Visueel inspirerende films

Cinematografie en fotografie hebben ongetwijfeld veel gemeen: de scène belichten, de elementen erin componeren, de juiste hoek kiezen en met kleuren werken.

Dit alles creëert de perfecte sfeer zodat de kijker volledig ondergedompeld kan worden in de visuals.

Maar soms kan het nemen van alle beslissingen overweldigend zijn , vooral als je merkt dat je inspiratie mist.

Vrees niet! De onderstaande lijst is gemaakt om de wielen van creativiteit draaiende te houden en zal je van je voeten vegen met een aantal verbazingwekkende beelden van de grootste regisseurs en cinematografen van onze tijd.

Het zijn geen films over fotografie, maar eerder films die je zou moeten bekijken om geïnspireerd te raken voor je eigen fotografie.

Inhoudsopgave

8 visueel inspirerende films

1. Karmozijnrode Piek

Crimson Peak screenshot

Karmozijnrode Piek staat niet voor niets bekend als een van de meest visueel opvallende films van 2016. Het is een donker sprookje met adembenemend kostuum- en decorontwerp waar de verbeelding zich over grenzen heen verspreidt.

Het verhaal gaat over een jong meisje dat trouwt met een mysterieuze heer en verhuist naar een afgelegen herenhuis in de Engelse heuvels om bij haar nieuwe man en zijn zus te wonen.

Hoewel de gebeurtenissen die vanaf dat moment volgen nogal voorspelbaar zijn voor het genre, is de film een uitzonderlijk visueel verhaal en het is zeker de moeite waard om te bekijken voor inspiratie en enkele goed gereciteerde fotografiecitaten.

Regisseur Guillermo del Toro en cinematograaf Dan Laustsen zijn beide gerenommeerde namen als het gaat om kwaliteitscinema. De look waarin ze samen creëren Karmozijnrode Piek is een indrukwekkende persoonlijke interpretatie van de traditionele gotische stijl.

2. Naar de wonder

Naar The Wonder screenshot

Naar het wonder is gemaakt door een andere iconische figuur in de hedendaagse filmscène: regisseur Terrence Malick.

De film is een poëtisch onderzoek naar de romantische relatie tussen een Amerikaan die door Europa reist en een Oekraïense gescheiden vrouw die haar dochter in Parijs opvoedt.

Nadat ze naar Oklahoma zijn verhuisd, zodat ze kunnen samenwonen, beginnen er problemen te ontstaan en valt hun relatie beetje bij beetje in duigen.

De Director of Photography hier is Emmanuel Lubezki (dezelfde cinematograaf die achter de camera zat in De Revenant).

Het unieke aan deze film is dat hij breekt met traditionele verhalen waar het verhaal het belangrijkst is en in plaats daarvan in een puur visuele abstracte wereld van beelden duikt.

3. Roma

Roma-screenshot

Roma, een hedendaags zwart-wit filmisch meesterwerk, werd uitgebracht in 2018. Het werd geregisseerd, geschreven en opgenomen door dezelfde persoon – Alfonso Cuaron – en het heeft al talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen.

Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren 1970 in Mexico-Stad en brengt de jeugdherinneringen van de regisseur weer tot leven.

Roma volgt belangrijke gebeurtenissen in het leven van de hoofdpersoon, Cleo, die op dat moment een huishoudelijke hulp is. Ze zorgt voor een middenklassegezin met vier kinderen dat langzaam uit elkaar valt.

De eenvoud van het plot in combinatie met de verbluffende zwart-witbeelden dragen echt bij aan een opmerkelijke filmische ervaring. Op de vraag waarom hij liever digitaal fotografeerde in plaats van film, legt de auteur uit:

Ik wilde niet dat dit een vintage zwart-wit zou zijn – een zwart-wit dat eruit zou zien als iets dat in de jaren ’60 of de jaren ’50 is gedaan. Ik wilde een digitaal zwart-wit dat digitaal zou omarmen – niet proberen de digitale kwaliteit ervan te verbergen – met een verbazingwekkende resolutie en een verbazingwekkend dynamisch bereik en een verbazingwekkende definitie.

You bent misschien ook geïnteresseerd in deze gids: Hoe krijg ik de filmische look?

4. Het Grand Budapest Hotel

Het Grand Budapest Hotel

Het Grand Budapest Hotel wordt geprezen als de beste film van regisseur Wes Anderson tot nu toe.

Net als veel van zijn andere films (Moonrise Koninkrijk, De Darjeeling Limited) is deze puur genot om naar te kijken met al zijn fantastische symmetrische composities en rijke kleurenpalet.

De plot richt zich op een populair Europees skigebied in de jaren 1930 en zijn inwoners, met name de belangrijkste verzorger Gustave en zijn protegé, een junior lobbyjongen genaamd Zero.

Wanneer een van Gustave’s minnaars onverwacht overlijdt, is hij de hoofdverdachte van haar moord en ook de ontvanger van een peperduur schilderij.

De man achter de camera is Robert Yeoman met wie Wes Anderson al bijna 20 jaar samenwerkt. Het Grand Budapest Hotel is tot nu toe het meest succesvolle project geweest voor het fantastische duo.

5. Moeder!

Moeder! Schermafbeelding

Moeder! Is een van die films die het publiek in tweeën splitst – je zult er absoluut dol op zijn of je zult waarschijnlijk denken dat je je tijd hebt verspild aan het kijken ernaar.

Het is echt een uitdaging om de plot van deze film te beschrijven, omdat het sterk metaforisch is en ook voor een groot deel gebaseerd is op de Bijbel.

Wat we zien is een meisje dat met haar man op het platteland woont. Ze renoveert het Victoriaanse herenhuis waarin ze wonen, terwijl haar partner worstelt met creatieve blokkades. Op een dag klopt er onverwachts een gast op de deur en vanaf daar gaat het verbazingwekkend snel gruwelijk mis.

Tijdens het fotograferen Moeder! regisseur Darren Aronofsky en cinematograaf Matthew Libatique kozen voor een moedige beslissing om Kodak Super 16mm te gebruiken.

Deze film is op film geschoten in een digitaal tijdperk en bouwt een onderscheidende sfeer op voor de kijkers door de unieke look van de filmkorrel en textuur te omarmen.

6. Rijden

Schermafbeelding van de schijf

Rijden werd uitgebracht in 2011 en 8 jaar later heeft het nog steeds een van de beste filmische ervaringen in de filmwereld te bieden. Regisseur Nicolas Winding Refn verspilt letterlijk geen frame.

Het verhaal gaat over een zeer bekwame Hollywood-stuntman die zichzelf in de problemen brengt door zich op te stellen als ontsnappingschauffeur voor criminelen. Hij is zeker niet zo’n prater, maar de film is zo visueel krachtig dat het natuurlijk aanvoelt om in de schoenen van het personage te stappen.

Cinematografie gaat niet alleen over het creëren van mooie frames, het gaat er ook om dat je het verhaal op een boeiende manier kunt vertellen met die bewegende beelden. T

De DP van de film, Newton Sigel, heeft opmerkelijk werk verricht als het gaat om het in de praktijk brengen van deze cinematografieregel.

De unieke sfeer die hij creëert en de psychologische framing zullen zeker in je hoofd blijven hangen lang nadat je hebt gekeken Rijden.

7. De Revenant

De Revenant Screenshot

De Revenant is geregisseerd door Alejandro González Iñárritu, een Mexicaanse filmmaker, producent en scenarioschrijver die al wereldwijde bekendheid heeft gekregen met zijn werk.

De film vertelt het dramatische verhaal van een grenswachter die in de jaren 1820 op een bonthandelsexpeditie reist wanneer hij wordt aangevallen door een beer. Hij wordt geconfronteerd met de dood, maar slaagt erin te overleven – alleen om te ontdekken dat hij voor dood is achtergelaten door zijn eigen metgezellen.

Wat opmerkelijk is aan deze film, is dat hij volledig is opgenomen met natuurlijk licht, en de resultaten zijn verbluffend.

Cinematograaf Emmanuel Lubezki kreeg ijskoude weersomstandigheden te verduren, maar dat bleek voor hem geen obstakel.

8. Blade Runner 2049

Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 is een visueel verhaal gemaakt door een van de beste hedendaagse filmregisseurs: Denis Villeneuve.

Het is een neo-noir sci-fi film die het verhaal volgt van Officer K, een bio-ingenieur mens, en het onthult ook wat er gebeurt na de gebeurtenissen in de originele film uit 1982.

Blade Runner 2049 is verre van een crowdpleaser, maar het is een waar juweeltje voor mensen die van beeldende kunst houden.

Het kleurontwerp en de camerabewegingen samen zorgen voor een kenmerkende look die moeilijk te vergeten is.

Vanwege zijn werk aan dit betoverende sci-fi vervolg won Roger Deakins in 2018 een Oscar voor Beste Cinematografie, na in het verleden 14 keer genomineerd te zijn!

Wat zijn je favoriete visueel inspirerende films? Als you’ve got some to add to the list, leave a comment below.

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer