Jiri Urbanus

Mijn naam is Jirka. Ik ben een fotograaf en videomaker uit de op een na grootste stad van Tsjechië, Brno. Mijn belangrijkste gebieden zijn bruiloften, reportages, portretten, mode en lifestyle.

Ik maak foto’s en video’s sinds ongeveer 2014 toen ik een Canon DSLR kocht. Ik heb later nogal wat Canons doorgenomen voordat ik uiteindelijk een Sony gebruikte.

Lichamen

Sony A7II en Sony A6000 – Ik ben voornamelijk overgestapt van Canon naar Sony om redenen van grootte en gewicht, maar uiteindelijk waren deze voordelen niet zo belangrijk voor mij als ik had verwacht. Gezien hoeveel ik handmatige lenzen gebruik, waarvan sommige vrij oud zijn, is een ding dat ik echt leuk vind aan Sony, focus gluren dat ik bijna non-stop heb ingeschakeld en voor elke foto gebruik.

De elektronische zoeker past ook echt bij mij, ik had dit al heel lang weggewuifd en toch kan ik me nu niet voorstellen dat ik foto’s zonder zou maken.

Tijdens mijn overstap van Canon was ik op zoek naar een betaalbare Sony full frame spiegelloos en uiteindelijk koos ik voor de Sony A7II vanwege de uitstekende prijs/prestatieverhouding. Natuurlijk zou ik met een onbeperkt budget waarschijnlijk iets anders kiezen, maar voor de prijs was het een gemakkelijke keuze.

Ik pakte de Sony A6000 op als lichtgewicht camera voor op reis en als secundaire body en videocamera voor gebruik in mijn bedrijf. Paradoxaal genoeg heb ik vaak meer plezier in het gebruik van mijn Sony A6000 met een oude handmatige lens dan de Sony A7II met een Sigma.

Lenzen

Sigma ART 35mm f/1.4 – Mijn #1 keuze voor bruiloften vooral. Het is superscherp, snel en 35mm is naar mijn mening de beste lengte voor reportages en portretten. Het is breed genoeg om de omgeving te laten zien en toch vervormt het ook geen gezichten. Je kunt het zowel gebruiken voor een aantal mooie headshots als voor groepsfoto’s en reportages.

Samyang 85mm f/1.4 – Een geweldige lens met prachtige details voor zijn prijs. Dit is mijn tweede meest gebruikte lens en in combinatie met de Sony A6000 ben ik vaak aangenaam verrast door de mooie portretten die ik eruit haal (grote scherpte waar het nodig is en tegelijkertijd een mooi onscherpe achtergrond).

Auto Revuenon 55mm f/1.4 en een Soligor 28mm f/2.5 – Ik hou van oude handmatige lenzen in het algemeen en na het uitproberen van een Helios, een Pentacon en meer, heb ik uiteindelijk gekozen voor deze twee omdat ik van hun detail en contrast hou.

Lichten

Ik schuw lichten en flitsen in het algemeen omdat ik het liefst met natuurlijk, incidenteel licht werk.

Sunwayfoto FL-70RGB – Dit is een klein RGB-lampje. Dit heeft voldoende prestaties en uithoudingsvermogen voor mij – geweldig voor het invullen van achtergronden of voor nachtelijke portretten.

Rugzak

Ik worstel veel met de kwestie van rugzakken in het algemeen. Ik zou graag iets groots willen hebben waar ik niet alleen mijn camera in kwijt kan, maar idealiter ook mijn kleding en eten voor het weekend. Ik gebruik momenteel een Vanguard VEO GO 37M, een ideale rugzak voor de stad of bruiloften, waar ik al mijn momenteel benodigde spullen bij de hand heb.

Tripods

Ik gebruik meestal geen statief voor mijn shoots, dus ik heb alleen een basis Velbon M47 en een Velbon CX 560. Stabilisatie is aantrekkelijker voor video, en wat ik daar het meest gebruik is een Manfrotto MVMXPRO500 Statief met een vloeiende videokop voor vloeiender fotograferen en een Zhiyun WeeBill LAB als stabilisator.

Hardware en software

Ik gebruik Zoner Photo Studio X voor mijn fotobewerking en DaVinci Resolve voor mijn videobewerking (gids).

ZPSX – Wat ik hier leuk vind, is de algehele workflow en hoe het er eigenlijk in is geslaagd om meerdere programma’s te vervangen die ik eerder gebruikte (Lightroom & Photoshop), hoe intuïtief het is en hoe ik er een hele bewerkingstaak in kan doen, van het eenvoudig verschuiven van lichten en schaduwen tot het aanpassen van kleuren, het kalibreren van de camera en retoucheren.

DaVinci Resolve – Een video-editor van begin tot eind. Het heeft twee gigantische voordelen van vrij zijn en de dingen doen die ik nodig heb.

Ik gebruik geen speciale hardware of toetsenborden voor mijn foto- of videobewerking, maar ik maak wel veel gebruik van sneltoetsen.

Ondertussen heb ik een ergonomische muis die voor mij van fundamenteel belang is voor elk soort werk op een computer.

www.jiriurban.eu | @ jiriurban.eu

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer