Joanna Lemanska

Hoi! Mijn naam is Joanna Lemanska en ik ben een fotograaf gevestigd in Parijs.

Mijn avontuur met fotografie begon in 2010 en sindsdien is het niet alleen een passie geworden, maar ook mijn hoofdbaan.

Ik ben gespecialiseerd in straat- en reisfotografie, lifestyle ook. Af en toe fotografeer ik architectuur en landschappen.

Ik ben voor het eerst begonnen met het maken van foto’s met een kleine compactcamera, een Nikon Coolpix (niets te maken met mijn bijnaam!) en om eerlijk te zijn weet ik niet meer welk model het was.

Ik schakelde vrij snel over naar iPhone 4s, wat een jaar of zo mijn belangrijkste opnameapparaat was. Al snel bleek het qua kwaliteit van beelden onvoldoende te zijn en kreeg ik zelf een Fujifilm X10. – mijn eerste camera die volledige handmatige instellingen mogelijk maakt.

Ik heb toen helemaal zelf geleerd hoe ik het moest gebruiken door simpelweg de handleiding te lezen. Yep, dit en wat oefening bleek genoeg te zijn om te begrijpen en te weten hoe te spelen met sluitertijd, diafragma, ISO, enz.

Sindsdien ben ik Fujifilm trouw gebleven. Voor mij zijn hun camera’s een perfecte mix van vintage look, geweldige kwaliteit, betrouwbaarheid (nooit technische problemen gehad met hun camera’s) en wat vooral belangrijk voor mij is – perfecte grootte en gewicht.

Bij het maken van foto’s op straat wil ik snel, reactief en discreet zijn. Met een zware camera zou reflex waarschijnlijk veel moeilijker zijn.

In feite ben ik niet echt geïnteresseerd in uitrusting als zodanig en beschouw ik het meer als een onvermijdelijk obstakel tussen wat ik zie en het uiteindelijke beeld.

Ik ben geïnteresseerd in het proces, de compositie, het licht, de scène en de situatie, het toeval… De camera is gewoon een middel dat ik moet gebruiken om dit allemaal vast te leggen. Er is gewoon geen andere keuze.

Daarom beperk ik mijn uitrusting tot het strikte minimum dat ik nodig heb om foto’s te maken die ik het leukst vind.

Sinds vele jaren geleden heb ik een Fujifilm X-E2 met vier verschillende lenzen, waarvan ik er regelmatig maar twee gebruik.

Dit jaar heb ik ook een Ricoh GR2 gekregen als extra camera voor straatfotografie. Het bleek een perfect hulpmiddel. Kleine, compacte camera, met professionele instellingen en scherpe, mooie kwaliteit – een droom!

Hier is alle apparatuur die ik heb:

Camera:

Fujifilm X-E2 – Ik gebruik het voor straatfotografie, maar ook voor alle opdrachten. De kwaliteit en de vintage vibe die het heeft, vormen al het plezier dat ik voel als ik fotografeer. (Bekijk hier meer vintage fotografietips.)

Ricoh GR2 – Klein, discreet, met geweldige kwaliteit en een specifieke scherpsteloptie die ik nog nooit in andere camera’s heb gezien. Ricoh heeft een Snap focus instelling. Dat betekent dat je je focus op een gekozen afstand kunt zetten (ik zet hem op 2m) en elk onderwerp binnen deze afstand zal netjes zijn. Natuurlijk kun je elke handmatige scherpstelling op een gekozen afstand instellen, maar om de een of andere reden bleek deze optie bijzonder goed voor mij te werken.

Als het gaat om straatfotografie, is het nog preciezer, sneller en discreter.

Lenzen:

Fujinon 23mm f/1.4 – Mijn favoriete lens, ik gebruik het de hele tijd. Het is vrij breed en perfect voor straatfotografie, landschappen, portretten … Een echte polyvalente lens.

Fujinon 56mm f/1.2 – De tweede lens die ik het meest gebruik. Het diafragma is echt uitzonderlijk en het is mogelijk dat de beeldkwaliteit mijn favoriete 23mm overtreft. Ik gebruik het veel in de stad om openhartige portretten te maken.

Fujinon 16-25mm 4 – De groothoeklens en een hele toffe, al gebruik ik hem bijna alleen bij het fotograferen voor specifieke klanten. Het is echt goed voor het fotograferen van architectuur en stad.

Fujinon 18-55mm f/2.8 – Ik gebruik deze eigenlijk niet meer. Het is een geweldige starter, maar nadat ik een keer lenzen zonder zoom had geprobeerd, zou het moeilijk zijn om terug te gaan naar deze geweldige maar vrij eenvoudige lens.

Ik heb ook een statief. Omdat ik het uiterst zelden gebruik, ging ik voor de goedkoopste die ik op Amazon kon vinden. Het is een no-brand Amazon Basics voor 23 euro. Net genoeg om twee keer per jaar wat lange belichtingen te doen. 😉

Ik heb geen cameratassen. Al mijn spullen passen perfect in een van mijn Rootote-tassen die gewoon eenvoudige en goed uitziende stadstassen zijn.

Ik bewerk al mijn foto’s in Lightroom en ik probeer er zo min mogelijk van te doen. Voor mij is het doel altijd om goede kadrering en instellingen te doen tijdens het fotograferen, zodat ik achteraf niet veel hoef te bewerken. Ik ben van mening dat te veel bewerking de foto doodt. Ik probeer het te beperken tot belichting, helderheid en verzadigingsaanpassingen.

Ik gebruik Lightroom presets die ik zelf heb gemaakt.

Als er één advies is dat ik zou kunnen geven aan iedereen die geïnteresseerd is in het beoefenen van fotografie of het al doet en probeert te verbeteren, zou het dit zijn: het is geen uitrusting die je een goede fotograaf zal maken of die je zal helpen om je talent te onthullen. De enige manier om het te doen is om elke dag veel te lopen. Om te lopen en te observeren, om elke gelegenheid aan te grijpen om een goede foto te maken.

Als het je lukt om een echt geweldige foto te maken, zelfs met een shitty camera, zal het nog steeds een geweldige foto zijn en zullen mensen het zien. Mijn persoonlijke en professionele ervaring bevestigt dat. En wacht niet op de inspiratie. Zoals Chuck Close zei: “Alle beste ideeën komen uit het proces, ze komen uit het werk zelf … Als je gewoon aan het werk gaat, komt er iets met je over.”

www.misscoolpics.com | @misscoolpics

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer