Hoe libellen te fotograferen

Het maken van foto’s van libellen kan een interessante en lonende bezigheid zijn. Het zijn tenslotte enkele van de mooiste en kleurrijkste insecten die er zijn.

Ze zijn ook relatief groot (voor insecten) en snel, dus het vastleggen van een goede foto kan een uitdaging zijn.

Net als elk ander naturalistisch genre is het fotograferen van libellen een kwestie van geduld, context en weer. Dat wil niet zeggen dat het afhangt van geluk of gewoon jezelf op het juiste moment en de juiste plaats vinden. Het vergt voorbereiding.

Libellen worden gevonden in wetlands, tijdens de zomerperiode overdag. Je moet hun gedrag leren kennen en de juiste plekken om ze te vinden.

Wanneer de juiste omstandigheden zich aandienen, moet je klaar zijn om het meeste uit je fotoshoot te halen.

In dit artikel vindt u enkele tips en trucs die u zullen begeleiden om verbluffende resultaten te krijgen. U kunt ook onze gids bekijken over het fotograferen van vogels tijdens de vlucht, voor meer gerelateerde tips.

Inhoudsopgave

5 tips om geweldige foto’s van libellen te maken

1. Kies je camera-uitrusting

libellenfotografie - kies de juiste versnelling

Bron: Derick Mckinney

Wanneer je in de natuur fotografeert, zijn er veel factoren buiten je controle. Daarom moet je jezelf voorbereiden op succes door de juiste uitrusting in te pakken.

Uiteraard hangt dit af van uw budget en het type afbeeldingen dat u wilt krijgen. Hier zijn echter enkele aanbevelingen om te overwegen wanneer u libellenfoto’s wilt maken.

Laten we beginnen met de basis: de camera. Je hebt geen specifiek merk of model nodig om libellen te fotograferen. Wat je echter niet moet gebruiken, is een compacte point and shoot of smartphone, omdat deze niet voldoende zijn.

Allereerst heb je een camera nodig waarmee je kunt werken handmatige modus of semi-automatisch tenminste. Ik zal in de volgende sectie meer in detail treden over instellingen.

Ten tweede, als u libellen wilt fotograferen die vliegen, moet u de burst-snelheid (frames per seconde) van uw camera controleren. De meeste van hen variëren tussen 3 en 10 fps. Onnodig te zeggen dat hoe hoger hoe beter.

Tot slot is een andere overweging van de camera dat het ILC (Interchangeable Lens Camera) moet zijn. Dit komt omdat de lens die u gebruikt, het soort foto’s bepaalt dat u kunt maken.

Als je close-ups van je onderwerp wilt maken, is je beste keuze om gebruik een macrolens of een telelens met macromogelijkheden. Hoewel libellen grote insecten zijn, zijn het nog steeds kleine onderwerpen – dus de keuze van de lens dient om je dichtbij te krijgen. (Maar niet zo dichtbij dat je ze bang maakt of stoort.)

Macrofoto libel met ogen in focus

Bron: Alex Perez

Als je dit type lens niet hebt, kun je het proberen met een verlengbuis. Dit is precies hoe het klinkt: een buis die de afstand tussen de lens en de sensor vergroot.

Het idee erachter is dat hoe verder de lens verwijderd is van het beeldvlak, hoe dichter de focus zal zijn. Aan de andere kant verlies je wat licht, dus je hebt misschien een groter diafragma of een hogere ISO nodig.

Hoewel er geen lens in de buis zit, verlies je toch wat scherpte. Dit is in ieder geval een goede oplossing als het kopen van een macrolens niet binnen je budget beschikbaar is.

Een ander apparaat dat u moet overwegen voor macrofotografie is een driepoot. Vanwege de smalle depth of field dat macrofotografie kenmerkt, scherpstellen via LiveView kan je scherpere beelden opleveren.

Om foto’s samen te stellen die de libel in zijn omgeving laten zien, kun je rondkomen met een bredere brandpuntsafstand. Om te voorkomen dat je meer dan één lens koopt en toch beide soorten afbeeldingen maakt, kun je een zoomlens proberen.

2. Bereid uw camera-instellingen voor

Libellen foto met beweging - focus op een van de belangrijke elementen

Bron: David Clode

Het is altijd moeilijk om de camera-instellingen op te geven, omdat deze afhankelijk zijn van het soort beeld dat u wilt, de apparatuur die u hebt en de lichtomstandigheden waarmee u wordt geconfronteerd. Maar ik kan je wel wat richtlijnen geven die je als uitgangspunt mag nemen.

Wanneer u libellen tijdens de vlucht probeert te fotograferen, moet u prioriteit geven aan de sluitertijd zoals je zou doen met elk ander bewegend onderwerp.

Dit komt omdat een snelle sluitertijd de beweging bevriest, wat resulteert in een scherp beeld. Een lange sluitertijd levert daarentegen een onscherpte op.

Slechts een beetje onscherpte kan je een gevoel van beweging geven, wat een interessant effect kan zijn. Maar zeer wazige foto’s kunnen het onderwerp niet van elkaar te onderscheiden maken.

Het bovenstaande voorbeeld toont een goede balans tussen beweging en statisch onderwerp dat het idee van het bewegende onderwerp weergeeft terwijl het scherp genoeg blijft.

Daarom kunnen de aanbevolen instellingen variëren van 1/800 tot 1/3200.

Een andere factor is de snelheid waarmee de libel beweegt. Hoe sneller het is, hoe sneller je sluitertijd moet zijn om de vleugels te bevriezen.

Om een dieper inzicht te krijgen in hun bewegingen, maak je jezelf vertrouwd met libellengedrag. Daar kom ik in de volgende paragraaf op terug.

Aangezien ik de motion shot al aan het behandelen ben, kan ik je net zo goed waarschuwen dat dit geen gemakkelijk beeld is om te krijgen. Je moet bereid zijn om veel afbeeldingen te ‘verspillen’.

Om een bewegende libel vast te leggen, moet u uw camera instellen op de continue opnamemodus. Dit is waar de fps-mogelijkheden van uw camera in het spel komen.

De continue opnamemodus, ook wel burst-modus genoemd, stelt de camera in staat om te blijven vuren zolang je de sluiterknop ingedrukt hebt. Dit geeft je een betere kans om je bewegende onderwerp vast te leggen.

Libellen fotograferen met een onscherpe achtergrond en onderwerp in focus

Bron: Joshua Hoehne

Libellen kunnen zeer snelle insecten zijn. Ze bewegen met een gemiddelde van 16 km / h (9,9 mph). Daarom zal het hebben van hoge fps-niveaus u meer succes garanderen.

De Canon EOS 1DX Mark II is een camera die tot 16 fps kan leveren, daarom hebben we hem geclassificeerd als een van de beste camera’s voor natuurfotografie.

Natuurlijk zal het maken van meer foto’s per seconde je geheugenkaart sneller vullen en je uiteindelijk meer bewerkingswerk geven. Dit is gewoon iets om in gedachten te houden.

Laten we het nu hebben over opening. Dit zal sterk verschillen, afhankelijk van de brandpuntsafstand die u gebruikt en het type fotografie.

Een macrolens geeft je een zeer geringe scherptediepte. Een diafragma van f/8 of f/11 helpt je dus om de hele body scherp te houden.

Kleine diafragma’s verminderen de hoeveelheid licht die de sensor bereikt. Daarom moet je compenseren met een langere sluitertijd of een hogere ISO.

Als er niet genoeg licht is om de instellingen op deze manier in evenwicht te brengen, kunt u proberen de libel parallel aan uw sensor te fotograferen. Op deze manier blijft meer van de body binnen het scherpstelvlak, zelfs met een groot diafragma.

Wanneer je geïnteresseerd bent in het geven van context aan de libel, hoef je geen macrolens te gebruiken. In dit geval moet het diafragma groter zijn. Op deze manier is alleen het insect scherp en kan de achtergrond wazig zijn.

Libellen zijn snelle insecten, dus het vastleggen van meer achtergrond is een optie

Credit: Juni O

Dit wordt ook beïnvloed door de afstand tussen de libel en de achtergrond. Een grotere afstand zorgt ervoor dat het onderwerp opvalt.

De .ISO is de enige instelling die flexibeler kan zijn bij het fotograferen van libellen. Een kleinere ISO geeft je een betere kwaliteit. De camera’s van vandaag kunnen echter zeer goede beelden leveren met hogere ISO-waarden.

Een ISO van 100 zou ideaal zijn, maar omhoog gaan om diafragma of sluitertijd te bevorderen is geen probleem. Dit is natuurlijk afhankelijk van je camera.

Ik durf te stellen dat 400 of 800 ISO voor de meeste camera’s nog steeds zeer acceptabel is. En over het algemeen zou je niet meer nodig moeten hebben dan dat, omdat libellen overdag vliegen.

Daarover gesproken, laten we het meer hebben over hun gedrag.

3. Leer libellengedrag

U kunt een zoomlens gebruiken of macrolens om libellen te fotograferen

Bron: Deva Darshan

Begrijpen hoe libellen zich gedragen en leren over hun omgeving kan je veel tijd in het veld besparen. Het zal je ook helpen bij het kiezen van de uitrusting die je moet inpakken en over het algemeen betere beelden krijgen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat libellen van de lente tot de herfst te vinden zijn. Dus, als je dit in de winter leest, ga dan niet morgen op een fotoshoot.

Een andere belangrijke algemeenheid is dat hun omgeving de wetlands zijn. Daarom moet je een plekje in de buurt van water vinden.

Nu je de dag en de plaats hebt geïdentificeerd waar je ze kunt vinden, laten we meer details bekijken die betere foto’s zullen bevorderen.

Deze prachtige insecten hebben de zon nodig om te vliegen. Daarom is de tijdspanne voor je fotoshoot van zonsopgang tot zonsondergang.

Aan het begin en het einde van de dag zullen ze minder actief zijn, dus het is de beste tijd om je macrofoto’s te maken. Ook is het licht in deze tijden meestal mooi.

Houd er rekening mee dat dit betekent dat ze op de grond te vinden zijn of moeilijk te herkennen zijn, dus wees heel voorzichtig bij het verplaatsen en positioneren van je statief. Bovenal moet je hen en het milieu respecteren.

Om ze onderweg vast te leggen, heb je de rest van de dag. Als het zonnig is, zijn ze actiever.

Maak je geen zorgen over het achtervolgen van deze vluchtige kleine onderwerpen. Ze volgen meestal hetzelfde pad, keer op keer, dus ze zullen terugkomen.

Ze zweven ook rond dezelfde plekken. Mijn advies is om te beginnen met het vinden van een plek waar de verlichting en achtergrond goed voor je zijn en jezelf daar te positioneren.

Bestudeer vervolgens de bewegingen van de libellen om je afbeeldingen te plannen. Maak je geen zorgen als je ze bij de eerste poging mist. Ze zullen waarschijnlijk terugkomen, je moet gewoon geduld hebben.

Houd er rekening mee dat hun gedrag mogelijk is om te veranderen volgens de soort. Dit is echter een goed uitgangspunt.

4. Vind de juiste samenstelling

libellen fotografie met behulp van macrolens met ogen in focus rechten voorbehouden wolfgang hasselmann

Bron: Wolfgang Hasselmann

De compositieregels zijn vergelijkbaar met die van elke vorm van fotografie. Het zijn ook slechts richtlijnen, omdat je stijl uiteindelijk de juiste compositie zal bepalen.

Dat gezegd hebbende, het vinden van je stijl kan enige tijd duren, dus hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Voor close-ups en macro-opnamen moeten de ogen het brandpunt zijn. Ze moeten niet alleen het scherpste deel van de foto zijn, maar ze moeten ook correct in het frame worden geplaatst.

U kunt bijvoorbeeld de regel van derden gebruiken om u te begeleiden. Deze regel wordt als zodanig genoemd vanwege de manier waarop het de afbeelding verdeelt.

Stel je twee lijnen voor die van boven naar beneden gaan en de compositie in drieën splitsen. Vervolgens gaan er nog twee lijnen van links naar rechts waardoor het beeld wordt verdeeld in een raster van 3 x 3.

Je hebt negen gelijke vierkanten waarin je de elementen van de foto kunt onderbrengen. De vier snijpunten zijn de belangrijkste punten in de compositie.

Deze regel van derden is niet alleen voor het doen van macro; je kunt het ook gebruiken voor bredere afbeeldingen. Dit is ingewikkelder omdat je meer elementen in de compositie moet opnemen.

Je kunt beginnen met eenvoudige opstellingen, zoals het fotograferen van een libel op een baars. Je moet de libel en de tak positioneren op een manier die harmonisch bij het raster past.

Kijk naar dit voorbeeld: de compositie staat rechts. De tak volgt een lijn die de regel van derden volgt, terwijl het hoofd zich in het denkbeeldige snijpunt bevindt. De rest van de achtergrond creëert negatieve ruimte om alles in evenwicht te brengen.

Een manier om libelleninsecten af te schieten, is door de regel van derden te gebruiken

Bron: Dorothea Oldani

De meeste camera’s kunnen worden ingesteld om u het raster in de zoeker of Liveview te laten zien, zodat u vertrouwd raakt met dit soort composities. Uiteindelijk doe je dit op natuurlijke wijze zonder dat je een visuele gids nodig hebt.

Een andere compositieregel die vooral handig kan zijn bij libellenfotografie is de symmetrie. Libellen hebben een mooie, symmetrische anatomie.

En omdat deze prachtige insecten van water houden, is er ook een groot potentieel voor reflecties.

5. Verbeter het libellenbeeld via bewerking

Als je van libellenfotografie houdt, probeer dan een van deze bewerkingstips

Tegoed: id23

Dit is opnieuw een kwestie van smaak en stijl, maar hier zijn enkele populaire keuzes om uit te proberen.

Verdergaand op het onderwerp compositie, dit is iets dat je gemakkelijk kunt oplossen in de postproductie als je niet tevreden bent met het origineel.

Met behulp van de bijsnijden, gereedschap vanuit elk programma kunt u de elementen positioneren om beter bij de framing te passen. In deze oplossing moet u er rekening mee houden dat uw afbeelding kleiner wordt, omdat u delen van de afbeelding snijdt.

Misschien wilt u ook corrigeer de witbalans. Omdat je met natuurlijk licht werkt, is de temperatuur of kleur van het licht afhankelijk van het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden.

De zonsopgang en zonsondergang hebben bijvoorbeeld warme kleuren, terwijl de middag op een zonnige dag is wat we kennen als wit licht. Als u de instellingen in uw camera niet dienovereenkomstig hebt aangepast, kunt u dit in de postproductie oplossen.

Verscherping is ook nuttig, vooral in de ogen. Met de meeste bewerkingsprogramma’s kunt u dit eenvoudig doen. Sharpener Pro uit Nik’s filtercollectie is erg goed. Anders kunt u in Photoshop het filter Onscherp masker gebruiken.

Het oppompen van de kleuren is een andere populaire bewerking. Omdat libellen zulke kleurrijke insecten zijn, kun je de levendigheid of verzadiging versterken om ze echt te laten knallen.

Bekijk de kleuren van de libel en de achtergrond in deze afbeelding. Het kan niet worden gedefinieerd als iets minder dan opvallend.

Dragonfly fotografie vereist focus en creativiteit

Bron: Luca Carra

Andere soorten filters en bewerkingen zijn meer in de trant van persoonlijke smaak en stijl. U kunt bijvoorbeeld een vignet toevoegen met Lightroom of andere fotobewerkingssoftware om de aandacht op het onderwerp te vestigen.

Een andere manier om te gaan is door filters te gebruiken om in een bepaalde stijl te passen. Deze zijn erg populair als je je foto’s op Instagram gaat delen. Door je foto een specifieke toon of een retro-stijl te geven, worden ze hipper.

Laatste woorden

Dragonfly fotografie met sepia tonen

Credit: n-i-f-t-y-a-r-t

Zoals je kunt zien, is er meer aan het fotograferen van libellen dan alleen maar rond een meer zijn op een mooie zomerdag. Je moet echter niet ontmoedigd zijn, gewoon gemotiveerd zijn om te leren en je voor te bereiden.

Wildlife fotografie is niet voor iedereen weggelegd, maar als je graag in de natuur bent, is een libel een van de meest toegankelijke onderwerpen.

Voor de duidelijkheid, de meeste van deze tips kunnen ook van toepassing zijn op het fotograferen van waterjuffers. Het kan zijn dat je een ander diafragmabereik moet overwegen, omdat een libel meestal groter en dikker is dan een waterjuffer. Als je een f/11 gebruikt, heb je misschien te veel achtergrond in focus.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit artikel en besluit om deze zomer libellen te gaan fotograferen. Vergeet niet om vaak het veld in te gaan om betere kansen te hebben om het perfecte beeld te bereiken.

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer