Hoe u schattige foto’s van uw kat kunt krijgen (15 kattenfotografietips)

Wie houdt er niet van katten- en kattenfoto’s? Maar dat roept de vraag op hoe je schattige foto’s van je katten kunt krijgen?!

In onze gids geven we alle tips en trucs voor het maken van geweldige foto’s van katten.

(In feite hebben we 15 van de beste kattenfotografietips die het internet ooit heeft gezien!!)

Er is ook een sectie met enkele kattenfotografie-ideeën om je creatieve sappen te laten stromen, en een heleboel hashtags om je harige katachtige vrienden op sociale media te laten opvallen.

Waarom naar mij luisteren? Nou, ik heb ervaring op dit gebied – ik ben een kattenliefhebber met drie van mijn eigen bontbaby’s.

En ja, ik maak VEEL foto’s van mijn katten. Ik heb zelfs een dierencamera, zodat ik ze in de gaten kan houden als ik niet thuis ben.

Het beste aan onze gids is dat je dezelfde uitrusting, tips en ideeën kunt gebruiken met honden, konijnen en theekopjesvarkens – elk semi-gehoorzaam dier …

Laten we eens duiken in schattigheidsoverbelasting!

Inhoudsopgave

15 kattenfotografie tips en trucs

1. Kies de juiste versnelling voor de taak

Schattig kitten zittend op groene deken

 • Fototoestel

Goed nieuws – je hebt geen speciale fotografie-uitrusting nodig om schattige foto’s van katten te maken!

U kunt schattige foto’s maken met uw smartphone, digitale compactcamera, professionele DSLR of spiegelloze camera. Een compactcamera met een zoomlens is perfect voor iemand die nieuw is in de fotografie.

U kunt uitzoomen voor full-body shots en inzoomen voor close-ups van het gezicht van de kat.

Met een DSLR of spiegelloze camera maakt het gebruik van handmatige bedieningsinstellingen het proces van kattenfotografie echter een stuk eenvoudiger.

Met behulp van de bedieningsknop selecteert u diafragma- of sluitertijdvoorkeuze voor eenvoudige bediening.

De door u gekozen camera moet ook een snelle autofocus hebben om de snelle en onvoorspelbare bewegingen van dartele katten bij te houden.

 • Lens

Een mid-range zoomlens kun je het beste snel in- en uitzoomen om je katachtige vriend in de opname te houden. Ik zou een lens met een bereik tussen 50mm en 200mm aanraden voor kattenfotografie.

Als u een prime-lens gebruikt, is een brandpuntsbereik van 85 mm ideaal – u moet uw voeten gebruiken om in te zoomen.

De laatste lensfunctie voor kattenfotografie is het diafragma – de grootte van het samentrekkende gat in de lens dat licht doorlaat.

Een groot diafragma zoals f/1.4 is een groter gat dat meer licht binnenlaat en een geringe scherptediepte produceert.

Een smal diafragma zoals f/16 laat minder licht binnen en zorgt voor een brede scherptediepte met alles scherp – mits je kat niet te dicht bij de lens zit.

Lees hier meer over scherptediepte in de fotografie.

2. Kies uw camera-instellingen

Foto van schattig verlaten kitten.

Maak kennis met Honey Biscuit: Ze was een verlaten kitten dat we adopteerden toen we een week oud waren.

Als je jezelf afvraagt: “Hoe maak ik schattige foto’s van mijn katten?” ben je hier aan het juiste adres! En om het simpel te houden, kijken we naar de meest toegankelijke camera-instellingen voor de klus.

De beste instellingen omvatten het gebruik van een van de twee semi-automatische opnamemodi: diafragmavoorkeuze en sluitertijdvoorkeuze.

 • Diafragmavoorkeuze

Diafragmavoorkeuze wordt op de bedieningsknop weergegeven als A of AV. Stel het diafragma handmatig in en de camera selecteert automatisch de sluitertijd en ISO voor de lichtomstandigheden en de gewenste scherptediepte.

Een te groot diafragma en je scherptediepte zal dun zijn – de ogen zijn scherp, maar de neus en oren zijn onscherp. Een smal diafragma zet de hele scène in beeld, inclusief je kat.

Grote diafragma’s laten meer licht binnen en een smal diafragma beperkt het licht. Ik raad een apertu aanre van f/2.8 of f/4 om het gezicht scherp te krijgen en f/8 voor het hele lichaam.

U kunt meer lezen over diafragmavoorkeuze in deze handleiding.

 • Sluitertijdvoorkeuze

Tv of S op de bedieningsknop staat voor de sluitertijdvoorkeuzemodus. Stel de sluitertijd in en de camera stelt automatisch het diafragma en de ISO in om aan de lichtomstandigheden te voldoen.

Tenzij ze op het bed slapen, hebben katten de neiging om vrij snel te bewegen. Als ze stil zijn, stel je de sluitertijd in tussen 1/60 en 1/125 van een seconde. Voor speelse katten stelt u de sluitertijd in tussen 1/125 en 1/500 om de actie vast te leggen.

Een snelle sluitertijd laat minder licht binnen, terwijl een lagere snelheid meer toelaat.

3. Probeer een ‘kattenmens’ te zijn

Ik ben een kattenmens - zoals in, ik ben een persoon die eigendom is van een kat!

Ik ben een kattenmens – zoals in, ik ben een persoon die eigendom is van een kat!

Sommigen beschouwen zichzelf als een hondenmens en anderen als een kattenmens. En sommigen identificeren zich ook niet als een van beide.

Als je met katten leeft, is de kans groot dat je al een kattenmens bent. Als je echter niet met katten hebt geleefd of jezelf niet als een kattenmens beschouwt, moet je enkele kenmerken aannemen om ze te fotograferen.

Katten zijn van nature nieuwsgierig, op voorwaarde dat ze zich in een omgeving bevinden die ze als veilig beschouwen. Als je naar iemands huis gaat om de nieuwe kat te fotograferen, neem dan een kalme en vredige persona aan.

Voordat u een camera tevoorschijn haalt, moet u het volgende doen:

 • Ga op de grond zitten en laat het kitten naar u toe komen.
 • Zorg ervoor dat ze zich veilig en geborgen voelen door ze niet in een hoek te duwen en ze wat persoonlijke ruimte te geven.
 • Houd je stem laag en verzeker de kat dat hij hier de leiding heeft.
 • Speel met kattenspeelgoed om hun nieuwsgierigheid te wekken.
 • Overweeg om een kattenhalsbandcamera te bevestigen, zodat je kunt zien wat ze doen als je er niet bent.

Het is nu aan de kat of ze je accepteren in hun huis – dat is het leven met katten!

4. Wees voorbereid op het onverwachte

Kitten geeuwt

Katten maken hun eigen regels en zullen niet instemmen om deel te nemen aan een fotoshoot alleen omdat je er klaar voor bent. Wees met kattenfotografie voorbereid en houd je spullen klaar om te gaan wanneer ze eindelijk de wasmand verlaten.

Het achtervolgen van je kat door het huis zal niet goed eindigen en roept de veel voorkomende vraag van de fotograaf op: “Waarom zijn katten bang voor camera’s?”

Katten vermijden direct oogcontact en de camera en lens vertegenwoordigen een groot oog. Ook zijn katten geen fans van hun reflecties zoals te zien in een lens.

Foto’s maken van katten met een smartphone lijkt niet hetzelfde effect te hebben – en we hebben altijd onze telefoons bij ons.

Als de zon elke dag op hetzelfde tijdstip door een raam stroomt, wees dan voorbereid op het verschijnen van de kat en baad erin. Ga op een goede plek zitten en als ze in positie zijn, neem je de foto.

5. Focus op de ogen

Majestueuze grijze kater

Dit is Elfie. Hij is majestueus chagrijnig.

De ogen van katten zijn fascinerend, mooi en ongelooflijk opvallend (pardon de woordspeling).

Richt je bij het fotograferen van katten altijd op de ogen en gebruik de regel van derden – hetzelfde geldt voor elke stijl van portretfotografie.

De regel van derden gebruikt twee horizontale en twee verticale lijnen om de weergave in negen vierkanten te snijden. Waar de lijnen elkaar kruisen, worden points of interest genoemd – plaats een van de ogen van de kat over een bezienswaardigheid voor de meest aantrekkelijke foto.

Voor tips en trucs over het fotograferen van ogen van dichtbij, bekijk deze gids.

6. Kom zo dichtbij als je durft!

Close-up van kattengezicht

Dit is Castiel. Ze is een grote mama kat.

Laten we eerlijk zijn; katten zijn de meest schattige wezens op de planeet – althans dat denken ze! Kom lekker dichtbij voor een portretopname in het hele gezicht.

Plaats waar mogelijk de ogen over de bezienswaardigheden en zorg ervoor dat het gezicht en de oren in het frame zijn.

Katten houden niet van voorwerpen die in hun gezicht worden geschoven – ze nemen snel aanstoot, dus gebruik een zoomlens om de kat de ruimte te geven die hij nodig heeft terwijl hij nog steeds een close-upfoto maakt.

Roep naar hen en neem het schot terwijl ze zich naar je toe draaien.

Als je eenmaal hun vertrouwen hebt verdiend (als dat ooit gebeurt!), Kun je heel dichtbij komen en je geluk beproeven met een groothoeklens – dit zal een heel intiem kattenportret creëren – iets dat moeilijk te bereiken is met een langere lens.

 • Hoe begin ik met dierenfotografie?

7. Vergeet de full-body samenstellingen niet

Baby kat ligt op de bank te slapen

Om kattenfoto’s van het hele lichaam te maken, kijk je hoe een luie kat door de kamer wandelt. Het is de perfecte pose voor een full-body side-on shot met de benen in beweging en de staart zwaaiend.

Een kat (ma) gebruikenny) dutjes zijn ideaal om ze uitgestrekt op hun bed vast te leggen – vooral met lichtschachten die over hun lichaam vallen om texturen en vormen in hun vacht te benadrukken.

Als je een witte kat hebt, vang hem of haar dan verspreid over een donkere bedovertrek (en vice versa voor een zwarte kat). Op die manier krijg je genoeg contrast in je beeld en valt je harige metgezel op.

Tot slot, wanneer katten buiten rondhangen, gebruik dan de zoomlens om ze slapend op het gazon of de zonovergoten straatstenen vast te leggen.

8. Schiet vanuit verschillende hoeken voor variatie

Kattenfotografie met twee huisdieren op de voor- en achtergrond

Katten zien er majestueus uit vanuit elke hoek – gebruik dit in je voordeel wanneer je kattenfoto’s maakt.

Fotografeer van bovenooghoogte voor schattige kattenfoto’s waarbij het hoofd iets prominenter lijkt in vergelijking met het lichaam op de achtergrond.

Als je een krabpaal of hek hebt waar je kat graag zijn koninkrijk van observeert, ga dan laag zitten en schiet omhoog. Ze zullen vorstelijk lijken en gericht op een verre bezienswaardigheid.

Zorg ervoor dat je op ooghoogte komt om oog-tot-oogfoto’s te maken van je zwart-witte puss.

De bovenstaande foto is genomen van onder de ooghoogte van de kat, waardoor hij een welverdiend gevoel van dominantie krijgt!

9. Gebruik continue opnamemodi om de actie bij te houden

Baby kat spelen met lint

Zelfs met een snelle sluitertijd missen we vaak de mooiste momenten bij het maken van kattenfoto’s.

Gelukkig hebben de meeste camera’s een continu opnamemodus waarbij je één keer op de sluiterknop drukt en de camera een snelle uitbarsting van foto’s maakt. Dit is geweldig voor huisdierfotografie.

Zorg ervoor dat u de elektronische sluiter gebruikt voor een stille werking die uw kat niet zal afschrikken – de mechanische sluiter is luidruchtig en leidt uw kat af.

Als u een iPhone gebruikt, is een tip om een goede foto te maken, de timermodus te gebruiken, die snel achter elkaar 10 foto’s maakt, zodat u de beste afbeelding kunt kiezen en de rest kunt verwijderen.

10. Neem de tijd

Kat van onderaf gefotografeerd

Elke kattenmens zal je vertellen dat katten geen menselijke tijdschema’s of verwachtingen volgen.

Kattenfotografie vereist een element van geduld en het vermogen om rond te loungen als een kat die wacht op het juiste moment om te springen!

Als je weet dat de zonovergoten vloer de kat snel zal aantrekken, maak je dan comfortabel en wacht op het juiste moment.

Het is duidelijk dat als je de eigenaar van je kat bent, je een camera binnen handbereik van je bank kunt laten, klaar om op een bepaald moment op de dag een foto te maken op precies het juiste moment.

Als je bent ingehuurd om een kattenfotoshoot te doen, heb je misschien niet de luxe van tijd, dus doe gewoon het beste wat je kunt … of kom wat vroeg opdagen.

11. Nieuwsgierigheid ving de kat!

Kat gluurt vanachter een stoel naar buiten

Kattenliefhebbers zullen je ook vertellen dat katten nieuwsgierig zijn naar hun omgeving.

Het minste briesje dat een stofkonijn door de kamer duwt, is reden voor inspectie. Maak hier optimaal gebruik van en vind manieren om de natuurlijke nieuwsgierigheid van uw kat naar voren te brengen.

Een nieuwsgierige kat lijkt actiever met doelgerichte bewegingen, rechte snorharen, opgeprikkelde oren en brede ogen – die er allemaal geweldig uitzien wanneer ze op een foto worden vastgelegd.

Om de modellencarrière van uw kat te helpen, gebruikt u kattenspeelgoed om de jachtmodus te activeren! De oren zullen plat worden, de ogen uitpuilen en ze laten hun buik op de grond vallen.

(Als je geluk hebt, krijg je zelfs dat grappige kleine broekje dat wiebelt op het moment voordat ze springen!)

U kunt uw kat ook verleiden om te springen en om te draaien door een speeltje boven zijn hoofd en buiten het zicht van de camera te houden.

12. Gebruik geen flitser

Kat in duisternis die neerkijkt op een andere kat

Twee veelgestelde vragen die ik zie in fotografieforums zijn: “Is het goed om flits op katten te gebruiken?” en “Waarom gloeien kattenogen met flits?”

Dieren begrijpen niet waarom een lichtflits optreedt en het kan uw huisdier bang maken of zijn gevoel van veiligheid in huis beïnvloeden. Vermijd het gebruik van een flitser bij het maken van foto’s van uw kat of een ander dier.

Bovendien kunnen katten die zich in de schaduw verbergen humeurige beelden creëren.

Flitsfotografie resulteert vaak in foto’s waarbij de ogen van de kat verschijnen als gloeiende lichten. Dit onaantrekkelijke effect treedt op omdat de lichtflits weerkaatst op de achterkant van de oogbol.

13. Fotografeer katten op hun veilige plek

Kat luieren op ontlasting in zwart-wit

De meeste katten, vooral degenen die altijd binnen zijn, schrikken van de wereld buiten hun deur.

Iedereen die dieren fotografeert, haalt het beste uit een kitten of hond als ze op hun veilige plek zijn. Thuis is waar kittens zich het veiligst voelen ene beste plek voor het vastleggen van geweldige foto’s van hen.

Als je het geluk hebt om een tuin te hebben, zorg er dan voor dat je ze de tijd geeft om vrij rond te lopen en klaar te zijn met je camera.

14. Fotografeer katten in een studio

Donkere kat met zwarte achtergrond

Een andere veelgestelde vraag van fotografen is: “Hoe fotografeer je een kat in een studio?” Het antwoord is: “Met veel moeite!”.

Je kat meenemen naar een studio voor een professionele fotograaf om hun magie te doen, is een speciaal soort waanzin. In sommige gevallen werkt het – maar de fotograaf is een kattenmens en ervaren in het kalm houden van huisdieren en zich veilig voelen.

Voor foto’s van studiokwaliteit die zijn gemaakt door een professionele fotograaf, laat je ze bij je thuis werken en zet je apparatuur op in een ruimte die bekend is bij je huisdier.

Hier is wat informatie over studiolampen voor je volgende kattenfotoshoot.

15. Doe vrijwilligerswerk in een kattenasiel

Foto van kat tegen bakstenen muur

Als je van katten houdt zoals ik, maar zelf geen kat hebt, overweeg dan om in een lokaal dierenasiel of dierenopvangcentrum te werken.

De meeste grote steden hebben opvang- en adoptiecentra voor huisdieren waar de adoptiedieren op een website verschijnen. Doe vrijwilligerswerk in een lokaal centrum om portretfoto’s van de katten te maken, zodat hun online profiel de juiste toekomstige eigenaar kan aantrekken.

Als alternatief, als je stad een kattencafé heeft, kom dan een uur of twee langs om rond te hangen met een aantal nieuwe harige vrienden.

11 snelle kattenfotografie-ideeën

Ik heb met verschillende bontbaby’s geleefd en heb veel ervaring met het maken van kattenfoto’s.

Hier zijn enkele van mijn beste ideeën, tips en trucs als je geweldige foto’s van je katachtige overlords wilt maken!

 • Katten houden van slapen – tussen de 12 en 16 uur per dag. Maak foto’s van je kat terwijl hij slaapt op het bed of een grote donzige deken.
 • Katachtigen loungen in de zon om hun lichaamstemperatuur op peil te houden terwijl ze slapen. Zonlicht is ideaal voor geweldige foto’s van uw katten – de kleuren van de kat zullen in het zonlicht knallen.
 • Als je bontbaby graag op de vensterbank zit, vang ze dan van achteren voor een silhouet.
 • Met een kat die binnen een raam zit, maak je de foto van buitenaf. Op die manier heb je de kat en de reflectie op dezelfde foto.
 • Katten besteden ongeveer vijf uur per dag aan het schoonmaken en verzorgen van zichzelf. Terwijl ze stilzitten met hun been in de lucht, maak je een foto of twee.
 • Katachtigen maken het duidelijk wanneer ze op het punt staan te springen – ogen wijd, oren naar achteren en een wiebelende billen. Wees klaar om een foto te maken van waar ze willen landen.
 • Als je een buitenkat hebt, maak dan foto’s van hen die de tuin verkennen. Ga op ooghoogte naar beneden met struiken en struiken die de opname omlijsten.
 • Als je toegang hebt tot een lichtbak, zet de kat er dan op om lichtpunt omhoog te hebben – ze zien eruit als een katachtige God!
 • Zorg ervoor dat je achtergrond opgeruimd is, zodat de verbluffende kenmerken van je kat in beeld komen.
 • Kittens zijn voortreffelijk – haal het meeste uit de eerste maanden en maak een foto per dag om hun groei te volgen.
 • Als je een mix van dieren hebt die met elkaar overweg kunnen, probeer dan een groepsfoto te maken van de hele bontfamilie.

26 Cat Fotografie hashtags

Ligt het aan mij, of is Instagram verliefd op kattenfoto’s? Als je een fotograaf bent die graag de vreemde foto van katten op sociale media deelt, moet je ze correct taggen.

Gelukkig hebben we de meest up-to-date lijst met de beste hashtags voor kattenfotografie.

 • #catphotography
 • #cats
 • #cat
 • #catsofinstagram
 • #catlife
 • #catstagram
 • #instagram
 • #catlovers
 • #catphoto
 • #catlover
 • #catoftheday
 • #instacat
 • #meow
 • #catlove
 • #kitty
 • #catloversclub
 • #kitten
 • #photography
 • #cutecat
 • #kittens
 • #cutecats
 • #petsofinstagram
 • #cute
 • #pets
 • #catworld
 • #kittensofinstagram

Bekijk hier meer Instagram-hashtags van fotografen.

Laatste woorden

Biscuit en ik hebben allebei gemberbont op ons gezicht.

Biscuit en ik hebben allebei gemberbont op ons gezicht.

Als kattenmens heb ik de plicht om te zeggen dat katten de opperste overheersers zijn van de meeste huizen die ze kiezen om in te wonen.

Ze poepen immers in een doos… en we ruimen het trouw op!

Voor het geval je het je afvroeg, de modellen voor dit artikel zijn allemaal van mij – Castiel (groot grijs meisje), Elfie (donzige grijze jongen) en Biscuit (gember, zwart-wit babymeisje). Ik heb ook een hond genaamd Yuki.

De andere katten heb ik gefotografeerd bij de MelbourNe Cat Cafe. De uitgelichte afbeelding van Biscuit in het oranje theekopje werd genomen toen ze twee weken oud was – dat is een theekopje van normale grootte.

Katten zorgen elke dag voor grappige en spannende onderwerpen voor fotografie. Ze hebben unieke persoonlijkheden en een aantal eigenzinnige karaktereigenschappen die alleen hun eigenaren begrijpen.

Ben je een kattenmens of een hondenmens? Vind je het leuk om een foto van het gezicht van je kat te maken om online met vrienden te delen?

Wat zijn je ervaringen met het maken van foto’s van je favoriete katachtigen?

Deel uw opmerkingen en vragen hieronder om deel uit te maken van het gesprek. Veel schietplezier. Miauw.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer