Manuel Delgado

Ik ben een freelance fotojournalist met een specialisatie in NGO-documentaire, gepassioneerd over het vastleggen van beelden van het werk en de inspanningen van lokale liefdadigheidsinstellingen en de realiteit van de mensen die ze willen helpen.

Mijn opdrachten hebben plaatsgevonden in verschillende landen zoals Ghana, India, Bosnië of Costa Rica. Ik ben naar meer dan 50 landen gereisd om mensen in hun natuurlijke omgeving te fotograferen en door de camera de subtiele draden van het dagelijks leven te vertalen die worden gedeeld over culturen, grenzen en rassen heen.

Ik ben ook een mentor voor NGO Photographers Alliance en heb workshops geleid in Afrika met een focus op ethische en humanitaire fotografie.

Ik ben merkambassadeur voor Skylum, Cokin, Metz, Deuter, Patagonia, een Coloratti Master en werkte samen met merken als BenQ of Manfrotto. Mijn foto’s zijn gepubliceerd in mediakanalen zoals National Geographic, Lonely Planet en Bleu &Blanc.

Schrijven over fotografie is ook iets wat ik leuk vind en heel vaak doe ik bijdragen aan online magazines, zoals Contrastly.

Belangrijkste Gear Talk

De apparatuur die ik tijdens mijn workflow gebruik, is in de loop der jaren veranderd en geëvolueerd als gevolg van verschillende behoeften en, natuurlijk, het beschikbare budget. Sommige zijn nieuw aangeschaft en andere zijn tweedehands, maar werken nog steeds feilloos.

Camera

Vanwege de aard van het werk dat ik op geïsoleerde plaatsen uitvoer, is het onmisbaar geweest om twee camerabody’s te hebben. Werken in een onbekend veld onder precaire omstandigheden betekent dat er van alles kan gebeuren, en ik moet kwaliteitsresultaten garanderen voor de NGO’s die in mijn reizen hebben geïnvesteerd.

Mijn hoofdbody is de nieuwe Canon R, een camera die geweldige resultaten levert met dezelfde sensor als in de Canon 5D Mark IV, maar dan lichter en kleiner. De Canon 6D -mijn oude budd- is een back-up die prachtige kleuren opduikt.

Het is eerlijk om te vermelden dat het tijd is om rust te geven aan de Canon 6D, want ik ben van plan een tweede spiegelloze body aan te schaffen. Ik kijk uit naar het komende nieuws van Canon om een beslissing te nemen.

Lenzen

Ik hou van prime lenzen omdat ik een groter diafragma mag gebruiken, zoals f/1.4 en de beelden zijn uitzonderlijk scherp met mooie bokeh. Met zoomlenzen kan ik echter op verschillende brandpuntsafstanden fotograferen om snel van perspectief te veranderen en binnen een seconde variatie aan de opnamen toe te voegen, iets dat niet kan worden overschat.

Ik heb een vrij goede collectie lenzen, maar dat betekent niet dat ik altijd alles bij me heb. Het hangt allemaal af van het soort werk dat ik zal doen, de locatie en de stijl van foto’s die ik zal produceren.

Samyang 10mm f/3.5: Voor het fotograferen van artistieke perspectieven met extreme groothoeken.

Samyang 14mm f/2.8: Voor het maken van dramatische foto’s met het gevoel van dichtbij en intiem met het onderwerp.

Tamron 45mm f/1.8: Voor stillevens, straatfotografie en portretten.

Samyang 85mm f/1.4: Voor portretten, het creëren van precies het juiste perspectief voor zowel het onderwerp als de achtergrond.

Tamron 17-35mm f/2.8: Voor open landschappen, wijdstige opnamen of een opname in een krappe ruimte.

Tamron 24-70mm f/2.8: Voor het afdekken van groothoek- en zoomopnames wordt het een dagelijkse walk-around lens.

Tamron 70-210mm f/4: Voor het hebben van alles wat ik nodig zou moeten hebben op de telekant dat niet iets meer gespecialiseerd vereist.

Flitsen

Ik gebruik flitsen voor buitenportretten om enkele schaduwen in te vullen en een meer artistiek perspectief te brengen. Hiervoor gebruik ik de Mecablitz 64 AF-1 omdat deze iets biedt dat op veel andere flitsers niet te zien is: een ingebouwde subflitser.

De stationaire secundaire flitsbuis bevindt zich direct onder de hoofdflitskop en kan worden geactiveerd als vullicht wanneer de hoofdkop wordt verhoogd of gedraaid, voor stuitertoepassingen.

Als compactere optie past de Mecablitz M400 heel goed bij mijn spiegelloze camera en met draadloze TTL-meting, volledige handmatige bediening en een ingebouwde videolamp.

Statieven

Dat is waar, 90% van de tijd gebruik ik ze niet, maar die resterende 10% die op het veld werkt, kan niet worden uitgevoerd zonder een vast statief.

Ik ga altijd voor een betrouwbaar merk, zoals Manfrotto, om de veiligheid van mijn camera te garanderen. Om het gewicht te minimaliseren zonder afbreuk te doen aan de stabilisatie, neem ik de Manfrotto BeFree Advanced GT Carbon mee naar mijn opdrachten en als secundaire aanvulling de BeFree Carbon.

Beide opties zijn in staat om een laadvermogen van 10 kg te houden terwijl ze slechts 1,5 kg wegen, iets om te overwegen voor op reis en springen tussen locaties.

Filters

Het werken aan internationale opdrachten geeft me de mogelijkheid om naar afgelegen plaatsen te reizen. Vaak neem ik de kans om werk te combineren met andere fotografiepassies, zoals het fotograferen van landschappen.

Daarvoor gebruik ik een complete set vierkante 100mm filters van Cokin. Dergelijke filters omvatten diverse ND, GND, RGND en CGND. De Nuances Extreme-serie is gemaakt van sterk gehard optisch glas met superieure reflectiecontrole, uniforme dichtheid, kleurconsistentie en IR-onderdrukking, wat resulteert in een verbluffende neutraliteit.

Geheugen

Bij een opdracht die 1-2 weken duurt, schiet ik gemiddeld 10.000 foto’s of meer. Dit betekent dat ik steeds meer behoefte heb aan het hebben van hoogwaardige geheugenkaarten om een grote hoeveelheid informatie op een veilige manier op te slaan.

Mijn camera ondersteunt UHS-II-formaat, de nieuwste aanpassing van SD-kaartstandaarden. Daarom werk ik liever met Lexar Professional 2000x, een SDXC UHS-II opslagapparaat dat in staat is om snelheden tot 300MB/s te lezen. Ik heb twee sets van elk 128 GB, 64 GB en 32 GB.

Na het fotograferen en zo snel als ik kan, maak ik altijd minimaal twee back-ups van alle afbeeldingen die ik heb gemaakt op externe harde schijven die ik op afzonderlijke plaatsen bewaar om het risico op verlies in één keer te minimaliseren.

In LaCie heb ik de perfecte balans gevonden tussen spiffy uitziende megaopslag in zakformaat en extreem robuuste draagbare schijven. Ik geef de voorkeur aan de LaCie Mobile Drive 5TB en de LaCie Rugged Mini 4TB USB-C. De eerste optie biedt tot 540 MB/s voor overdrachten met hoge resolutie en houdt tot 500.000°-foto’s met hoge resolutie bij.

Trolleys

De Manfrotto Pro Light Switch-55 is een trolleykoffer die ik heel vaak gebruik als ik een vlucht moet nemen als ik in het buitenland werk. Ik kan het bij me hebben als handbagage en het heeft de capaciteit om twee DSLR-body’s, maximaal 4-5 lenzen, een 17 “laptop en andere accessoires te laden.

Afgezien van de fotoapparatuur. Ik ben een grote fan van de Deuter Helion 80 en Deuter Helion 60 om mijn persoonlijke bezittingen mee te nemen terwijl ik mijn fotoapparatuur draag. Ik heb gemerkt dat deze trolleys elkaar efficiënt aanvullen.

Zakken

Na vele jaren verschillende rugzakken te hebben geprobeerd, ben ik nu bijzonder gehecht aan de Lowepro ProTactic 450 AW II vanwege zijn robuuste veelzijdigheid en gepantserde bescherming.

Een van de functies die ik het meest waardeer, is het hebben van meerdere toegangspunten voor camerabody’s, lenzen of een drone. Dit is een punt om nooit een kritiek moment te missen. Voor woon-werkverkeer in de stad ga ik liever met de Lowepro Freeline BP 350 AW.

Hardware

Ik besteed 50% van mijn tijd achter de camera en de andere helft achter de computer aan het werken aan de foto’s als freelancer. Hier gebruik ik ook gadgets die de workflow makkelijker en sneller maken.

Ik gebruik een BenQ SW271 omdat deze een 4K-resolutie, 14-bits 3D-Lut, fabriekskalibratie, 99% AdobeRGB / 100% sRGB-gammadekking heeft. Om een extra punch in kleurnauwkeurigheid te hebben, werk ik ook met een kleurenkalibrator zoals de X-Rite i1 Display Pro.

Als extra aanvulling gebruik ik Tourbox, een innovatieve controller voor creatieve professionals om foto’s en video’s gemakkelijker te bewerken (zie Tourbox Review hier). Voor het hebben van snelkoppelingen naar mijn software gebruik ik een Stream Deck en een Key Light voor het regelen van de werkomgeving.

Het hart van mijn werkstation is Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock, omdat het twee monitoren op 4K60 aanstuurt via de speciale DisplayPort-connector en over de tweede Thunderbolt 3, of een enkel 5K-scherm terwijl het 170W (20V, 8.5A) aan vermogen biedt.

Software

Er zijn veel softwareprogramma’s beschikbaar voor elk budget en kennisniveau. Net als de meeste andere fotografen heb ik Lightroom jarenlang als mijn belangrijkste keuze gebruikt.

Hoewel, sinds ik Luminar heb ontdekt, ben ik mijn werk volledig aan het bewerken via dit programma. De redenering is gebaseerd op hun sky tuning tools, polarisatiefilters en AI-aanpassingen naast vele andere verbeteringen.

Laatste woorden

Er komt veel meer kijken bij het doorbreken van NGO-fotografie of fotojournalistiek dan alleen het hebben van de juiste uitrusting en het garandeert geen onmiddellijk succes. Het hangt allemaal af van de capaciteiten en ervaring als fotograaf. Maar op zijn minst investeren in geschikte apparatuur zal iedereen op het juiste spoor zetten.

www.photo-picturesque.com | @manuel delgado fotografie

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer