Hoe bliksem te fotograferen

Als je geïnteresseerd bent in bliksemfotografie, helpt deze gids je het perfecte beeld te maken van die fractie van een seconde wanneer de bliksem inslaat!

Als je in een gebied woont waar de bliksem vaak inslaat, heb je genoeg mogelijkheden om te oefenen.

Als je, zoals ik, moet wachten tot de volgende storm om te brouwen, betekent het lezen van deze tips over het fotograferen van bliksem dat je voorbereid bent.

Bliksem schieten klinkt misschien onmogelijk… maar met een beetje voorbereiding is het echt niet zo ingewikkeld.

Zolang je vertrouwd bent met basisfotografieconcepten en camera-instellingen zoals sluitertijd en handmatige scherpstelling, zou het goed moeten komen.

Investeren in de juiste apparatuur om bliksem te fotograferen is ook aan te raden, dus ik heb daar hieronder ook een sectie over opgenomen.

Laten we meteen in de tips duiken.

Samenvatting: Hoe bliksem te fotograferen

Stel uw camera in op handmatige belichting /handmatige scherpstelling en witbalans op automatisch. Stel de sluiter in op BULB, diafragma op f/5.6 en ISO op ergens tussen de 100-400. Wanneer de bliksem inslaat, sluit u de sluiter en controleert u uw LCD-scherm. Als de verlichting te fel is, verlaag dan je ISO. Als het te zwak is, verhoog het dan.

Inhoudsopgave

5 tips voor het fotograferen van bliksem

hoe bliksem te fotograferen - leg een bliksemschicht of blikseminslag vast

1. Een storm vinden

Als je bliksem wilt leren fotograferen, moet je het eerst kunnen vinden. Maak kennis met het gebied waar je gaat fotograferen; sommige locaties hebben de hele tijd bliksemstormen en andere komen alleen voor bij de zeldzaamste gelegenheid.

Er zijn ook tal van bronnen die je kunt gebruiken om een storm te vinden. Kijk online voor stormtrackers bij jou in de buurt.

Zodra je een storm hebt gevonden, of zelfs als je er op het juiste moment een tegenkomt, stel je je apparatuur in en maak je klaar om geweldige foto’s te maken!

Stormen kunnen erg gevaarlijk zijn, dus zorg ervoor dat u eventuele waarschuwingen controleert. Je moet ook afstand houden van de storm om jezelf en je spullen veilig te houden.

2. Spijkeren van uw camera-instellingen

camera-instellingen voor het maken van een foto bliksemschicht en stormen

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u uw instellingen aanpast ter voorbereiding op het fotograferen van bliksem.

U moet redelijk vertrouwd zijn met handmatige instellingen hiervoor. Bliksemstormen en bliksemschichten veranderen zo vaak dat u waarschijnlijk uw instellingen voortdurend moet aanpassen.

U kunt uw witbalans instellen op automatisch.

We raden aan om te beginnen met een ISO van 200-300. Dit is vrij laag, dus wees niet bang om het hoger in te stellen zolang je je bewust bent van de mogelijkheden van je camera.

U wilt er zeker van zijn dat u een scène goed kunt belichten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. Als je camera bijvoorbeeld ruis produceert na een ISO hoger dan 1600, probeer dan iets daarboven te vermijden.

Begin met een diafragma van f/5 of f/5.6. Nogmaals, dit is een algemeen startpunt, dus voel je vrij om dit te veranderen op basis van wat het beste werkt voor je apparatuur en het type bliksem.

Snellere lenzen kunnen worden ingesteld op grotere diafragma’s, zoals f / 1.2 of f / 1.8, maar houd er rekening mee dat dit het scherpstellen moeilijker maakt.

Handmatige scherpstelling is cruciaal voor bliksemopnames.

Vaak produceren stormen zeer donkere luchten en camera’s zijn niet in staat om automatisch scherp te stellen in die omstandigheden. Ook slaat de bliksem vaak op verschillende plaatsen in en zelfs de snelste camera’s kunnen niet op tijd autofocus gebruiken om je foto’s te maken.

Om een ruwe richtlijn te krijgen van waar je je focus moet stellen, laat je een vriend een zaklamp in de richting van de storm schijnen. Probeer je vervolgens te concentreren op het uiteinde van de straal, zo ver mogelijk weg.

De instellingen voor je sluitertijd variëren afhankelijk van het type foto dat je wilt maken. Voor een enkele, scherpe bout begin je met een sluitertijd van 1/4 seconde.

Observeer de onweersbui en probeer te bepalen wat uw instellingen moeten zijn om de helderste vast te leggen Bouten. Er zijn ook verschillende soorten bliksem, waarmee rekening moet worden gehouden bij het wijzigen van uw sluitertijd,

Als u een afbeelding wilt die meerdere slagen in hetzelfde frame weergeeft, speelt u met een langere belichting. Vergeet alleen niet om uw andere instellingen aan te passen om een overbelichte foto te voorkomen.

Je kunt veel experimenteren met lange belichtingen om het gewenste effect te vinden.

Elke situatie is anders, dus gebruik je beste oordeel voor de situatie en maak je niet te veel zorgen over consistente instellingen. Het is het belangrijkst om erachter te komen hoe u uw scène op de juiste manier kunt weergeven.

Na verloop van tijd begint u inzicht te krijgen in welke instellingen nodig zijn, afhankelijk van varianten zoals de lichtomstandigheden, de helderheid van de slagen en de apparatuur die u gebruikt.

Wanneer je goed begrijpt hoe je je instellingen in balans kunt brengen, kun je veel meer gaan spelen en creatievere, uniekere foto’s maken.

3. Veilig blijven

Bliksem schieten is gevaarlijk.

Er is één regel die de meeste stormjagers, fotografen en videografen gebruiken om zichzelf veilig te houden: als je donder kunt horen, loop je het risico door de bliksem te worden getroffen.

Omdat je toch uit de regen zou moeten schieten, is dit een andere handige tip om je op een veilige afstand van het hart van de storm te houden.

Een andere manier om jezelf veilig te houden, is door te investeren in een bliksemtrigger zoals deze voor Nikon of deze voor Canon. Hierdoor kunt u in uw voertuig blijven, wat aanzienlijk veiliger is dan buiten blijven.

Dit is vooral belangrijk voor stormen die veel blikseminslagen dicht bij de grond veroorzaken, waardoor u een hoger risico loopt.

Laat een vriend weten waar je naartoe gaat. Het buddysysteem is een andere manier om jezelf veilig te houden.

U kunt ook online bronnen gebruiken, zoals stormtrackers, om op de hoogte te blijven van de richting van de storm en hoe snel deze beweegt. Op die manier kun je voorspellen of en wanneer je moet inpakken en vertrekken.

De belangrijkste veiligheidstip is om op de hoogte te blijven om van uw veiligheid een prioriteit boven alles te maken. Doe je onderzoek en neem alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om je spullen en jezelf veilig te houden.

4. Fotograferen in verschillende weersomstandigheden

gebruik een bliksemtrigger of kabelontspanner om bliksem vast te leggen zonder de sluiter open te laten

Met bliksem komt regen, vaker wel dan niet.

Probeer waar mogelijk uit de regen en gebieden met zwaar vocht te blijven. Dit helpt niet alleen om je uitrusting te beschermen, het zal ook je imgaes veel duidelijker maken.

Laat je niet tegenhouden door het weer!

Winteronweer en sneeuwstormen kunnen bliksem produceren, wat een fenomeen is dat “thundersnow” wordt genoemd. Dit is een zeldzame gebeurtenis, maar als je de kans hebt, is het een geweldige manier om een unieke weersgebeurtenis vast te leggen die veel mensen nog nooit eerder hebben gezien.

De gevaren van donderslagen zijn vriestemperaturen en slecht zicht, dus voor deze specifieke situatie worden een bliksemtrigger en een warm voertuig sterk aanbevolen (net als warme kleding!). Je moet de storm ook goed in de gaten houden, zodat je er niet in verstrikt raakt.

Voorbereid zijn op elke situatie is het beste wat je kunt doen. Je hebt de vrijheid om onder alle omstandigheden en op elk moment te fotograferen, met een grote kans om prachtige bliksemschichten te fotograferen.

5. Blikseminslagen fotograferen

tips om een bliksemschicht of bliksemschichtbeelden vast te leggen

Er zijn drie primaire soorten bliksem: cloud-to-ground (het meest bekende type), cloud-to-air en cloud-to-cloud.

Cloud-to-air en cloud-to-cloud hebben de meeste blikseminslagen, dus deze geven je de meeste kansen om te schieten.

Er zijn ook drie verschillende factoren bij het fotograferen van bliksem.

Intensiteit is in verwijzing naar de helderheid van de bout. In situaties waarin de bliksem meerdere keren tegelijk inslaat, moet u uw instellingen aanpassen in overeenstemming met de helderste – het is gemakkelijker om een donkerdere belichting op te helderen.

Meestal zult u niet in staat zijn om uitgeblazen hoogtepunten in postproductie te herstellen.

Patroon is een andere variabele. Sommige stormen produceren één, onderscheidende aanval tegelijk, terwijl andere meerdere flitsen in één seconde kunnen creëren.

De derde is kleur. Bliksem is meestal wit, maar het is ook mogelijk dat het geel, groen of zelfs paars of blauw is, wat kan zorgen voor een aantal zeer unieke foto’s.

U kunt ook uw montuur en lenzen aanpassen om verschillende effecten te bereiken.

Bredere landschapsopnamen zijn ideaal voor lange belichtingen met meerdere slagen. Wees niet bang om uw afbeeldingen later bij te snijden.

Als je eenmaal ma hebtde je observaties en de nodige aanpassingen aan je uitrusting en instellingen, ben je klaar om te beginnen met fotograferen.

Zorg ervoor dat je statief in een brede houding staat en dat je camera en lens stevig op hun plaats zitten.

Wijzig uw instellingen en u bent klaar om te beginnen. Houd er rekening mee dat niet alle stormen ’s nachts plaatsvinden, dus als u in de schemering of zelfs overdag fotografeert, zal de lucht helderder zijn en moet u uw instellingen wijzigen.

Om een enkele bliksemschichtinslag te fotograferen, moet je snel zijn. Druk op je ontspanknop zodra je bliksem ziet en houd deze een paar flitsen ingedrukt.

Het gebruik van een snelle lens en continue opnamemodus verhoogt uw kansen op een goede, heldere opname aanzienlijk.

Als u een bliksemtrigger gebruikt, wordt de foto voor u gemaakt. Het maakt niet uit hoe u fotografeert, controleer uw voorvertoningen regelmatig om de juiste belichtingen en scherpe scherpstelling te behouden.

Als je lange belichtingen wilt proberen om meerdere slagen in één frame vast te leggen, moet je je sluitertijd wijzigen zodat je sluiter langer open blijft. Op die manier worden talloze flitsen in hetzelfde frame vastgelegd.

Dit laat meer licht toe in je opname, waardoor je belichting helderder wordt, dus vergeet niet om je andere instellingen aan te passen. Speel hier zoveel mogelijk mee om eraan te wennen.

Lange belichtingen kunnen even wennen zijn als je het nog nooit eerder hebt gedaan, maar als je eenmaal grip hebt op het idee, kun je ermee experimenteren om echt interessante en unieke foto’s te maken.

Lange belichting opent ook uw fotografiemogelijkheden voor onderwerpen zoals sterrensporen en andere nachtfotografieonderwerpen.

Hoe meer je oefent, hoe instinctiever het voor je wordt om instellingen te wijzigen om het gewenste resultaat te krijgen, waardoor je uiteindelijk een betere bliksemfotograaf wordt.

Uitrusting kiezen voor het fotograferen van bliksem

bliksemschichtfotografie - maak de foto met de juiste versnelling

Elke bliksemstorm en -aanval kan anders zijn, dus het is belangrijk om de juiste uitrusting te hebben, zodat je die perfecte foto kunt maken.

Camerabehuizingen

We raden aan om een digitale camera zoals een DSLR te gebruiken, omdat u onmiddellijk de foto kunt controleren die u zojuist hebt gemaakt en vervolgens uw instellingen dienovereenkomstig kunt aanpassen.

Als je meteen naar de afbeelding kunt kijken, krijg je een idee van welke instellingen zorgen voor een mooi belicht beeld en weet je al snel instinctief welke instellingen je nodig hebt voor de afbeelding die je wilt. Je kunt sneller handelen elke keer dat je gaat fotograferen, waardoor er meer opnametijd vrijkomt.

We raden aan om te kijken naar DSLR-body’s die zijn geoptimaliseerd voor fotografie bij weinig licht of nacht. Natuurlijk kunnen bliksemstormen op elk moment van de dag voorkomen, maar het is een goed idee om een camera te hebben die goed werkt bij weinig licht, zodat je kunt fotograferen wanneer je de kans krijgt.

Mik op camera’s met een breed dynamisch bereik, die bij hogere ISO’s niet veel ruis produceren en die het goed doen in situaties met weinig licht. Dit zal u helpen de beste kwaliteit bliksemfoto’s te maken.

De Nikon D810 is een veelzijdige camerakeuze voor dit soort fotografie en staat bekend om zijn vermogen om details te behouden bij weinig licht.

Een van de beste functies is ideaal voor het vastleggen van blikseminslagen. Met dit model heb je de mogelijkheid om continu te fotograferen met 5 frames per seconde zolang je wilt, of totdat je geheugenkaart vol is – afhankelijk van wat zich het eerst voordoet.

Deze functie geeft je de vrijheid om te beslissen hoe lang je opname-bursts zijn, waardoor je een betere kans hebt om meerdere geweldige foto’s te maken.

Een andere fantastische camera voor bliksemfotografie is de Canon 5D Mark IV. Deze camera kan tot 7 frames per seconde fotograferen en beschikt over een indrukwekkende 61 AF-punten.

De Canon 5D Mark IV overtreft al zijn voorgangers in zijn ISO-mogelijkheden en produceert hoge kwaliteit, gedetailleerde beelden, zelfs tot een ISO van 1600. Dat is een geweldige functie voor alle fotografen met weinig licht en bliksem, beginner of niet.

Het is cruciaal om een camera te hebben die goed werkt in donkere omstandigheden, omdat bliksemstormen vaker wel dan niet een donkere lucht hebben.

Als je budget iets lager is, maar je wilt nog steeds een goede camera die je bliksemfoto-avonturen ondersteunt, overweeg dan om Nikon’s D750 te kopen. Deze camera is een fantastische optie als je op zoek bent naar een goedkoper model.

Ondanks dat het in 2014 is uitgebracht, zou je met dit model comfortabel moeten kunnen fotograferen tot een indrukwekkende ISO van 1600. De Nikon D750 kan ook tot 6,5 bps schieten, wat ontzettend belangrijk is.

De bliksem slaat snel in! Je hebt een camera nodig die het kan bijbenen, en dat kan de D750.

Ongeacht uw vaardigheidsniveau of budget, er zijn veel geweldige keuzes waarmee u bliksembeelden van hoge kwaliteit kunt vastleggen. Een bliksemschicht slaat snel in en de omstandigheden kunnen onvoorspelbaar zijn, dus het is noodzakelijk om de uitrusting te hebben die al die variabelen herbergt.

Lenzen

Probeer voor bliksemfotografie de snelst mogelijke lenzen te vinden. Een snelle lens, of “snel glas”, is cruciaal voor bliksembeelden.

Dit type lens heeft een groot diafragma, zodat het veel meer licht kan binnenlaten en dezelfde belichting kan creëren bij snellere sluitertijden, wat op zijn beurt zorgt voor meer flexibiliteit bij het fotograferen van bliksemstormen. Omdat je met deze lenzen meer licht kunt binnenlaten, kun je beelden van hoge kwaliteit krijgen zonder zoveel kans op ruis.

Ruis treedt op wanneer je een hoge ISO hebt, waar we in de volgende tip op terugkomen.

Snel glas is het prijskaartje zeker waard, en het is zeker de moeite waard bij het fotograferen van bliksem. Je wilt de mogelijkheid hebben om zoveel mogelijk licht binnen te laten.

De Rokinon 14mm f/2.8 is een geweldig objectief voor lange belichtingen en landschapsopnames, terwijl objectieven zoals de Canon 50mm f/1.2 sneller en veelzijdiger zijn. 50mm lenzen zijn prachtige lenzen die goed werken in veel verschillende scenario’s, dus het is een goede standaardlens om in je cameratas te hebben.

Prime-lenzen zijn geweldig, maar het is ook belangrijk om ten minste één zoomlens van hoge kwaliteit te hebben. De Canon 17-40mm f/4.0 is misschien niet zo snel als sommige van de anderen, maar voor zijn kosten is het een geweldige lens om mee te nemen voor bliksemopnamen.

Statieven

Een ander belangrijk apparaat waar je zeker in moet investeren is een stevig statief.

Stormen creëren barre weersomstandigheden, dus u wilt er zeker van zijn dat uw apparatuur te allen tijde op zijn plaats blijft. Een windvlaag die sterk genoeg is, kan sommige van de lichtere modellen omverwerpen, en dat kan genoeg zijn om uw apparatuur ernstig te beschadigen.

Als het gaat om merknamen, raden we aan om naar Manfrotto te kijken, omdat ze enkele van de voordeligste koolstofvezelstatieven op de markt creëren.

Het belangrijkste onderdeel van een statief is het stevige, zware karakter en veel bliksemfotografen vertrouwen op dit merk om hun apparatuur te ondersteunen en hun camera’s stevig op hun plaats te houden tijdens zelfs de winderigste stormen.

Kijk naar de modellen die in een brede houding kunnen worden ingesteld om uw uitrusting beter te ondersteunen. Hoe breder de houding, hoe sterker de basis en hoe moeilijker het is voor je camera om te vallen.

Statieven zijn vooral belangrijk voor lange belichtingen, omdat zelfs de geringste hoeveelheid camerabewegingen het beeld kan verpesten. Met een goed, solide statief moet je erop kunnen vertrouwen dat het zwaardere lenzen en elke belichtingslengte ondersteunt.

Ontspanknop

Als je geïnteresseerd bent in bliksemfotografie, raden we je aan om te kijken naar het krijgen van een externe ontspanknop. Hiermee kunt u een foto maken zonder uw camera daadwerkelijk aan te raken, wat de camerabeweging vermindert en u uiteindelijk een scherper beeld geeft.

Met een externe ontspanknop kunt u ook in de veiligheid van uw voertuig blijven terwijl uw camera buiten blijft staan.

Er zijn verschillende ontspanmogelijkheden om uit te kiezen, maar als u op zoek bent naar iets dat meer geavanceerd is en gerelateerd aan deze niche van fotografie, wilt u misschien een Lightning Activated Shutter Release of LASR overwegen.

Sommige bliksemtriggers kunnen bliksem detecteren van maximaal 25 mijl afstand en maken automatisch een foto wanneer ze de lichtflits zien, zoals de Lightning Bug voor Nikon of voor Canon.

Omdat de bliksem soms één keer inslaat, te snel om te vangen, zal het feit dat deze trigger de foto voor je kan maken terwijl je van een afstand observeert, je helpen nog meer foto’s te maken.

Deze technologie maakt dit soort fotografie makkelijker en veiliger. Het is een win-win situatie en de investering meer dan waard.

Je camera-uitrusting is een enorme factor in hoe je bliksemfoto’s zullen uitpakken. Gelukkig zijn er zoveel geweldige opties in een reeks prijzen die je kunnen helpen om je bliksemfotografie te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste sluitertijd voor bliksem?

De beste sluitertijd wanneer je bliksem gaat fotograferen, hangt af van wat voor soort opname je wilt. Begin tussen 1/15 en 1/4 van een seconde en pas van daaruit aan.

Hoe maak ik bliksemfoto’s met mijn iPhone?

Gebruik een statief! Nadat je je statief hebt ingesteld, gebruik je de Burst-modus door de sluiterknop ingedrukt te houden zodra je de eerste flitser ziet en deze een paar seconden ingedrukt te houden om er echt zeker van te zijn dat je de opname hebt gemaakt.

Hoe richt je je op bliksem?

Krijg een vriend om yo te helpenu met dit. Laat ze met een zaklamp schijnen in de richting waarin je gaat fotograferen en probeer je focus aan het einde van de bundel in te stellen – vergeet niet om handmatig scherp te stellen!

Laatste woorden

Bliksemschieten is zowel riskant als uitdagend. Maar dat is ook wat het zo de moeite waard maakt als je de foto maakt!

Als je geïnteresseerd bent in het vastleggen van de felle schoonheid van moeder natuur terwijl ze bliksemschichten over de nachtelijke hemel knettert, wees je er dan van bewust dat het de juiste apparatuur en misschien een beetje geduld en doorzettingsvermogen vereist.

Vergeet niet om bij het fotograferen in een onweersbui aandacht te besteden aan enkele bliksemveiligheidstips, zodat jij en je uitrusting zonder kleerscheuren het einde van de shoot bereiken.

Hopelijk helpen deze tips je op je reis. Veel succes!

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer