Jonas De Gent

Hey, ik ben Jonas, voornamelijk het fotograferen van bruiloften en gezinnen. Ik fotografeer professioneel sinds 2011 en doe het fulltime sinds 2018.

In 2009 kocht ik mijn eerste (waardeloze) camera, die ik meenam op huwelijksreis in Vietnam. Ik plaatste die foto’s op Facebook (wat toen nog een ding was) en opeens begonnen mensen me te vragen om foto’s te maken van hun bruiloften en families.

Als ik terugkijk naar die foto’s vraag ik me nog steeds af waarom šŸ˜€ Vorig jaar ben ik ook begonnen met een nevenproject genaamd “Overstuur” waar mijn tweede passie bij komt kijken: auto’s. Maar dat is een heel ander beest.

Ik begon met een zeer waardeloze Canon 1000D, snel geĆ¼pgraded naar een Canon 50D, en later twee Canon 5D Mark III’s. Begon rugpijn te krijgen, na 12-uurs bruiloften (in BelgiĆ«, dat is meestal het geval), dus besloot ik om licht te gaan. Dat gezegd hebbende, ben ik overgestapt naar Fujifilm toen de Fujifilm X-T1 uitkwam.

Ik ben nog steeds verbaasd over hoe de h*ll I erin geslaagd is om foto’s scherp te krijgen met die camera, vergeleken met de nieuwere modellen. Vandaag overweeg ik eigenlijk een overstap naar Sony, omdat ik de resolutie soms nodig heb voor mijn commerciĆ«le werk.

Camera

Fujifilm X-T3 (x2): Ik heb deze camera al sinds hij uitkwam: zeer pittige AF, echt goed ontworpen, dol op de analoge look (ik heb ze natuurlijk in zilver) en zeer intuĆÆtieve menu’s en knoppen. Dat is eigenlijk een van de redenen waarom ik nog steeds aarzel om over te stappen naar Sony (hun ergonomie en menu’s voelen gewoon niet goed voor mij).

Lenzen

Fujifilm 16-55mm f/2.8: Mijn hoofdlens.Ā  Ik was vroeger een van die anti-zoom-all-prime jongens, maar dat veranderde snel nadat ik er daadwerkelijk een begon te gebruiken. Waarschijnlijk omdat ik ouder, wijzer en… Lazier!

Fujifilm 35mm f/1.4: Deze kleine man is een bom. Heel scherp, heel romig. Ik vind het heerlijk!

Fujifilm 16mm f/1.4: Ongelooflijke lens, zeer scherp, zeer uniek gevoel voor de foto’s. Al vind ik het heel moeilijk om interessante groothoekfoto’s te hebben. Meestal is het gewoon te breed. Geweldig om je te concentreren op details hoor.

Fujinon 90mm f/2: Mijn hoofdlens voor recepties. Snelle AF, heel scherp. Geweldig voor het maken van openhartige foto’s van de gasten zonder opgemerkt te worden. Minder gewicht dan een 70-200.

Fujifilm 56mm f/1.2: Een van de allerbeste 56mm op de markt, naar mijn mening. Hou van dat analoge gevoel dat je krijgt als je op 1.2 schiet.

Verlichting/Triggers

Godox V850II (x2)

Godox V860II (x2)

Xpro-F TTL draadloze flash trigger

Ik hou van het Godox-systeem. Het is eigenlijk het eerste systeem dat echt goed werkt met de Fuji’s. Vroeger had ik allerlei verschillende systemen, maar geen van hen werkte feilloos. Heel frustrerend als ze tijdens een eerste dansje op je falen. Met Godox heb je dat probleem nooit gehad.

Godox AD600: Ik gebruik deze voor mijn zakelijke/commerciƫle werk.

Tassen/Riemen

HoldFast MoneyMaker: In buffelleer, natuurlijk! Kan hier niet veel over zeggen, behalve dat het je er cool uit laat zien (hoewel sommige mensen denken dat je van de sexy leerbusiness houdt). Het houdt ook je spullen veilig.

Lowepro Photo Classic BP 300 AW: Eenvoudig en licht.

Statieven

Manfrotto 190x

Lichtstandaards

Manfrotto 1004BAC (4x): De beste lichtstandaards naar mijn mening. Ik vind het leuk dat je ze aan elkaar kunt koppelen voor opslag of transport. Gaat erg hoog en houdt mijn zware Godox AD600 zonder problemen vast.

Hardware en software

Adobe Lightroom en Adobe Photoshop

SmartAlbums

Bedankt voor de kans, want eigenlijk ben ik gewoon een versnellingsnerd die toevallig foto’s maakt. Goed dat je niet hebt gevraagd naar alle onzin die ik uiteindelijk heb gekocht, omdat ik dacht dat het me een betere fotograaf zou maken. Uiteindelijk is het slechts een hulpmiddel. Onthoud dat.
Bedankt voor het luisteren!

www.jonasdegent.be | @jonasdegent

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiƫle tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer