Ole Marius Joergensen

Mijn naam is Ole Marius Joergensen. Ik ben wat je noemt een fotograaf.

Geboren in Noorwegen, nog steeds vast in Noorwegen.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door de wereld van creativiteit. Altijd een drive gehad, een behoefte om te creëren … het is dus een beetje per ongeluk kunst dat ik bij een camera terecht ben gekomen.

De camera is niet altijd mijn vriend geweest. Voormalige vrienden zijn muziek, schilderkunst en film.

Het kwam naar me toe toen ik ongeveer 18-19 jaar oud was, maar dan als filmcamera. Het waren films die ik wilde maken… Grote Hollywoodfilms. Maar het is een lange en kronkelige weg van Noorwegen naar Hollywood, dus ik ben als fotograaf geëindigd.

Ik hou van schilderijen uit de jaren 1800, hoe ze het licht gebruiken om zichzelf en hun omgeving uit te drukken. Ik hou ervan hoe Hollywoodfilms het licht gebruiken. Dus voor mij draait het allemaal om licht.

Ik hou ervan om natuurlijk licht en extern licht te combineren wanneer ik buiten fotografeer. In mijn studio gebruik ik alleen flitsers, waardoor je volledige controle hebt over het licht.

Het was tijdens de fotografieschool (2002-04) dat ik leerde over Annie Leibovitz en hoe ze lichten gebruikt zoals Hollywood-films dat doen. Binnen enkele seconden was ik verliefd.

Humor, surrealisme en vragen zijn ook belangrijke kruiden voor mijn visuele maaltijd.

Mijn visuele look is erg filmisch en dat is altijd zo geweest. Het voelt voor mij gewoon goed om filmische beelden te maken. Ik maak de film die ik nooit heb kunnen maken.

Ik voel me meer een verhalenmaker dan een verhalenverteller. Soms kan ik me aangetrokken voelen door een gebouw/plek, soms heb ik een idee op een papiertje.

De laatste tijd ben ik gefascineerd door wie en wat mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben, als kunstenaar. Dus maakte ik een serie die hun impact op mijn beeldtaal laat zien… Zoals Hopper, Spielberg, Lynch, etc. Zie de afbeeldingen hierboven.

Om deze beelden te maken heb ik apparatuur nodig. Ik ben niet erg geïnteresseerd in merken en technologie. Het zijn voor mij gewoon hulpmiddelen, meer niet. Maar je hebt ze nodig. Als ik iets vind dat voor mij werkt, blijf ik erbij.

Mijn werkproces is vrijwel hetzelfde proces dat ik van de filmschool heb geleerd. Idee, locatie, modellen, het maken van sets en post-productie. Ik fotografeer meestal in de schemering of zonsopgang om die zachte kwaliteit uit het omgevingslicht te halen.

Hier is mijn lijst met tools die ik gebruik voor mijn buitenfoto’s.

Fototoestel

Hasselblad H3D + HC 35mm f/3.5 + HC 80mm f/2.8

Statieven

Manfrotto 052B + Induro BHD2

Lampen

Broncolor silo’s L

Extras

Photoshop CS

Broncolor RFS 2.1 camera afstandsbediening

HAHENL Captur ontvanger/ zender

Mist Fury 1000 mistmachine

Kipor Sinemaster – IG770 generator |

Extra’s…

Duct tape, koffie, goedkoop kleurenfilter, mijn oom

www.olemariusphotography.com | @olemariusphotography

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer