Gids voor wildlife fotografie

Als je van het buitenleven houdt en je houdt ervan om foto’s te maken, is natuurfotografie misschien iets voor jou.

Wat de meeste mensen zich echter niet realiseren, is dat je veel meer nodig hebt dan alleen fotografievaardigheden om een goede natuurfoto te maken.

Het is een van de meest uitdagende maar ook lonende soorten fotografie. Daarom heb ik deze gids samengesteld om je op weg te helpen.

In dit artikel vind je tal van afbeeldingen om je te laten inspireren, advies over apparatuur om de beste uitrusting voor de klus te krijgen en een heleboel tips voor natuurfotografie.

Klaar? Laten we een wandeling maken aan de wilde kant!

Inhoudsopgave

Wat is wildlife fotografie?

Wildlife fotografie is een tak van de natuurfotografie. Het bevat levende dieren in het wild (in tegenstelling tot huisdieren, die in het veld van huisdierfotografie vallen).

Dus als je met je hond gaat wandelen en een fotoshoot doet, kwalificeert het niet als natuurfotografie alleen omdat je in het wild bent.

Aan de andere kant, wat als je een vos fotografeert die in je achtertuin verschijnt? Het is een wild dier, maar in een huiselijke omgeving: telt het?

Er is enige discussie over deze kwesties; hetzelfde geldt voor wilde dieren in gevangenschap, zoals die in de dierentuin.

Sommige internationale organisaties hebben geprobeerd een officiële definitie vast te stellen die wereldwijd kan worden erkend. Dit zou het zeker gemakkelijker maken voor wedstrijden en andere activiteiten. Er zijn echter nog geen wereldwijde overeenkomsten.

De Photographic Society of America definieert bijvoorbeeld dieren in het wild als “een of meer bestaande zoölogische of botanische organismen die vrij en ongeremd zijn in een natuurlijke of geadopteerde habitat.”

Dit betekent dat wilde dieren zich niet beperken tot levende dieren, maar ook landschappen, geologische formaties, schimmels, algen, karkassen, enz.

Het is een beetje moeilijk om een harde lijn te trekken tussen fotografische genres – ik nodig je uit om je eigen parameters te maken voor wat je wilt fotograferen!

U kunt publicaties en wedstrijden als richtlijnen gebruiken. Zeker, de bekendste publicatie over natuurfotografie is National Geographic. Het bepaalt al sinds 1906 het tempo voor dit soort fotografie.

Een andere belangrijke bron is de Wildlife Photographer of the Year-wedstrijd, die werd opgericht in 1965 – je kunt de winnaars en regels onderzoeken om te zien hoe het door de tijd heen is geëvolueerd en welk type natuurfoto’s worden geaccepteerd.

 • Hoe word je natuurfotograaf?

Je hebt geen diploma of certificaat nodig; je hoeft alleen maar je spullen te pakken en te beginnen met oefenen. Na verloop van tijd zullen uw vaardigheden verbeteren, uw portfolio zal groeien en u kunt beginnen met het verkopen van uw foto’s en het accepteren van werk in opdracht.

 • Hoeveel geld verdient een natuurfotograaf?

Het gemiddelde jaarinkomen voor een fulltime professional varieert tussen $ 30.000 en $ 50.000 USD. Dit zal voortkomen uit een mix van activiteiten: het verkopen van fine art prints, het aanbieden van workshops, het verkopen van redactionele projecten aan tijdschriften en kranten, en/of het verkopen van de foto’s op stockfotografie websites.

15 Wildlife Fotografie Tips voor Verbazingwekkende Dierenfoto’s

Wildlife fotografie stelt je in staat om de wonderen van de wereld vast te leggen en te delen, en het motiveert je om naar plaatsen te gaan waar je nog nooit bent geweest. Daarom is het zo’n populaire activiteit.

Het is echter niet omdat het leuk is, dat het gemakkelijk is.

Dus, wat maakt een geweldige natuurfoto? Ten eerste, houd het simpel. Voeg geen afleidende en onnodige elementen toe – het onderwerp moet opvallen.

Ten tweede – en dit is de belangrijkste tip voor natuurfotografie – help de kijker een connectie te maken met het onderwerp. Dit kan zijn omdat er oogcontact is, of omdat jeu vertelt een verhaal.

Natuurlijk moet je ook goed gebruik maken van licht en compositie om deze momenten te verbeteren.

Als je klaar bent om aan de slag te gaan, zijn hier een paar tips voor natuurfotografie om je te helpen.

1. Kies de juiste versnelling

wildlife camera's lenzen

Apparatuur gebruikt door natuurfotograaf Jose Luis Jimenez

Wildlife fotografie is een van de genres die enkele van de grootste investeringen in uitrusting vereist.

Je hoeft natuurlijk niet alles in één keer te kopen. Je kunt beginnen met de uitrusting die je al bezit en dan kun je huren als je het nodig hebt. Op deze manier weet u zeker dat u de juiste apparatuur krijgt en uw geld niet uitgeeft aan een duur ding dat u niet zult gebruiken.

Je basisopstelling moet een camera, een telelens en een statief zijn (behalve voor vogelfotografie die meestal uit de hand wordt gedaan).

Om je uitrusting compleet te maken, zou het echter ideaal zijn om een lenszak, een gimbal, een resistente en waterdichte cameratas en een regenhoes voor je lens te hebben. Vergeet niet een verrekijker en een zaklamp of een koplamp mee te nemen.

Sommige natuurfotografen gebruiken ook trailcamera’s om dat onmogelijke beeld van een schichtig onderwerp te krijgen. Om meer uitrustingsadvies van een professional te krijgen, neem een kijkje in de tas van Jose Luis Jimenez.

Wat is de beste camera voor natuurfotografie?

Een goede camera voor natuurfotografie moet een snelle sluitertijd hebben. Het is ook het beste als het weerbestendig is. Houd ook rekening met het aantal autofocuspunten en de burstsnelheid.

Hier zijn een paar van de beste keuzes; ze zijn allemaal full-frame om de beste beeldkwaliteit te garanderen:

 • Nikon D5
 • Nikon D850
 • Canon 5D Mark IV
 • Canon 7D Mark II
 • Sony A9

Wat is de beste lens voor natuurfotografie?

Bij natuurfotografie gebruik je 99% van de tijd een telelens. Alleen als je een deel van het landschap wilt opnemen, heb je een kortere brandpuntsafstand nodig. U kunt ook een extender (teleconverter) gebruiken.

Hier is een lijst met de beste telefoto’s voor natuurfotografie:

 • Canon 100-400mm f/4.5-5.6L IS II.
 • Nikon 200-400mm f/4 VR II
 • Nikon 500mm f/4 FL VR
 • Sigma 500mm f/5
 • Sony 200-600mm f/5.6-6.3

Misschien wilt u ook onze gids voor de beste spotting scope bekijken – het gebruik van een scope is een geweldige manier om dieren in het wild van een afstand te bespioneren.

Een ander praktisch accessoire is een fotovest, wat vaak een praktischere manier is om camera-uitrusting mee te nemen tijdens een safari dan een cameratas.

2. Oefen dicht bij huis

Ganzen in goudkleurig zonlicht

Bron: Brandon Montrone

Wildlife fotografie is al uitdagend genoeg zonder te maken te hebben met onbekende omstandigheden. Als je een beginner bent, kun je altijd dicht bij huis beginnen.

Wanneer je je op bekend terrein bevindt, ken je het weer en de regels al en kun je je uitsluitend richten op het maken van foto’s. Als gevolg hiervan kunt u de fotografievaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor het maken van verbluffende natuurfoto’s.

Dicht bij huis oefenen is ook een goede oefening voor meer gevorderde fotografen. Als je gewend bent om over de hele wereld te reizen en exotische dieren vast te leggen, dwingt dit je om nieuwe onderwerpen te vinden en gewoonten te doorbreken.

U kunt bijvoorbeeld macrofotografie proberen en insecten of insecten vastleggen. Je kunt ook alleen een groothoeklens inpakken en jezelf binnen zijn grenzen uitdagen, waardoor je gedwongen wordt om de dieren van dichtbij en persoonlijk te leren kennen.

3. Probeer de burst-modus voor actiefoto’s

Wildlife fotografie van walvis breeching uit de oceaan

Bron: Silvana Palacios

Burst-modus is de camera-instelling waarmee u continu foto’s kunt maken zolang u de sluiterknop ingedrukt houdt. Het is geweldig voor vogelfotografie of actiefoto’s van dieren, omdat je niet zozeer hoeft te vertrouwen op je reflexen en de reactiviteit van je camera.

Het aantal frames per seconde (fps) wordt burst rate genoemd en is voor elke camera anders. Je kunt het vinden met de naam burst-modus, continue modus of sportmodus. Een paar high-end camera’s bieden twee verschillende snelheden: Hoog en Laag.

Controleer ook de beeldbuffer van de camera. Dit zal je vertellen hoeveel foto’s er verwerkt kunnen worden voordat er ‘even pauze’ moet worden genomen!

4. Pas de scherpstelmodus aan

Springbok rennen in de wetlands

Bron: Tobias Adam

U kunt de autofocusmodus gebruiken wanneer u dieren in het wild fotografeert. De meeste camera’s hebben een functie die een bewegend onderwerp kan volgen om het scherp te houden. Bij Nikon heet het Continuous AF-C en Canon noemt het AI Servo.

U kunt deze instelling koppelen met burst-modus om nail actie shots. Je drukt gewoon de sluiterknop halverwege in om het brandpunt in te stellen en drukt er vervolgens helemaal op om te beginnen met fotograferen.

5. Leer van anderen

Babybeer welp en moeder

Bron: Robert Anthony Carbone

Fotografievaardigheden zijn niet de enige die nodig zijn voor natuurfotografie. Je moet weten hoe je je moet gedragen en het dier dat je wilt fotograferen moet benaderen. Vaak moet je dierengeluiden camoufleren of nabootsen.

Het helpt als je ook leert wat je moet inpakken – afgezien van je fotografische uitrusting – om voorbereid te zijn en specifieke temperaturen voor lange tijd te overleven. Het kan ook nodig zijn om op de locatie te kamperen, enz.

Al deze dingen en worden het best geleerd via real-life ervaring. Om je te begeleiden, kun je andere fotografen benaderen en hen om advies vragen of om hun tips voor natuurfotografie. Probeer een mentor te vinden of een workshop bij te wonen.

6. Vraag om eerlijke feedback

Langharige stier met hoorns

Bron: Gabriela Palai

Deze tip is natuurlijk van toepassing op alle soorten fotografie , maar in natuurfotografie is het vooral belangrijk.

Omdat het fysiek uitdagend is om dit soort fotografie te doen, is het gebruikelijk om gehecht te raken aan een ervaring en de werkelijke resultaten te negeren.

Je kunt bijvoorbeeld van een foto houden omdat je hem na lange uren in de regen hebt bereikt of omdat je een zeldzame soort hebt gevangen. Helaas betekent dat niet per se dat de foto goed is.

Feedback vragen aan iemand die er niet was, kan je een beter idee geven van hoe je kunt verbeteren.

7. Gebruik een groot diafragma

Pauw close-up

Bron: Hannes Wolf

Wanneer je dieren in het wild fotografeert, wil je een smalle scherptediepte hebben. Dit zal u helpen om de achtergrond te vervagen en uw onderwerp ervan te scheiden.

Het is ook handig om een specifiek detail te benadrukken, zoals de ogen of het hoofd van het dier. Het gebruik van een selectieve focus helpt de kijker te zien wat u wilt dat hij ziet.

Om een smalle scherptediepte te bereiken, moet u een groot diafragma gebruiken. Met de telelenzen die worden gebruikt voor natuurfotografie betekent dit waarschijnlijk zoiets als f / 4 of f / 5.6. Normaal gesproken is dit geen heel groot diafragma, maar lange brandpuntsafstanden verkleinen ook de scherptediepte, dus je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Vergeet niet dat de belichting wordt geregeld door drie factoren: diafragma, sluitertijd en ISO. Wanneer u het diafragma wijzigt, moet u dit compenseren door een van de andere twee aan te passen.

Als u niet vertrouwd bent met de handmatige modus om alle camera-instellingen te regelen, probeert u de diafragmavoorkeuzemodus te gebruiken. Op deze manier controleer je de scherptediepte en laat je de rest aan de camera over.

Ik raad aan om een statief te gebruiken om camerabewegingen te voorkomen als de sluitertijd te veel moet vertragen – ondanks de verleiding om iets lichtgewicht te kopen, betekent dit soms dat de benen te dun zijn om een camera en een lange lens te ondersteunen.

Als het inpakken van een statief niet mogelijk is, overweeg dan om een monopod te gebruiken, die enige stabilisatie biedt en je lichaam de broodnodige rust geeft van het sjouwen met zware spullen. Deze gids bespreekt monopods voor fotografen.

Houd er ook rekening mee dat lange sluitertijden bewegingsonscherpte vastleggen als uw onderwerp beweegt. U kunt belichtingscompensatie gebruiken om meer controle te hebben.

8. Onderzoek je onderwerp

Detailfoto van olifantenoog

Credit: Flickr

Hoe meer je weet over je onderwerp, hoe betere foto’s je kunt maken. Wanneer je het gedrag van dieren begrijpt, kun je het spel een stap voor blijven.

Verschillende dieren hebben verschillende gewoonten. Sommigen kunnen overdag actiever zijn, anderen ’s nachts; met een paar van hen kun je dichtbij komen, met anderen is het beter als je dat niet doet.

Het is het beste als je onderzoekt waar je de dieren of vogels kunt vinden die je wilt fotograferen.

Plan uw reis, van het vervoermiddel tot het weer. Je moet ook leren over parings- en broedseizoenen; je moet extra voorzichtig zijn bij het benaderen van dieren in het wild in deze periodes om te voorkomen dat je ze verstoort.

Met elk stukje informatie kunt u efficiënter plannen voor de tijd van het jaar, het tijdstip van de dag, het type uitrusting dat u moet inpakken, enz. Uiteindelijk heb je een betere kans om de beste natuurfoto’s te maken.

Misschien wilt u zelfs kijken naar het gebruik van cameravallen, ook wel trailcamera’s genoemd. Sommige fotografen gebruiken ze om daadwerkelijk het perfecte beeld vast te leggen, maar je kunt ze ook gebruiken om je onderwerp te bekijken en hun gedrag te leren.

9. Heb geduld

Fotograaf die foto maakt van een hert bij zonsondergang

Bron: Diana Parkhouse

Het maken van natuurfoto’s vereist geduld en timing. Je moet veel passie hebben om te slagen in het genre wildlife fotografie.

In het beste geval wordt u geconfronteerd met lange uren zittend en wachtend – misschien gehurkt in een huid (een draagbare structuur met een gecamoufleerde buitenkant). Afgezien daarvan kun je jaren van proberen en proberen tegemoet gaan voordat je dat zeldzame onderwerp vindt waarnaar je op zoek was.

Er is geen manier om dingen te overhaasten als je dieren in het wild fotografeert, omdat je afhankelijk bent van het gedrag van het dier.

Als je het dier eenmaal voor je hebt, moet je nog steeds geduld hebben om de perfecte foto te maken. Kom er dicht bij zonder het bang te maken of te stressen. Wacht tot het comfortabel wordt met je aanwezigheid; het is beter als je oogcontact kunt maken.

Dit kan natuurlijk alleen bij bepaalde dieren. Als het niet benaderbaar is, gebruik dan een telelens om dichtbij te komen, ga naar beneden om op ooghoogte te zijn en wacht opnieuw op die momenten waarop alles samenkomt.

Wees altijd respectvol en ethisch; vergeet niet dat het welzijn van de dieren in het wild vóór uw perfecte foto komt.

10. Neem een extra batterij en geheugenkaart mee

Watervogels vliegen over

Bron: Mali Maeder

Wanneer u dieren onderweg fotografeert, zult u merken dat u vaak de continue opnamemodus gebruikt. Dit is fantastisch om het perfecte beeld te maken, maar het gaat heel snel door je batterijduur en opslagruimte. Hetzelfde geldt voor de continue scherpstelmodus.

Het laatste wat je wilt, is dat de batterij of het geheugen leeg is als je in het veld bent en je zo lang hebt gewacht tot het onderwerp verschijnt – dus je kunt het beste een back-up meenemen.

11. Bekijk de compositie

Mannelijke leeuw slapen

Bron: Aldo Picaso

Soms is dit moeilijk te bereiken met natuurfotografie omdat je snel moet reageren voordat je onderwerpen bewegen of vertrekken. De compositie kan echter een foto maken of breken.

Om deze vaardigheid te verbeteren, moet je de compositieregels kennen die van toepassing zijn op alle soorten fotografie. De eerste die de meeste fotografen leren is de regel van derden. Deze is gemarkeerd in de rasters van de meeste camera’s.

In navolging van die basis, vindt u veel richtlijnen die u kunt volgen op basis van wat u wilt zeggen met uw afbeeldingen en uw artistieke stijl.

12. Wees ethisch

Schattige kleine aap

Krediet: DSD

Dit advies zou een gegeven moeten zijn. Als je een natuurfotograaf bent, hou je van dieren en de natuur, dus je zou ze op geen enkele manier willen schaden.

Soms zijn we ons echter niet bewust van de gevolgen van bepaalde acties, dus het is beter om ons te laten informeren voordat we op een wildlife-fotografie-avontuur gaan. Leer hoe je je moet gedragen – je moet bijvoorbeeld geen wild dier voeren.

Als je voedsel aan dieren in het wild geeft dat niet geschikt is voor hun dieet, kan het ze ziek maken. Het kan hen ook gewend maken aan menselijk voedsel en contact – wat geen goede zaak is.

Wanneer je voedsel aanbiedt aan een roofdier, kunnen ze het verwachten van elk mens dat ze zien. Dit kan leiden tot agressief gedrag de volgende keer dat ze een persoon tegenkomen die toevallig geen zak met snacks bij de hand heeft.

Je moet het natuurlijke gedrag en de omgeving van het dier respecteren. Als ze moeten rusten of eten, moet je dit respecteren ondanks je fotografische schema. Je moet geduldig zijn en van het welzijn van de natuur een topprioriteit maken.

Respecteer altijd de veilige ruimte van de dieren in het wild, zelfs als je een schuilplaats gebruikt. Ze kunnen je aanwezigheid voelen en tekenen van nood beginnen te vertonen. Als je dat merkt, stop dan en trek je langzaam terug. Wacht dan tot het dier zich vestigt voordat je foto’s gaat maken.

Tijdens het broedseizoen moet je vooral oppassen dat je je er niet mee bemoeit. Introduceer ook geen elementen van buitenaf in de habitat. Alles wat je meeneemt, moet je meenemen als je weggaat – dat geldt ook voor organisch afval.

Wees zo voorzichtig als je kunt en laat je informeren om te voorkomen dat je schade veroorzaakt. Houd naast de ethische regels ook de verschillende wetten in de gaten. Ze bestaan om dieren en de natuur te beschermen, dus ze moeten worden gevolgd.

13. Wees weerbestendig

Eekhoorn in boom in sneeuw

Bron: Tetyana Kovyrina

Afhankelijk van de locatie en het weer, moet je jezelf en je natuurfotografie-uitrusting weerbestendig maken.

Bedenk dat je waarschijnlijk vele uren op locatie zult zijn.

Als je je niet op je gemak voelt omdat je het koud, warm hebt of gebeten bent door muggen, kun je je niet concentreren op je foto’s.

Dit is iets waar je niet op wilt beknibbelen – investeer in kleding van goede kwaliteit. Onderzoek de klimaatomstandigheden en kleed je dienovereenkomstig. Schoeisel is ook essentieel als je gaat wandelen in de sneeuw of vochtig; het moet niet alleen weerbestendig zijn, maar ook comfortabel.

Houd er rekening mee dat je soms lang moet lopen voordat je op de beste locatie aankomt en je zware spullen op je rug gaat dragen. Zoek dus naar goede enkelondersteuning.

Krijg bescherming voor uw camera als deze vochtig of regenachtig wordt. Je kunt het zelfs vinden in camouflagestof, wat betekent dat het ook dienst doet als vermomming.

Een goede cameratas is ook een must-have voor natuurfotografie. Het moet je uitrusting beschermen tegen eventuele hobbels langs de weg en een weerjas bieden voor regenachtige dagen.

Omdat natuurfotografen lange telelenzen gebruiken, moet de cameratas lang genoeg zijn om deze vast te houden, dus controleer altijd de afmetingen voordat u koopt.

Je moet ook kijken naar het krijgen van een ‘stormjas’ zoals deze voor je lens, vooral omdat deze wordt blootgesteld aan de elementen voor het grootste deel van je shoot.

14. Kies de beste belichtingsmodus

Onderwater wildlife fotografie van zeeschildpad

Bron: Jeremy Bishop

Het instellen van de belichtingsmodus is iets dat de meeste mensen over het hoofd zien. Om de juiste belichting te bepalen, moet de camera weten hoeveel licht er in de scène zit. Dat doet het door het reflecterende licht te meten.

Als je de standaardmodus – die volgens de fabrikant met verschillende namen wordt genoemd – verlaat, leest de camera de hele scène en maakt een gemiddelde om de belichting te bepalen.

Dit doet meestal goed werk. Het is echter niet ideaal voor sterk contrasterende scènes. In plaats daarvan kunt u de centrumgewogen (gemiddelde) belichtingsmodus gebruiken voor gecentreerde composities of wanneer het onderwerp het kader vult.

Als u een klein onderwerp in een contrastrijke scène wilt fotograferen – bijvoorbeeld in vogelfotografie – moet u spotmeting gebruiken. Het is ook handig voor achtergrondverlichting.

Dit is de meest nauwkeurige belichtingsmodus omdat deze een klein deel van de scène meet. In de meeste camera’s bevindt het zich in het centrum, maar met een paar high-end camera’s kun je kiezen tussen het centrum of het brandpunt.

15. Vergeet de nabewerking niet

Hert in zwart-wit

Bron: Vincent Ma Janssen

Na een sessie waarin je dieren in het wild fotografeert, kun je een enorme hoeveelheid bestanden krijgen , vooral als je de burst-modus gebruikt.

Je hebt een goede foto-editor nodig om alle afbeeldingen te downloaden, te bladeren en te verwijderen. Er zijn veel keuzes op de markt – Photo Mechanic is een goede, snelle optie.

U kunt ook de volledige nabewerkingsworkflow in Lightroom uitvoeren, maar dit kan wat extra tijd kosten. Kies in ieder geval wat voor jou het beste werkt.

Zodra u klaar bent met het beheergedeelte, kunt u doorgaan met retoucheren. Nogmaals, u kunt elke gewenste software gebruiken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Adobe-apps: Lightroom en Photoshop.

Bijsnijden om de compositie te herkaderen is vaak nodig als de vogels dieren zijn die in beweging zijn. Dehazing is ook erg nuttig.

Elke verbetering van de witbalans, verzadiging of belichting kan ook vrij snel worden gedaan en kan je foto’s die extra ‘pop’ geven.

Omdat veel natuurfoto’s bij weinig licht worden gemaakt, moet je waarschijnlijk de ISO oppompen. Hierdoor ontstaat ruis die later – tot op zekere hoogte – in de nabewerking – kan worden opgeruimd. Als je het overdrijft, verliest je foto scherpte, dus je zult een goede balans moeten vinden.

Veelgestelde vragen over wildlife fotografie

Is natuurfotografie een goede carrière?

Als je er een passie voor hebt, ja. Je zult echter geduld en doorzettingsvermogen nodig hebben voordat je ervan kunt leven.

Is een 200mm lens genoeg voor dieren in het wild?

Het hangt af van het dier en de omgeving, maar ja, je kunt beginnen met een 200mm voor een aantal brede wildlife shots. Je kunt ook teleconverters kopen, die je brandpuntsafstand verlengen en betaalbaarder zijn dan het kopen van een nieuwe langere lens. Houd er rekening mee dat ze niet dezelfde kwaliteit zullen hebben.

Welke camera’s gebruiken National Geographic-fotografen?

Elke fotograaf heeft zijn eigen voorkeur. Sommige professionals hebben het gehad over de Canon 5D Mark III en Nikon D800E wanneer ze hun bekroonde foto’s hebben gemaakt. Anderen geven de voorkeur aan het gebruik van middenformaat camera’s zoals Bronica SQAI of zelfs het grootformaat Wista 4×5.

Kan ik mijn foto’s verkopen aan National Geographic?

Helaas niet. De redactie van National Geographic plant de artikelen en neemt contact op met de fotograaf die zij het meest geschikt achten voor het project. Ze ontvangen geen ongevraagde beelden.

Laatste woorden

Ik hoop dat je deze tips voor natuurfotografie nuttig vond. Zorg ervoor dat je je ervaringen deelt en blijf toevoegen je eigen tips in de comments sectie voor iedereen die dit soort fotografie eens wil proberen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer