Hoe maak je een Cinemagraph-foto

In 2011 las ik een artikel over het maken van Cinemagraph en ik was meteen verkocht.

Sindsdien heb ik mijn vaardigheden ontwikkeld door te proberen nieuwe manieren te vinden om Cinemagraphs te maken en om veelvoorkomende obstakels te overwinnen die elke Cinemagraph-maker tegenkomt.

Tot mijn aangename verrassing hebben mijn Cinemagraph-vaardigheden me een Sony Imaging Ambassador-contract en 8 jaar super coole projecten van over de hele wereld opgeleverd.

Laten we eens nader bekijken hoe je een cinemagraph maakt.

Wat is een Cinemagraph?

Cinemagraphs werden in 2011 uitgevonden door ny fotografen Kevin Burg en Jamie Beck. Ze hebben gezegd dat ze geïnspireerd zijn door de bewegende schilderijen en foto’s in de Harry Potter-films.

Een Cinemagraph is een hybride van foto en video en combineert de beste functies uit de wereld van fotografie en cinematografie.

De foto heeft de mogelijkheid om het hele verhaal in één keer te vertellen, terwijl beweging van video, in een magische en naadloze oneindige lus, de aandacht van de kijker trekt.

Cinemagraphs zijn meestal gebruikt als marketingcontent omdat ze veel betere resultaten geven in sociale mediacampagnes in vergelijking met foto’s en video’s, maar meer en meer zien we ze buiten de marketingwereld worden gebruikt.

Cinemagraphs zijn een geweldige manier voor fotografen om een manier te vinden om op te vallen in een zeer overbevolkte fotografiescene. Ze zijn visueel veel aantrekkelijker dan een standaard geanimeerde gif gemaakt in Photoshop.

Hoe maak je een cinemagraph (van filmen tot creatie)

Sony A7R111 + Zenit 50 mm

Omdat het maken van Cinemagraphs een beetje moeilijker is dan het maken van gewone foto’s, is het altijd verstandig om te beginnen met plannen:

Camera-instellingen en opnamen

  1. Stel je sluiter, diafragma, scherpstelling, WB en ISO in op handmatige modus
  2. Stel uw ISO in onder de instellingen waar het zichtbare ruis begint te bouwen
  3. Zorg ervoor dat uw statief is vergrendeld
  4. Zorg ervoor dat de grond rond het statief stevig is (dans niet rond je camera)
  5. Laat 5 seconden buffer achter voor en nadat u op de opnameknop hebt gedrukt
  6. Ondersteun het lichaam van uw model (vraag hen om te gaan zitten of op de muur te leunen)
  7. Isoleer bewegende delen met statische omgevingen, zodat u geen overlappende bewegingen hebt

Looping

In eerste instantie lijkt het erop dat er niet veel lussen om ons heen zijn, maar je zult er steeds meer gaan vinden naarmate je oefent met het zoeken ernaar.

Er zijn drie soorten lussen:

  • Stuiterende lus, je tijdlijn stuitert vooruit en terug
  • Herhalen (hard cut), je tijdlijn speelt tot het einde en begint dan opnieuw
  • Herhaal met fade (cross dissolve), knip je tijdlijn in twee stukken, plaats het eerste deel bovenop het laatste deel en fade het in

Uw Cinemagraph bewerken

De gemakkelijkste plek om je Cinemagraphs te bewerken is Flixel Cinemagraph Pro. Voor wat meer geavanceerde werken kun je ook Adobe Photoshop en After Effects gebruiken (alternatieven hier).

Bewerken met Flixel Cinemagraph Pro

Cinemagraphs zijn een combinatie van foto en video. In het hoofdvenster van Cinemagraph Pro vertegenwoordigt een blauwe overlay de foto en het gekleurde gebied vertegenwoordigt videobeelden.

Laten we de onderstaande schermafbeelding bekijken om beter te begrijpen hoe dit werkt:

Een: Om gebieden naar voren te brengen die in de uiteindelijke Cinemagraph zullen bewegen, moet je bewegende gebieden schilderen, zodat je een gekleurde versie van je werk ziet. U kunt de penseelinstelling wijzigen in het penseelmenu (A1). Door de schuifregelaar (A2) te verplaatsen, kunt u kiezen welk frame u als stilstaand beeld wilt gebruiken.

B: Door begin (B) en eindpunt (B1) heen en weer te bewegen, kunt u kiezen wanneer uw clip begint en wanneer deze eindigt.

C: Hier kunt u kiezen tussen een stuiterende of herhalende lus en de snelheid, vertraging en crossfadetijd aanpassen voor herhalende lussen (als u crossfade op nul instelt, ontstaat een hard gesneden lus).

Zodra de videolus is voltooid, kunnen we andere dingen doen, zoals kleurkwaliteit en de Cinemagraphs social-media klaar maken.

Flixel Cinemagraph Pro heeft handige presets om uw Cinemagraphs bij te snijden in erkende formaten voor sociale media

Het heeft ook kant-en-klare exportsjablonen voor sociale media, plus de mogelijkheid om rechtstreeks naar Flixl-galerij te uploaden

😉 Aanverwant: Instagram Story Template Downloaden

Voor Facebook en Instagram wil je mp4-clips van 10 tot 15 seconden lang. Voor webpagina’s kunt u het beste de insluitcode van de Flixel-galerij gebruiken, zodat uw Cinemagraph werkt op elk platform.

Tips voor het maken van Cinemagaphs

Sony A7R11 + Zeiss 24-70mm f/4

Hoe scherp te stellen in de handmatige modus?

U kunt scherpstelvergroter en piekkleur gebruiken als u een handmatige scherpstelring wilt gebruiken.

Ik gebruik liever een speciale knop om scherp te stellen die is geprogrammeerd om automatisch scherp te stellen, zelfs als ik in de handmatige modus zit. Op die manier kan ik een ontspanknop en video-opnameknop gebruiken zonder scherp te stellen.

Vergeet niet dat je je scherpstelpunt niet kunt veranderen tijdens het fotograferen van verschillende delen van je uiteindelijke Cinemagraph.

Een statief gebruiken voor cinemagraphs

Je camera moet op een statief staan. Zorg ervoor dat je je statief heel goed vergrendelt, vooral met goedkopere statieven, omdat ze de neiging hebben om langzaam naar beneden te glijden. Deze beweging is misschien onzichtbaar door het zicht, maar zal daarna zichtbaar zijn.

Denk ook aan de grond, waar je je statief neerzet. Soms kunnen passerende auto’s of harde wind camerabewegingen veroorzaken.

Laatste woorden

Sony A7R11 + Zeiss 16-35mm f/4

In eerste instantie lijkt het misschien dat Cinemagraph-creatie moeilijk is, maar begin met iets gemakkelijks en als je zelfverzekerder wordt, ga je verder met iets moeilijkers.

De eenvoudigste manier om te beginnen is naar mijn mening om de Flixel-software op Mac OS of iPhone te gebruiken.

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer