Run Fuchs

FacebookPinterestDelen

Hey jongens. Ik ben Ran en ik woon in het prachtige Sydney, Australië. Ik besteed het grootste deel van de tijd aan architectuurfotografie, maar mijn echte passie is vogelfotografie.

Wat uitrusting betreft, ben ik een minimalist. Dat wil zeggen, ik probeer zoveel mogelijk te doen met zo min mogelijk. Ik heb gewoon een hekel aan het dragen van veel spullen. Terwijl ik soms spijt heb dat ik niet de juiste apparatuur heb en het gevoel heb dat ‘ik wou dat ik had …’ Ik heb vooral het gevoel dat licht reizen veel belangrijker is bij het zwerven door de velden op zoek naar vogels. Ik merk ook dat ik gedwongen werd om veel meer over mijn apparatuur te leren dan iemand die veel heeft.

Camera

De Fujifilm XH1 is mijn werkpaard. Het is een bomvrije camera die is bespat, gestoten, geregend, bestormd en nog steeds prima werkt. Het balanceert heerlijk in mijn hand en doet het geweldig in bijna alle situaties. Bijna, maar niet allemaal.

De camera is te traag voor vliegende vogels (gids). Nou, het is nog steeds goed voor het vangen van vogels als ze ver weg zijn of tegen een mooie, gladde achtergrond. Maar probeer vogels vast te leggen die in de nabijgelegen bush bewegen en de autofocus zal falen en de continue focus zal niet volgen. Kortom, dit is niet de camera voor dergelijke situaties.

Toen ik eenmaal besefte dat het verplaatsen van vogels iets is dat ik wil vastleggen, had ik een andere camera nodig. Na veel discussie met vogelfotografen heb ik gekozen voor de Olympus OM-D E-M1 Mark II. Wat een geweldige camera bleek het te zijn. Het is licht maar solide gebouwd, een genot om mee om te gaan en zodra ik de firmware heb geüpgraded naar 3.0, doet het geweldig werk autofocus.

Een ander voordeel is dat omdat het klein en licht is, het gemakkelijk is om bewegende vogels vast te houden en te volgen. Perfect voor mijn vogels in de vlucht.

Dus normaal gesproken neem ik beide camera’s mee. Als ik een sitting duck zie, fotografeer ik die met de Fujifilm. Als het begint te vliegen, pak ik de Olympus op.

Lenzen

Fujifilm 100-400mm f/4.5-5.6 – Dit is een scherpe lens die me het bereik geeft dat ik nodig heb voor de vogels (150-600 full-frame equivalent). De lens is solide gebouwd en omdat hij is gebouwd voor een gewassensor, is hij veel kleiner dan zijn equivalent met een volledige sensor. Ik gebruik het vaak met de Fujinon XF 1.4 TC WR, wat na vele testen de kwaliteit van de foto niet lijkt te verminderen.

De twee problemen ermee zijn: ten eerste, op 400mm met de teleconverter, is mijn maximale diafragma 8, wat ok is voor vogels tegen de lucht, in het veld of aan de kust. Maar in het bos gaat het veel te langzaam. Het tweede probleem is dat met de teleconverter de autofocus nog langzamer wordt.

Olympus 40-150mm f/2.8 (vaak met Fujinon XF 1.4 TC WR) – Deze snelle lens is zo scherp als je misschien hoopt en is perfect voor het vastleggen van vogels in de buurt van vogels in de donkere struik. Het is licht, het stelt direct scherp en levert prachtige foto’s op. Als ik in het bos loop (zie tips), of als het licht laag is, draag ik het vaak als mijn enige lens.

Verlichting/Triggers

Ik hou van mijn Menik SJD200. Het is krachtig, het laadt snel op, het heeft een grote batterij die honderden frames meegaat en ik kan het op of buiten de camera gebruiken. Het werkt alleen in de handmatige modus, maar toen ik TTL met andere flitsers probeerde, lijkt het de plank te missen met vogels. Dus besloot ik al mijn flash work handleiding te bewaren.

Ik heb het gevoel dat het is zoals met het beheren van de belichting: als je eenmaal gewend bent aan de handmatige modus, laat je de camera deze beslissingen bijna nooit voor je nemen.

Omdat mijn eisen aan een flitser eenvoudig zijn, heb ik een Hahne Captur OP. Hoewel het misschien geavanceerde functies mist, is dit echt alles wat ik nodig heb.

Statieven

Ik heb een hekel aan het dragen van een statief, hoewel ik dat soms doe, als er bijvoorbeeld een nest is, en ik ontdekte dat Joby Gorilla-pod alles is wat ik echt nodig heb. Meestal gebruik ik het om de flitser te plakken waar ik hem wil hebben. Zelden gebruik ik het om de camera daar ook op te hangen. Wanneer ik het voor de camera gebruik, zal ik normaal gesproken de externe app als trigger gebruiken.

Hardware en software

Ik gebruikte de gratis GIMP, waar ik dol op was. Maar toen ik gedwongen werd (voor studie en werk) om de Lightroom/Photoshop combinatie te gebruiken, kwam ik ermee opgescheept. Omdat ik ervoor betaal, gebruik ik ze nu bijna uitsluitend. (Zie GIMP versus Photoshop hier.)

MISC.

Ik heb altijd een polarisatorfilter bij me, om harde licht- of reflectieomstandigheden te compenseren. In het bos zorg ik ervoor dat ik muggenspray niet vergeet (nou ja, ik ben het een keer vergeten … nooit meer), water en een hoed. Ik draag ook een zeil bij me om op de grond te spreiden en wacht op de vogels, als ik niet in slaap val.

Er zijn veel stijlen van vogelfotografen. Sommigen zitten urenlang voor een nest. Ze kunnen zwaar materieel dragen, grote lengteses, studiolampen en dergelijke. Dit is niet mijn stijl. Ik geniet van wandelen in de bush, het vinden van een interessante plek, het maken van een paar foto’s en verder gaan. Mijn minimalistische keuze van apparatuur is het resultaat van mijn stijl.

www.ranfuchs.com | @bird_art_photos

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer