Indra Simons

Sinds 2007 ben ik zelfstandig fotograaf, gespecialiseerd in “mensen”.

Ik bedek het volledige spectrum van documentaire, ongeposeerde fotografie (in huwelijks- en familiereportages), tot complete geënsceneerde fotografie voor zakelijke en redactionele portretten.

Het fotograferen van bruiloften als een documentaire en zonder mensen te regisseren is geweldig om te doen. Ik behandel het als een echte sport, waarin ik de hele dag hard werk, zowel mentaal als fysiek, om de momenten zo perfect mogelijk vast te leggen.

Dat houdt in dat je een gevoel krijgt voor situaties en groeperingen en daardoor kunt anticiperen op momenten – terwijl je tegelijkertijd heel analytisch werkt om licht, belichting en compositie zo te gebruiken dat het tot krachtige beelden leidt.

Het nadeel: regelmatig naar de sportschool moeten om deze ‘sport’ te kunnen blijven doen…

Ik heb Canon vanaf dag één gebruikt voor mijn fotografie.

Ik begon met een analoge camera, maar paste me al snel aan de digitale revolutie aan. En als je eenmaal begint met een merk en uitbreidt met nieuwe body’s, flitsers en lenzen, is het niet handig om zomaar over te stappen naar een ander merk.

En dat hoefde ook niet, want de camera’s uit de Canon 5D-serie zijn werkpaarden voor professionals: hun beeldkwaliteit is geweldig en ze zijn eenvoudig te bedienen.

Voor cameralenzen heb ik zoveel mogelijk gekozen voor de Canon L-serie, maar toen Sigma zijn Art-lijn lanceerde was het een goed en betaalbaar alternatief voor de prijzige Canon objectieven.

De vraag is dus…

Naar Canon…

Ik heb de hele Canon 5D-serie gebruikt en tot voor kort heb ik bruiloften gefotografeerd met de Canon 5D MK III en 5D MK IV, met de 5D MK II als back-up.

Voor zakelijke shoots gebruik ik de 5D MK IV, soms in combinatie met mijn Profoto B2 flitsers.

In de loop der jaren ben ik soms van gedachten veranderd over het gebruik van prime-lenzen versus zoomlenzen. Voor reportagefotografie is het eigenlijk fijn om in te kunnen zoomen, want er zijn momenten dat je niet dichtbij genoeg kunt komen of zo stil genoeg kunt doen om een beeld goed bij te snijden.

Daarnaast kan ik door het gebruik van zoomlenzen met één camera werken.

Voor zakelijke portretten daarentegen werk ik het liefst met mijn Sigma 50mm f/1.4 en de Canon 85mm f/1.4: ze zijn scherp, stellen snel scherp en leveren een mooie beeldkwaliteit.

Op bruiloften werk ik altijd met twee camerabody’s tegelijk.

Ik heb de Canon 70-200mm f/2.8 bijna altijd op een van de twee body’s staan. Ik heb een haat-liefdeverhouding met deze lens. Het is natuurlijk groot, opvallend en belachelijk zwaar om de hele dag mee te nemen, maar ik hou van het zoombereik en de beeldkwaliteit.

Het is vooral leuk om te gebruiken tijdens de huwelijksceremonie of bij toespraken, en het voorkomt dat ik tussen het bruidspaar moet staan en de aandacht op mezelf moet vestigen. Een 85mm is in dergelijke gevallen vaak niet genoeg.

Na lang met de Sigma Art 35mm f/1.4 te hebben gewerkt, gebruik ik nu altijd een Canon 24-70mm f/2.8 op de andere body.

… Of niet naar Canon?

Dus dat is Canon: geweldig en heeft niets meer nodig.

Maar toen werden camera’s geïntroduceerd die begonnen te wedijveren met de Canon 5D MK IV, met als kroon op full frame systeemcamera’s. En wanneer iedereen om je heen begint over te stappen naar Sony, is het moeilijk om te blijven wachten en hopen op een vergelijkbare Canon-camera.

Begin 2019 kon ik de verleiding niet weerstaan en doe ik nu trouwfotografie met een Sony a7III en de goede oude Canon 5D MK IV.

Ik heb een Sigma adapter gekocht zo hoef ik niet meteen al mijn objectieven te kopen of te vervangen en kan ik mijn Canon objectieven nog steeds gebruiken. Er zaten echter nog enkele haperingen in deze combinatie waardoor de Sony niet zo goed functioneerde als zou moeten.

De Tamron 28-75mm f/2.8 was een betaalbare oplossing waarmee ik een groot deel van de dag met de Sony a7III kon fotograferen.

Ik ben (nog) niet helemaal overgestapt, want voor zakelijke fotografie gebruik ik nog steeds graag mijn Canon 5D IV, prime objectieven en Profoto set, die allemaal op Canon zijn afgestemd. Er is geen reden om dat te veranderen.

Maar wat reportagefotografie betreft is het erg fijn om gebruik te kunnen maken van de toegevoegde waarde van de Sony: lichtere, snelle en uitstekende autofocus, kantelbaar scherm, full silent mode, en, oh ja, de gezichts- en oogdetectie is fantastisch, en het werkt zo goed!

Het biedt veel meer vrijheid om een spannende camerahoek te kiezen zonder je zorgen te maken dat je de focus verliest.

Tegelijkertijd denk ik dat een camera gewoon een “middel tot een doel” is. Alle merken hebben professionele camera’s die echt goed zijn, dus wat je ook kiest, je kunt niet fout gaan.

Ik ben niet ineens een veel betere fotograaf geworden door Sony te gebruiken. Sorry Sony 😉 Maar ja: ik heb wel een grotere selectie perfect scherpe foto’s om uit te kiezen…

De Polaroid camera op een van de gear foto’s is een vintage camera, nog steeds werkend; Ik kocht het tweedehands en gebruikte het voor ons gastenboek op onze eigen bruiloft in 2003.

En toevallig woon ik in de stad waar het vandaan komt: Enschede in Nederland, waar de oude fabriek een paar jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen.

Echt cool om af en toe te gebruiken – onmiddellijke bevrediging. 😀 Kijk mam, geen Lightroom!

Camera

Canon EOS 5D Mark IV
Sony A7III
Back-up:
Canon EOS 5D Mark III

Lenzen

Canon EF 70-200mm f/2.8
Canon EF 24-70mm f/2.8
Canon EF 85mm f/1.4
Tamron 28-75mm f/2.8
Sigma Mount Converter MC-11 Canon EF
Sigma 35mm f/1.4 kunst

Verlichting/Triggers
Voor bruiloften:
4x Yongnuo YN600EX-RT II
Yongnuo YN-E3-RT
Godox Speedlite V860II Sony
Voor zakelijke portret- / redactionele afbeeldingen:
Profoto B2 250 AirTTL locatie kit

Tassen/Riemen
Trolley: Think Tank Photo Airport Navigator. Past op bijna alles (behalve mijn back-up gear) en ik vind het fijn dat ik snel bij mijn gear kan vanaf de bovenste opening.

Band: Op/Tech Double Sling Zwart. Gebruik deze al jaren. Niet erg modieus, maar wel erg sterk en ik vind het fijn dat hij geen gebruik maakt van de statiefaansluiting. Ook gebruikt het sterk nylon in plaats van metalen connectoren en kan ik snel een camera loskoppelen als dat nodig is. Laat mij – of mijn camera’s – nooit in de steek.

www.isiweddings.nl | @isifotografie

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer