Jelena Merce

Mijn naam is Elena Mercé en ik woon in Barcelona met mijn man en drie kinderen. Fotografie is altijd mijn passie geweest, maar ik ben pas vier jaar geleden met mijn fotografiebedrijf begonnen. Tot die tijd werkte ik als vertaler Frans en genoot ik van fotografie als een persoonlijke hobby.

Toen ik een kind was, nam ik graag mijn camera mee naar elke reis die ik met mijn familie en vrienden maakte, en toen mijn eerste kind werd geboren, begon ik ons gezinsleven te documenteren. Ik vond het erg leuk om foto’s van mijn kinderen te maken. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik mijn fotografievaardigheden wilde verbeteren en besloot ik online cursussen te volgen.

Mijn werk is een mix van pasgeborenen, gezinnen en enkele kinderkledingmerken. Kinderen zijn echt mijn grootste inspiraties en ik vind het erg leuk om portretten te maken voor mijn kinderen.

Ik ben een fotograaf van natuurlijk licht en omdat het weer in Spanje vrij zonnig is, hoef ik niet echt studiolicht in te gaan, maar ik wil graag met kunstlicht gaan werken om mijn vaardigheden te blijven verbeteren.

Omdat ik kinderen fotografeer, houd ik mijn kit minimaal. Ik geef er de voorkeur aan om vanuit alle hoeken te bewegen en te fotograferen.

Mijn belangrijkste camerabody is een Canon 5D Mark III die ik twee jaar geleden heb gekocht. Ik wilde een camera met twee kaartsleuven, voor het geval dat, en ik fotografeer altijd met beide.

Mijn belangrijkste objectieven zijn mijn Canon 50mm f/1.4 en mijn Sigma 35mm f/1.4. Een extra lens die ik graag gebruik bij het fotograferen van kinderen voornamelijk buiten is de Canon 24-105mm f/4.

Mijn favoriete brandpuntsafstand is de Canon 50mm die ik vooral gebruik voor babyfotoshoots (gids) en outdoor familiesessies. Het stelt me in staat om met grote diafragma’s te werken en details te krijgen. Bovendien stelt het me in staat om binnenshuis te werken met weinig licht. Het is de lens die ik gebruik voor dagelijkse opnamen met mijn kinderen.

Ik heb fotografie op deze lens geleerd en ik heb er enkele van mijn favoriete foto’s op gemaakt, zoals het portret, dat op de shortlist stond in de 2019 Open Competition van de Sony World Photography Organisation van mijn zoon Bruno. Ik vind het heerlijk om portretten te maken met die lens.

Als ik gezinnen fotografeer, geef ik de voorkeur aan de 35 mm, omdat ik hiermee iedereen in het frame kan krijgen in krappe binnenruimtes. Het is een snelle en scherpe lens en ik hou van het brede beeld voor verhalende beelden.

Ten slotte heb ik een 5-in-1 reflector die ik meeneem naar elke sessie, voor het geval dat. Het is geweldig voor het weerkaatsen van extra licht. En soms neem ik ook wat dekens mee voor babysessies.

Zoals je kunt zien, gebruik ik lenzen waarmee ik dicht bij mijn onderwerpen kan zijn, zodat ik ze kan richten en de aandacht van kleintjes kan trekken. Toch wil ik graag de 85mm f/1.8 proberen voor portretten.

www.jelenmercephotography.es | @jelenmerce

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer