Panasonic Lumix 24-105mm f/4 Lens Test

Het landschap is veranderd. Vroeger was het zo dat wanneer een fabrikant een van zijn lenzen een kitlens aanwees, je kon verwachten dat de bouw en optiek van lagere kwaliteit met een prijs overeenkwamen.

Met de release van de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS als onderdeel van de kick-off van hun nieuwe full frame L-vattingsysteem, heeft het bedrijf gebroken met die ongeschreven regel en een hoogwaardige en veelzijdige lens aangeboden die, hoewel niet goedkoop, de bank niet breekt.

panasonic-lumix-24-105-recensie0019

Lumix 24-105mm f/4

Een extreem veelzijdige groothoek- tot middentelelenslens die veel waar voor je geld geeft.

Controleer de huidige prijs

Als trouw- en portretfotograaf maakt de uitgebreide brandpuntsafstand en macromogelijkheden het echt een waardevolle lens om te hebben.

Landschapsfotografen zullen ook genieten van de veelzijdigheid en deze in hun tas willen hebben voor hoge resolutie camera’s zoals de Panasonic Lumix S1R of Leica SL2.

Inhoudsopgave

Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS Technische Gegevens

Pros

 • Veelzijdigheid binnen bereik
 • Macro-mogelijkheden
 • Relatief licht in gewicht en klein van formaat
 • Robuuste bouwkwaliteit en weersbestendigheid
 • Lens OIS
Tegens

 • Focus- en zoomringen hebben de neiging om stof te verzamelen
 • Relatief langzaam diafragma van f/4
Controleer de huidige prijs
 • Maximale vergroting – 0,5x
 • Macro reproductieverhouding – 1:2
 • Minimale scherpstelafstand – 11,81″ / 30 cm
 • Beeldstabilisatie – Ja
 • Afmetingen – 3,31 x 4,65″ / 84 x 118 mm
 • Gewicht – 1.5 lb / 680 g

Bouw & Ergonomie

Close-up van de Panasonic Lumix 24-105 f/4 lens side barrel bediening.

De Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS lens is voorzien van een spatwaterdicht, stofdicht en vriesbestendig ontwerp dat werkt in slechte weersomstandigheden tot -14 ° F (-25 ° C).

De lens is relatief lichtgewicht met 1,5 lbs (680 g), wat belangrijk voor u kan zijn, aangezien de Panasonic S1- en Leica SL-body’s meer DSLR-achtig zijn in grootte en gewicht.

Hoewel de scherpstel- en zoomringen erg soepel zijn, hebben ze de neiging om veel stof aan te trekken – dus je zult je onderhoud aan deze lens moeten bijhouden. De zijknoppen voor OIS, AF/MF en brandpuntsafstandvergrendeling (alleen 24mm) zijn solide en ik heb ze nog nooit per ongeluk geactiveerd.

Zoals bij de meeste objectieven in deze brandpuntsafstand stelt de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS niet intern scherp, wat bij sommige macro opnames een probleem zou kunnen opleveren.

Hoewel dit geen echte 1: 1 macrolens is, is het geweldig voor iemand zoals ik die dichtbij moet scherpstellen voor trouwringen, enz.

Focus prestaties

Lumix S1 + Lumix 24-105mm f/4 | 1/60 f/8 ISO400

Toen ik met de Panasonic Lumix S1 camerabody en deze Lumix S 24-105mm f/4 lens in de L mount alliantie, full frame spiegelloze wereld sprong, maakte ik me zorgen over het scherpstellen bij weinig licht bij F/4.

Ik kwam erachter dat het echt niet zo’n probleem was met de hoge ISO-prestaties van de camera en een beetje invulflitser van mijn Profoto A1.

De toegevoegde bonus was het close-up scherpstelvermogen waardoor ik snel en zonder lenzen van lenzen te wisselen veel detailfoto’s van ringen, kousenbanden, enz. Kon maken.

Hoewel de Panasonic Lumix S PRO 24-70mm f/2.8 lens niet beschikbaar was voor mij bij de lancering, is het zelfs vandaag de dag echt een toss up over welke van deze lenzen je wilt kopen, omdat deze “kitlens” erg snel scherpstelt in allerlei soorten licht.

De in-body beeldstabilisatie in de Panasonic Lumix S1 en Panasonic Lumix S1R is ongelooflijk en bijna net zo goed als de leider in het gebied, de Olympus OMD EM1X.

Met de macromogelijkheden van deze lens kan trillingen echter nog vaker voorkomen, dus het was een slimme keuze om OIS in deze lens te laten bouwen.

Lumix S1 + Lumix 24-105mm f/4 | 1/1250 f/5.6 ISO8000

Op dit moment hebben alle L Mount camera’s contrast-gebaseerde AF, waarbij Panasonic dit op smaak brengt met hun eigen DFD-technologie.

In het verleden dit type AF zou moeite hebben met scherpstellen in situaties met tegenlicht. Ik ben blij te kunnen melden dat dit geen probleem zou moeten zijn, tenzij je je in een extreem verlichte scène bevindt.

Hoewel de scherpstelsnelheid en nauwkeurigheid ook afhankelijk zijn van de camera die wordt gebruikt, spelen de lenzen zeker een rol.

Hoewel het geen Leica-gecertificeerde Pro-lens is, is de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS geen sloddervos op de AF-afdeling.

Lumix S1 + Lumix 24-105mm f/4 | 1/1250 f/11 ISO200

Beeldkwaliteit

Ik heb ontdekt dat de nieuwe oogst van full frame spiegelloze lenzen gewoon scherper zijn dan hun DSLR-tegenhangers. De Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS maakt dat waar.

Ik ben absoluut geen pixelpieper, maar ik kan zeker zien wanneer ik tijdens het bewerken na een bruiloft beelden op mijn computer naar boven haal dat deze lens voldoende scherp is.

Het is gewoon een geweldige allround performer voor veel situaties.

Hoewel de Panasonic Lumix S PRO 24-70mm f/2.8 Lens een tikkeltje scherper en een tikkeltje sneller scherpstelt, is dit alleen als ik echt goed oplet bij het posten of afdrukken, of als ik fotografeer in een zeer kritieke getimede situatie.

De belangrijkste reden voor het verkrijgen van deze Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS lens is veelzijdigheid.

Hoewel ik geen fan ben van manusje-van-alles soorten lenzen, kan deze met gemak van close-up portret naar omgevingsportret naar faux macro gaan.

Perfect voor Getting Ready helemaal tot aan het begin van de receptie, waar het enigszins hapert. Daar kom ik zo op terug.

Er zijn altijd compromissen in de fotografie en voor dit objectief is het het maximale diafragma van f/4.

Wanneer je bij de receptie of een andere donkere omgeving komt, moet je beslissen of je de ISO van je L-mount camera wilt verhogen of dat je flitser wilt / kunt gebruiken om te compenseren.

Naar mijn mening is de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS-lens niet de beste keuze voor dansvloeropnamen, dus ik heb de neiging om hem in te pakken voor dat deel van de trouwdag.

Voor al het andere tijdens een bruiloft is het echter perfect voor de taak.

Ik zie geen randen en vervorming is minimaal en binnen de grenzen van wat ik nodig heb als trouw- en evenementenfotograaf.

Deze brandpuntsafstand wordt beschouwd als de “werkpaardlens” in de zakken van de meeste professionele fotografen, en dit is hoe ik een lens als deze zou benaderen.

Het is niet de bokeh master van pakweg, de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art lens voor L vatting noch een echte macro zoals de Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art lens voor L vatting.

Deze lens heeft echter nog steeds uitstekende bokeh en de close-focusmogelijkheden van die lenzen en zullen je daar brengen voor die momenten waarop veelzijdigheid van het grootste belang is.

Panasonic Lumix 24-105mm f/4 – Voorbeeldopnamen

Bekijk deze voorbeeldopnames gemaakt met de Panasonic Lumix 24-105mm f/4:

Waar voor je geld

Ik beschouw de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS als een goede lens voor ongeveer $ 1.200 en een nog betere waarde in de kit, samen met de Panasonic Lumix S1 of Panasonic Lumix S1R, wat de kosten met ongeveer $ 400 verlaagt.

De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art lens voor L vatting is nu echter uitgebracht voor minder geld dan het kopen van dit objectief standalone.

Je moet beslissen of je het extra bereik en de macro-mogelijkheden nodig hebt. Is het lichtsterkere diafragma van f/2.8 ook belangrijk voor je?

Als je alles moet hebben – ultieme beeldkwaliteit, snel diafragma en extra bereik, overweeg dan de Leica Vario-Elmarit-SL 24-90mm f / 2.8-4 ASPH.

Als budget een hogere prioriteit heeft, zijn de Sigma of Panasonic objectieven uitstekende keuzes.

Controleer de huidige prijs

Panasonic Lumix 24-105mm f/4 Test | Conclusie

De Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS lens.

Als trouw- en evenementenfotograaf heb ik de neiging om in het “het moet altijd een snel diafragma zijn” -kamp van schutters te zitten. De term “kitlens” heeft voor mij zeer negatieve connotaties.

De Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 Macro OIS lens deed me deze houding heroverwegen. De meeste van mijn bruiloften zijn in de zomer wanneer het later licht uitblijft, de macro-mogelijkheid bespaart ruimte in mijn tas, een snelle prime kan de donkere dansvloerdingen doen en het extra bereik is ook geweldig.

Mmmm….. Ik snap nu de logica dat dit de eerste lens is die is uitgebracht met het nieuwe Panasonic full frame systeem.

Tenzij je de snellere AF van de dubbele motoren binnen de Panasonic Lumix Pro serie objectieven nodig hebt en f/2.8 licht verzamelend moet hebben, zal deze “kitlens” je heel goed van dienst zijn.

Ik heb een hele sessie van bruiloften en net zoveel evenementen en andere sessies gefotografeerd met deze lens en mijn klanten en ikzelf waren blij met de resultaten.

panasonic-lumix-24-105-recensie0019

Lumix 24-105mm f/4

Een extreem veelzijdige groothoek- tot middentelelenslens die veel waar voor je geld geeft.

Controleer de huidige prijs