Liggende versus staande oriëntatie in fotografie

Als je nieuw bent in fotografie, moet je de term begrijpen liggend vs portret oriëntatie.

Afdrukstand liggend versus staand

Het belangrijkste verschil tussen liggende en staande beeldoriëntatie is dat een liggende afbeelding Bredere dan is het groter terwijl een portretafbeelding Taller dan is het breder. Met andere woorden, Landschap afbeeldingen worden vastgelegd in een horizontaal lay-out terwijl portret afbeeldingen worden vastgelegd in een verticaal indeling.

Dus wat betekent deze term en hoe beïnvloeden deze twee opties de compositie van een foto?

In dit artikel ga ik dieper in op wat de belangrijkste verschillen zijn tussen landschap en portret. Ik zal ook bespreken welke van de twee oriëntaties beter is en wanneer het verstandig is om ze allemaal te gebruiken.

Verder geef ik je enkele eenvoudige tips en trucs voor het gebruik van je camera of smartphone bij het fotograferen in portret versus landschap.

Bovenal is het doel van deze gids om u uit te rusten met de vaardigheden en kennis die u nodig hebt om uw fotografie naar een hoger niveau te tillen. Dus laten we erin springen.

Inhoudsopgave

De termen portret en landschap bestaan al sinds het begin in de fotografie. Bovendien worden ze ook gebruikt als het gaat om het afdrukken van foto’s of zelfs gewoon uw huishoudelijke printer gebruiken om een document af te drukken.

Zelfs als je rondkijkt in je huis, heb je ongetwijfeld een televisie en een computerscherm of laptopscherm. Elk van deze apparaten heeft een liggende oriëntatie.

Ongeacht of uw televisie een ultrabreedbeeld is of niet, het is een rechthoekige vorm met langere randen aan de boven- en onderkant in vergelijking met de zijkanten. Een andere manier om erover na te denken is dat het horizontaal zit in plaats van verticaal – waarbij de zijkanten langer zouden zijn dan de boven- en onderkant.

In de fotografie is het concept van portret versus landschap vrijwel hetzelfde. Laten we elk van deze in meer detail bekijken en hoe ze van toepassing zijn op fotografie.

Wat is Portret?

verticale oriëntatie voor staande landschapsfoto's

Portret is wanneer het kader van de afbeelding zit verticaal – d.w.z. de zijranden zijn langer dan de boven- en onderrand.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een van de ideale toepassingen van portretoriëntatie het maken van portretten van mensen. In dit geval is het onderwerp groter dan breder en als gevolg daarvan zal uw foto op dezelfde manier worden weergegeven.

Stel je je hoofd voor – het zal groter zijn dan het breed is. Bij het fotograferen van een head-shot of portret van een gezicht, neem je over het algemeen de nek, het gezicht en het haar mee. Hierdoor maken deze gecombineerde elementen het hoofd meer hoog dan breed en dus meer geschikt voor portretoriëntatie.

Het inlijsten van je gezicht in een portret ziet er veel natuurlijker uit en kan het beste worden ingelijst om ervoor te zorgen dat het beeld er evenwichtig uitziet.

Merk op dat het maken van portretten van levende onderwerpen niet de enige toepassing van deze oriëntatie is en dat het creatief kan worden gebruikt op allerlei objecten en scènes.

Wat is Landschap?

landschapsformaat of landschapsfotografie

Landschap verwijst naar de oriëntatie van de camera die wordt gebruikt bij het fotograferen van onderwerpen zoals natuurlijke landschappen. Zoals je televisie die zit horizontaal, zijn de boven- en onderranden langer dan de zijkanten.

Over het algemeen zijn de elementen van een landschap veel breder dan ze hoger zijn.

Denk aan het bekijken van een kronkelende rivier (zie: s curve fotografie tips) of bergketen met een lichtblauwe lucht erboven en lege velden op de voorgrond. Om zoveel mogelijk van de beste delen van de scène vast te leggen, wilt u uw camera in liggende stand houden.

Zo leg je minder van de lucht en voorgrond boven en onder de bergketen vast. Deze aanpak maakt de bergen het meest prominente element in thij beeldt en bereikt een mooie balans in de compositie.

Wat is beter: portret of landschap?

Zoals we zullen ontdekken, zijn er betere manieren om zowel foto’s als video’s te maken en te bekijken. Het hangt allemaal af van het beoogde doel van de afbeelding en hoe u deze wilt samenstellen.

De beslissing om in portret of landschap te fotograferen zou de eerste basisregel van compositie moeten zijn om aan te denken bij het maken van foto’s. Hetzelfde geldt voor video.

Sommige onderwerpen die je fotografeert, passen beter binnen een compositie die staand formaat gebruikt. Anderen zullen er beter uitzien wanneer ze in landschapsmodus worden vastgelegd. Met oefening leer je welke je moet kiezen voor de beste balans en compositie.

Natuurlijk is er geen goede of foute beslissing, maar er zijn enkele uitstekende compositieregels om te volgen.

Het fotograferen van een lang onderwerp in landschapsmodus zal bijvoorbeeld niet zo aangenaam zijn voor het oog. Het onderwerp lijkt gecomprimeerd te zijn – de stroom van het beeld wordt onderbroken door overtollige ruimte naar elke kant van het onderwerp.

Of, wanneer je een breed, breed onderwerp in portret fotografeert, voelt het alsof het onderwerp de zijkanten van de compositie probeert uit te puilen.

Laten we eens nader bekijken wanneer we de staande versus liggende oriëntatie moeten gebruiken.

Wanneer moet u portretoriëntatie gebruiken in fotografie?

wat is portretoriëntatie, het is de verticale oriëntatie of een foto.

Portretfotografie betekent dat je je camera zo vasthoudt dat zowel deze als het beeld groter zijn dan breder.

De genres van fotografie die vaak worden gebruikt portret oriëntatie is heel eenvoudig te onthouden.

De eerste en meest voor de hand liggende is portretfotografie. Zoals we hebben besproken, zitten het menselijke gezicht en hoofd natuurlijker bij de portretcompositie omdat ze groter zijn dan breder.

Hoewel je portretten in liggende richting kunt maken, en veel fotografen doen dat, kan de compositiebalans niet goed aanvoelen.

Om dit te ondervangen, kunt u uw afbeelding zo samenstellen dat het gezicht van de onderwerpen uit het midden is en naar het lege gedeelte van de compositie kijkt.

Portretfotografie is niet het enige genre dat deze oriëntatie gebruikt. Wanneer u een full-body beeld wilt vastleggen, zoals in modefotografie of koppelportretten, gebruikt u het portretformaat.

Een ander voorbeeld is waar je een groot en hoog object fotografeert. Dit kan zijn in een landschapsomgeving waar je een grote rotspunt hebt of in architectuur met een hoog gebouw.

Als je iets dichter bij een lang onderwerp komt, kan dit ook resulteren in een zeer dynamisch gevoel voor het beeld – alsof het onderwerp boven je uittorent.

Wanneer gebruik je liggende oriëntatie in fotografie?

liggend formaat

Zoals de naam al doet vermoeden, is het meest voorkomende gebruik voor landschapsoriëntatie bij landschapsfotografie.

De belangrijkste reden hiervoor is dat een landschap setting is meestal enorm en uitgebreid. Meren, bergketens en interessante luchten breiden zich uit over het hele tafereel.

Om zoveel mogelijk hiervan vast te leggen en een dramatisch en opwindend beeld te creëren, zou je landschapsoriëntatie gebruiken.

Je zou het portretformaat kunnen gebruiken om een liggende scène vast te leggen, maar het is erg afhankelijk van de compositie. Als er een hoog onderwerp is, zoals een boom of een grote rots, dan is portret misschien een betere keuze.

Het hangt allemaal af van hoe u de horizontale en verticale elementen in de scène het beste wilt weergeven.

Andere fotografiegenres die landschap gebruiken, zijn straatfotografie, evenementenfotografie en groepsfoto’s.

Bij straatfotografie opereer je meestal in een gebied met veel horizontale lijnen en elementen.

Straten, gebouwen en objecten die in horizontale richting bewegen zijn typisch. Met behulp van de liggende versus staande oriëntatie kunt u uw hoofdonderwerp vastleggen en genoeg op de achtergrond hebben om een verhaal te vertellen.

Bij eventfotografie en groepsfoto’s heb je meestal grotere groepen mensen.

Om ze allemaal in de compositie te passen, zou je vertrouwen op de landschapsmodus. Als u het portretformaat zou gebruiken, zouden uw onderwerpen in het frame worden geperst met onnodige en onnodige elementen aan de boven- en onderkant van de afbeelding.

Hoewel we de rechten hebben behandeld om zowel portret- als landschapsoriëntatie in fotografie te gebruiken, zijn er momenten waarop je de regels kunt overtreden.

Maar ik raad degenen die beginnen ten zeerste aan om in eerste instantie vast te houden aan deze situationele oriëntaties. Vervolgens kun je met vallen en opstaan onderzoeken wat voor soort resultaten je krijgt door het door elkaar te halen.

Is portret horizontaal of verticaal?

Sommige mensen vinden het lastig om onthoud welke oriëntatie welke is. Dus een andere manier om erover na te denken is dat portretfotografie verticaal is en landschap horizontaal.

Een snelle manier om het verschil tussen een portret- en landschapsoriëntatie in fotografie te onthouden, is door je de foto op je ID voor te stellen. Op elke ID-kaart, zoals een rijbewijs of werkpas, staat een foto. Die foto is genomen in portretmodus, wat betekent dat het een verticale afbeelding is.

Een andere manier is om je camera of smartphone voor te stellen. Wanneer je de camera rechtop houdt met de langere rand op en neer, is dat portretoriëntatie. Alle smartphones worden natuurlijk op deze manier vastgehouden.

Wanneer u een foto of selfie maakt met een smartphone, is het beeld groter dan breder, net als de telefoonoriëntatie.

Wanneer u een digitale camera vasthoudt door zijn greep, zit de camera horizontaal – de boven- en onderranden zijn langer dan de zijkanten. Beelden die op deze manier worden vastgelegd terwijl ze een digitale camera vasthouden, zijn in liggend formaat. Om een foto te maken waarbij de beeldoriëntatie staand is, moet u de camera 90 graden op zijn kant draaien.

Moet video in portret of landschap staan?

portretten landschap

De vraag om video in staande of liggende stand op te nemen, hangt allemaal af van het beoogde gebruik van uw video.

Voor sociale mediaplatforms zoals Facebook Stories, Instagram of TikTok kunnen video’s het beste worden opgenomen portret oriëntatie. Dat komt omdat dergelijke sociale media-inhoud het meest geschikt is voor een smartphone die in portretoriëntatie wordt gehouden.

Natuurlijk kunt u video-inhoud in liggende oriëntatie op sommige van deze sociale mediaplatforms plaatsen, maar het vereist een bepaald niveau van bijsnijden dat er niet op zijn plaats lijkt. Om de meeste schermdekking te krijgen, is portret het beste.

Als je video-inhoud maakt voor sociale mediaplatforms zoals YouTube of Facebook-nieuwsfeed, kun je inschieten landschap vs portretformaat is het beste. Daarbij vult uw video de meeste schermruimte wanneer deze wordt bekeken.

Met smartphones kunt u ook inhoud zoals YouTube op volledig scherm bekijken door uw telefoon slechts 90 graden naar liggende oriëntatie te kantelen.

Video-inhoud die in staande stand is opgenomen maar later in liggende stand wordt bekeken, kan erg frustrerend zijn voor de kijker.

Je hebt ongetwijfeld een video moeten bekijken waarin de inhoud zich in het midden van het scherm bevindt en er aan weerszijden twee spaties zijn. Het volledige scherm is niet geoptimaliseerd om de inhoud te bekijken.

Liggende versus staande stand | Laatste woorden

Zoals we hier hebben besproken, zijn er belangrijke redenen waarom het gebruik van portret versus landschapsoriëntatie in fotografie essentieel is.

Het is de allereerste overweging die je moet maken bij het samenstellen van een scène voor fotografie of video.

Het bereiken van het meest aangename en dynamisch aantrekkelijke beeld is des te meer mogelijk met het gebruik van de juiste oriëntatie.

Door het verschil tussen landschap en portret te begrijpen, is de kans veel groter dat je creatieve afbeeldingen produceert en je fotografie- of videografiespel naar een hoger niveau tilt.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer