James Webb Telescope’s Pillars of Creation Photo blaast Hubble’s uit de lucht

FacebookPinterestDelen

Een van de meest iconische van de vele prachtige foto’s van de Hubble-ruimtetelescoop is altijd een opname geweest van de immens majestueuze Pilaren van de Schepping.

De foto, vastgelegd in 1995 door de Hubble die in een baan om de aarde draait, heeft in de decennia daarna de verbeelding van meer dan één generatie ruimtewatchers aangewakkerd. Nu is het echter volledig overtroffen.

De veel nieuwere James Webb Space Telescope, met zijn waanzinnig geavanceerde cameratechnologie voor hemelobservatie, heeft onlangs een nieuwe opname gemaakt van de Pilaren en het is werkelijk adembenemend.

De James Web-telescoop werd op eerste kerstdag van 2021 gelanceerd en bereikte in januari van dit jaar zijn veel diepere positie in de ruimte op het L2 Lagrange-punt tussen de zon en de aarde. In juli gaf NASA al zijn eerste foto’s vrij.

In tegenstelling tot de nu verouderde Hubble, die 32 jaar geleden in 1990 werd gelanceerd, heeft het James Web een veel beter zicht op de diepe ruimte vanaf zijn locatie en herbergt het ook een veel grotere lichtverzamelende spiegel voor zijn opmerkelijke astrofotografiemissies.

Hubble’s beeld van de Zuilen van de Schepping

Webb’s beeld van de Zuilen van de Schepping

De spiegel van de James Webb is zes keer groter dan die van Hubble, waardoor hij foto’s kan maken met een ongekend niveau van scherpte en detail.

Deze laatste foto van de Zuilen van de Schepping is hier een perfect voorbeeld van. Het verbluffende 122MP-beeld werd vastgelegd met Webb’s Near Infrared Camera (NIRCam) en Mid-Infrared Instrument (MIRI) -apparaat om het ruimtestof rond de kolossale nevelstructuur beter vast te leggen.

De Zuilen van de Schepping zijn in wezen een sterrenfabriek en het kosmische stof eromheen is een van de belangrijkste ingrediënten in dit vormingsproces, vandaar hun naam.

Zoals het NASA Webb-team uitlegt, vormen veel sterren zich actief in deze dichte blauwgrijze pilaren. Wanneer knopen van gas en stof met voldoende massa in deze regio’s ontstaan, beginnen ze onder hun eigen zwaartekrachtsaantrekking in te storten, langzaam op te warmen – en uiteindelijk nieuwe sterren te vormen, “

Het ruwweg V-vormige roodachtige gebied aan de bovenkant van de afbeelding is een gebied van ruimtestof dat warmer is. De benedenloop van de Pilaren, waar je donkergrijze en blauwachtige gebieden kunt zien, is waar ruimtestof koeler maar dichter is.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze specifieke foto van de pilaren geen weergave is van hoe het eruit zou zien in natuurlijk licht dat zichtbaar is voor het blote oog. In plaats daarvan vangt het een beeld in het midden-infraroodspectrum, waar sterren niet veel van uitzenden.

Dit is de reden waarom, in tegenstelling tot de oudere Hubble-afbeelding, weinig sterren zichtbaar zijn in dit kleine maar spectaculaire hoekje van de diepe ruimte.

Als Webb het beeld zou vastleggen in ultraviolet, zichtbaar licht en nabij-infrarode spectrumfrequenties, zouden er veel meer sterren zichtbaar zijn. De telescoop kan inderdaad foto’s maken in al deze golflengten en heeft ze al gemaakt van de Pilaren van de Schepping.

“De sterren aan het einde van de dikke, stoffige pilaren hebben onlangs het materiaal eromheen geërodeerd. Ze verschijnen in het rood omdat hun atmosfeer nog steeds gehuld is in stofmantels. Blauwe tinten daarentegen duiden op sterren die ouder zijn en het grootste deel van hun gas en stof hebben afgestoten,” zoals het Webb-team uitlegt.

De hoofdtelescoop van de James Webb heeft een brandpuntsgebied van 131,4 m (431 ft) en het hele ruimtevaartuig weegt ongeveer 6.161,4 kg (13.584 lb). Het kostte meer dan $ 10 miljard dollar om te bouwen en zal naar verwachting de komende 20 jaar in dienst blijven tussen de zon en de aarde.

De prachtige afbeeldingen hierboven worden hier op klein formaat getoond. Als je ze in veel meer detail wilt waarderen, zijn hier de originelen.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer