Jackie Ranken

Ik ben een fotograaf / kunstenaar / leraar die in Nieuw-Zeeland woont.

De werken die ik heb geselecteerd voor Shotkit zijn enkele van mijn favoriete Nieuw-Zeelandse landschappen.

Ik leerde mijn vak door vijfendertig jaar van voortdurende praktijk – werken binnen de fotografische industrie als sportfotograaf, trouwfotograaf, commercieel fotograaf en fotojournalist.

De afgelopen vijftien jaar heb ik mijn opgebouwde kennis kunnen delen door middel van het geven van landschaps- en reisfotografieworkshops in Nieuw-Zeeland en internationaal met mijn fotografische echtgenoot Mike Langford.

Wat ik het leukste vind aan fotografie is het maken van impressionistische, abstracte foto’s die het gevoel van een plek uitdrukken.

Ik maak mijn beelden voornamelijk door middel van in-camera technieken. Deze omvatten meerdere belichtingen en opzettelijke camerabewegingen en gestikte afbeeldingen gemaakt op mijn tilt-shift lens.

Een belangrijk aspect van fotografie is het afgedrukte beeld. Ik gebruik een Canon imagePROGRAF PRO-1000 printer en ontdek dat het een droommachine is. Gemakkelijk te gebruiken en de afdrukkwaliteit is perfect.

Ik heb ook een imagePROGRAF PRO 2000 in de garage voor grotere oplagen en groter formaat bedrukking.

Ik heb een EIZO CG277 (27inch) monitor die me precies laat zien wat ik op mijn bestanden heb vastgelegd en extra plezier brengt in de bewerkings- en afdrukervaring.

Mijn uitrusting:

Camera Tas

f-Stop Lotus Camera Bag: Deze tas is comfortabel om te dragen en geweldig voor op reis. Waterdicht en eenvoudig opnieuw te configureren voor verschillende toepassingen.

Fototoestel

Canon EOS 5D MK IV: Dit is mijn favoriete camera aller tijden. Ik vind het cameramenu logisch en goed afleesbaar, en de camera is snel en makkelijk te bedienen. Mijn favoriete aspect is de eenvoudig te gebruiken in-camera meerdere belichtingsmodi en opties, de bestanden met hoge resolutie die het uitvoert en de bestandsuitvoer van hoge ISO’s bij weinig licht.

Canon EOSR: Dit is mijn lichtere versie van mijn 5D MKIV. Het is erg leuk om mijn meerdere belichtingen samen te zien komen terwijl ik door de zoeker kijk. Tot nu toe ben ik nog niet volledig in de spiegelloze wereld gesprongen en heb ik veel geld uitgegeven aan nieuwe lenzen als mijn 5DMKIV blijft gewoon geven.

Lenzen

Mijn favoriete objectieven zijn de go-to Canon EF 24-105mm f/4 vanwege de flexibiliteit bij het maken van meerdere belichtingen en lange sluitertijd pannen.

Mijn volgende meest gebruikte lens zou de Canon EF 100-400mm f4.5/5.6 zijn. voor het vinden van het detail/abstracte shot in het bredere landschap. Ik schiet niet veel klassieke landschapsweergavefoto’s.

Ik hou ervan om vierkante foto’s te maken van het samenvoegen van twee frames met mijn Canon TS-E 24mm f/3.5 tilt-shift lens. Ik kan hier de Canon RF 1.4 MARK III Extender aan toevoegen om de brandpuntsafstand rond de 33mm te maken. Deze lens geeft me een uniek gezichtspunt dat mijn geest wegneemt van het voor de hand liggende. (NB. Handmatige scherpstelling en handmatige belichting zijn vereist met deze lens.)

Ik gebruik schroeffilters met neutrale dichtheid omdat ze gemakkelijk mee te nemen zijn en snel aan mijn lens kunnen worden bevestigd.

Canon EF 16-35mm f/4

Canon EF 24-105mm f/4

Canon EF 35mm f/1.4

Canon TS-E 24mm f/3.5

Canon RF 1.4 MARK III Extender

Filters

ND Grads P121, P120

72 en 77mm ND 8 & 400

72 en 77mm circulaire polarisator

Extras

Canon afstandsbediening RS-80N3

Gaffer tape |

3 x reservebatterijen

3 x 30 geheugenkaarten

Petzl koplamp

Induro statiefkop BHD 1

Induro statiefpoten koolstofvezel

Opmerking: Wat er in de cameratas gaat, is meestal afhankelijk van de bestemming.

www.jackieranken.co.nz | @jackieranken

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer