Hoe een grote bankier ervoor koos om een bescheiden fotograaf te zijn

FacebookPinterestDelen

Hoewel vaak spannend, ongelooflijk leuk en creatief bevredigend, is een carrière in de fotografie zelden een lucratief pad genoemd om te ontsnappen aan serieus werk. Voor sommige mensen maakt dit echter niet uit.

Voor deze mensen kan een carrièreswitch een roeping worden, zelfs als geld of roem onderweg niet wordt beloofd. Dit is wat Christian Bluhm, de (nu voormalige) chief risk officer bij de gigantische internationale zakenbank UBS, vermoedelijk besloot toen hij zijn carrière verliet om fotografie te gaan doen.

Onlangs kondigde Bluhm zijn onorthodoxe carrièreswitch aan en is hij al begonnen met het maken van plannen voor een nieuwe studio en galerie voor zijn werk. Beide zullen naar verluidt worden geopend op de plek waar hij is gevestigd, de Zwitserse hoofdstad Zürich, die toevallig ook het hoofdkantoor van UBS is.

Om zijn werk te promoten, heeft Bluhm ook een website gelanceerd waarin hij voornamelijk zijn landschaps-, stedelijke, macro-, culturele en zelfs natuurfoto’s toont.

In het geval van Bluhm heeft de fotograaf duidelijk behoorlijk intens genoten van zijn fotografie op zijn minst een semi-professioneel niveau.

Bovendien, gezien zijn eerdere goedbetaalde carrière en zijn vermogen om zowel een galerie als een nieuwe studio zo snel te openen, heeft hij vermoedelijk de financiële middelen om zijn passie na te streven met zware investeringen in middelen.

Desondanks is hij niet minder onderhevig aan concurrentie en giswerk dan wie dan ook, en een blik op zijn site laat zien dat hij een breed net uitwerpt over thema’s en onderwerpen. Dit komt vaak voor bij het nog ontdekken van interesses, of het verkennen van wat de meeste publieke aandacht oplevert.

Bluhm’s academische opleiding is in wiskunde en zijn carrière als risk officer bij een grote multinationale bank weerspiegelt zeker een behoefte aan grote wiskundige analyse. Desondanks beweert hij dat het een eerste uitstapje was naar het gebruik van een goedkope DSLR-camera die zijn liefde voor fotografie heeft aangewakkerd.

Volgens de fotograaf: “Wat mijn perceptie van fotografie echt veranderde, was een avond doorbrengen met een vriend uit Wenen – een ervaren fotograaf – die me liet zien hoe ik mijn low-budget camera handmatig kon aanpassen om een duidelijke foto te krijgen van het sterrenbeeld Big Dipper-sterren aan de nachtelijke hemel,”

Dit leidde tot zijn “nooit eindigende reis” naar professionele fotografie.

Het komt erop neer dat voor alle potentiële fotografen die die unieke vonk hebben gevoeld van een toevallige ontmoeting met hun eerste lens, eerdere carrièrekeuzes en jaren in een volledig ongerelateerd veld geen mentale barrières hoeven te zijn om deze nieuwe interesse serieus te nemen.

De wereld van fotografische legendes heeft ook zijn aandeel van onwaarschijnlijke mensen die fotograaf zijn geworden. Een bijzonder opmerkelijk voorbeeld is niemand minder dan de uitzonderlijk beroemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado.

Zelfs binnen Bluhms eigen bankwereld is hij niet de enige. Een overnameadviseur van Bank of America Merril Lynch genaamd Matthew Greenburgh stopte in 2010 ook met bankieren en effectenhandel om een professionele fotograaf te worden, volgens een rapport van de Financial Times.

Niet iedereen die gebeten wordt door de shutterbug heeft misschien wel de middelen om aan de slag te gaan met een grote plons zoals een voormalig bedrijfsleider dat zou kunnen, maar dat hoeft geen obstakel te zijn voor het ontwikkelen van een oog voor het vastleggen van “beslissende momenten”.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer