Historische grote uitbarsting van Mona Loa creëert fotografisch paradijs

FacebookPinterestDelen

De enorme Mona Loa-vulkaan op het grote eiland Hawaï verandert op dit moment misschien een bepaald deel van het omringende landschap in een visie van de bijbelse hel, maar voor fotografie creëert het een visueel paradijs.

Op de late zondag begon de enorme en oude schildvulkaan van Mona Loa op het Grote Eiland van Hawaï voor het eerst in bijna 40 jaar uit te barsten.

De massale uitstorting van magma en lava kwam niet als een verrassing voor de bewoners van het eiland of voor geologen, omdat het een langverwacht onderdeel is geweest van een eruptief proces dat de afgelopen 700.000 jaar of zo meestal aan de gang is geweest.

Niettemin heeft de deelstaatregering van Hawaï een “all-hands noodhulp” geïnitieerd en toevluchtsoorden geopend als een vrijwillige optie voor mensen die zich bedreigd voelen door deze meest recente lavastromen.

Desondanks wordt de situatie nog niet als bedreigend beschouwd en zijn er nergens verplichte evacuatiebevelen ingevoerd.

Ongeacht de huidige rust over de evoluerende situatie, komt het erop neer dat enorme magmafonteinen op dit moment uit de vulkanische top schieten en het omliggende landschap opnieuw schilderen met uitgestrekte rivieren van lava.

Voor mensen die dicht bij de top wonen, is het een potentiële nachtmerrie. Voor regionale politici en hulpverleners is het een berg nieuw werk en mogelijke zorgen.

Voor fotografen van alle soorten is de nieuwste uitbarsting van de Mona Loa echter een zegen voor spectaculaire beelden.

mona loa barst uit

mona loa barst uit mona loa barst uit

Dit geldt niet alleen voor mensen die foto’s maken van het uitbarstingsproces. Videografen, documentairemakers en willekeurige amatuers zijn allemaal begonnen met het maken van een aantal spectaculaire foto’s en video’s van de nieuwe show van de uitgestrekte, zware vulkaan.

NOAA heeft zich ook aangesloten bij het visuele documentatiespektakel als onderdeel van haar essentiële mandaat.

De National Oceanic and Atmospheric Administration deelde foto’s van de uitbarsting die vanuit een baan om de aarde waren vastgelegd door zijn NOAA Satellites-programma. Deze zijn geplaatst op noaa’s Satellites Twitter feed en zijn ook de moeite waard om te bekijken.

Dan was er het werk van het kantoor van de National Weather Service Honolulu, dat een aantal echt surrealistische foto’s van zichzelf op zijn NWSHonolulu Twitter-feed heeft geplaatst.

Nieuwe agentschappen van over de hele wereld, van Newsweek tot Reuters tot de Washington Post, hebben allemaal hun eigen berichtgeving over dit historische geologische spektakel gepubliceerd, en we zullen zien wat er de komende dagen nog meer uit de hitte tevoorschijn komt.

Sommige van de amateurbeelden en stilstaande beelden die op het internet van de geologische gebeurtenis filteren, zijn ook zeer indrukwekkend. Zoals een Twitter-gebruiker onlangs uitriep in een bericht met verschillende persoonlijke foto’s van de woede van Mona Loa die tot leven komt:

“Mauna Loa die uitbarst bij zonsopgang is letterlijk het meest verbazingwekkende dat ik ooit heb gezien,”

Een andere opmerking van ooggetuigen over het emotionele effect van de uitbarsting vat de dingen mooi samen,

“Ze is wakker!”

Na een dutje van 40 jaar is ’s werelds grootste aardse schildvulkaan inderdaad wakker en toont een krachtige woede. Laten we hopen dat het zijn temperamentverandering niet naar geheel nieuwe uitersten brengt.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer