Ivana Pejak

Hallo! Dit is Ivana Pejak uit Novi Sad, Servië.

Ik ben 22 jaar oud en ik studeer film- en tv-montage aan de Academie van Beeldende Kunsten in Novi Sad.

Mijn interesse voor fotografie bleek ongeveer 6 jaar geleden voor het eerst. Ik zat nog op de middelbare school en ik verkende meerdere genres, van stockfotografie tot mode tot landschap en documentaire.

Ik vond het leukste in portretten, wat ik nog steeds graag doe, al is het maar met mijn telefoon terwijl ik met een vriend rondhang.

Ik schreef me in 2016 in bij de Academie op de camera-afdeling, dus van fotografie ben ik overgestapt naar film en videografie, later overgestapt naar de montageafdeling. Nu vind ik grote liefde in film, maar vind ik nog steeds wat tijd om onderweg een aantal geweldige foto’s te maken.

Camera

Nikon D5200 – Geweldige kleine APS-C-camera, ik was verbaasd over de prestaties. Met een geweldige lens kan het veel. Ik heb er veel reisfotografie mee gedaan.

Nikon D610 – Sinds ik de D600-serie vele jaren geleden zag, wilde ik hem kopen, en toen had ik hem eindelijk een tijdje. Ik vond het geweldig om portretten te maken met de D610 en wat evenementenfotografie (zie gids).

Panasonic Lumix LX100 – Ik was verbijsterd door het optreden van deze kleine man. Het past in de zak en is geweldig voor documentaire- en straatfotografie. Ik kan niet liegen: ik heb er ook een aantal geweldige portretfoto’s mee gemaakt. Ik kocht het vooral vanwege de videokwaliteit.

Panasonic GH5 – En uiteindelijk volledig overgezet naar video, kocht ik de GH5 die, zelfs met zijn kleine sensor, erg goed is in sommige portretfoto’s. Natuurlijk mist het de snelheid van een DSLR camera maar het geeft een zeer nette prestatie. Natuurlijk zijn de video en stabilisatie perfect voor de dingen die ik meestal uit de hand doe.

Lenzen

Nikon 50mm f/1.8 – Geweldige low budget lens – Ik raad het iedereen aan die begint met portretfotografie.

Panasonic 25mm f/1.7 – Leuk voor close-ups.

Samyang 12mm f/2 – Handmatige lens meestal voor video, maar ik hou ervan om het voor meerdere doeleinden te gebruiken omdat het zo klein maar zo scherp is.

Sigma 18-35mm f/1.8 Kunst – Must-have lens voor GH-gebruikers, echt scherp en met een Viltrox-adapter kan het naar F / 1.2 gaan, wat handig is voor MFT-sensorcamera’s.

Verlichting/Triggers

Voor fotografie gebruik ik vooral natuurlijk licht of praktisch licht.

Tassen/Riemen

Lowepro Nova 170 AW

Lowepro 250 rugzak

MISC

QZSD Q999H driepoot

Zhiyun Kraan V2

Microfoon Rode VideoPro

Filter ND-variabele

Ik gebruik ook mijn Samsung A5 2017 voor foto’s

Hardware en software

Photoshop

Mobiel: Snapseed, HUJI

Naast film vind ik veel inspiratie in illustraties, strips, muziek, dans en nog veel meer. Ik hou ervan hoe elk ander type kunst over één ding spreekt op zoveel niveaus en in verschillende talen.

www.ivanapejak.com | @ivana_pejak

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer