Jo Howel

Hey, mijn naam is Jo Howell en mijn passie is dieren- en dierenfotografie.

Ik heb over de hele wereld gereisd, gewoond en gewerkt, maar vind altijd mijn weg naar huis in Melbourne, Australië, waar ik een speciale fotostudio voor huisdieren run en ook in dienst ben als fotograaf bij Zoo’s Victoria.

Fotografie is altijd in mijn wereld geweest. Sommige van mijn vroegste herinneringen spelen verstoppertje in het fotolab van mijn grootouders en mijn eerste spiegelreflex was een hand-me-down van het fotografiebedrijf van mijn vader.

Ik heb nog een schoenendoos vol beelden uit mijn jeugd. Foto’s van vrienden, skinks en zonsondergangen, alle dingen die ik in mijn buurt kon vinden om te fotograferen terwijl ik droomde van Afrika en zijn dieren in het wild.

Toen de eeuwenoude vraag werd gesteld “wat wil je worden als je groot bent” antwoordde ik “een mariene bioloog” – niet vanwege dolfijnen en walvissen, maar omdat ik ergens onderweg een foto van plankton had gezien. Ik hield van het idee dat er een hele andere wereld was die je door een lens kon verkennen.

Tijdens mijn studie wetenschappelijke en industriële fotografie aan de RMIT University leerde ik hoeveel verschillende technieken, stijlen en genres van fotografie er zijn, dus met een diploma en een rugzak vol camera-uitrusting vertrok ik naar het buitenland om niet alleen de planeet te verkennen, maar ook wat voor soort fotograaf ik wilde zijn.

Ik heb gewerkt in familie en pasgeborenen, bruiloft, onroerend goed, diagnostiek, toerisme, pers, schoolevenement en commerciële fotografie. Ze hebben me allemaal iets geleerd, maar het was tijdens het uitvoeren van fotografische reizen door Afrika dat ik het pad naar mijn ware roeping vond.

Het observeren van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving, waar je geen controle hebt over hun gedrag, heeft me geleerd om de kleine signalen te lezen die ze constant geven. Een spiertrekking, een lichte verschuiving in de hoofdpositie kan je in staat stellen om vooruit te lopen op wat de volgende beweging van dat dier is.

Deze uren van het bestuderen van dieren, samen met de kennis die met mij wordt gedeeld door de verbazingwekkend toegewijde mensen met wie ik werk tijdens het fotograferen van commerciële dieren in het wild, is van onschatbare waarde voor mij in mijn carrière van vandaag.

Het gedrag van dieren begrijpen is één ding, het hebben van de juiste uitrusting is het andere.

In mijn studio, Jo Howell Photography, hebben we een geweldige set-up met zowel binnen- als buitenopties. Onze belangrijkste klanten zijn honden en hun mensen en zoals je je kunt voorstellen, zijn ze altijd in beweging, dus het is belangrijk dat apparatuur draagbaar is en beweging kan bevriezen.

Ik gebruik twee Canon 5D Mark III body’s en 95% van de tijd vind je de 70-200mm f/2.8 op één body die wordt gebruikt voor onze outdoor sessies en de 24-70mm f/2.8 aan de andere kant voor onze studioshoots.

Ik ben dol op deze lenzen. Ingezoomd op de 24-70 laat me lekker dicht bij mijn onderwerpen komen zonder dat ze druk aanvoelen, en om het kader te vullen met onze kleinere onderwerpen. Uitgezoomd, het is breed genoeg om hele gezinnen in het frame te passen zonder al te veel vervorming, terwijl ik dicht genoeg kan werken om kragen aan te passen en een klopje te geven wanneer dat nodig is.

De 70-200 is mijn favoriet. Het is haarscherp, snel en wijd open op 200 mm, het vermogen om het onderwerp te scheiden en zelfs de meest afleidende achtergrond in een prachtige romige achtergrond te veranderen, is magisch.

Het zoombereik is perfect voor buiten, waardoor ik close-ups van ogen en bredere omgevingsfoto’s kan maken zonder van positie te hoeven veranderen, wat het verschil kan betekenen tussen het krijgen van de opname of niet bij het werken met gemakkelijk afgeleid dieren.

Ik heb ook een 100mm macro lens dat is geweldig voor het opnemen van details, en is de go-to lens wanneer we reptielen en kleinere beestjes in de studio hebben, maar soms merk ik dat ik moet overschakelen naar handmatige scherpstelling om focusjacht op donkere glanzende onderwerpen zoals slangen te voorkomen.

De 17-40mm is erg leuk. Mijn favoriete foto’s met deze lens zijn “in your face”. Denk aan grote hoofden en grote ogen, overdreven gezichtsuitdrukkingen onder het genot van pindakaas of het vangen van lekkernijen.

Qua belichting zijn onze onderwerpen wendbaar, dat moeten we ook zijn, dus buiten gebruik ik natuurlijk licht. In de studio is bevriezende beweging het geheim van success en aankoop Profoto D2’s waren een game changer.

We gebruiken een 1000 hoofd voor het hoofdlicht en twee 500’s voor achtergrond / haarlichten. Bij dieren heb je soms maar één kans om een bepaald gedrag te vangen, te poseren of te kijken. De korte flitsduur, snelle recycletijd en kleurconsistentie van de D2 zorgen ervoor dat ik altijd de foto maak.

Toen ik bij Zoo’s Victoria werkte, heb ik een zeer vergelijkbare kit bij me, met de toevoeging van een 100-400mm f/4.5-5.6mm lens, het vinden van een tas die geschikt is voor die hoeveelheid spullen en comfortabel is om de hele dag mee te nemen, was een hele klus. Rolzakken hebben niet de neiging om ruwe oppervlakken goed te verwerken en ik vind ze vrij luid, wat sommige dieren kan storen.

De Peak Design 30L Everyday Backpack past op al mijn spullen en verdeelt het gewicht zo effectief dat het voelt alsof je de helft van het gewicht draagt dat je eigenlijk bent. Het ziet er ook behoorlijk hip uit.

Er zijn andere dingen die ik altijd bij de hand heb in de studio; piepers en lawaaimakers voor het krijgen van de aandacht van dieren, hoofdkantelen en verschillende uitdrukkingen, biologisch afbreekbare poepzakken (de glamoureuze kant van huisdierfotografie), een verscheidenheid aan hoogwaardige traktaties in een draagbare traktatiebuidel (of het nu gaat om meelwormen voor kippen of spek voor dove honden, het vinden van de meest geliefde traktatie van een dier kan helpen manoeuvreren, poseren en conditioneren en van fotodag hun favoriete dag maken!) reserve riemen en halsbanden, pluisrollen voor de mensen, Dyson Animal Draadloze stofzuiger voor al het andere, draagbare hondenwaterfles en natuurlijk een tennisbal!

En tot slot dankzij mijn testpuppy Mia die er nooit onder de indruk uitziet op foto’s maar fantastisch is in het testen van nieuwe rekwisieten, hoeken, belichting en opstellingen.

Lijst van apparatuur

Canon 5D Mark III

Canon 17-40mm f/4

Canon 100mm f/2.8 macro

Canon 24-70mm f/2.8

Canon 70-200mm f/2.8

Canon 100-400mm f/4.5-5.6

SanDisk Extreme 16GB geheugenkaarten

Profoto D2 500

Profoto D2 1000

Profoto Air-afstandsbediening
Sekonic Flashmate L-308 lichtmeter

Peak Design 30L alledaagse rugzak

Lasoliet 120cm Reflector/Scrim
Microsoft Surface Pro 3

Wacom Intuos 5 Touch Medium

Desktopcomputer
Eizo CG2730 Monitor

www.johowellphotography.com | @johowellphoto

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer