Hier is Sony’s nieuwe Alpha 7R V met AI AF, en het is zeer indrukwekkend

Nu Sony zijn nieuwe Alpha edition camera, de A7R V, heeft aangekondigd, kan er een einde komen aan alle grote speculaties.

Het krachtige apparaat wordt geleverd met verschillende belangrijke functie-upgrades en -wijzigingen, ondanks een uiterlijk dat erg lijkt op dat van zijn voorganger.

Nieuwe AI Autofocus

Om te beginnen wordt de A7R V geleverd met een geheel nieuw AI-focussysteem dat “deep learning” in realtime gebruikt om specifieke objecten te detecteren en de bliksemsnelle AF erop te kalibreren.

Het kan bijvoorbeeld blijkbaar onderscheid maken tussen menselijke lichamen, gezichten, vogels, dieren van vele groottes en grote bewegende door de mens gemaakte objecten zoals vliegtuigen, treinen en auto’s.

De AI AF in de A7R V heet “Real Time Recognition” en het kan mogelijk een gamechanger zijn onder de concurrenten van het merk Sony. Het biedt ook 693 scherpstelpunten voor een sensordekking van 79%.

Een ander belangrijk kenmerk van het AF-systeem van de A7R V is de mogelijkheid om, door gebruikers onderweg, aan het systeem te specificeren op welke soorten onderwerpen het zich het meest moet concentreren.

Sony heeft zeker zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van de nieuwe AF, vooral omdat het de kern is van waar de A7R V om draait.

Het bedrijf heeft ook beweerd dat de nieuwe AF zal worden opgenomen in een aantal andere Sony-cameramodellen die na dit punt zijn uitgebracht. Concreet is de technologie, in Sony’s eigen woorden, “voor R en verder” -serie camera’s.

Sensor Verbeteringen

De sensor in de A7R V is dezelfde als die van zijn voorganger, de A7R IV, wat betekent dat het een 61 MP exmor R CMOS-variant met achtergrondverlichting is. Het belangrijkste verschil is dat de sensor van de A7R V is voorzien van Sony’s nieuwe BionZ XR-verwerkingsengine.

Door deze nieuwe processor moet de Sony A7R V nog betere details en kleurkwaliteit kunnen leveren dan zijn nogal indrukwekkende voorganger.

Om dit te helpen, zijn er verschillende nieuwe beeldverwerkingsfuncties die in de camera werken. Een daarvan is een ook nieuw automatisch belichtingssysteem dat huidtinten nauwkeuriger detecteert, zelfs bij weinig licht en over het algemeen uitstekende prestaties bij weinig licht biedt.

Volgens Sony is dit nieuwe belichtingssysteem 20% nauwkeuriger dan de versie van zijn voorganger.

Credits afbeelding: Sony

Met zijn nieuwe processor kan de Sony A7R V maar liefst 8 stops compensatie leveren en is hij in staat om foto’s te maken met 10 fps in bursts.

Dit is hetzelfde als waartoe de A7R IV in staat is, maar met een verdere boost van de BionZ XR-verwerkingsengine en andere hierboven genoemde kwaliteiten.

De processor van de A7R V presteert ook uitstekend bij weinig licht. Het levert een nuttig ISO-bereik van 100 tot 32.000.

Dit kan worden verhoogd tot ISO 102.400 voor nog steeds fotograferen, hoewel we dit graag in actie willen demonstreren om te zien hoe goed het standhoudt. Ook vermeldenswaard is de 15-stops dynamische bereikcapaciteit van de Alpha 7R V.

De camera kan ook zijn burst-opnamesnelheid van 10 fps goed genoeg aan om tot 583 gecomprimeerde RAW-beeldbestanden en maar liefst 1000 JPEG’s te leveren.

Andere belangrijke upgrades en functies

Over JPEG-opnamen gesproken, de Alpha 7R V kan afbeeldingen opslaan in zowel dit formaat als in HEIF.

Bovendien kan de JPEG-opnamecapaciteit van de camera worden aangepast tussen drie formaatopties van 61 MP, 26 MP en voor de bijzonder conservatieve 15 MP.

De body van de Sony Alpha 7R V bevat ook “volledig bijgewerkte” 5-assige beeldstabilisatie en communiceert met de eigen interne gyroscoop van de camera om de interactie tussen lens en lichaam te optimaliseren voor tremorvrije opnamen.

Omdat Sony een van de merken is die toonaangevend is in de richting van CFexpress-geheugenontwikkeling, zou het geen wonder moeten zijn dat hun A7R V wordt geleverd met slots voor dubbele CFexpress Type A-kaarten tegelijk.

Andere handige functies zijn een EVF met maar liefst 98,44 miljoen dot resolutie, 802.11ac WiFi-toegang en ook Bluetooth.

Er is ook een USB-C-poort voor snelle bestandsoverdracht en de niet-zo-typische mogelijkheid om constant te fotograferen terwijl de camera wordt opgeladen.

Sony heeft ook beweerd dat zijn nieuwe Alpha-camera is gebouwd om sterk te zijn en een sterke stof- en vochtbestendigheid biedt.

Nieuw flip-scherm

De Sony Alpha 7R V wordt ook geleverd met een 4-assig lcd-scherm met meerdere hoeken. Deze meet uit op 3,2 inch en kan ook kantelen en omdraaien.

Gebruikers kunnen het LCD-scherm omhoog of omlaag bewegen met de gebruikelijke kantelcapaciteit, maar kunnen het vervolgens ook uitklappen en zelfs naar de voorkant van de camera draaien voor zelfopname.

Een andere belangrijke en zeer coole functie van de Sony A7R V is de pixelverschuivingstechnologie. Hiermee kunnen gebruikers van deze krachtige shooter maar liefst 16 opeenvolgende foto’s maken met kleine sensorverschuivingen in de camera. Het resultaat is meer dan 200 megapixels resolutie in een enkel groot superbeeldbestand.

Video specificaties

Ten slotte zijn de video-opnamespecificaties van Sony ook uitstekend. De camera is ontworpen om veel betere prestaties te leveren dan zijn oudere A7R IV-neef door te fotograferen in resoluties tot 8K 24/25p gedurende wel 30 minuten voordat hij te warm wordt.

Het kan ook alleen 50/60films in 4K opnemen.

Andere aspecten van de video-opname van de Sony A7R V zijn Super-35-opnamen in 4K 30p / 24p / 25p en de mogelijkheid om te oversamplen in 6.2K voor genoemde Super-35-video.

Er is ook een geïntegreerde foto/ film / S &Q-draaiknop langs de bovenkant van de camera voor eenvoudig schakelen tussen video- of foto-instellingen.

Sony’s Alpha 7R V is ook een solide performer voor webstreaming, waardoor het een solide (zij het dure) vlogcamera is.

In de gestreamde opname-instellingen kan het 4K op 15p, HD op 60p en 30p en 720p op 30p aan.

Zoals je misschien al geraden hebt, is de Sony Alpha 7R V niet goedkoop om te kopen. Het verkoopt voor $ 3.900 en zal beschikbaar zijn voor levering vanaf half december, ruim op tijd voor Kerstmis – lees hier meer >>

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer