João Sousa

Hallo, ik ben João, een Portugese reis- en documentairefotograaf.

Ik groeide op omringd door een parafernalia van camera-uitrusting en fotografiepublicaties zoals National Geographic, Geo en Time Life, verzameld door mijn vader en grootvader.

Ik zou uren doorbrengen met het bewonderen van die suggestieve portretten van Steve McCurry en dromen van reizen, op een dag, en het verkennen van die mysterieuze locaties.

Ik besloot 12 jaar geleden om fotografie serieuzer te nemen en werd nauw begeleid door mijn vrienden, Andre Brito (een documentairemaker) en Robert Whetton (een huwelijksfotograaf), die me waardevolle suggesties en inspiratie gaven over hoe ik mijn fotografie kon verbeteren.

In 2015 nam ik een jaar vrij van mijn werk en backpackte solo door Noord-Afrika, de Balkan en uiteindelijk belandde ik in Libanon.

Mijn droom kwam uit toen ik besloot om me volledig te wijden aan reizen en fotografie, wat me naar plaatsen en mensen heeft gebracht, ik had geen idee dat ze bestonden.

In de afgelopen vijf jaar heb ik geleefd met bergnomaden, anarchistische krakers, kunstenaars, vluchtelingen, herders en vele andere mensen met verschillende achtergronden, geleerd over hun leven en ze vastgelegd door mijn lenzen.

Dit is voor mij de meest bevredigende ervaring geweest en het heeft me gemotiveerd om door te gaan en mezelf als fotograaf te verbeteren. Mijn werk wordt nu gepubliceerd in verschillende landen, zoals Portugal, Libanon, Slovenië, Kroatië en Marokko.

Camera

Licht reizen betekent licht inpakken. Maar ik wilde niet inleveren op de kwaliteit van de uitrusting, dus ging ik voor het Fujifilm X spiegelloze systeem.

Fujifilm biedt lichte, resistente apparatuur met superieur glas. Hun regelmatige firmware-updates stellen elke Fuji-gebruiker in staat om zijn bestaande uitrusting te blijven gebruiken zonder zich noodzakelijkerwijs gedwongen te voelen om naar nieuwe uitrusting te gaan.

Ik heb momenteel de Fujifilm XT1 en XT2, zowel robuust als weerbestendig, met uitzonderlijke prestaties. Ze hebben ook fantastische in-camera, RAW-conversieopties en met de WIFI-faciliteit kan ik snel JPEG-bestanden overbrengen naar mijn smartphone (wat een geweldige manier is om foto’s onderweg met mensen te delen).

Een van de beste elementen van het spiegelloze systeem is de stille sluiter, waarmee ik mensen kan fotograferen zonder opdringerig te zijn (een must voor documentaire fotografiedoeleinden).

Lenzen

Voor allround doeleinden gebruik ik de Fujifilm 18-55mm f/2.8 (laat je niet misleiden door het feit dat het een kitlens is; hij is snel en zeer veelzijdig) en de Fujifilm 23mm f/2 (geweldig voor huwelijks- en straatfotografie, hij is snel, licht, compact en weerbestendig).

Voor portretten had ik als reisfotograaf voor de Fujifilm 35mm f/2 en Fujifilm 50mm f/2 (test) kunnen gaan, omdat ze erg compact, licht, snel en weerbestendig zijn.  Ik besloot echter voor de grotere, zwaardere en langzamere Fujifilm 35mm f/1.4 en Fujifilm 56mm f/1.2 objectieven te gaan vanwege hun uitzonderlijke glas en extra bokeh. Zo goed zijn ze!

De laatste tijd gebruik ik ook de Laowa 9mm f/2.8. Dit juweeltje van een lens stelt me in staat om heel breed te gaan met heel weinig tot geen vervorming. De lens heeft alleen handmatige scherpstelling, maar het is heel gemakkelijk te gebruiken na wat oefenen.

Extra uitrusting

Een van de weinige nadelen van het spiegelloze systeem is de levensduur van de batterij. Dus ik kies ervoor om altijd 4 of 5 batterijen mee te nemen voor de zekerheid.

Ik gebruik zelden een statief, maar in die paar keer (timelapses bijvoorbeeld) neem ik het kleine, flexibele statief mee. De poten zijn geweldig omdat ze vrijwel elk oppervlak kunnen vasthouden.

Ik kan niet reizen zonder een basisreinigingskit, vooral naar gebieden waar mijn camera-uitrusting wordt blootgesteld aan stof en zand, dus ik neem altijd de Hama-stofblazer en lenspen mee.

Voor gegevensopslag gebruik ik externe schijven van WD My Passport 2TB.

www.joaosousaphotos.com | @joaocbsousa

In de cameratas van João Sousa:

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer