Jordanna Marston

Hey, ik ben Jordanna Marston, een kleurminnende trouwfotograaf in documentairestijl die Londen, de rest van het Vk en Europa bedient. Dit is mijn achtste fulltime jaar in het bedrijfsleven na het verlaten van een onderwijscarrière toen mijn zoon in 2012 langskwam.

Ik voel me heel gelukkig dat ik een baan kan doen die me zoveel plezier brengt – creatief en sociaal.

Ik was altijd een Canon-meisje. Ik fotografeerde mijn eerste bruiloften toen ik student was, op film, met een Canon EOS 50E – ken je ze nog?! – het was op dat moment cutting edge tech!

Veel later, toen ik begon te investeren in digitale apparatuur, besloot ik bij Canon te blijven, gewoon omdat het was wat ik gewend was … zo simpel is het.

Ik heb genoten van het gebruik van de Canon 5D Mark II, vervolgens de Canon 5D Mark III en ten slotte de Canon 5D Mark IV. Ik heb de Canon 5D Mark III eigenlijk beoordeeld ten opzichte van de Canon 5D Mark IV – ik hield gewoon van de prachtige bestanden … niet te perfect digitaal ogend, snap je?

Toen begon ik te stoeien met een Nikon D750 om te zien waar de ophef echt over ging. Een seizoen lang heb ik 2x Canon 5D Mark IV en een Nikon D750 met een 35mm eraan vast gebruikt.

De scherpstelling op de Nikon en zijn dynamisch bereik was ontegenzeggelijk beter, maar ik was nooit verkocht aan de bestanden – in vergelijking, ze leken zo plat en goed, bruin.

Hoe dan ook, de Nikon D750 werd op de plank gelegd en ik ging door met de Canon 5D Mark IV totdat de Sony A7 III mijn aandacht trok…

Dus, als een echte gekke vrouw, ruilde ik ze in en verkocht al mijn Canon-kit, net voordat het trouwseizoen weer van start zou gaan, om 2x Sony A7 III en een 25mm, 35mm, 55mm en een 85mm te kopen.

Het is duidelijk dat ik geen slaaf ben van een merk – ik zou een merkruil in de toekomst niet uitsluiten als het goed voelde.

Camera

Sony A7 III x2: Hou van deze camera’s voor hun ace AF en kleinere (dan ik gewend ben) formaat. Geen klachten! Het is duidelijk dat banding een enorm probleem is in de stille modus als er LED-lampjes in overvloed zijn, MAAR, misschien controversieel, ik haat het gebruik van de stille modus toch …

Ik heb het gevoel dat ik eigenlijk geen foto’s maak als het aan staat. IK BEN OFFICIEEL OUD 😀

Lenzen

Sony 24mm f/1.4: Haarscherpe lens die prachtig wijd open schiet. Deze zit de hele dag op mijn camera en ik fotografeer er 75% van elke trouwdag op. Het is mijn werkpaard en ik zou verloren zijn zonder.

Toen ik oorspronkelijk overstapte naar Sony (dit is nu mijn 3e seizoen met hen) was deze lens niet beschikbaar, dus ging ik in plaats daarvan voor een Sony Zeiss 25mm f/2.

Het was een goede lens, maar ik vind de 24mm die ik nu heb een duidelijke upgrade. Ik vond de 25mm bestanden een beetje saai in vergelijking. Soms is het moeilijk om je vinger te leggen op waarom je de ene lens verkiest boven de andere. Ik let zelden veel op beoordelingen – het is persoonlijke smaak.

Sony 55mm f/1.8: Dit is mijn tweede body lens en blijft 95% van de dag zitten. Klein, kleefpuntig en een geweldige allrounder.

Zeiss 85mm f/1.4: Ik gebruik deze lens zelden – hij komt er pas echt uit als ik wat meer lengte nodig heb voor toespraken. Ik overweeg om het te verkopen en in plaats daarvan een 135mm te kopen.

Ik was absoluut dol op de Canon 135mm f/2 en het is de enige lens die ik ECHT mis – de bokeh was prachtig en het was veelzijdiger dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Ik gebruikte het tijdens toespraken, portretten en familiegroepfoto’s.

Lichten

Ik fotografeer de hele dag – zelfs winterbruiloften – met alleen natuurlijk licht. Ik wil dat mijn beelden authentiek aanvoelen, en ik heb het gevoel dat de beelden meer een weerspiegeling zijn van hun dag als ik alleen het natuurlijke licht gebruik. Ook als ik 90% van de dag in documentaire stijl fotografeer, vind ik flash te storend.

Uiteraard zal ik flits gebruiken als het absoluut noodzakelijk is en in dat geval zou ik het licht het liefst laten weerkaatsen. Wel knal ik een flits op een van mijn lichamen op de dansvloer. Ik hou ervan om alle eigenzinnige dansbewegingen en grappige gezichtsuitdrukkingen te pakken, en ik hou van de kijk naar de pop of flash op dit moment van de dag.

Ik gebruik een Godox V860II Lithium Flash – het is geweldig, recyclet snel en heeft geen problemen om me bij te houden op een manische dansvloer. Ik heb er twee in mijn kittas, voor het geval dat.

Diverse stukjes en bobs in mijn tas gepropt…

Mijn tas, sinds ik ben overgestapt op de veel kleinere en lichtere Sony-kit, is de Amazon Basics Rucksack … goedkoop als chips en helemaal voldoende om mijn spullen veilig te houden. Handig voor bruiloften in Londen ook wanneer ik van ceremonie naar feestlocatie in de stad race.

Niemand wil tegelijkertijd schieten en proberen een wheeliebag te besturen. Nou ja, misschien wel, maar ik niet!

Vier volledig opgeladen reservebatterijen.

Zeiss Disposable Lens Wipes: Doet wat er op het blikje staat.

Rocket Air Blower: Het meest belachelijk uitziende ding ooit – voor het verwijderen van stofvlekken van de Sony’s.

Think Tank Pocket Rocket SD-houder: voor reservegeheugenkaarten.

HoldFast MoneyMaker: Om me eruit te laten zien als Lara Croft (Fridge Raider) 😀

Een overvloed aan stukjes die anders in de handtas van een moeder worden gevonden. Ik ben graag voorbereid op elke eventualiteit… Pleisters, Paracetamol, Dioralyte, Carmex lipzalf, Oordoppen, Tit tape, reserve panty’s (voor het geval ik een addertje onder het gras krijg op zo’n braamstruik), Tampax, Strepsils, een klein naaipakket en een gootsteen. Ik grap.

Laatste wandeling…

Als ik beginnende mensen – of zelfs gevestigde fotografen – een beetje advies zou kunnen geven – zou het gewoon zijn om de moed te hebben om jezelf naar buiten te brengen en je te committeren aan de stijl van werken die je wilt maken.

Het resoneert misschien niet bij iedereen, maar dat is prima! Wees ook altijd lief. Op deze manier zul je op je beurt lieve koppels aantrekken die je krijgen en je je ding laten doen. Fijne dagen!

www.jordannamarston.com | @jordannamarstonphoto

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer