Handleiding voor Adobe Portfolio

FacebookPinterestDelen

Ben je op zoek naar een eenvoudige en leuke manier om je fotografie en creatieve werk te laten zien op een persoonlijke portfoliowebsite?

Gelukkig voor jou kan een app genaamd Adobe Portfolio de perfecte oplossing zijn!

Adobeportfolio

Adobe-portfolio

Start een gratis proefversie van Lightroom van 7 dagen om direct toegang te krijgen tot Adobe Portfolio.

Start gratis proefperiode

In deze gids zullen we de voor- en nadelen, enkele portfoliovoorbeelden en zelfs enkele alternatieven nader bekijken als het niet voor u is.

Dus laten we dieper ingaan op de vraag of Adobe Portfolio goed is!

Inhoudsopgave

Wat is Adobe Portfolio?

Adobe Portfolio is een tool die beschikbaar is met een Adobe Creative Cloud-abonnement waarmee je snel en eenvoudig een website kunt bouwen om je creatieve werk onder de aandacht te brengen.

Hoeveel kost Adobe Portfolio?

Adobe Portfolio kan niet alleen worden gekocht, maar het is gratis met Creative Cloud. Je moet een betaald lidmaatschap hebben met een jaarlijkse verbintenis.

Dit betekent dat u Adobe Portfolio in elk van deze combinaties kunt hebben:

 • AP + InCopy voor $ 4,99
 • AP + 1 enkele Adobe-app (Lightroom, Rush, XD of Express) voor $ 9,99
 • AP + Photoshop + Lightroom voor $ 9,99 met het Adobe-fotografieplan
 • AP + Acrobat Pro voor $14.99
 • AP + 1 enkele Adobe-app (Photoshop, Premier Pro, Illustrator, InDesign, After Effects, Audition, Animate, Dream Weaver of Dimension) voor $ 20,99
 • AP + Adobe Stock voor $ 29,99
 • AP + Alle Adobe-apps voor $ 52,99

(Alle prijzen in USD.)

Moet u Adobe Portfolio gebruiken in 2023?

In plaats van een langdradige Adobe Portfolio-recensie te schrijven, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het gebruik van Adobe Portfolio om je creatieve werk onder de aandacht te brengen.

Voordelen van Adobe Portfolio

 • Tot 5 websites

Met één account kunt u maximaal vijf websites beheren en publiceren , elk met een onbeperkt aantal pagina’s en collecties.

 • Eenvoudig in te stellen

Eerst heb je een Creative Cloud-abonnement nodig, daarna kun je snel en eenvoudig een portfoliowebsite bouwen om je werk onder de aandacht te brengen.

Wanneer u aan de slag gaat, kunt u kiezen of u een fotoverzameling (meerdere pagina’s) of een website met één pagina wilt maken.

Kies vervolgens een sjabloon – u kunt ze aanpassen door blokken toe te voegen, te verwijderen of opnieuw te rangschikken. Vul ten slotte uw site in door uw inhoud te uploaden of importeer uw Adobe Lightroom-verzameling.

 • Gratis bij uw Adobe-abonnement

Adobe Portfolio is een gratis tool die op jaarbasis bij elk Adobe-lidmaatschap is inbegrepen, zelfs als u maandelijks betaalt. In plaats daarvan, als u zich abonneert op een maandelijks abonnement, heeft u er geen recht op.

 • U kunt uw eigen domeinnaam gebruiken

Om een professionelere indruk te geven, kunt u uw eigen domeinnaam koppelen aan uw Adobe Portfolio-website. U kunt een domeinnaam gebruiken die u al bezit door deze opnieuw te routeren of u kunt een nieuwe domeinnaam kopen.

Als u besluit een domeinnaam te kopen via Adobe Portfolio, wordt deze mogelijk gemaakt door Namecheap. U hoeft geen SSL-certificering te kopen, omdat Adobe Portfolio dit al ondersteunt.

 • Strak ontwerp

Alle sjablonen die door Adobe Portfolio worden aangeboden, hebben een schoon en minimaal ontwerp dat perfect is voor het presenteren van uw werk of het organiseren van uw fotobibliotheek.

 • Adobe-integraties

U kunt eenvoudig andere Adobe-tools en -middelen integreren in uw Adobe-portfolio. U kunt uw foto’s bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Adobe Lightroom importeren. Het heeft ook integraties met Adobe Express (voorheen Adobe Spark), Adobe Stock, Adobe Fonts en Behance.

 • Wijzigt automatisch het formaat van uw afbeeldingen

Ongeacht de grootte en resolutie van je geüploade afbeeldingen, schaalt Adobe Portfolio deze automatisch naar beneden om de gebruikerservaring te optimaliseren op basis van het apparaat. Dit helpt ook om uw afbeeldingen te beschermen, omdat ze niet in hoge resolutie worden weergegeven.

 • Opties voor rechtsklikken uitschakelen

U kunt de rechtsklikfunctie uitschakelen om te voorkomen dat uw afbeeldingen zonder uw toestemming worden gedownload. Dit schakelt ook de mogelijkheid om te slepen en neer te zetten uit om op elk apparaat op te slaan. Het zal geen verdediging bieden tegen het auteursrecht van afbeeldingen overtreding, maar het zal helpen de gemiddelde gebruiker of bots ervan te weerhouden uw website te scrapen.

 • Ondersteunt audio en video

Naast fotografie kun je Adobe Portfolio ook gebruiken om je audio- en videocreaties onder de aandacht te brengen.

Nadelen van Adobe Portfolio

 • Geen e-commerce

De meeste landschaps-, natuur- en kunstfotografen zijn sterk afhankelijk van de verkoop van afdrukken van hun werk – dit is niet mogelijk op Adobe Portfolio.

Andere soorten fotografen kunnen ook last hebben van het gebrek aan e-commerce. Portret- of trouwfotografen gebruiken deze functie bijvoorbeeld om sessies te boeken of de afdrukken van een fotoshoot te verkopen.

De enige verkoop die je kunt doen, is je foto’s aanbieden als stockafbeeldingen dankzij de integratie van Adobe Stock.

 • Niet erg veelzijdig

Hoewel de thema’s heel gemakkelijk te gebruiken zijn en u ze kunt aanpassen met blokken of modules en tekst kunt mengen met visuals zoals u nodig hebt, is het ontwerp niet erg flexibel.

 • Geen blog

Als u een blog wilt opnemen om verkeer naar uw website te leiden, schiet Adobe Portfolio tekort. Het ondersteunt geen blogs en het is ook niet het beste om veel tekst te verwerken – het is vooral bedoeld om je creatieve werk te laten zien.

Als je absoluut een blog nodig hebt, wil je misschien SquareSpace of WordPress proberen, gebruik dan een van de vele plug-ins die je helpen je foto’s online te verkopen, fotografieklanten te beheren of gewoon je foto’s op te slaan.

 • U hebt een betaald Adobe-abonnement nodig

Eerder zei ik als pro dat Adobe Portfolio bij je lidmaatschap is inbegrepen – ja, dat is een goede zaak. Het betekent echter ook dat u het verliest als u ooit besluit om te stoppen met het gebruik van Adobe-apps voor uw workflow.

Als u ervoor kiest uw Lightroom-abonnement op te zeggen of uw Adobe-lidmaatschap te beëindigen, blijft uw portfolio twee weken respijtperiode online.

(Het verwijderen van Creative Cloud van uw computer heeft geen effect, zolang u uw abonnement ook niet beëindigt.)

Als u uw Creative Cloud-abonnement niet verlengt, wordt de site verwijderd. U hebt er echter nog steeds toegang toe via de editor.

10 geweldige voorbeelden van Adobe-portfolio’s

Hier is een selectie van recente Adobe Portfolio-voorbeelden van getalenteerde fotografen en creatievelingen van over de hele wereld voor uw inspiratie.

Erica Janes

Cristian Girotto

Ongelijke scènes – Johnnie Miller

Garrett Myrum

Kim Ohrling

Sevnur Acar

Neriman Demirci

Andrew Ling

Biolen

Nings

Je kunt hier meer manieren zien waarop mensen hun Adobe Portfolio-thema’s aanpassen.

Wat zijn de alternatieven?

 • Pixpa – bouw een professionele aanwezigheid op het web met Pixpa’s eenvoudige, no-code website builder. Start hier gratis >>
 • Wix.com – dit is een van de meest populaire gratis websitebouwers die er zijn. Om echter uw eigen domein te koppelen of Wix-advertenties te verwijderen, moet u de betaalde versie hebben.
 • WordPress – als u op zoek bent naar een flexibele website om uw werk te presenteren, heeft WordPress honderden thema’s om uit te kiezen. Helaas, om uw eigen domein te koppelen, moet u betaalde hosting krijgen.
 • Portfoliobox – met de gratis versie kunt u uw creatieve werk gratis presenteren en verkopen met een limiet van 30 afbeeldingen en maximaal 10 pagina’s. Om het uit te breiden en de advertenties te verwijderen, heb je echter een betaald abonnement nodig.
 • Smugmug – u kunt uw portfolio opbouwen en uw werk verkopen met verschillende plannen die passen bij uw budget en behoeften.

Veelgestelde vragen over Adobe Portfolio

Hoeveel kost Adobe Portfolio per maand?

Adobe Portfolio is een gratis asset die is opgenomen in elk jaarlijks Creative Cloud-lidmaatschap. Daarom zijn de kosten afhankelijk van het abonnement dat u krijgt. Het kan zo laag zijn als $ 9,99 per maand met het fotografieplan dat Photoshop en Lightroom omvat.

Kun je gewoon Adobe Portfolio kopen?

Nee, Adobe Portfolio is een tool die wordt geleverd bij een Adobe-abonnement voor één app, het fotografielidmaatschap of het Creative Cloud All Apps-lidmaatschap.

Kan ik mijn eigen domein gebruiken met Adobe Portfolio?

Ja, u kunt uw eigen domein koppelen. Je kunt er een kopen via Adobe aangedreven door Namecheap, of je kunt hem verbinden met een die je al hebt of die je elders koopt.

Is Adobe Portfolio goed voor SEO?

U kunt het dashboard gebruiken om titels en beschrijvingen met gerichte trefwoorden toe te voegen. U kunt er ook analytische tools in integreren wanneer u een portfolio opbouwt.

Wat is het verschil tussen Adobe Spark en Portfolio?

Met Adobe Spark (nu Express genoemd) kunt u websites met één pagina maken terwijl Portfolio eenllows voor meerdere pagina’s. Met Spark kunt u echter video bewerken en afbeeldingen maken voor sociale media, wat u niet kunt doen met Portfolio.

Hoe lang is Adobe Portfolio gratis?

Het is gratis zolang je een betaald Creative Cloud-lidmaatschap hebt. Als je je lidmaatschap opzegt, blijft je portfolio twee weken online. Daarna hebt u er nog steeds toegang toe, maar het is niet online beschikbaar.

Hoeveel Adobe-portfolio’s kan ik hebben?

Met één account kunt u maximaal vijf websites hebben.

Hoe bescherm ik afbeeldingen in Adobe Portfolio?

U kunt ervoor kiezen om de rechtsklikfunctie uit te schakelen. Dit voorkomt dat mensen uw afbeeldingen opslaan. Het schakelt ook de mogelijkheid uit om naar een apparaat te slepen en neer te zetten.

Hoe gebruik ik Adobe Portfolio?

Meld u aan met uw Creative Cloud-account. Kies of u een website met één pagina of een verzameling werken voor een website met meerdere pagina’s wilt. Kies vervolgens een sjabloon en pas uw portfolio aan of importeer uw Adobe Lightroom-collecties.

Kun je bloggen met Adobe Portfolio?

Nee, Adobe Portfolio ondersteunt geen blogs. U kunt echter een link toevoegen die naar uw blog leidt.

Laatste woorden

Naar mijn mening heeft Adobe Portfolio meer voor- dan nadelen, zolang je accepteert dat het precies dat is: een portfoliowebsite.

Als u een website wilt bouwen om uw fotografiebedrijf te runnen, mist u veel handige functies, zoals de mogelijkheid om afdrukken te verkopen.

Adobeportfolio

Adobe-portfolio

Start een gratis proefversie van Lightroom van 7 dagen om direct toegang te krijgen tot Adobe Portfolio.

Start gratis proefperiode

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer