Hoe triadische kleuren in fotografie te gebruiken

FacebookPinterestDelen

Triadische kleuren zijn een lust voor het oog en kunnen uw afbeeldingen helpen om een impact te creëren en de aandacht van een kijker te trekken.

Samen met licht en compositie moet elke fotograaf een goed begrip hebben van kleur en hoe verschillende tinten en tonen samenwerken.

Sommige kleurencombinaties werken beter dan andere, en als je een fotoshoot plant waarbij je sommige kleuren kunt beheersen – misschien door iemands jas te kiezen terwijl je op verkenning bent, of een achtergrond te maken voor wat productfotografie – zal het kennen van een kleurentheorie je helpen om geweldige afbeeldingen te maken.

Het triadische kleurenschema klinkt misschien ingewikkeld, maar ze zijn eigenlijk gemakkelijk te begrijpen omdat er maar een paar combinaties zijn die de regels volgen.

Laten we het eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Wat zijn triadische kleuren?

Triadische kleuren zijn combinaties van drie kleuren die goed samenwerken, zoals gesuggereerd door de manier waarop ze gelijkmatig verspreid zijn over het kleurenwiel.

Om drie kleuren te vinden die bij elkaar passen, tekent u eenvoudig een driehoek met zijden van gelijke lengte op het kleurenwiel. De drie punten van de driehoek wijzen op drie triadische kleuren.

Merk op hoe elke kleur op gelijke afstand staat van de andere twee op het kleurenwiel.

De meest voor de hand liggende triadische kleurencombinatie is rood, geel en blauw:

Wat de basiskleuren betreft, heb je je misschien al gerealiseerd dat er niet zoveel kleurencombinaties zijn die bij deze formule passen.

Naast rood, geel en blauw zijn er in totaal vier mogelijke combinaties. De drie andere zijn:

Rood/oranje, geel/groen, blauw/violet:

Oranje, groen en violet:

Geel/oranje, blauw/groen en rood/violet:

Natuurlijk zitten er veel kleuren tussen op het kleurenwiel en het is niet nodig dat de verschillende tinten precies perfect zijn om de kleuren samen te laten werken, vooral als je afbeelding tinten combineert die minder levendig zijn.

Over het algemeen betekent dit dat als een of meer kleuren lager in verzadiging zijn, de kans kleiner is dat kleuren botsen.

Afhankelijk van hoe ze worden gebruikt, vinden sommige mensen gedurfde, zwaar verzadigde triadische kleuren een beetje te intens en schokkend. Misschien merk je dat ze beter voor je werken als je minder levendige versies van de drie kleuren gebruikt en naar tinten gaat die meer pastel zijn.

Hoge verzadigingen van de primaire kleuren rood, blauw en geel worden bijvoorbeeld snel geassocieerd met speelgoed voor peuters (of misschien Superman!) en kunnen behoorlijk intens zijn, waardoor ze een enigszins kinderlijk gevoel krijgen.

Daarentegen kan een minder verzadigde combinatie van alle drie de kleuren uit het triadische kleurenschema verfrissend of zelfs rustgevend aanvoelen:

Als je een fotoshoot plant waarbij je de kleuren die je fotografeert kunt regelen – misschien in een studio – kun je je eerste kleur kiezen en vervolgens zien welke andere twee kleuren erbij horen.

Stel je gewoon een driehoek voor met gelijke zijden die zich uitstrekt van je eerste kleur. De twee andere hoeken geven je je twee andere kleuren.

Afhankelijk van hoe ze worden gebruikt, kan een triadisch kleurenschema vaak opbeurend en levendig zijn, waardoor een aangenaam contrast ontstaat dat energiek kan zijn.

Vanwege de manier waarop ze rond het kleurenwiel zijn verspreid, zitten triadische kleuren niet altijd harmonieus bij elkaar als ze sterk verzadigd zijn en in gelijke hoeveelheden worden gebruikt.

Misschien gebruik je liever één dominante kleur die wordt aangevuld met subtiel gebruik van de twee andere kleuren.

Houd er ook rekening mee dat de kleuren niet dezelfde intensiteit of helderheid hoeven te hebben, zoals gesuggereerd door de triadische kleurenschema’s above.

U kunt één lichte kleur matchen met twee kleuren die donkerdere tinten zijn , d.w.z. ze bevatten meer zwart. Felgeel kan bijvoorbeeld naast donkerrood en donkerblauw zitten:

U kunt ook een levendige kleur koppelen aan twee andere tinten die meer gedempt zijn.

U kunt bijvoorbeeld het oranje nemen dat wordt weergegeven in de triadische kleurenschema’s hierboven en deze eenvoudig koppelen aan pasteltinten van violet en groen.

(Oranje, paars en groen staan bekend als secundaire kleuren.)

Levendige kleuren kunnen energiek zijn, terwijl pastelkleuren rustgevend kunnen zijn, en het mengen van de twee kan een zachte balans tussen hen brengen, met één intense kleur die wordt gecompenseerd door twee andere tinten die rustgevend zijn.

Het is zeldzaam dat je voorbeelden van triadische kleuren zult vinden wanneer je aan het fotograferen bent, vooral als je in de natuur bent. Je kunt oranje en paarse bloemen vinden ingelijst tegen het groen van hun stelen, maar anders zijn deze kleurencombinaties eerder te vinden waar mensen bij betrokken zijn – bijvoorbeeld bij straatfotografie.

De regels hier zijn niet al te streng: kleurentheorie gaat niet over het rigide vasthouden aan een lijst met voorgeschreven idealen waarbij iets anders doen betekent dat je kleuren niet werken.

In plaats daarvan gaat het erom na te denken over hoe je wilt dat je kleuren samenwerken, misschien om je wat ideeën te geven over hoe je kunt toevoegen aan een scène die al twee van de hierboven genoemde kleuren bevat.

Misschien plant u een fotoshoot waarbij u de kleding kunt kiezen die uw modellen dragen, misschien een paar gele sneakers toevoegen die passen bij de blauwe jeans en rode trui van een model – een klassieke triadische combinatie in de mode.

Anders kan het kennen van het triadische kleurenschema u helpen bij het bewerken van uw foto’s.

Als je bijvoorbeeld een afbeelding hebt van iemand die door groene heuvels wandelt met de zonsondergang die een oranje lucht creëert, kun je besluiten om de kleur van de jurk die je onderwerp draagt te veranderen, zodat deze dichter bij violet ligt. Dit zal het model helpen om zoveel mogelijk op te vallen, maar zonder een botsing van kleuren te creëren.

Een ander systeem dat zeer nauw verwant is aan het triadische kleurenschema is de gesplitste aanvullende regeling.

Je bent je misschien bewust van hoe complementaire kleuren werken: heel eenvoudig, van de ene kleur, ga je naar de directe andere kant van het kleurenwiel om je tweede te vinden.

Gesplitste complementaire kleuren werken door tegengesteld te gaan, maar iets uit te breiden om twee kleuren te vinden die dicht bij elkaar liggen, in plaats van slechts één.

Net als triadische kleuren heeft een gesplitst complementair kleurenschema drie kleuren. In plaats van dat het een driehoek is met zijden van gelijke lengte, zijn er twee lange zijden en een korte. Hier is een voorbeeld:

Zoals je kunt zien, zijn er meerdere variaties van triadische kleurenschema’s waarmee kan worden geëxperimenteerd, dus laten we nu eens kijken naar enkele tips en trucs om je te helpen ze te gebruiken in je volgende fotoshoot.

6 tips voor het gebruik van triadische kleurenschema’s in fotografie

Foto’s die een triadisch kleurenschema gebruiken, zijn opbeurend wanneer ze levendig zijn en rustgevend wanneer ze pastel zijn, maar welke andere tips zijn er bij het uitzoeken van een kleurenschema voor je werk?

  1. Een heldere combinatie van primaire kleuren (rood, geel en blauw) kan gedachten oproepen over kinderspeelgoed, dus houd hier rekening mee bij het samenstellen ervan!
  2. Probeer één dominante kleur te gebruiken die wordt aangevuld met twee andere kleuren die als accenten worden gebruikt
  3. De primaire kleur rood aangevuld met blauw en geel kan intens zijn en energie, passie, liefde of woede oproepen
  4. Geel dat wordt aangevuld met blauw en rood kan intiem zijn, wat warmte suggereert
  5. Blauw aangevuld met geel en rood kan lager in energie aanvoelen, rustiger en serener, waardoor een gevoel van zachtheid ontstaat
  6. Probeer één levendige kleur te gebruiken die wordt aangevuld met subtielere tinten van de twee andere kleuren

Kortom, beslis over uw complementaire kleurenschema’s op basis van het gevoel dat u bij de kijker probeert op te roepen. Haal het meeste uit uw kleurenfotografie, zowel in de camera als in de postproductie.

6 Triadische kleurenschema’s Voorbeelden

Hier zijn zes voorbeelden van foto’s met een triadisch kleurenschema.

Merk op hoe gedurfd en opvallend deze kleuren zijn vanwege de manier waarop ze naast elkaar worden gepresenteerd.

Triadische kleurenschema’s in het wild | Bron: Melissa Askew

Triadische kleurenschema’s op straat | Bron: matthaeus

Triadische kleurenschema’s in bloemfotografie | Bron: Defne Kucukmustafa

Triadische kleurenschema’s onder water | Bron: Ludovic Migneault

Triadische kleurenschema’s met | Bron: Scott Webb

Triadische kleurenschema’s in de natuur | Bron: James Chou

Hoewel er een getraind oog nodig is om voorbeelden van het triadische kleurenschema in de natuur te herkennen, is de kans veel groter dat je ze vindt in grafisch ontwerp en interieurontwerp.

Let op de volgende keer dat u door tijdschriften bladert om te proberen de reden te begrijpen voor de kleuren die door ontwerpers zijn gekozen en maak een notitie van elk kleurenpalet dat u leuk vindt.

Veelgestelde vragen over kleurenschema’s

Wat is een analoge kleur?

Analoge kleuren zijn groepen van drie kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel staan en een tertiair. Rood, oranje en roodoranje zijn voorbeelden.

Wat is een tetradische kleur?

Tetradische kleurenschema’s hebben een gelijke afstand tussen alle 4 kleuren, gelijkmatig verdeeld over het kleurenwiel, zonder duidelijke dominantie van één kleur.

Wat is een tertiaire kleur?

Tertiaire kleuren worden gemaakt door gelijke delen van een secundaire kleur en een primaire kleur samen te mengen. Er zijn zes tertiaire kleuren – rood-paars, rood-oranje, blauw-groen, geel-groen, blauw-paars en geel-oranje.

Wat is een kleurenpalet?

Kleurenpaletten zijn selecties van verschillende kleuren. Ze worden voornamelijk gebruikt door ontwerpers en kunstenaars, maar ook door fotografen bij het plannen van werk, vaak in een poging om harmonie tussen verschillende kleuren te creëren of een bepaalde kleur te benadrukken.

Laatste woorden

Het begrijpen van triadische kleurenschema’s is een nuttige aanvulling op uw kennis van hoe kleuren kunnen samenwerken, waardoor u creatieve beslissingen kunt nemen bij het plannen of fotograferen, of wanneer u uw afbeeldingen op uw computer komt bewerken.

Als je vragen hebt over kleurencombinatietheorie, verschillende kleurenschema’s of iets dat te maken heeft met triadische kleurthema’s in het algemeen, aarzel dan niet om contact op te nemen via de onderstaande opmerkingen!

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer