Hoe maak je een bokeh-achtergrond om een onderwerp te laten opvallen

Vandaag gaan we kijken hoe je een bokeh-achtergrond in je fotografie kunt maken.

Het bereiken van een aangenaam bokeh-effect zal resulteren in een romige achtergrond met een etherische aantrekkingskracht. Gooi er een reeks feeënlichtjes in en je bokeh-spel is net in overdrive gegaan.

denoise

Luminar

Geweldige software voor het toevoegen van realistische bokeh naar foto’s in slechts één klik.

Controleer de huidige prijs

Hoe je een ondiepe scherptediepte kunt krijgen, is meestal een hot topic in fotografiegemeenschappen – vooral degenen die portretten maken.

Dus laten we erin springen!

Inhoudsopgave

Wat is Bokeh?

Het effect dat bokeh heeft op foto's kan mooi zijn.

Het woord bokeh (uitgesproken Boh-Kay) is een Japanse term met boke (ボケ) wat vervagen betekent, of boke-aji wat vervagingskwaliteit betekent.

Bokeh is in essentie de romige en zachte onscherpe gebieden, meestal op de achtergrond van een compositie.

Wat betreft wat de oorzaak is, treedt het effect op wanneer een afbeelding wordt gemaakt met een groot diafragma, wat resulteert in onderwerpscheiding.

De bladen die op een lensmembraan werken, bepalen de algehele vorm van de bokeh. Afgeronde bladen zullen zachtere rondere bokehballen retourneren, terwijl rechte bladen een meer hoekige vorm leveren zoals een zeshoek of enneagon.

Maar ze kunnen ook in andere vormen voorkomen, en als je dit artikel over fotografiehacks bekijkt, krijg je een aantal geweldige tips over het maken van unieke bokeh-effecten.

Wat is ‘goede’ bokeh? (… En hoe het te krijgen)

B o k e h - De diafragmabladen bepalen het vervagingseffect op uw foto's.

Er is goede bokeh – romig, afgerond, zacht en cirkelvormig. En dan is er nog het niet-zo-goede – hoekig, vervormd, scherp en elliptisch.

Goede bokeh neemt de vorm aan van zachte en gladgerande cirkels die als dikke feeën op de achtergrond lijken te hangen. Deze vormen zijn gemarkeerde gebieden zoals lichten of het gevlekte licht dat door een boom valt.

Als je samenstelt met achtergrondaccenten, zal je bokeh geweldig zijn. De afstand die u tot die hoogtepunten bevindt, bepaalt het uiterlijk van het beeld.

Het is de lens die het effect creëert, maar ze zijn er allemaal goed in – een prime-lens met een groot diafragma is het beste.

Wat is ‘Slechte’ Bokeh?

Zelfs met de achtergrond onscherp zijn niet alle effecten zo aangenaam op uw foto's.

Als je ideale opnameomstandigheden hebt met voldoende onderwerpscheiding en achtergrondaccenten, is de rest aan de lens.

De vorm van de bladen in een lensmembraan kan slechte bokeh veroorzaken. Als ze hoekig zijn of er zijn er niet genoeg van, ziet je bokeh er grillig uit.

Hardere bokehballen – versus randen die vervagen – kunnen afleidend zijn in een compositie omdat de aandacht van het onderwerp wordt weggetrokken. Sommige bokehballen hebben wat we een ‘kattenoog’-look noemen, omdat ze verschijnen als loensende ogen.

Er is niet veel dat je kunt doen aan slechte bokeh, behalve je onderzoek doen voordat je een portretlens oppakt.

4 stappen om een Bokeh-achtergrond te maken

1. Selecteer de juiste lens

Veel portretfotografen gebruiken f 1.8 van zelfs 1.4 diafragma om een mooi portreteffect op foto's te creëren.

Je eerste stap naar succes is ervoor zorgen dat je een geschikte lens hebt. Als u overweegt een nieuwe portretlens te kopen, zijn er veel kosteneffectieve opties die prachtige bokeh kunnen bereiken.

Doe gewoon je onderzoek, zoek naar voorbeeldfoto’s en onthoud dat de vorm en het aantal diafragmabladen van invloed zijn op de vorm en het uiterlijk van de bokeh.

Prime-lenzen met een groot diafragma zijn de beste stijl van lenzen om een aangenaam achtergrondeffect te bereiken.

Een goed voorbeeld is de Fujifilm XF 56mm f/1.2 APD lens – misschien wel een van de beste portretlenzen die er zijn. Het heeft een ingebouwd APD-filter dat vloeiendere bokeh en een duidelijkere onderwerpscheiding produceert.

Wat zoomlenzen betreft, ze kunnen een mooi effect bereiken – maar nogmaals, degenen met een bredere aaprture zijn beter en zooms met groot diafragma zijn vaak duurder.

2. Kies een groot diafragma

Bij het fotograferen van mensen zorgt een ruime onderwerpscheiding voor een betere achtergrondonscherpte in foto's.

De mogelijkheid om de achtergrond onscherp te maken is vooral handig voor modefotografie.

Als het gaat om het bereiken van bokeh, hoe groter het diafragma, hoe beter het is – dus alles lager dan f / 2 is ideaal.

Je kunt bokeh bereiken met langzamere diafragma’s, maar het hangt af van de bouw en kwaliteit van het objectief. Je krijgt een dubbele bonus voor het fotograferen met een snel diafragma, omdat ze ook ideaal zijn voor portretten.

Een groot diafragma zorgt ook voor een goede niveau van onderwerpscheiding – de scherptediepte is ondiep, dus het onderwerp is scherp scherp met romige achtergrondonscherpte.

Zie onze gids voor diafragma voor meer informatie.

3. Kom dicht bij je onderwerp

Je kunt lichtslingers of straatlantaarns achter je onderwerp gebruiken om die gloeiende bollen op foto's te maken.

Als je alleen een 35mm- of 50mm-lens hebt, maar een beetje strakkere composities en compressie wilt, is het antwoord eenvoudig : zoom in met je voeten.

Neem een stap dichter bij je onderwerp om een ondiepe scherptediepte en uiteindelijk mooie bokeh op de achtergrond te krijgen.

Onthoud dat het feit dat je dichterbij komt, niet betekent dat je onderwerp ook een stap terug moet doen.

Lees meer in ons artikel: welke factoren beïnvloeden de scherptediepte?

4. Vergroot de afstand tussen je onderwerp en de achtergrond

Vergroot de afstand tussen het voorgrondobject en uw achtergronden voor betere foto's en afbeeldingen.

Een andere tip is om wat afstand te houden tussen je onderwerp en de achtergrond. Als het onderwerp te dicht bij de achtergrond ligt, resulteert dit in smooshy bokeh.

Onderwerpscheiding is essentieel bij het maken van geweldige portretten en het maximaliseren van het uiterlijk van bokeh. Als u niet het gewenste uiterlijk krijgt, verplaatst u uw onderwerp verder van de achtergrond.

Bokeh Achtergrond VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe krijg je bokeh achtergrond?

Het bereiken van bokeh is een combinatie van de juiste lens, een geringe scherptediepte en de afstand tussen jou, je onderwerp en de achtergrond. Gebruik voor de beste bokeh-achtergrond een groot diafragma (d.w.z. een laag f-getal) en laat voldoende afstand tussen je onderwerp en de achtergrond.

Welke f-stop vervaagt de achtergrond?

Hoe lager de f-stop, hoe groter het diafragma – wat leidt tot meer onscherpte of bokeh op de achtergrond. Je kunt dus beginnen met een f-stop van ongeveer f/1.2 – f/2.8, afhankelijk van je onderwerp en wat je lens toelaat. Vergeet niet dat een zeer lage f-stop (bijv. f/1.2) een deel van uw onderwerp onscherp kan maken.

Hoe vervaag ik de achtergrond van de camera van mijn telefoon?

Als uw telefoon een “portretmodus” heeft, schakelt u deze gewoon in en de camera voegt automatisch onscherpte toe aan de achtergrond.

Laatste woorden

Foto's en afbeeldingen met een onscherpe achtergrond kunnen een humeurig gevoel hebben.

Klaar om mooie bokeh in je foto’s te maken? Hopelijk heeft deze gids je een goed startpunt gegeven.

Vergeet niet dat het effect uiteindelijk optreedt wanneer je achtergrond onscherp is – wat betekent dat je moet streven naar een groot diafragma en veel onderwerpscheiding.

Voor een extra aangenaam resultaat haal je wat highlights of lichtbronnen achter je onderwerp.

Houd deze dingen in gedachten en je bent goed op weg om dat felbegeerde wazige effect te bereiken.

… en als je de onscherpe look wilt ‘faken’, bekijk dan ons artikel over het vervagen van de achtergrond met Lightroom.)

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer