies zijn een wereldwijd fenomeen geworden. Hou van ze of haat ze, ze zijn nu een groot deel van de fotografie.

Zelfportretten bestaan al sinds het begin van de fotografie. Tegenwoordig is het veel eenvoudiger om een zelfportret te maken dankzij externe ontspanknopen.

De meeste camera’s hebben een zelfontspanner met tot 10 seconden vertraging voordat de sluitertijd loslaat. Maar als je niet klaar bent wanneer de camera schiet, moet je terug rennen om alles opnieuw in te stellen.

Met een externe sluiter poseer je voor een selfie of krijg je een groep mensen in de rij voor een groepsfoto en maak je vervolgens zoveel foto’s als je wilt.

Stel dat je een bijeenkomst of feest hebt. Met je camera op statief kun je alle gasten indelen op basis van hoogte of familiegroepen.

Dan, met de draadloze externe sluiter achter je rug, hoef je alleen maar iedereen te roepen om ‘kaas’ te zeggen terwijl je op de knop drukt.

6. Stelt de fotograaf in staat om oogcontact te houden met onderwerpen

Afstandsbediening camera sluiter zorgt voor oogcontact met modellen in fotoshoots.

Vaak moeten fotografen een onderwerp dat ze fotograferen van dichtbij bekijken.

Bij macrofotografie kan een fotograaf bijvoorbeeld oog in oog komen te staan met een spin (eigenlijk is dat oog-tot-acht-ogen). Zo zorgen ze ervoor dat de compositie blijft zitten.

Hetzelfde geldt voor portret- of zelfs boudoirfotografie, waarbij een fotograaf een intieme relatie met het model opbouwt. Communicatie tussen hen is essentieel en intens oogcontact is een kernelement van lichaamstaal.

Je achter je camera moeten verschuilen of je hoofd op en neer moeten steken vanuit de zoeker belemmert deze verbinding. Met een externe sluiter kun je echter scherpstellen op het onderwerp en de sluiter op het juiste moment loslaten.

Soorten camera-afstandsbediening

Met behulp van camera-afstandsbedieningen kunt u de sluiterknop indrukken met een afstandsbediening.

Bron: Foto&Tech / Afunta

Eerder hadden we het over het verschil tussen vastgebonden en ongebonden externe luiken. Maar het is essentieel om de vele verschillende soorten afstandsbedieningen binnen die twee categorieën te begrijpen.

  • Kabelontspanners

Kabelreleases raken snel uit de mode – vooral met technologische vooruitgang. Maar ze zijn nog steeds beschikbaar en doen zeker het werk.

Een kabelontspanner is voorzien van een kabel en een trigger. Het ene uiteinde van de kabel wordt aangesloten op een van de aansluitingen op de camera.

Camera’s hebben veel verschillende aansluitingen of poorten, waaronder HDMI, Mini-HDMI, Sync Terminal, Mini-USB, microfoon- en hoofdtelefoonpoorten en USB-C.

Het andere uiteinde is voorzien van een plastic doos met een triggerknop. Sommige van de mooiere tether-releases bevatten een klein LCD-scherm om de sluitertijdinformatie te geven.

De tether tussen het aansluitpunt en de triggerbox is een kabel. Je kunt korte kabelontspanners en lange krijgen – de langste van hen zal niet veel meer dan 5 voet overspannen.

Langere kabels geven je meer flexibiliteit en de mogelijkheid om afstand te nemen van je camera.

  • Draadloze afstandsbediening ontspanknop

De ultieme oplossing voor cameratrillingen is de draadloze remode ontspanknop.

Dit zijn ongebonden releases ontwikkeld door de camerafabrikant die naadloos samenwerken met de camera’s van het merk. Ze zijn zo groot als een sleutelhanger die wordt gebruikt om uw garagedeur op afstand te openen.

Camera’s gebruikten voorheen een infraroodtechnologie, net als een tv-afstandsbediening. Je zou de afstandsbediening op de camera richten om de sluiter te activeren. Vervolgens kwamen radiofrequentie (RF) afstandsbedieningen die op dezelfde manier werkten als off-camera flitser en triggers.

Nu gebruiken we geavanceerde Bluetooth-systemen met als goed voorbeeld de Canon BR-E1 Bluetooth-afstandsbediening.

Met deze draadloze afstandsbediening kunt u vanaf 16 voet afstand fotograferen. Het is een klein product dat draadloos scherpstellen, foto’s en video-opnames mogelijk maakt.

Zowel merk- als externe draadloze afstandsbedieningen zijn beschikbaar. Als u ervoor kiest om derden te kopen, controleert u gewoon de specificaties van de fabrikant om er zeker van te zijn dat deze bij uw camera past.

  • Smartphone/Tablet Camera Afstandsbedieningen

Een van de beste ontwikkelingen is het samenvoegen van smartphones en digitale camera’s.

De meeste camerafabrikanten ontwikkelen downloadbare begeleidende apps voor mobiel of tablet. Omdat ze bluetooth, NFC en wifi hebben, maken ze naadloos verbinding met een moderne digitale camera.

De voordelen van deze apps verschillen van merk tot merk. Een gemeenschappelijk voordeel is dat ze kunnen worden gebruikt om JPEG-afbeeldingen van de camera naar het apparaat over te zetten, die u vervolgens kunt bewerken en direct kunt delen met sociale mediaplatforms.

Een van de beste toevoegingen aan deze apps is echter de afstandsbediening.

Afhankelijk van het merk kan de afstandsbediening een eenvoudig activeringsmechanisme of een uitgewerkte set bedieningselementen bieden. U kunt instellingen zoals diafragma, sluitertijd en ISO regelen en een live weergave op uw scherm zien van wat de camera ziet.

Een andere oplossing is om een apparaat te gebruiken dat verbinding maakt met uw camera en fungeert als een ontvanger.

Deze hebben ook bijbehorende apps die je via Bluetooth met je telefoon verbindt om de sluiter los te maken.

  • Gespecialiseerde externe ontspanners

Gespecialiseerde externe ontspanmogelijkheden zijn iets meer op maat gemaakt en hebben specifieke doeleinden.

Een goed voorbeeld van een gespecialiseerde afstandsbediening is het vastleggen van een storm of, meer specifiek, blikseminslagen. Met een externe trigger die is ingesteld om bliksemflitsen te detecteren in een fractie van een seconde dat ze beginnen, zal de camera de volledige lengte van de aanval opvangen.

Je hoeft niet de hele nacht op een strand te zitten met je krampende hand over het rolluik.

U kunt ook gespecialiseerde externe sluiters gebruiken die uw camera activeren op basis van beweging en geluid, net als die lichten die automatisch aangaan wanneer u in uw handen klapt.

Veelgestelde vragen over remote shutter release

Heb ik een externe ontspanknop nodig?

Als je foto’s van jezelf wilt maken, ja – een externe ontspanknop maakt het leven gemakkelijker! Andere situaties waarin je er een wilt, zijn het nemen van lange belichtingen, het vastleggen van bewegingsonscherpte, het schilderen van licht, het fotograferen van moeilijke onderwerpen (zoals dieren in het wild) of het maken van portretten waarbij je vrij wilt bewegen en oogcontact wilt maken met het onderwerp.

Hoe gebruik je een ontspanknop op afstand?

U moet het apparaat eerst op uw camera aansluiten (dit kan via een kabel of, waarschijnlijker, draadloos zijn) en uw instellingen dienovereenkomstig aanpassen. Daarna is het supereenvoudig: zet je camera gewoon op een statief, stel je opname in en vuur de externe sluiter elke keer dat je een foto wilt maken.

Hoe sluit ik mijn externe sluiter aan op mijn camera?

Dat hangt echt af van het type externe sluiter en het cameramodel. Mogelijk moet u toegang krijgen tot uw camera-instellingen om een externe koppeling in te schakelen als u Bluetooth of infrarood gebruikt – zoek op Google of raadpleeg de handleiding van uw camera voor specifieke instructies met betrekking tot uw uitrusting.

Laatste gedachten over het gebruik van de ontspanknop op afstand

Het is interessant om te zien hoe een eenvoudig cameraaccessoire zo’n rijke geschiedenis en scala aan toepassingen heeft.

Gelukkig zijn externe ontspanknopen goedkoop en eenvoudig in te stellen en te gebruiken.

Bovendien kunt u, afhankelijk van uw cameramodel, waarschijnlijk nu een geschikte ontspanknop-app downloaden.

Ongeacht het type afstandsbediening dat u kiest, het zal uw creativiteit vrijmaken en uw fotografie bevorderen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer