Nathan McColl

Hallo mijn naam is Nathan, ik ben overdag een bouwprojectmanager en om de andere tijd een fotograaf. Ik woon in Shellharbour aan de zuidkust van NSW Australië.

Ik zit nu zo’n 4 jaar in het fotografiespel. Ik beschouw mezelf als een landschapsfotograaf, ik doe niets liever dan die perfecte zonsopgang aan de oceaan fotograferen.

Mijn liefde voor fotografie kwam voort uit mijn andere hobby (op afstand bestuurbare auto’s) toen ik in 2016 een DJI Mavic kocht, puur voor de lol van het vliegen met een op afstand bestuurbare drone.

Ik begon het leuk te vinden om de landschappen en zeegezichten om me heen te fotograferen met de drone. Het duurde niet lang voordat ik merkte dat ik op zoek was naar een DSLR-camera. Uiteindelijk koos ik voor een Canon 200D en was verslaafd.

Helaas kreeg mijn trouwe Canon 200D een ongelukkig ongeluk en werd vervroegd met pensioen gestuurd. Toen ik op een ochtend een zonsopgang bij Cathedral Rocks (Kiama, NSW) fotografeerde, zag een gebrek aan aandacht mijn camera in de oceaan vallen. Ik heb de sensor als aandenken bewaard!

Een paar pijnlijke en verdrietige weken later wist ik genoeg geld te verzamelen om zelf een spiffy Sony A7 III te rijden en heb nooit meer achterom gekeken.

Ik merk dat ik bijna uitsluitend fotografeer met de Sony 16-35mm f/4, een geweldige lens voor landschapsfotografie. Ik heb nog een paar andere stukjes en beetjes, maar daar kom ik op in de Main Gear Talk.

Ik denk niet dat ik veel spullen heb, maar het groeit langzaam in de loop van de tijd. De meeste van mijn spullen zijn niet nodig om een goede foto te maken. Mijn uitrusting is geëvolueerd om me lange belichtingsfoto’s te laten maken die beweging in water weergeven.

Camera

Ik fotografeer exclusief op de Sony A7 III, vooral omdat ik me geen andere body kan veroorloven :D. Maar serieus, deze camera is een krachtpatser voor landschapsfotografie.

Lenzen

Sony FE 16-35mm f/4 – Ik gebruik dit objectief voor bijna al mijn landschapsopnames. De optiek op dit objectief is geweldig, over het algemeen scherp over alle f-stops. Kan niet voorbij de bang for buck op deze lens.

Sony FE 70-200mm f/4 – Ik kocht deze kleine ripper tweedehands en wat een aankoop. Ik merk dat ik deze lens regelmatig tevoorschijn trek om abstracte foto’s te maken, zoals pannen of close-ups van oceaanstroming.

Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC – Best een mond vol maar een geweldige lens. Dit is mijn go-to voor astrofotografie. De lage f-stop en groothoek maakt het geweldig voor het vastleggen van een volledige Melkweg.

Verlichting/Triggers

MIOPS Remote Plus is een externe trigger release die wordt bediend via uw telefoon. Deze trigger doet het allemaal – time-lapse, remote release, geluidstrigger, lichttrigger (geweldig voor bliksemopnames) en tonen meer. Een echte aanrader!

Statieven

Sirui W-2204 – Een waterdicht statief dat geweldig is om in rivieren, vijvers en de oceaan te laten vallen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het vernietigen van uw statief.

Sirui AM-284-AU – Nog een juweeltje van Sirui. Ik gebruik dit statief als ik van plan ben om wat meer te gaan wandelen, lichter dan de Sirui W-2204 maar nog steeds sterk en stevig.

Tassen/Riemen

Tenba Axis 24L – Ik hou van de gedachte die in deze tas is gestoken. De tas opent van achteren! Voor de landschapsfotograaf is dit geweldig, niet langer je tas in het vuil leggen en de riemen en rugvulling smerig en nat krijgen. Goed gedaan Tenba!

Filters

Ik gebruik de NISI 6V 100m Enhanced Landscape Circular Polarizer. Ik gebruik de filters om het licht aan te passen, zodat ik lange belichtingen kan krijgen of het licht terug kan kloppen om de sluitertijd en het diafragma te krijgen die nodig zijn om dingen zoals stromend water vast te leggen en weer te geven.

Ik heb in mijn tas een 3, 6, 10 en 15 stop ND filters.

Hardware en software

Ik gebruik Adobe Lightroom en Adobe Photoshop om mijn foto’s regelmatig tussen de twee te bewerken. Ik probeer nog steeds mijn Adobe Photoshop-vaardigheden aan te scherpen, maar ik probeer mijn bewerking zoveel mogelijk te beperken tot alleen weergeven wat ik zag toen ik daar stond.

Voor mijn astrowerk gebruik ik Sequator en StarStax, afhankelijk van aan welke stijl van astro ik werk.

Ik bewerk mijn foto’s op een aangepaste pc die ik in elkaar heb gezet. Voor de PC-geeks die er zijn, zijn de specificaties:

Intel, i7-9700k Processor
Gigabyte, Z390 AORUS Pro Moederbord
Nvidia, Geforce GTX 1080Ti grafische kaart
Corsair, Vengeance LPX 16GB Ram
Samsung, 970 PRO M.2 NVMe SSD
En een toon hdd-ruimte voor al mijn foto’s

MISC.

Ik pak altijd 2-3 grote microvezeldoekjes in. Staand aan de voet van een waterval of het ontwijken van golven krijg ik onvermijdelijk wat spray op mijn camera en lens. Een paar doekjes reparerenes het probleem.

Ik heb ook een tas bij me die ik heb gekregen van een Ozscapers.com meet and greet. Ik gebruik de zak om afval op te rapen dat ik tegenkom tijdens het doen van mijn fotografie-ding #take3forthesea #justpickitup.

Tot slot gebruik ik een SmallRig L-Bracket om de camera stabiel te houden bij het fotograferen van portret op het statief.

Er bestaat niet zoiets als een slecht schot. Als je geniet van wat je doet en fotografeert wat je gelukkig maakt, zul je altijd geweldige foto’s maken.

www.nathanmccollphotography.com.au | @nathan_mccoll

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer