Hoe maak je fine art zwart-witfoto’s met radiant photo

FacebookPinterestDelen

Er zijn boeken geschreven over het maken van beeldende kunst zwart-wit fotografie.

Er lijkt iets bijna oers te zijn aan fotograferen met monochroom in gedachten, alsof je de toetssteen van de geschiedenis aanboort.

Lessen voor het trainen van je fotografische oog om contrast, schaduwen en lijnen te zien, zijn er in overvloed.

Hoe texturen te omarmen, negatieve ruimtes te gebruiken en rekening te houden met lichtbronnen om echte emotionele impact te creëren met uw foto’s maken deel uit van het draaiboek van de zwart-witfotograaf.

Daniel O’Neil had het misschien het beste kunnen samenvatten toen hij zei: “kleurenfoto’s laten kijkers zien hoe iets eruit zag, terwijl zwart-wit laat zien hoe het voelde.”

Vandaag bekijken we Radiant Photo, een nieuwe tijdbesparende afbeeldingseditor die AI-technologie gebruikt die is getraind op miljoenen afgedrukte afbeeldingen.

(Als je nog niet van de app hebt gehoord, wil je misschien de Radiant-recensie van Shotkit hier lezen of door dit artikel Aan de slag bladeren.)

Radiant Photo is een aanvulling op uw bestaande workflow in Lightroom of Adobe Photoshop, maar voor dit artikel richten we ons op het gebruik van de app als zelfstandige editor.

Laten we aan de slag gaan met Radiant Photo en leren hoe we samen kunst zwart-witfoto’s kunnen maken.

Stralend

Radiant downloaden

Download de nieuwste versie van Radiant Photo om te volgen samen met deze eenvoudige tutorial.

Start vandaag nog een gratis proefperiode van 14 dagen

MEER INFORMATIE

Inhoudsopgave

Een goede foto selecteren

Hoewel velen geloven dat zowat elke foto een adequate zwart-witafbeelding kan zijn, is de waarheid dat er enkele belangrijke kenmerken zijn om op te letten bij het selecteren van een foto die u in een kunstwerk wilt verwerken.

Idealiter heeft een foto een duidelijk contrast, waarbij licht en donker op overtuigende manieren samenspelen.

Een afbeelding met uitgesproken schaduwen of leidende lijnen en een duidelijk onderwerp kan voor een dramatisch resultaat zorgen.

Glibberige lijnen zwart-wit foto met contrast

Vergeet niet om foto’s te verkennen die interessante texturen bevatten, omdat het vergroten van details hierin boeiende afbeeldingen kan creëren.

Portretten zijn een kwestie van voorkeur. Vrouwtjes hebben de neiging om zich uiteindelijk te lenen voor een zachtere look, terwijl mannen – vooral die met gezichtshaar – kunnen leiden tot geweldige gedetailleerde resultaten.

Zwart-wit portret van een man met baard

Aangezien 99% van mijn foto’s in de afgelopen 20 jaar in kleur zijn geschoten, verken ik vaak mijn backcatalogus op zoek naar foto’s die er geweldig uitzien in monochroom. Misschien vind je het ook leuk om te experimenteren!

We kiezen een mooi landschap en gaan aan de slag.

Radiant Photo gebruiken om de afbeelding te corrigeren

Dirt road landschap screenshot in Radiant Photo

Hoewel het verleidelijk is om te beginnen met de ingebouwde zwart-witconversies met één klik met behulp van de LOOKs in het deelvenster Kleurcorrectie van Radiant Photo, moet u waarschijnlijk eerst andere onvolkomenheden van afbeeldingen corrigeren.

Zorg ervoor dat u eventuele belichtings-, toon- of kleurproblemen met uw foto eerst oplost met behulp van een slimme voorinstelling, een traditionele voorinstelling of zelfs handmatige bewerkingen.

Ik zorg vooral voor een goede belichting, kleurcontrast en zorg ervoor dat de details scherp zijn voordat ik verder ga.

De rol van Radiant’s LOOKs

Meer dan alleen een preset, LOOKs herschikken de kleuren en toon van uw afbeeldingen. Deze zijn volledig onafhankelijk van de andere besturingselementen in Radiant Photo, dus alle aanpassingen die u hebt aangebracht voordat u een LOOK toepast, blijven behouden.

Radiant Photo is de droomtool van een zwart-witfotograaf, vooral als je net begint in het genre. Het is zo eenvoudig.

LOOKs worden gevonden door op het tabblad Kleurkwaliteit boven aan het venster Radiant Photo te klikken en vervolgens uw selecties te bekijken in het deelvenster Kleurcorrectie aan de rechterkant van het venster. LOOKs zijn handig gegroepeerd op stijlen.

Elke LOOK bevat een Lookup Table-bestand (LUT) dat speciaal is voorbereid voor gebruik met Radiant Photo.

Voor monochrome beelden is het beste uitgangspunt de ingebouwde BW Film Stocks. Daar vindt u 8 basisfilmreproducties van waaruit u uw reis kunt beginnen.

We passen de Rich Black &White LOOK toe op deze afbeelding om ons zwart-wit te maken. Het zorgt voor een goede balans van contrast, detail en belichting, als aanvulling op de eerdere handmatige bewerkingen die we hebben gemaakt.

Radiant Photo Rich B &W LOOK screenshot

Ik hou van de manier waarop deze LOOK een donkere lucht ontwikkelt, waardoor spanning ontstaat tussen de boven- en onderkant van de foto.

Neem even de tijd om door de andere opties in deze categorie LOOKs te klikken om te ontdekken hoe ze je foto wijzigen. Als u vele anderen wilt verkennen, klikt u op de knop “Meer LOOKs krijgen”.

Uw webbrowser wordt geopend voor de online Radiant Photo Marketplace, waar u andere LOOKs kunt kopen, zoals zwart-witportretten, straatpakketten, hoog contrast en meer.

Radiant LOOKs Marketplace screenshot

Het uiteindelijke beeld maken

Zodra je een goede kandidaatafbeelding hebt geselecteerd, een eerste pas hebt gemaakt om eventuele onvolkomenheden te corrigeren en de zwart-wit LOOK hebt toegepast die je leuk vindt, is het tijd voor enkele laatste aanpassingen.

In dit specifieke beeld is de weg aanzienlijk helderder dan de lucht. We wenden ons tot het deelvenster Gegradueerd filter om ons te helpen met deze aanpassing.

Klik eerst op het kleine “doel” -symbool om de tools te kiezen die we nodig hebben. Ik heb vervolgens het lineaire verloop geselecteerd (dat de boven- en onderkant van de afbeelding scheidt), op het tabblad Onder geklikt, de belichting laten vallen en de hoogtepunten ook iets naar beneden aangepast.

Radiant Photo Graduated Filter screenshot

Dit is waar de afwerkingsgereedschappen, te vinden onder de gegradueerde filterbesturingselementen, een sleutelrol spelen.

Daar kunt u 10 specifieke tools gebruiken om uw beeldende kunst zwart-wit te verfijnen.

Stralend afwerkingspaneel

Dit is ook een goed moment om de zwart-witpunten in uw histogram te controleren door op de kleine selectievakjes in de linker- en rechterbovenhoek boven aan het gereedschappenpaneel aan de rechterkant van het venster te klikken.

Het is OK om wat hooglichten en diepe schaduwen in je afbeelding te laten en “seizoen naar smaak” te laten.

Schermafbeelding van stralende foto-afwerkingstools

Met de schuifregelaar Overvloeien wordt de algehele sterkte van de combinatie van de afwerkingsgereedschappen aangepast.

Afsluitende gedachten

Radiant Photo voltooid landschapsbeeld

Een landschapsafbeelding afgewerkt met Radiant Photo

Het maken van een kleurenfoto waar je trots op bent en deze opnieuw bewerken als een kunst zwart-witafbeelding, kan een enorm bevredigende ervaring zijn.

Radiant Photo maakt het ultra-eenvoudig.

Smart Presets brengen uw afbeelding met één klik naar een perfect startpunt.

Handmatige bewerkingen met behulp van gereedschappen op het tabblad Gedetailleerd bewerken stellen u in staat uw eigen stijl te ontwikkelen.

LOOKs geven u met één klik toegang tot zwart-witconversie met behulp van industriestandaard LUT’s, terwijl de finishing tools van Radiant Photo u helpen met de laatste glans van uw meesterwerk.

Probeer Radiant Photo eens wanneer je de volgende keer de jeuk voelt om zwart-wit te worden met je foto’s.

En vergeet niet om die foto af te drukken en op te hangen als een bewijs van wat je hebt bereikt!

Stralend

Radiant downloaden

Download de nieuwste versie van Radiant Photo om te volgen samen met deze eenvoudige tutorial.

Start vandaag nog een gratis proefperiode van 14 dagen

MEER INFORMATIE

FacebookPinterestDelen