Gilbert Majekodunmi

FacebookPinterestDelen

Hallo, ik ben Gilbert Majekodunmi, een in Londen gevestigde straatfotograaf die fotografeert met zowel analoge als digitale camera’s.

Mijn fotografiestijl wordt gesymboliseerd door hoe ik de ware emotie en het gevoel van de scènes in mijn foto’s laat zien zonder afbreuk te doen aan het verhaal achter elk beeld dat ik maak.

Zeven jaar geleden pakte ik mijn eerste DSLR camera met een 50mm f/1.8 lens kit. Wat toen een hobby was om de tijd door te brengen, terwijl ik wachtte op mijn eindexamenresultaten van de universiteit, geplaveid tot wat een levenslange reis wordt, gedreven door het onsterfelijke verlangen om magische momenten vast te leggen en een erfenis achter te laten.

Sinds ik mijn eerste Sony camera, de Sony a7, heb opgehaald, heb ik binnen de digitale camerawereld nooit verder gekeken dan dit systeem.

Ik gebruik momenteel een combinatie van zowel de Sony a7R III als de Sony a7c. De a7R III, met zijn hoge resolutie en bijsnijdvermogen, is mijn werk- en printwaardige fotocamera. De a7c, hoewel ook zeer capabel is de dagelijkse camera waar ik bijna nooit zonder vandaan kom.

Onlangs zorgde mijn nieuwsgierigheid in filmfotografie ervoor dat ik een nieuwe weg insloeg. Na veel onderzoek kon ik voor een koopje een vintage Rolleiflex 35f vintage camera uit 1951 bemachtigen!

Dit bracht me terug naar de cameraschool omdat ik moest oefenen met het gebruik van mijn belichtingsdriehoeken en licht anders moest zien. Omdat het een volledig mechanisch systeem was, vertraagde het me en dacht ik veel meer na over mijn foto’s. Aanvankelijk vond ik de twaalf shots per filmrol op middenformaat erg vreemd, maar nu kan ik zeker zeggen dat het mijn fotografievooruitzichten ten goede heeft veranderd.

Na een aantal weken was ik zo onder de indruk van de resultaten van de ontwikkelde filmnegatieven dat ik besloot te investeren in mijn eerste meetzoekercamera, een Leica M6 TTL. Ik weet niet precies waar ik moet beginnen met deze camera, maar godzijdank is het een gemeen solide meesterwerk van techniek.

Het is meer een ambachtelijk hulpmiddel dat is ontworpen voor puur kunstenaarschap en creatieve expressies. Het is nog vroeg, maar ik ben erg enthousiast over wat ik met iedereen ga delen op mijn sociale media en aanbiedingen in print.

Camera

Sony a7R III – Super hoge resolutie, solide bouwkwaliteit en dubbele SD-kaartsleuven maken dit mijn go-to-work camera.

Sony a7C – Simplistische, klassieke, maar ingetogen kracht in een kleine voetafdruk heeft ervoor gezorgd dat deze back-upcamera mijn dagelijkse bestuurder is geworden.

Rolleiflex 35f – Pure nostalgie en een stukje tijd in mijn handen. Meer vintage dan dit wordt het niet!

Leica M6 TTL – Technische kunst op zijn hoogtepunt. Deze geweldige camera heeft mijn fotografiestijl voor altijd op een positieve manier veranderd.

Lenzen

Digitaal

Sony 135mm f/1.8 GM – Dit is veruit de scherpste en meest magische lens in mijn kit. Het heeft mijn vorige favoriet de 70 – 200mm GM uit mijn kitbag geslagen.  De 135mm GM heeft een permanente verblijfplaats op mijn a7 RIII lichaam.

Sony 24mm f/1.4 GM – Momenteel de breedste lens die ik bezit, en ook mijn allereerste G Master lens. Deze lens heeft een aantal van de beste foto’s gemaakt die ik tot nu toe heb gemaakt. Het is misschien wel mijn favoriete lens aller tijden.

Sony 40mm f/2.5 G – Net als zijn grote broer de 135mm GM, leeft dit objectief 99% van de tijd op mijn Sony a7c. De kleine, lichte en irisbedieningsknop is een genot om mee te werken.

Sigma 35mm f/1.4 DG DN Art – Snel, lichtsterk, vervormingsvrij, ik ben helemaal weg van dit objectief.

Sigma 90mm f/2.8 DG DN c – De kleinste autofocus weerbestendige korte telelens van meer dan 85mm op het e-mount platform, wat is er niet leuk aan. In staat zijn om discreet op 90 mm te fotograferen in een situatie zoals een volgepakte Londense bus of de metro is een must-have in de kit van elke straatfotograaf.

Handmatige film

Zeiss 50mm f/1.5 ZM C – Scherp en scherp, dit kleine objectief presteert top. Ik kijk er echt naar uit om meer foto’s te delen terwijl ik deze lens gebruik.

7Artisans 28mm f/1.4 – Hoewel sommige puristen misschien hun wenkbrauwen fronsen tegen het idee om deze lens te koppelen aan zo’n iconische camerabody als de Leica M6, durf ik te zeggen dat ik op basis van mijn ervaring en resultaten deze lens ten zeerste zou aanbevelen. Het is verbazingwekkend scherp en solide gebouwd.

Tassen/Riemen

Peak Design Everyday Sling 10L – Het gebruiksgemak en de verstelbaarheid van deze band is een winnaar voor mij, saliegroen ook.

Peak design manchet polsband – Sommige dagen wil ik gewoon met mijn camera naar buiten komen en klaar zijn voor de opname. Het hebben van deze polsband zorgt voor een klittenvrije snelle opname-ervaring, grijs voor mij.

Filmvoorraad

120 film
Kodak Portra 160
Ilford HP5

35mm film
Fujifilm PRO 400H
Ilford XP2 Super 400
Cinestill 800T

Hardware en software

Voor mijn bewerking gebruik ik strikt Adobe Lightroom in zowel de klassieke als de iPad-versie. Ik geef er de voorkeur aan om mijn foto’s trouw te houden aan hoe ik ze heb vastgelegd, zodat mijn bewerkingsproces uitsluitend is gebaseerd op het verfijnen van aspecten zoals symmetrie en schaduwdetails.

Mijn belangrijkste werkstation is een 27-inch iMac die handmatig is geconfigureerd om alle verwerkingskracht te verwerken die ik nodig heb en als ik onderweg ben, gebruik ik de 2020 iPad Pro. De iPad is handig voor dagen dat ik in een café ben of gewoon terloops aan het bewerken ben terwijl ik ’s avonds tijd doorbreng met het gezin.

MISC.
Zeiss Lens doekjes
Microvezel reinigingsdoekje
Extra geheugenkaarten
Extra filmrol
Raketblazer
AirPods Pro
Een pakje suikervrije kauwgom

Laatste woorden

Fotografie in zijn eenvoudigste verklaring volgens de grote Fan Ho, is gewoon de artisticiteit van het licht. De interpretatie van licht, schaduwen en alles wat er tussen en in hen bestaat, is waar het fundament van mijn kunst op is gebouwd.

www.gilbertmajek.com | @gilbertmajek

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer