Joan Ransley

FacebookPinterestDelen

Hallo, mijn naam is Joan Ransley en ik ben gevestigd in het prachtige graafschap Yorkshire, midden in het centrum van het Verenigd Koninkrijk.

Ik werk als foodfotograaf, stylist en feature writer voor kranten en tijdschriften, foodbedrijven en online sites. Ik geef ook workshops op maat.

Ik heb een diep begrip en liefde voor eten. Ik ben opgeleid in voeding en voedingswetenschap en ik hou ook van koken en styling van eten.

Om voedsel goed te fotograferen, moet je het begrijpen en weten hoe het zich in de loop van de tijd gedraagt. Het is een fragiel materiaal om te fotograferen – denk maar aan dat ijs dat smelt op een warme dag, het vet in een rijke curry dat stolt als het afkoelt of die kruiden die verwelken als ze uitdrogen.

Je moet ook een kunstenaar zijn die weet welk eten bij wat hoort en hoe je het moet serveren. Ik zeg vaak tegen mijn studenten, het aankleden van een bord is een beetje zoals het aankleden van een model – je denkt aan de stijl, de kleuren en texturen. Je wilt het er glamoureus uit laten zien met juwelen van kleur en versieringen van delicate kruiden.

Mijn reis naar fotografie kwam tien jaar geleden door het schrijven en het nodig hebben van prachtige afbeeldingen om op te nemen in mijn hoofdartikelen.

Mijn eerste DSLR camera, vroeger, was een Canon EOS 450D en ik vond het geweldig. Ik heb een upgrade uitgevoerd naar de Canon EOS 5D Mark II toen het uitkwam en het gebruikte met een Canon 24-105mm f/4 IS lens die zo veelzijdig was. Ik heb ook een Canon EF 50mm f/2.5 Macro gekocht lens. Deze lenzen creëerden een groot aantal close-ups van voedsel en documentaire stijlbeelden.

Een doorbraak in mijn carrière kwam in 2014 toen ik een derde plaats won in de Pink Lady Food Photographer of the Year competitie. Dit werd gevolgd door een tweede plaats het jaar erna en nog een derde plaats het jaar daarna.

Ik begon te werken voor tijdschriften, voedselmerken, hotels en restaurants met redactionele shoots, sociale media en online feature writing en fotografie, food styling en het maken van stockfotografie als een beroep.

Ik blijf leren van mijn collega-fotografen en ik probeer mezelf uit te dagen met nieuw persoonlijk werk en opdrachten.

Mijn kit is:

Canon 5D Mark IV

Er zijn een aantal dingen die ik leuk vind aan deze camera, namelijk de mogelijkheid om draadloos tetheren. Dit is geweldig bij het werken met klanten die de foto’s in realtime kunnen zien samenkomen.

Ik ben ook dol op het enorm verbeterde focussysteem. Het is zo nauwkeurig en gemakkelijk te gebruiken. De beeldkwaliteit is geweldig.

Mijn favoriete lenzen zijn:

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Dit is een geweldige lens voor voedselfotografie (gids) en ik gebruik deze voor de meeste van mijn commerciële shoots. De scherptediepte is echt controleerbaar en de lens presteert goed over het hele brandpuntsbereik.

Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro

Dit is een geweldige lens voor close-up food shots en portretten.

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Ik gebruik deze lens voor het fotograferen van ‘flat lays’ wanneer ik boven een tafelscène moet komen. Ik bevestig de camera en lens aan de giekarm van mijn statief en kan ze gemakkelijk boven een tafel manoeuvreren. Deze lens creëert ook een prachtige ondiepe scherptediepte.

Fuji XT1

Dit is mijn reiscamera en ik gebruik hem veel voor foodfotografie. Gecombineerd met de Fujinon 35mm f/2 lens het is licht en presteert goed in een verscheidenheid van lichtomstandigheden.

De beeldkwaliteit is prachtig en het is geweldig voor het fotograferen van in de hand gehouden platte lay-outs. Ik gebruik deze camera ook met de Fujinon XF 16mm f/1.4 R WR wat geweldig is voor het maken van foto’s van voedsel, omdat de minimale werkafstand slechts 15 cm is.

Driepoot
Ik gebruik een Manfrotto ProT met een grip actiekop. Het heeft een giekarm die kan worden verlengd om boven het hoofd te fotograferen. Ik gebruik een statief veel omdat het mijn handen vrij laat voor styling en het samenstellen van een foto.

Diffusers en reflectoren
Ik gebruik een reeks diffusers en reflectoren om het licht te richten en aan te passen. Ik gebruik vooral daglicht voor het fotograferen van voedsel.

Rekwisieten en achtergronden
Ik heb een uitgebreid assortiment rekwisieten, waaronder servies, bestek, linnen en ‘hero’ vintage keukengerei dat karakter en interesse aan een scène kan toevoegen.

Ik verzamel ook oude deuren, stukken hout, oude vloerdelen, goed gebruikte bakplaten, enz. Ik schilder een aantal van mijn achtergronden en brei, naai en maak rekwisieten. Ik moet mijn hand omdraaien naar alles om de look te krijgen die ik wil.

Food Stylists Toolkit (niet getoond)
Ik heb ook een gereedschapskist met apparatuur die ik nodig heb bij het stylen van voedsel voor een shoot.

Het omvat: lange arm pincet (getoond) voor het herschikken van voedsel op een bord, druppelfles vol olie, een spuitfles vol vers water voor het opdrinken van kruiden, fruit en groenten; Blu Tack voor het op hun plaats houden van dingen, wattenknopjes voor het afvegen van vegen, doekjes voor het reinigen van morsen, een klein strijkijzer voor het strijken van vouwen uit stoffen enz.

www.joanransley.co.uk | @joanransley

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer