Hasselblad X1D-50c Beoordeling

Dit is een Hasselblad X1D-50c review van mode-, beauty- en portretfotograaf Rick ‘Romeo’ Birt.

Zodra de Hasselblad X1D-50c en Fuji GFX 50’s werden aangekondigd, wilde ik er een van.  De belofte van Medium Format in een goedkopere, kleinere verpakking was ongelooflijk aantrekkelijk.

Ik fotografeer nu iets meer dan drie maanden met de Hasselblad X1D-50c. In die tijd heb ik het vergeleken met de Fuji GFX, Sony a9, Sony a7R II, Canon 5DsR, Leica M (240) en de Leica Q.

Als ik zeg dat ik het heb vergeleken met deze camera’s, wil ik duidelijk zijn dat Ik heb eigenlijk met ze allemaal geschoten – en hebben raw beelden vergeleken zij aan zij met het Hasselblad.

De beelden die ik uit het Hasselblad heb gehaald, overtreffen ELKE andere digitale camera waarmee ik ooit heb geschoten.

Hasselblad X1D-50c Review | Bouw & Ergonomie

Hasselblad X1D-50c Review - ergonomie

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Dit ding schreeuwt SEXY. Toen mijn vrouw en ik de doos openden, riep ze uit: “WAUW! Misschien moeten we er twee kopen, zodat we er niet over vechten!”

Het is dat mooi.

Ik heb de komende twee weken twee moderedacties geschoten en beide modellen hebben commentaar gegeven op de Hasselblad …
“Ooooh – Een Hasselblad,” … “Kijk naar jou – Rick Birt – met je mooie camera!”

Geen van beiden gaf commentaar op de Fuji GFX. De Fuji is zeer… niet sexy.

Moet dit ertoe doen? Mijn linkerhersenhelft zegt NEE! Maar waar gaat deze industrie over? Beeld – zowel letterlijk als figuurlijk.

Deze tools worden gebruikt om foto’s te maken omdat de wereld waarde heeft gehecht aan mooie beelden. Houd jezelf niet voor de gek, imago is van het grootste belang in deze business – vooral in de mode / bruiloft / portretindustrie (ik kan niet spreken voor Landscape Shooters).

De Hasselblad X1D-50c is even mooi om vast te houden. De grip voelt subliem aan en het geheel past gewoon als een handschoen in mijn hand.

In eerste instantie was mijn enige klacht over de plaatsing van de knop de AF / MF-knop. Toen ik de camera voor het eerst kreeg, moest men ongemakkelijk ver reiken met hun opnamevinger om deze knop ingedrukt te houden om de scherpstelpuntkiezer te activeren.

Gelukkig, zoals de meeste klachten die ik had over de camera, is dit opgelost via firmware. Nu kan men het touchpad op het scherm gebruiken om het scherpstelpunt te verplaatsen.

Wat duurzaamheid betreft, is de Hasselblad X1D-50c gebouwd van een massief blok aluminium, dus het is een zeer stevig gevoel. Omdat het een nieuwe camera is, zou ik alleen maar gissen naar hoe goed het in de loop van de tijd of in extreme omstandigheden kan standhouden.

Hasselblad X1D-50c Review | Specificaties

Hasselblad X1D - voorbeeldfoto

Specificaties zijn erg belangrijk bij het online vergelijken van camera’s, maar ik ben een paar keer verbrand door beslissingen te nemen op basis van specificaties alleen – ja, ik kijk naar je Sony a7R II.

De meest directe concurrent van de Hasselblad X1D zou de Fujifilm GFX-50s zijn. Beide camera’s gebruiken dezelfde sensor (net als een paar andere Midden formaat camera’s).

Op papier zou je kunnen zeggen dat de Fuji de Hasselblad overtroeft. De Fuji heeft veel meer functies en is goedkoper. Aan de andere kant is de Hasselblad veel eenvoudiger, intuïtiever en eleganter.

Fujifilm GFX Hasselblad X1D
Camera Type Spiegelloos Spiegelloos
Sensor grootte 43,8 x 32,9 mm 43,8 x 32,9 mm
Aantal pixels 51,4 MP 50 MP
Maximale resolutie 8256 x 6192 px 8272 x 6200 px
Kleurdiepte 14-bits 16bit
Min ISO Iso 100 Iso 100
Max ISO ISO 12.800 ISO 25.600
Maximale framesnelheid 3 fps 2,3 fps
Autofocus systeem Contrastdetectie op de sensor Contrastdetectie op de sensor
Meting Meting op de sensor Meting op de sensor
LCD 3.2″ 2.36M-dot kantelen 3″ 920K-dot
Aanraakgevoelig? Ja Ja
Zoeker 3.69M-dot EVF 2.3M-dot EVF
Videospecificaties 1080/30p 1080/25p
Dimensies 147,5 x 94,2 x 91,4 mm 150 x 98 x 71 mm
Gewicht 920 gr 725 gr

De belangrijkste voordelen van de Hasselblad X1D ten opzichte van de Fuji GFX zijn:

• 16bit vs 14bit kleurdiepte
• Kleiner formaat
• Eenvoudige menu’s
• Leaf-Shutter lenzen voor synchronisatie tot 1/2000s
• Nikon Flash Mount (Fuji’s flitsvatting wordt niet zo breed ondersteund)
• Beter dynamisch bereik en ISO-prestaties

Ik zal heel eerlijk zijn – ik kocht de Fuji GFX denkend dat het beter zou zijn. Deze beslissing was gebaseerd op specificaties en het feit dat de X1D op grote schaal werd gepubliceerd om enkele onopgeloste problemen te hebben. De X1D die ik gebruikte was gewoon een leenauto gestuurd vanuit Hasselblad (met dank aan Ming Thein).

Echter, na het vergelijken van de beelden van de twee fotoshoots (ruim 3000), stuurde ik de Fuji GFX terug en kocht de Hasselblad – wratten en al! Gelukkig, zoals ik eerder al aangaf, heeft Hasselblad verschillende firmware-updates uitgebracht die veel nadelen hebben afgestreept die ik aanvankelijk had.

Hasselblad X1D-50c Review | Sensor

Hasselblad X1D - voorbeeldfoto-2

DXOMark prees onlangs de sensor van de Hasselblad X1D met de hoogste score ooit die beweerde: “De Hasselblad X1D-50c bereikt nieuwe hoogten voor beeldkwaliteit en behaalt de hoogste DxOMark-score van 102 punten voor elke commercieel verkrijgbare sensor die we hebben getest.”

Hier is een grafiek opgebouwd uit de gegevens van Bill Claff die de beoordeling van DXOMark bevestigen:

Fototoestel Max PDR Hoge ISO Lo-Light EV
Hasselblad X1D-50c 11.98 9058 11.5
FujiFilm GFX 50S | 11.9 7853 11.3
Nikon D850 11.63 4115 10.36
Sony A7RII 11.42 6800 11.09
Sony A7RIII 11.39 5406 10.76
Sony A9 10.47 6612 11.05
Leica M (Typ 240) 10.05 2428 9.6
Canon 5Ds R 9.8 4145 10.37

Voor mij zijn de voordelen van de overstap naar middenformaat:

•Hoger Detail beelden
• Een meer geleidelijke (en natuurlijke) uitval tussen onscherpe en onscherpe delen van de afbeelding
•Groter Diepte (of 3D pop) in de afbeelding
Minder digitale ruis
•Groter Dynamisch bereik
•Groter Toongradatie
•Beter Huidtinten

Dus nu ik cijfers en specificaties heb behandeld – laten we het hebben over waar deze camera’s voor zijn gemaakt – afbeeldingen.  De eerste keer dat ik de Hasselblad X1D-50c beelden ter sprake bracht, werd ik een beetje zwak in de knieën.  Ik zei tegen mijn vrouw: “Dit zijn de beelden die ik altijd al heb willen maken.”

Toegegeven, de bestanden van de Fuji GFX, Sony a9, Sony a7R II, Canon 5DsR, Leica M (240) en de Leica Q waren allemaal erg mooi, maar de Hasselblad-bestanden iets extra’s hebben.  Er zit zeker meer diepgang in de beelden, en ze zien er op de een of andere manier ‘rijker’ uit dan de anderen.

Als je een aantal van mijn afbeeldingen zelf wilt vergelijken, heb ik een Flickr-album gemaakt met verschillende hi-res afbeeldingen.

Hasselblad X1D-50c Review | Menu

Hasselblad X1D Menu's

Als je ooit een Sony-camera hebt gebruikt, is het gebruik van het Hasselblad-menu als een frisse lucht inademen. Het is verbazingwekkend hoe eenvoudig en intuïtief het is.

Eerdere beoordelingen klagen over vertraging bij het gebruik van de menu’s, maar dat was opgelost via firmware voordat ik ermee schoot. Kortom , de menu’s zijn een genot om te navigeren.

Hasselblad X1D-50c Review | Voorstelling

Hasselblad X1D review - afbeeldingen

Dit is de achilleshiel van de middenformaatcamera’s. Vergeleken met full frame camera’s is de Hasselblad X1D…Langzamer. Echter, in vergelijking met traditionele middenformaat camera’s – het is eigenlijk best pittig!

Het Auto-Focus systeem maakt gebruik van contrastdetectie AF en er is geen continue modus. Gelukkig is het gebruik van het touchscreen om het AF-punt te verplaatsen heel eenvoudig en intuïtief.

De EVF is niet de beste die ik heb gebruikt, maar het is meer dan voldoende. Ik zou het op één lijn stellen met de Sony a7RII EVF.

De batterijprestaties zijn eigenlijk best goed voor een spiegelloze camera. Ik heb er meestal twee nodig om een volledige dag door te komen.

Hasselblad X1D-50c Review | Waarde

Hasselblad X1D - voorbeeldfoto-2

Hmmm… dit is zwaar. Omdat ik altijd al een Hasselblad wilde, was ik eerlijk gezegd opgetogen dat er eindelijk een beschikbaar was voor minder dan $10,000!

Vergeleken met andere Hasselblads en Phase Ones is de Hasselblad X1D-50c een koopje!

Veel mensen die geïnteresseerd zijn in de Hasselblad X1D zijn degenen die al jaren rondsjouwen met middelgrote lichamen, ruggen en statieven. Ze zien de X1D als een veel draagbare Hasselblad H5.

Men kan echter niet om de goedkopere concurrentie heen. De Fuji GFX presteert solide, en eerlijk gezegd ook de Sony a7R II en de Canon 5Ds R.

Toen ik echter eenmaal het verschil in beeldkwaliteit zag (vooral als het in zo’n mooie body was verpakt), moest ik de Hasselblad X1D hebben.

Hasselblad X1D-50c Review | Conclusie

Hasselblad-Mode-Fotograaf

Is de Hasselblad X1D-50c Perfect? Moeten jullie allemaal opraken en er nu een kopen? Nauwelijks. Elke camera heeft zijn voor- en nadelen. Degene die past bij uw behoeften en budget is de beste camera voor u.

Voordelen van de Hasselblad X1D-50c

– Beste IQ van elke camera waarmee mijn vrouw en ik ooit hebben gefotografeerd – ik hou van de manier waarop het huidtinten en hoogtepunten verwerkt – geeft zeer Leica-achtige gloed, zeer nauwkeurige kleuren, rijkdom aan de bestanden

– 16bit kleur en 14 stops dynamisch bereik

– Absoluut mooie camera. Toen we de doos openden, zei mijn vrouw: “We moeten er misschien twee kopen, zodat we er geen ruzie over maken.” UMMMMM… OK!

– Gratis Phocus &Phocus Mobile – Iedereen houdt van de tethering via WiFi naar mijn iPad!!!

– Firmware-updates zijn vrij vaak gekomen en schrappen snel items op de oplichtingslijsten van recensenten

– LEAF SHUTTER LENZEN – Flitssynchronisatie tot 1/2000ste van een seconde

– Nikon Flash vatting

– Eenvoudige/intuïtieve menu’s

– Echte Hasselblad-medewerkers die klachten / problemen in forums beantwoorden (DPReview, GetDPI, Fred Miranda, enz.) – doet een ander camerabedrijf dit? Ik heb het niet gezien (althans in deze mate)

– Lightroom verwerkt de grote bestanden prachtig. Veel beter dan de bestanden van de Fuji GFX

– Ming Thein – een echte fotograaf – is niet alleen een Hasselblad Brand Ambassador – hij is de Chief of Strategy. Deze man begrijpt de gemiddelde werkende fotograaf en ik heb vertrouwen in de toekomst van Hasselblad zolang hij bij hen is

– Mogelijkheid om Hasselblad HC-lenzen aan te passen (binnenkort met AF) met de onlangs uitgebrachte adapter – tegen een zeer redelijke prijs

– 2 SD-kaartsleuven

Nadelen van de Hasselblad X1D-50c

– Vrij lange opstarttijd – vergelijkbaar met Sony a7r II

– Lage resolutie EVF in vergelijking met andere nieuwe camera’s- maar werkbaar (zeer vergelijkbaar met a7rII)

– Wat is dat vreselijke geluid dat uit de camera komt na het indrukken van de sluitertijd?!?!? Het klinkt als een elektronische nietmachine van $ 5. Mijn Leica Q en Sony RX1RII hebben bladluiken en ze zijn vrijwel geruisloos. **Update – er is een nieuwe stille E-Shutter Optie**

– Merkbare black-out tijd bij het fotograferen van Raw +Jpg – prima als je alleen in Raw fotografeert

– Langzamere (UHS-I) SD-kaartsleuven – zoals a7r II en Leica Q

Kortom, hoewel de Hasselblad X1D-50c een beetje traag is en vrij duur is , is er verbazingwekkend mooie beelden nodig … en daarom ben ik er dol op.

Gastenbeoordelingen door Dallas Fashion Photographer Rick Birt | www.romeobravophoto.com