Hoe Glitch Art Photography te maken

FacebookPinterestDelen

Als je het soort fotograaf bent dat graag filters, presets en spannende effecten op je fotografie toepast, dan ga je liefde glitch kunst.

We denken vaak dat als we eenmaal een foto hebben gemaakt, de enige opties zijn om een filter of een kleureffect toe te passen. Maar met de creatief en interessant resultaten gemaakt met glitch art, kunt u uw fotografie naar een hoger niveau tillen.

Glitch art heeft een fascinerende geschiedenis die dateert van vóór digitale media.

Maar met de vooruitgang in technologie is er een reeks apps beschikbaar voor zowel desktop- als mobiele apparaten om uw eigen glitch-kunst te maken.

Dus of je nu van de cyberpunk-esthetiek houdt of gewoon wilt spelen met een nieuw effect, laten we eens kijken naar wat glitch-kunst is en hoe je het kunt gebruiken voor je volgende fotografieproject.

Inhoudsopgave

Wat is een glitch-effect?

Dus de belangrijkste vraag is wat is een glitch en hoe wordt het gebruikt voor fotografie? Simpel gezegd – een Glitch is een fout die opzettelijk is veroorzaakt om een effect te creëren.

Natuurlijk kan een glitch een gelukkig ongeluk zijn dat een onverwachte, maar zeer gewaardeerde verandering teweegbrengt.

In tech-talk wordt een storing beschouwd als een storing die meestal optreedt in zaken als software, games, afbeeldingen, video en audio.

Als het gaat om fotografie, vervormt een glitch-effect hoe het beeld eruit ziet.

Om dit resultaat te bereiken, onderbreekt een glitch de reguliere code en gegevens waaruit een afbeelding bestaat. De onderbrekingen nemen de informatie die er al is en veranderen deze op de een of andere manier.

In de fotografie kunnen glitches allerlei vreemde en prachtige looks aannemen die de kleur, texturen en zelfs vormen van het onderwerp in de afbeelding veranderen.

Sommige van de meest voorkomende soorten storingen resulteren in beelden die eruit zien als een tv-scherm dat niet helemaal correct op de antenne is aangesloten.

Statisch, lijnen en zelfs delen van de afbeelding die op de verkeerde plaats verschijnen, zijn allemaal typische glitches.

Het opzettelijk toepassen van glitches op een foto kan op verschillende manieren worden gedaan , bijvoorbeeld met speciaal gebouwde apps en door de gegevens handmatig te manipuleren.

In sommige extremen kan een glitch worden gecreëerd door de werkelijke werking van de camera te beïnvloeden (hoewel dit geen geweldig idee is, tenzij je een camera hebt die je graag wilt beschadigen!).

Geschiedenis van Glitch Art

Voordat we ingaan op de beste manier om glitch-kunst met uw foto’s te maken, laten we even de tijd nemen om de oorsprong ervan te waarderen.

Wie weet raak je een beetje geïnspireerd door de geschiedenis van glitch art.

Terwijl glitch-fotografie geniet van een renaissance dankzij de uitvinding van fotovervormings-apps, komt de oorsprong ervan van vóór digitale camera’s.

Glitch-kunst wordt beschouwd als een vrij prominente kunstvorm met zijn vroegste voorbeelden die dateren uit het analoge tijdperk van de jaren 1930 en 40. Digitale technologie was toen nog niet beschikbaar, maar ze konden mechanismen zoals camera’s corrumperen om een glitch te creëren.

Glitch-kunst steeg in populariteit in de jaren 1990, vooral tijdens de gouden eeuw van muziekvideo’s en VHS-mixtapes. Ook het gebruik van glitches in muziek gaat vandaag de dag nog steeds door.

Hoe maak je glitch art?

Kunstenaars kunnen glitch-kunstwerken maken en delen met behulp van apps zoals Photomosh.

Er zijn een heleboel manieren waarop je glitch-kunst in de fotografie kunt maken.

Als u vandaag glitch-kunst wilt maken, moet u met digitale afbeeldingsbestanden werken om de code of tekst te wijzigen die de visuele afbeelding maakt. Om dit te bereiken, moet u processen gebruiken die bekend staan als data-bending of datamanipulatie.

Waarschijnlijk de eenvoudigste is om een speciaal gebouwde app te gebruiken voor desktop of uw mobiele apparaat. Deze apps repliceren wat vroege ontdekkingsreizigers van glitch-kunst handmatig moesten doen.

Bureaublad-apps

Er zijn veel hulpprogramma’s voor fotobewerkingssoftware beschikbaar voor elk besturingssysteem. Sommige hiervan kunnen ook helpen bij het creëren van het soort fouten dat nodig is om een storing te forceren.

En dan zijn er apps en online platforms die specifiek zijn voor het maken van glitch art met foto’s. Sommigen zullen statische beelden ontwikkelen, en anderen kunnen geanimeerde glitches vastleggen in de vorm van film- en GIF-bestanden.

GIF-afbeeldingen zijn erg leuk en passen goed bij de meeste sociale mediaplatforms. Als gevolg hiervan kunt u uw glitch-kunst maken en eenvoudig delen met de wereld.

Laten we enkele van de beschikbare bureaublad-apps eens nader bekijken:

Fotomosh

Gemaakt met photomosh app die op dit moment gratis is.

Photomosh is een online tool voor het bewerken van foto’s die is ontworpen om glitches op uw foto’s toe te passen. Met dit handige platform kunt u kiezen uit tientallen glitch art-effecten om uw beeld te vervormen.

Een van de geweldige dingen van Photomosh is dat je geanimeerde effecten kunt toepassen. Het is erg leuk om tal van wijzigingen in je foto aan te brengen, zoals hem laten flikkeren of zelfs wiebelen binnen het kader.

Ik hou van het oude rollende tv-effect als je vervormde beeld keer op keer rolt als een uit de toon vallende tv.

Photomosh is veruit een van de meest uitgebreide gratis glitch-beeldtools die beschikbaar zijn.

Photoshop

Voor degenen die al toegang hebben tot Adobe Photoshop, kunt u uw foto’s binnen deze software manipuleren om glitch-kunst te maken.

Met de bestaande gereedschappen van Photoshop kunt u elementen van de afbeelding binnen het kader verplaatsen. Door vervolgens kopieën van de afbeelding in verschillende lagen te maken met verschillende kleurkanalen actief, kunt u een kleurverschuivingseffect vormen.

Het mengen van alle lagen resulteert in een geweldig uitziend voorbeeld van glitch-fotografie.

Adobe Photoshop is zeer veelzijdig, maar kan een beetje ontmoedigend zijn, en ik zou het alleen aanbevelen aan degenen die ervaring hebben met de fotobewerkingssoftware.

Afbeelding Glitch Tool

Bij het openen van een standaardfoto in Image Glitch Tool past de software direct een selectie van vervormingen toe.

U kunt ervoor kiezen om te gaan met wat voor het eerst wordt gepresenteerd of op de randomize-knop drukken om de app verschillende glitch-stijlen op uw foto te laten toepassen.

Er zijn ook vier schuifregelaars om u meer creatieve controle te geven over de sterkte en kwaliteit van de glitches.

Het is een eenvoudig platform dat ongelooflijk eenvoudig te gebruiken is en nuttig is voor het ontwikkelen van uw glitch-kunstfotografie.

Mobiele apps

Verwerk uw afbeeldingen met glitch-apps om te bekijken en te delen met andere artiesten.

Er zijn talloze tools beschikbaar in app stores voor uw mobiele apparaat. Ongeacht of u Apple of Android gebruikt, er is genoeg om uit te kiezen.

Hier zijn er een paar waarvan ik dacht dat ze uitstekende glitch-beeldeffecten opleverden:

Glitch Studio

Glitch Studio is een gratis app met in-app-aankopen die de meeste tools voor glitch-effecten ontgrendelen. De gratis versie biedt echter nog steeds een behoorlijk niveau van aanpassing voor zowel foto’s als video’s.

De glitch-tools variëren en u kunt de snelheid en intensiteit van de vervorming regelen. Bovendien kunt u de voltooide foto exporteren als JPEG, video of GIF, waardoor deze perfect is om te delen op sociale media.

Glitch Art – VHS Editor

Zoals hierboven vermeld, werd glitch art een populair effect voor muziekvideo in de jaren 90. VHS-banden en hun gegevens werden gemanipuleerd om wenselijke glitches te creëren.

Glitch Art – VHS Editor repliceert veel van die vervormingen en van een man die is opgegroeid met het maken van videohits gemengde VHS-banden, en het doet behoorlijk goed werk.

Met deze betaalde app kunt u een groot aantal glitches rechtstreeks toepassen op afbeeldingen uit uw bibliotheek. Je kunt ook nieuwe foto’s en video’s maken vanuit de app en de glitch is van toepassing in live view.

Het is een nette en eenvoudige app om te gebruiken en eindeloze creatieve vervormingen te produceren met uw afbeeldingen. Er is zowel een iOS-versie als een Android-versie.

Hoe pas je handmatig glitches toe op foto’s?

Hoe te werken met een handmatig proces voor het creëren van een glitch-esthetiek.

Er zijn ook verschillende tools die u kunt krijgen om de gegevens van een afbeelding handmatig te vervormen om een glitch te creëren.

Velen van hen zijn niet bedoeld voor de productie van glitches, maar met vallen en opstaan hebben sommige slimme mensen software op andere manieren gebruikt.

Een van de meest eenvoudige oplossingen voor het maken van glitch-fotografie is het gebruik van een notitieblok- of teksteditor-app. Deze apps zijn eenvoudig, maar vormen een perfect platform om toegang te krijgen tot de tekstgegevens van een afbeelding en deze opzettelijk te wijzigen.

Met een toepassing als Text Edit kunt u beter met een JPEG-bestand werken, omdat ze niet zoveel gegevens bevatten als andere indelingen. Hier zijn de stappen die betrokken zijn bij het maken van eenvoudige glitch art-fotografie:

  1. Open uw JPEG-afbeelding met Tekst bewerken. Je ziet geen afbeelding, maar je ziet wel enorme regels tekst die nergens op slaan.
  2. Ik scrol meestal ongeveer een derde van de weg naar beneden door de tekst voordat ik breng eventuele wijzigingen aan. U mag de eerste drie tot vier en de laatste drie tot vier regels tekst niet verwijderen of wijzigen.
  3. U kunt een regel of een paar regels tekst selecteren en deze verwijderen. Sla uw tekstbestand op en controleer uw afbeelding om te zien of u tevreden bent met het resultaat.
  4. Als u niet tevreden bent met die vervorming, kunt u de laatste wijziging ongedaan maken met de functie Ongedaan maken.
  5. De truc is om te experimenteren met hoe het verwijderen van tekst, het kopiëren van blokken tekst en het elders opnieuw aanpassen, het typen van de nieuwe en niet-gerelateerde tekst allemaal glitches veroorzaken.
  6. Blijf doorgaan totdat je tevreden bent met het resultaat en je je unieke stukje glitch art-fotografie hebt.

Het gebruik van een tool zoals Tekst bewerken is een zeer primitieve manier om tekst te wijzigen en vervormingen op de afbeelding af te dwingen. Maar voor beginnende glitch-fotografiekunstenaars is het een uitstekende en gratis manier om met glitches te spelen.

Bovendien kunt u experimenteren met het samenvoegen van de tekstregels van twee afbeeldingen op verschillende manieren om een samengestelde foto te vormen.

Laatste woorden

Coole glitch-esthetiek kan handmatig of met apps worden gemaakt zodra u het proces kent.

De mogelijkheden met glitch art fotografie zijn eindeloos en openen een hele nieuwe wereld van creatieve expressie.

Ongeacht het gebruik van een gratis en eenvoudige tool zoals Tekstbewerking of een betaalde mobiele of desktop-app, zijn er talloze methoden voor het maken van glitch-foto’s.

Zoals met elke kunstvorm, is de belangrijkste tip die ik je kan geven om te experimenteren, te verkennen en een beetje geduld te hebben.

Dan kunt u ook uw unieke stijl van het bewerken van afbeeldingen ontwikkelen om geweldige kunstwerken te maken om te delen met uw familie, vrienden en de wereld.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer