Wat is een CR2 bestand? (en hoe er een te openen)

FacebookPinterestDelen

Als u een Canon digitale camera bezit, kan het zijn dat deze afbeeldingen produceert met de bestandsextensie CR2.

Deze korte handleiding legt uit wat CR2-bestanden zijn, hoe ze te openen en hoe ze te converteren naar het lichtere en universelere bestandsformaat JPEG.

Inhoudsopgave

Wat is een CR2 bestand?

Canon camera's en lenzen

CR2-bestanden zijn uniek voor Canon-camera’s | Robin McSkelly.

Digitale afbeeldingen kunnen worden opgeslagen met verschillende bestandsextensies en elk bestandsformaat heeft verschillende kenmerken.

Raw-bestanden leggen alle informatie vast van een foto die is gemaakt met een digitale camera en slaan deze op voordat deze wordt verwerkt. Hierdoor heb je veel meer ruimte voor nabewerking zonder kwaliteitsverlies.

Elke camerafabrikant heeft een eigen extensie voor hun RAW-bestanden. Sony heeft ARW, Nikon heeft NEF en Canon heeft er drie: CRW, CR2 en CR3.

CRW was Canon’s eerste raw-bestandsindeling, dus je zult waarschijnlijk merken dat het door eerdere modellen werd gebruikt. CR2 is de tweede generatie – vandaar de 2 in de bestandsnaam. Sinds 2018 genereren de meeste Canon digitale camera’s CR3-bestanden.

(CR2 staat voor Canon Raw versie 2.)

Deze bestanden bevatten de onbewerkte gegevens van uw foto. Daarom ziet u geen voorbeeld of miniatuur wanneer u ze naar uw computer downloadt, zoals u zou doen met een JPEG.

Om een vergelijking te maken met analoge fotografie, is het hebben van een CR2-bestand alsof je de film hebt voordat je deze ontwikkelt.

Om een onbewerkt beeld te ‘ontwikkelen’, moet je het in de nabewerking doen, dus laten we eens kijken hoe je dit kunt doen.

  • Zijn RAW-foto’s van betere kwaliteit?

Hoe open je een CR2?

U kunt CR2-bestanden openen in beeldbewerkingstoepassingen

Niet alle software voor het bekijken van afbeeldingen ondersteunt RAW-indelingen. Als u CR2-bestanden wilt openen, moet u een extensie installeren of een RAW-beeldverwerkingsprogramma of fotobewerkingssoftware gebruiken.

Canon heeft zijn eigen software gewijd aan het bewerken en beheren van Canon-afbeeldingsbestanden.

De meeste programma’s van derden ondersteunen ook CR2-bestanden en alle Adobe-apps zoals Lightroom en Photoshop kunnen een CR2-bestand openen.

In het geval van Photoshop wordt echter de Adobe Camera Raw-interface gestart, waar u een RAW-bestand kunt openen en verwerken voordat u het naar Photoshop verzendt.

Andere betaalde programma’s die CR2-bestanden openen zijn ACDSee, Capture One Pro, Affinity Photo en Luminar.

Dat wil niet zeggen dat u altijd moet betalen voor software om een CR2-bestand te openen. RawTherapee is een uitstekende raw-beeldprocessor die werkt als een stand-alone programma of als een GIMP-plug-in.

Als u al software hebt om RAW-bestanden te openen en te verwerken, maar u ondervindt problemen bij het openen van een CR2-bestand, kunnen er enkele compatibiliteitsproblemen zijn. U kunt proberen het te converteren naar een DNG, een onbewerkt open formaat dat is ontwikkeld door Adobe.

Hoe converteer ik een CR2-bestand naar JPEG?

Dialoogvenster Bestand exporteren in Lightroom

U kunt een CR2-bestand converteren naar een JPEG (JPG) zonder het te openen met behulp van bepaalde software die u kunt kopen of downloaden naar uw computer. Met sommige programma’s kunt u zelfs CR2-bestanden batchgewijs converteren.

Enkele van de meest populaire zijn File Viewer Plus 4, CR2 naar JPG Converter en CR2 Converter.

U kunt het formaat zelfs online verbergen met behulp van websites zoals CloudConvert, FreeConvert, Online Convert, Convertio of iloveimg.com. Op deze sites kunt u uw CR2-bestand uploaden, op een knop klikken en het geconverteerde bestand downloaden.

Meestal is er gratis een standaard conversiegrootte, terwijl u een premium-abonnement nodig hebt om in hoge kwaliteit of naar andere afbeeldingsformaten zoals TIFF te converteren.

Als u CR2-bestanden echter rechtstreeks naar JPEG converteert, verslaat dit het doel van het maken van een ONBEWERKTE afbeelding, omdat de gegevens worden verwerkt en gecomprimeerd zonder uw invoer.

Het is beter om het RAW-bestand te openen met een van de programma’s die in de vorige sectie zijn genoemd en het naar wens te verwerken voordat u het naar JPEG converteert.

Een van de meest voorkomende manieren om dit te doen, is met Adobe Lightroom. U kunt uw CR2-bestand importeren en vervolgens de module Ontwikkelen gebruiken om uw foto te verwerken.

Ga vervolgens naar het menu Bestand, Exporteren of ga terug naar de bibliotheekmodule en klik op de knop Exporteren. Een van deze start het dialoogvenster Exporteren waarin u onder andere kunt kiezen om als JPEG te exporteren.

Houd er rekening mee dat de meeste RAW-verwerkingsprogramma’s de mogelijkheid bieden om op te slaan als JPEG.

Laatste woorden

Als u er een heeft vragen over de CR2 bestandsextensie of hoe Canon raw-bestanden te openen en omzetten, voel je vrij om te stellen in de opmerkingen.

U kunt ons ook alles vragen over afbeeldingsformaten in het algemeen en we zullen ons best doen om u te helpen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer