Jay Beyer

FacebookPinterestDelen

Ik ben per ongeluk fotograaf. Twintig jaar geleden kocht mijn vrouw Rachel een camera en vroeg me om haar te helpen het uit te zoeken. Na zes maanden rotsklimmen en leven op de weg kwamen we terecht in Salt Lake City, Utah en de camera was van mij. Ik nam het mee op al mijn klim- en ski-avonturen om mijn vrienden en reizen te documenteren en eindigde met outdoor-uitrustingsbedrijven die afbeeldingen wilden licentiëren.

Het was in het begin een rare hobby waarvan ik nooit had gedacht dat het een carrière zou kunnen worden. Veel afwijzing, meer hard werken en jaren later legde ik mijn hamer weg en pakte ik mijn camera fulltime. In het begin fotografeerde ik vooral klimmen, skiën en snowboarden.

Naarmate mijn interesses zich verbreedden, werden ook de activiteiten die ik wilde fotograferen. Mountainbiken, trailrunning en vliegvissen volgden, en in de afgelopen tien jaar groeide de jacht uit tot een categorie waarvan ik nooit had gedacht dat ik zou schieten.

Ik hou van al deze sporten en kan me mijn leven zonder hen niet voorstellen. Gelukkig vind ik het moeilijk om stil te zitten en nu kan ik al deze bezigheden werk noemen!

Momenteel reis ik meer dan 200 dagen per jaar de wereld rond voor mijn klanten en leg ik de beelden vast die ze nodig hebben voor hun marketing- en storytellingdoeleinden. Als ik thuis ben, breng ik zoveel mogelijk tijd door met mijn vrouw, en zoon, en vogelhond Stella.

Ik ben niet gemakkelijk op versnelling en verwacht dat het me hoe dan ook zal bijhouden. Ik zie camera’s en lenzen als hulpmiddelen die net zo goed moeten presteren als ik.

Ik kies voor Canon-apparatuur omdat hun camera’s bestand zijn tegen het volledige weerspectrum dat ik in het veld ervaar, van stortbuien tot stofstormen en extreme temperaturen.

Hun constructie, weerbestendige afdichting, batterijen en kleurprofiel zijn de beste in de branche en dat is wat ik nodig heb als ik in het wild ben.

Mijn uitrusting verandert afhankelijk van het type shoot dat ik maak. Veel van mijn shoots zijn meerdaagse backpackreizen naar de middle of nowhere, en mijn uitrusting moet strak en licht zijn, zodat ik de professionele atleten die ik fotografeer kan bijhouden.

Op reizen als deze heb ik de neiging om een Canon 5D Mk IV, Canon 24-105mm f/4; Canon 70-300mm f/4-5.6; en Canon 14mm f/2.8. Deze kit is vrij licht van gewicht en ik kan het grootste deel van de shotvariatie vastleggen die ik nodig heb.

Als ik een eendaagse actieshoot maak (skiën, snowboarden of trailrunning) neem ik een Canon EOS 1DX Mark 2 mee; Canon 16-35mm f/2.8; Canon 24-70mm f/2.8; en een Canon 70-200mm f/2.8. Afhankelijk van de opnames die die dag nodig zijn, mag ik ook mijn 14mm meenemen.

Voor mountainbiken neem ik meestal mijn spiegelloze (Canon EOS R met de Canon RF24-105mm f/4) mee omdat het licht is, ik het in mijn rugzak kan gooien en als ik een rad-opname zie, kan ik van mijn fiets springen en naar crushtown gaan.

Om onderwaterbeelden vast te leggen voor vliegvissen gebruik ik een AquaTech Elite2 5D4 en PD-85 Dome. De Dome zorgt ervoor dat de ‘half in half out’ opnames van vissen een heldere waterlijn hebben en biedt enige flexibiliteit met de lenskeuze.

Last but not least, is mijn Canon 100mm f/2.8 Macro. Ik gebruik deze lens niet vaak, maar hij zit in mijn kit om het oog van een vis of een sneeuwvlok op een handschoen vast te leggen. Wanneer je die korte focus van een Macro nodig hebt, zal niets anders doen!

De laatste tijd ben ik ook in de dronewereld gesprongen. Ik aarzelde in het begin omdat de sensoren die prima waren voor video altijd te klein waren en een slecht dynamisch bereik hadden voor fotografie.

De Mavic 2 Pro van DJI bracht daar verandering in. Deze camera had eindelijk een sensor die groot genoeg was om kwaliteitsfoto’s te maken. Het was superleuk om te leren en het biedt een uniek perspectief op elke shoot.

Ik heb geen cameraspecifieke rugzak gevonden die echt goed gewicht kan dragen en de functies heeft die ik nodig heb voor de activiteit die ik fotografeer. Ik gebruik Mystery Ranch rugzakken omdat ze extreem duurzaam zijn en gebouwd voor het dragen van zware lasten.

Bovendien maken ze specifieke pakketten voor de categorie die ik schiet, of dat nu jagen, backpacken of skiën is. Ik laad ze gewoon op met de camera-uitrusting die ik nodig heb voor die dag of reis samen met alle andere spullen die ik nodig heb en ze dragen geweldig.

Neem contact op als je vragen hebt over mijn werk of uitrusting. Blij om iets te beantwoorden zolang ik in de stad ben en niet op een shoot.

www.jaybeyer.com | @jaybeyerimaging

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer