Hoe vogels tijdens de vlucht te fotograferen

Als fotografen bestaat er een unieke uitdaging in het beheersen van het fotograferen van vogels tijdens de vlucht.

Het zien van vogels in vlucht heeft eeuwenlang het menselijk avontuur en de uitvinding geïnspireerd. Er is iets echt majestueus aan de vloeiende beweging van een vogel die vleugels neemt van een meer of zweeft tussen bergtoppen.

Het vastleggen van deze momenten in scherpe, nauwkeurige beelden is een vaardigheid op zich – maar het is niet onmogelijk om te perfectioneren.

Met een beetje geduld, veel oefening en het doorlezen van onze tips voor het fotograferen van vogels tijdens de vlucht, kun je geweldige foto’s maken.

Onderweg geven we je praktisch advies voor het kiezen van een locatie, het begrijpen van vogelvlucht en essentiële camera-instellingen.

Laten we eens kijken naar het spijkeren van de nodige vaardigheid om vogels in de vlucht te fotograferen.

Inhoudsopgave

7 tips voor het fotograferen van vogels tijdens de vlucht

1. Locatie, Locatie, Locatie

Voordat u uw telelenzen in een cameratas stopt, is het van cruciaal belang om online wat vooronderzoek te doen. Hoewel je gewoon naar je plaatselijke park of natuurreservaat kunt gaan, wil je het meeste uit het uitje halen.

Ik zou ten zeerste aanbevelen om te zoeken op sites van lokale overheden of parken. Ze hebben vaak een sectie gewijd aan lokale dieren in het wild en vogels. Verder onderzoek geeft je meer inzicht in welke vogelsoorten er bestaan, wat hun seizoenspatronen en gedrag zijn en de beste plekken om ze te spotten.

Over het algemeen besteden vogels een aanzienlijk deel van hun dag aan het zoeken naar voedsel. Opzetten in de buurt van een voedselbron zoals een meer of rivier is heel logisch. Of, als je op zoek bent naar kleinere soorten die zich voeden met insecten, wees dan op zoek naar bloeiende struiken en bomen.

Nogmaals, een beetje tijd online zal je helpen te weten hoe je de vogel kunt vinden die je zoekt.

Misschien moet je een beetje reizen om je bestemming te bereiken – niet veel mensen hebben een meer of bergketen in hun achtertuin. (Zie: hoe fotografeer je bergen?)

Ook moet je misschien enige tijd wandelen om een ideaal uitkijkpunt te bereiken en een verrekijker of een spotting scope gebruiken.

Zorg ervoor dat je een geschikte rugzak hebt voor je spullen en voeg een paar snacks en waterflessen toe. Laat vooral iemand anders weten waar je naartoe gaat.

Wees altijd op zoek naar vogels en probeer rustig te reizen om ze niet te laten schrikken of hun leefgebied en gedrag te verstoren.

2. Gebruik optimale verlichting

Het hebben van goede verlichting bij het fotograferen van vogels tijdens de vlucht is essentieel. Hoewel we de instellingen later in meer detail zullen bespreken, zorgt voldoende licht ervoor dat u uw camera-instellingen kunt optimaliseren.

Terwijl vogels door de lucht vliegen, wil je er zeker van zijn dat je niet rechtstreeks in de zon schiet. Je moet jezelf zo positioneren dat de zon, of de sterkste schittering op een bewolkte dag, achter je ligt. Op die manier heb je niet te maken met intense verblinding die een overbelicht beeld veroorzaakt.

Als je de zon achter je hebt, zorg je er ook voor dat het onderwerp dat je fotografeert in het volle licht staat.

Het fotograferen van het eerste ding in de ochtend wanneer de zon is opgekomen, kan uitstekende vogelvluchtbeelden met een gouden gloed produceren.

Evenzo kan het vastleggen van dergelijke beelden vóór zonsondergang een aanzienlijk drama aan uw afbeelding toevoegen met interessante luchten en sculdding wolken.

Maar ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te fotograferen als er zoveel mogelijk licht is.

3. Wees de ninja

Vogels in vluchtfotografie: tips voor het fotograferen van vliegende vogels

Zoals bij het fotograferen van dieren in het wild, zijn er zeer goede redenen waarom je zo stil en onzichtbaar mogelijk moet worden.

Omdat je meestal vogels in een natuurlijke omgeving fotografeert, is het ook van cruciaal belang om het ecosysteem of de habitat van dieren niet te verstoren – op de grond of in de lucht.

Vogels die hoog in de lucht zweven, kunnen ver weg zijn en je denkt misschien dat je ze niet kunt storen. Maar stijgende vogels zijn meestal op jacht naar kleine gronddieren. Deze vogels hebben een verbazingwekkend zicht op lange afstand en kunnen prooien spotten vanaf een enorme distance.

Als je hun potentiële prooi verstoort, zullen ze waarschijnlijk buiten bereik naar een nieuwe locatie vliegen. Als je echter stil, stil en zelfs verborgen bent, vergroot je je kansen om die vogel te vangen die van grote hoogte duikt om zijn lunch te pakken.

Als je serieus bent over dit genre, kun je investeren in camouflagekleding en zelfs lenswraps. Bovendien kunt u kleine camouflagetenten met kijksleuven kopen. Deze worden vaak gebruikt door vogelaars en jagers, dus bekijk uw lokale campingwinkel.

Ten slotte zal een echte ninja rustig zitten en zijn doelwit bestuderen zonder actie te ondernemen. Hetzelfde geldt voor het fotograferen van vogels in de vlucht, omdat je de tijd wilt nemen om ze te bestuderen.

Observeer hun gedrag, vluchtroutes, hoe vaak ze naar prooien duiken en waar ze opstijgen en landen. Deze kennis kan u helpen een geschikte locatie te vinden en beter te anticiperen op hun gedrag om een verbluffende foto te maken.

4. Pak de juiste spullen in

Om vogels tijdens de vlucht met succes te fotograferen, zijn er enkele essentiële uitrustingsstukken die je moet inpakken.

Eerst en vooral wil je een geschikte cameratas of rugzak hebben. Mogelijk moet u van de ene locatie opstaan en snel naar een andere locatie verhuizen om het beste uitkijkpunt te krijgen. Het veilig en veilig opslaan van uw spullen is de sleutel.

Je camera zou idealiter goede prestaties bij weinig licht moeten hebben, vooral bij het fotograferen met snelle sluitertijden. Een camera die sluitertijden van 1/2000 tot 1/800 kan hebben, zal de beste resultaten opleveren.

Vogels bewegen verrassend snel en als je ze in scherpe details kunt vastleggen, moet je camera sneller zijn.

Bevestigd aan je camera, heb je een goede zoomlens of teleprimeur nodig. Zelfs vogels die laag bij de grond vliegen, verdwijnen als je te dichtbij komt. Met een telelens kun je ver weg van je onderwerp zeggen en hun natuurlijke gedrag vastleggen.

Idealiter wil je een lens met een minimaal zoombereik van 200mm – alles daarboven is een bonus. Sommige lenzen zijn speciaal ontworpen voor natuurfotografie met een bereik tot 600 mm.

Een zoom geeft je meer flexibiliteit, maar een prime lens zal net zo effectief zijn.

Ten slotte kan het gebruik van een statief in sommige situaties een enorm verschil maken voor uw succes. Vooral als je een lange en zware zoomlens aan je camera hebt bevestigd – de hele dag vasthouden zal pijn doen.

Door uw camera op een stevig statief met een balhoofd van goede kwaliteit te plaatsen, kunt u de camera draaien terwijl u een vogel tijdens de vlucht pant en volgt.

5. Beheers uw instellingen voor het fotograferen van vogels tijdens de vlucht

Vogels in vluchtfotografie: kolibries hebben een snelle sluiter nodig om het scherpstelpunt goed te krijgen.

Laten we samenvatten: je hebt je onderzoek gedaan naar het lokale vogelleven, het beste moment van de dag gekozen voor optimale verlichting, je basis ninja-training gedaan en je uitrusting ingepakt.

Vervolgens gaan we kijken hoe je de instellingen op je camera het beste kunt beheren om succes te garanderen bij het fotograferen van vogels tijdens de vlucht.

  • Sluitertijd

Als het gaat om het fotograferen van vogels tijdens de vlucht, zijn er een aantal opties voor hoe u de sluitertijd gebruikt om de resultaten van uw afbeelding te regelen. En daarmee bedoelen we hoe scherp je onderwerp is en hoe je de beweging ervan vastlegt.

In sommige gevallen kan het vangen van een vogel in perfecte scherpte een dramatisch resultaat opleveren.

Je kunt niet alleen de prachtige details en schoonheid van het dier waarderen, maar je kunt ook de beweging ervan bevriezen. Het bevriezen van een Zeearend een moment voordat zijn klauwen het water raken en zijn nietsvermoedende ondergedompelde prooi is visueel ontzagwekkend.

Aan de andere kant kan het vastleggen van een klein beetje beweging in de fladderende vleugels van een Kolibrie ook aantrekkelijk zijn. (Veel succes met deze, want sommige Kolibries kunnen hun vleugels tot 80 keer per seconde slaan!)

Oefenen en experimenteren leert je wat het beste werkt in elk scenario – je kunt ook onze gids bekijken over het fotograferen van libellen voor meer gerelateerde tips.

Om superscherpe beelden te maken, moet je fotograferen met een snelle sluitertijd. De beste sluitertijdinstelling wordt bepaald door het tempo waarin de vogel beweegt. Bovendien zullen de snelheid van zijn vleugels en de lichtomstandigheden ook factoren zijn.

Naarmate je de sluitertijd versnelt, neemt de tijd dat de sensor wordt blootgesteld aan het licht af. Minder licht dat de sensor raakt, betekent donkere beelden.

Een eenvoudige vuistregel is om te beginnen met een sluitertijd van 1/1000, enkele opnamen te oefenen en vervolgens de resultaten te controleren. Als de beelden niet scherp genoeg zijn, probeer dan 1/2000 enzovoort. Een groot deel van het plezier van fotografie is het vallen en opstaan om de finale te bereikenl afbeelding.

  • Opening
Vogels in vluchtfotografie van een harris havik

Close-up van de Harris Hawk, parabuteo unicinctus, in vlucht naar de camera in de herfst. Wilde roofvogel die in de lucht nadert met een intense blik in de camera. Dieren in het wild in de natuur.

Ongeacht of het een zoom of een prime is, alle lenzen hebben een diafragma. In wezen is het diafragma de grootte van de opening die de lens creëert om licht door te laten naar de sensor.

Een groot diafragma heeft een brede opening en wordt weergegeven door een kleiner getal op de diafragmaregeling. Een diafragma van f/1.4 of f/2.8 wordt bijvoorbeeld beschouwd als een groot diafragma. Een smal diafragma heeft een smallere opening en wordt ook weergegeven door een getal. Hoe groter het getal, zoals f/11 of f/16, hoe smaller het diafragma.

Diafragma heeft een directe invloed op de scherptediepte in een afbeelding en welke elementen scherp zijn. Een smal diafragma zoals f/11 zal resulteren in een scherptediepte waar alles in het beeld scherp staat – dit wordt vaak gebruikt in landschapscomposities.

Een groot diafragma zoals f /2 zorgt ervoor dat je voorgrondonderwerp scherp is, maar de achtergrond is zacht en onscherp. Dit zou perfect zijn voor portretfotografie.

Als het gaat om het fotograferen van vogels tijdens de vlucht, ligt een goede startplaats voor diafragma tussen f / 5.6 en f / 8. Op deze manier weet je zeker dat je je vogel scherp hebt, waarbij alle achtergrondelementen een beetje zacht zijn.

Dit resulteert in een aansprekend beeld waarbij de vogel interessanter is dan zijn omgeving.

  • Autofocus

Natuurlijk zijn alle camera-instellingen ter wereld vrijwel nutteloos als je je vogel niet scherp kunt krijgen.

Gelukkig hebben de meeste camera’s uitgebreide scherpstelsystemen die verschillende modi bieden voor het vastleggen van een bewegend onderwerp. Sommige scherpstelsystemen bieden opties zoals singlepoint autofocus en zonefocus.

Sommige fotografen geven de voorkeur aan de ene boven de andere, maar ik raad je ten zeerste aan om met beide te spelen om te vinden wat het beste bij je past. Hoe dan ook, het is altijd het beste om je autofocus in te stellen op de continue scherpstelmodus of gelijkwaardig.

Camera’s hebben over het algemeen een vorm van trackingmodus waarbij de bekendere merken uitblinken in deze technologie. Met tracking autofocus kunt u het onderwerp selecteren dat u wilt volgen, of de camera kan het voor u selecteren. Eenmaal geselecteerd, houdt de camera scherp op dat onderwerp terwijl het beweegt en terwijl u beweegt.

Sommige systemen vergrendelen en zelfs als die vogel een seconde uit het zicht vliegt, zal de camera de focus erop vergrendelen wanneer deze zichtbaar is.

Tracking kan van toepassing zijn binnen een 3D-ruimte – de vogel vliegt over het frame, het frame op of zelfs naar u gericht.

Sommige camera’s hebben het menselijk oog en het volgen van gezichten een stap verder gebracht om het volgen van dierenogen op te nemen. De camerasensor en processor herkennen het oog van een dier (inclusief dat van een vogel) en houden de focus op dat oog.

Onze beste tip is om de tijd te nemen om te begrijpen hoe het scherpstelsysteem van je camera goed werkt voordat je op zoek gaat naar vogels. Lees de handleiding, bekijk enkele YouTube-tutorials en speel er veel mee. Test het uit in uw achtertuin en volg uw hond of kinderen terwijl ze rondrennen.

  • .ISO

Voordat je bij vogelfotografie op de sluiterknop drukt, vink je ISO aan

De laatste camera-instelling waar je mee te maken krijgt is de ISO. In moderne camera’s regelt ISO de gevoeligheid van het licht wanneer het de sensor raakt.

Je zult ongetwijfeld foto’s hebben gezien die in het donker zijn gemaakt, waar veel ruis of korrel in het beeld zit. Dit gebeurt over het algemeen wanneer de ISO te hoog is.

Bij vogelfotografie wil je je ISO zo laag mogelijk houden om te voorkomen dat er een vergelijkbare vervorming in je beelden verschijnt. Houd er rekening mee dat je een snelle sluitertijd wilt en dat vermindert de hoeveelheid licht die de sensor raakt.

Je wilt ook een diafragma in het middenbereik, en ook dat beperkt het licht dat de sensor raakt. Het beheren van je ISO kan dus een beetje lastig zijn, omdat het instinct is om ISO omhoog te stoten, zodat er meer licht op de sensor kan vallen.

Nogmaals, dit is een evenwichtsoefening en een die je met de tijd en oefening zult perfectioneren.

6. Speel met compositie

Voordat je op de sluiterknop drukt, moet je nadenken over de compositie en het scherpstelpunt van je vogel in vluchtfotografie.

Familie van euraziatische hoopoe, upupa epops, broedend in het broedseizoen in de zomernatuur bij zonsopgang. Volwassen vogel met open kuif en gestreepte vleugels tijdens de vlucht zwevend in de lucht en het voeren van jonge kuikens.

De compositie draait om het zo instellen van de opname dat je een geweldige structuur en balans hebt binnen je beeld. Bij het volgen van een snelle vogel tijdens de vlucht, ben je vaak te gefocust op de vogel om de backgr op te merkenound.

Om dit te ondervangen, neemt u een paar minuten de tijd om de instelling te scannen waarin u waarschijnlijk een afbeelding zult vastleggen. Weet waar de elementen zijn die je niet wilt vastleggen – andere mensen, gebouwen, enz. Hoewel je niet kunt controleren of altijd kunt raden waar een vogel zal vliegen, heb je tenminste door de scène te hebben bekeken, een idee van wat je kunt verwachten.

Zoek altijd naar interessante elementen zoals achtergrondlandschap, wolken, bomen en waterlichamen.

Maak ook opnamen met uw camera ingesteld op hoge continue burst, waarbij meerdere frames per seconde worden vastgelegd. Op deze manier heb je veel foto’s om mee te werken en kun je de foto’s weigeren waar de compositie is mislukt.

Wat betreft je startonderwerp, probeer je te concentreren op het vogeloog in het midden van de compositie en zoom niet te dicht in. Je kunt het beeld later altijd iets bijsnijden als de vogel niet goed binnen het kader zit.

7. Gebruik deze trackingtechniek

vogels in vluchtfotografie: techniek voor het vergrendelen van focus op vliegende vogels

Zoals eerder vermeld, kan het gebruik van een statief helpen bij het ondersteunen van uw camera-uitrusting, vooral wanneer u grote, zware telelenzen gebruikt.

Het andere voordeel van het gebruik van een statief is dat je het kunt gebruiken bij het volgen van de vlucht van een vogel over een scène.

Door een statief met een verstelbare balkop te hebben, kunt u de camera comfortabel draaien en pannen om de vliegroute te volgen. Zorg er wel voor dat het statief niet te los zit, want dan floept je spullen rond.

Door eerst een panbeweging horizontaal te oefenen en vervolgens diagonaal over een scène, heb je een veel betere kans om een vogel soepel te volgen.

Met uw autofocus ingesteld op een trackingmodus, wanneer u de vogel vergrendelt, kunt u pannen en erop blijven in hetzelfde tempo als de beweging. En met continue hoge of burst-opnamen maak je meerdere opnamen met de kans dat er meer in beeld en scherpgesteld zijn.

Op deze manier zul je de vogel niet in en uit beeld laten glijden terwijl je de lens beweegt. Het is best een uitdagende vaardigheid om onder de knie te krijgen, maar met oefening zul je het spijkeren.

Zolang je niet te dichtbij inzoomt en werkt om de vogel in beeld te houden, zul je zeker een aantal geweldige foto’s maken. Als u te dicht inzoomt, wordt het moeilijker om onregelmatige bewegingen te volgen.

Veelgestelde vragen over Birds in Flight Photography

Hoe fotografeer je een vliegende vogel?

Zorg ervoor dat je camera hebt ingesteld op de continue scherpstelmodus (of gelijkwaardig) en een snelle sluitertijd. Misschien wilt u een statief gebruiken voor een soepelere tracking, vooral als u een zware lens hebt. Werk vervolgens aan het beheersen van uw instellingen en compositietechnieken (meer tips hierover hierboven).

Welke sluitertijd moet ik gebruiken voor vogels in de vlucht?

Om vogels tijdens de vlucht scherp vast te leggen, heb je een snelle sluitertijd nodig om de beweging te bevriezen. Een eenvoudige vuistregel is om te beginnen met ongeveer 1/1000 en van daaruit aan te passen.

Welke modus is het beste voor vogelfotografie?

Omdat je een snelle sluiter nodig hebt om vliegende vogels vast te leggen, kan het handig zijn om de sluitertijdvoorkeuzemodus te gebruiken. U kunt ook de handmatige modus gebruiken als u al uw instellingen handmatig kunt aanpassen. De automatische modus kan het beste worden vermeden.

Laatste woorden

Vogelfotografie is zeker niet zo eenvoudig als sommige fotografen het laten lijken. Maar het mooie van uitdagende projecten is dat ze enorm lonend zijn.

Met vogels op de vleugel die met hoge snelheden bewegen, heb je wat werk voor de boeg om de juiste camera-instellingen en fotografietechnieken vast te leggen. Maar hopelijk hebben deze tips je een uitstekend startpunt gegeven.

Heb je al eerder vogels in de vlucht gefotografeerd? Hoe ben je gegaan en welke uitrusting heb je gebruikt? Laat het ons weten!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer