James Thorn

Hallo! Ik ben James, een commerciële fotograaf gevestigd in Melbourne, Australië. Mijn interesse in fotografie is al zo lang als ik me kan herinneren bij me, maar het was pas in 2014 dat ik het serieus begon te nemen.

Ik heb in 2017 een Bachelor of Photography Course (met als hoofdvak Commerciële Fotografie) afgerond en werk sindsdien voor verschillende bedrijven en klanten terwijl ik mijn fotografiebedrijf, Electric Bird Creative, blijf opbouwen.

Ik zou zeggen dat mijn fotografische stijl nogal gevarieerd is. Ik geniet enorm van het werken in de studio, onder extreem gecontroleerde omstandigheden waar ik naar hartenlust kan finessen, maar ik geniet ook van loslaten, experimenteren en zien wat blijft hangen (soms letterlijk!)

Ik fotografeer meestal in de studio, maar ik moet nog mijn eigen studiokit bezitten. Afgebeeld in mijn Shotkit ‘gear photo’ is mijn standaard kit die ik vrijwel overal mee naartoe neem. Bovendien gebruik ik vaak Profoto- of Broncolor-studioverlichting en een verscheidenheid aan rekwisieten en accessoires die ik dicht bij huis huur.

Het eerste item in mijn kit is mijn geliefde Nikon D810. Ik heb deze camera in 2015 gekocht en hij gaat tot op de dag van vandaag sterk. Omdat veel van mijn werk fijne details en ongelooflijke scherpte vereist, kan ik niet fout gaan met de 36MP-sensor op de D810. Het heeft ook vrij geweldige hoge ISO-prestaties voor wanneer ik beperkt ben met de hoeveelheid licht die ik kan gebruiken.

Nu voor mijn lenzen… Ik moet zeggen de Nikon 85mm f/1.8g is mijn favoriet. Het is zo’n veelzijdige lens die ik gebruik voor stillevens en portretten. Gekoppeld aan de Nikon D810, mijn beelden zijn kleefscherp en als ik wijd open schiet, is de bokeh prachtig.

Ten tweede, mijn trouwe Nikon 50mm f/1.8g. Er is niet veel dat ik over deze lens kan zeggen dat nog niet een miljoen keer eerder is gezegd. Het is klein, licht, goedkoop, scherp en levert elke keer perfecte resultaten. Ik gebruik dit ook voor zowel stillevens als portretten en af en toe architectuuropnames als ik niet te breed hoef te gaan.

Ten derde, mijn Nikon 35mm f/1.8g. Mijn derde lens in de f/1.8g serie van Nikon, die presteert net zo goed als de anderen en ik gebruik hem vrij vaak bij het fotograferen van architectuur die niet supergroot hoeft te zijn.

Tot slot mijn Nikon 70-200mm f/4. Ik gebruik deze lens niet zo veel als de anderen, maar het is geweldig voor als ik een enkele gebeurtenis fotografeer of iets langer dan 85 mm wil gaan tijdens een portretshoot. Ik hou van deze lens en heb nooit spijt gehad van het krijgen van de f / 4 in plaats van de f / 2.8. Het is veel kleiner en lichter en niet te vergeten een stuk betaalbaarder.

Een ander betrouwbaar apparaat is mijn Manfrotto 290 statief met een balhoofd. Dit statief heeft zijn deel van de actie gezien en is vandaag de dag nog steeds sterk.

Het is klein en licht genoeg om mee te nemen tussen locaties en studio’s, maar nog steeds perfect stevig genoeg om elke keer scherpe beelden te krijgen. Ik zal waarschijnlijk in de nabije toekomst upgraden naar iets met een tandwielkop, maar dit statief heeft me nooit in de steek gelaten.

Ik heb ook een Hoya Circulair Polarisatie Filter bij me overal mee naartoe. Het komt superhandig wanneer ik reflecties op producten en gebouwen moet terugslaan.

Tot slot nog een klein detail, ik heb mijn Lexar SD en CF-kaarten. Ik fotografeer meestal vastgebonden, dus ik gebruik ze tegenwoordig niet veel, maar ik hou van de veiligheid van het schieten op twee kaarten als ik onderweg ben.

Ik gebruik ook Capture One Pro voor tethering en RAW-verwerking. Ik vind het een stuk betrouwbaarder voor tethering, vooral met mijn Nikon. Na RAW-verwerking ga ik naar Adobe Photoshop CC voor verdere postproductie.

Afhankelijk van wat ik fotografeer, neem ik ook een aantal willekeurige items mee, waaronder visdraad, kleverige lijm, tandenstokers, watersproeiers, scharen en reinigingsdoekjes. Je weet nooit wanneer je iets moet ophangen of op zijn plaats moet houden met wat lijm en een tandenstoker!

www.electricbirdcreative.com.au | @electricbirdcreative

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer