Jeremy Park

FacebookPinterestDelen

Hallo Shotkit! Ik ben een fotograaf uit Sydney, Australië die al ongeveer 20 jaar fotografeert. Het lijkt me niet lang, maar ik denk dat het dat wel is geweest – vooral gezien hoe de versnelling is veranderd! Mijn kittas heeft ongeveer vier grote evolutionaire veranderingen ondergaan ten opzichte van waar hij nu is.

Ten eerste ben ik als jonge fotograaf in de jaren 90 zonder geld klein begonnen. Een tweedehands Mamiya 645, een 80mm f/2.8 lens, Polaroid en film backs en een Quantum off camera flitser (gids). Dat was ongeveer het absolute minimum waarmee ik weg kon komen om portretten te maken voor tijdschriften.

Toen mijn carrière groeide en kittassen groter werden, ben ik overgestapt op een Contax 645. Na een paar jaar dumpte ik dat voor een Hasselblad 645 met het volledige assortiment lenzen. Ik vloog naar Japan voor een weekend winkelen en kocht alle Hassey-uitrusting in één keer bij Bic Camera … Ik denk dat ik de week van de verkoper heb gemaakt!

Ik verhuisde ook naar Broncolor-verlichting en kocht een ringflitser (omdat die look in de vroege jaren 2000 in trek was), een paar hoofden en tweedehands pakketten. Kort daarna heb ik twee Broncolor Mobil packs toegevoegd, waardoor ik echt een look kon krijgen met buitenflitser die in die tijd niet zo gebruikelijk was. Lichten in bomen en op het strand zetten, altijd proberen de zon te verslaan!

De volgende grote evolutie was de grote: film naar digitaal … het gebeurde echter niet snel. Ik heb veel gefotografeerd bij Pioneer Studios (nu Sun geheten) en ze stapten aan boord met enkele van de eerste digitale camera’s. Om eerlijk te zijn waren deze digitale opstellingen de eerste paar jaar behoorlijk onzinnig… overal snoeren, trage laptops en vaak zoveel lawaai dat 35mm neg er scherp uitzag.

Ik had een welgestelde vriend die me de eerste Nikon Digital 35mm professionele camera leende die iets meer dan 8 megapixels was en hem meer dan 20K kostte! Omdat een rol van 35 mm $ 50 was om te kopen en te verwerken, gebruikten we die 8mp-camera eigenlijk veel voor pick-upfoto’s. Na een paar jaar zowel film als digitaal in combinatie te hebben gebruikt tijdens shoots, was het tijd om erin te duiken. Ik ging eerst voor een Sinar Back, toen een Phase One back en tot slot een Leaf Back voor mijn Hassey. Het was een dure rit – op een gegeven moment doodde een Phase One-rug met zout water – maar reclame vereiste de high-end uitrusting en budgetten van klanten waren goed!

Eindelijk, de laatste evolutie is waar ik nu ben. Al 15 jaar had ik nog nooit een 35mm body gehad en vond 35mm een beetje low-end om eerlijk te zijn. Echter, met de evolutie van de Canon 5D bereik, 35mm digitaal was moeilijk te negeren. Na de GFC halveerden de budgetten voor reclameshoots van de ene op de andere dag en werden digitale camera’s scherp, relatief geruisloos en goedkoop. Slips van klanten veranderden ook van het willen van billboards naar het willen van pop-up gifs, dus de economie van het bezitten van een 40mp digi back en middenformaat uitrusting leek plotseling overkill. Ik heb de hele boel in 2013 gedumpt voor Canon en L series.

Toen was er ook weer een revolutie – dit keer met verlichting! Flitssynchronisatiesnelheden gingen het raam uit met de lancering van de Profoto B1. Eerst kocht ik er twee, toen nog een en toen nog een. Vier is net genoeg om bijna 90% van mijn werk te doen. Ik denk dat de B1 is daarboven met de Canon 5D serie als revolutionair voor de manier waarop ik werk.

Tot slot nog iets over lenzen. Constant wisselen van vaste lenzen op locatie werd omslachtig, dus kocht ik de 24-70mm f/2.8 Canon L serie net dit jaar. Mijn eerste zoomlens ooit! Helaas moet ik zeggen dat het niet indrukwekkend is. De vaste lenzen zien er gewoon mooier uit en zijn vaak scherper. Zooms zijn, denk ik nog steeds, een compromis.

De nieuwe 85mm f/1.4 Canon lens is een schoonheid en wordt ten zeerste aanbevolen. Het was een vervanging voor de f/1.2-versie, die weliswaar een mark II-versie was, traag en niet vaak scherp.

Ik heb ook een haat-liefdeverhouding gehad met de Sigma-reeks. Ik ging terug naar Canon voor de 35mm en misschien nog steeds terug naar de Canon 50mm ook.

De Canon 135mm f/2 en de 35mm f/1.4 zijn gewoon uitstekend. Sinds mijn reis in 35mm heb ik me echter gerealiseerd dat niet alle lenzen gelijk zijn gebouwd.

Voordat je een lens koopt, ga je naar de winkel en test je twee of drie versies van dezelfde lens voordat je koopt. Je zou versteld staan van dee verschil, zelfs als de verkoper denkt dat je over de top bent!

Canon 14mm f/2.8 L Serie

Sigma 20mm f/1.4 Art Serie

Canon 35mm f/1.4 L Serie

Sigma 50mm f/1.4 Art Serie

Canon 85mm f/1.4 L Serie

Canon 100mm Macro f/2.8 L Serie

Canon 135mm f/2.0 L Serie

Canon 200mm f/2.8 L Serie

Canon 24-70mm f/2.8 L Serie

Profoto B1 Flitser x 4
Profoto B1 Reserve batterijen x 6
Profoto A1 Flash + Reserve batterij

Canon 5d Mark IV

Canon 5DSR |

Atomos Ninja Vlam

Sirui Balhoofd

www.JeremyPark.com.au

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer