José Luis Domene

Hola! Mijn naam is José Luis Domene. Ik ben een avontuur- en landschapsfotograaf uit Sevilla, Spanje. Ik moet bekennen dat ik graag alles fotografeer, niet alleen landschappen, golven, enz., Dus ik fotografeer ook graag producten, mensen en reclamemateriaal.

Mijn liefde voor fotografie begon toen ik 15 jaar oud was. Ik ontdekte dat ik me zo op mijn gemak voelde om achter de camera te fotograferen. Vele jaren later studeerde ik voor een Bachelor of Advertising and Public Relations graad waar ik reclamefotografie ontdekte. Na het behalen van mijn studie verhuisde ik naar Barcelona om te werken in een van de grootste fotografie/ videostudio’s: Barcelona Studios.

Eigenlijk was mijn werk in Barcelona Studios meestal het schilderen van de muren en vloeren van de studio en het doen van veel autorijden. Maar dankzij dat ontmoette ik geweldige fotografen en foto-assistenten die me veel dingen hebben geleerd over verlichting en digitale workflows.

Toen ik thuiskwam (Sevilla), verdiende ik genoeg geld om nieuwe fotoapparatuur te kopen. Ik ben overgestapt van Canon naar een spiegelloze camera – ik kocht de Sony a6000. Ik heb ervoor gekozen vanwege het lichte gewicht en de geweldige kwaliteit. Daarna besloot ik dat het tijd was om te fotograferen waar ik van hou: De zee.

Ik vind het altijd heerlijk om in het water te zijn en ik wilde echt een ander uitzicht van binnenuit laten zien. Dat was mijn doel en droom. Dus vroeg ik mijn broer om me de Salty Water Housing voor mijn Sony a6000 te brengen uit Sydney. En daar is alles begonnen…

Als ik me gelukkig voel achter de camera, voelt nu in het water geweldig. Ik kan voelen wat andere surfers voelen als ze aan het surfen zijn en ze op het exacte moment fotograferen.

Dankzij wat ik heb geleerd over belichting, probeer ik graag verschillende dingen om mijn foto’s te verbeteren. Niet alles is “freeze the moment, good exposure, good frame or a good moment”. Soms vind ik het leuk om verschillende hoeken, snelheden en diafragma’s uit te proberen.

Tegenwoordig zijn er veel mensen die in het water fotograferen, maar ik zou graag een andere willen zijn, met mijn eigen stijl en mijn eigen visie op dat moment.

Buiten het water gebruik ik echt graag mijn 35mm camera, een Olympus OM-10 dat was van mijn vader.

Ik gebruik meestal de 50mm f/1.8 lens op deze camera want is echt simpel en mooi wat ik eruit haal. Ook moet ik zeggen dat fotograferen met een analoge camera anders voelt, want wat je schiet, dat wordt de foto. Je hebt maar 24 of 36 belichtingen, dus je moet veel nadenken over de foto, het frame, de snelheid, alles, en als je ziet wat je ervan hebt gekregen … het is een geweldig gevoel.

Beetje bij beetje jaag ik mijn droom na. De laatste tijd film ik ook graag enkele video’s die zijn getoond in het SurferRule Magazine van Spanje (www.surferrule.com/sueno-despues-ophelia-jl-domene/), dus ik hoop mijn vaardigheden te verbeteren en veel meer werk te doen, altijd in het water.

Uitrusting lijst:

Camera:

Sony A6000

Dit is de camera die ik gebruik om vanaf het water te fotograferen. Het schiet 11 fps, wat geweldig is omdat alles supersnel gebeurt. Ik fotografeer liever met een APSC-sensor in het water omdat deze een betere scherptediepte oplevert, en bij surffoto’s wil ik over het algemeen zoveel mogelijk van het beeld scherpstellen.

Olympus OM-10 (vanaf jaren 80)
Dit is mijn favoriete en persoonlijke camera. Met deze fotografeer ik alleen wat ik echt leuk vind op dat moment… mensen, de zee, een belangrijke plek… Zoals ik al eerder zei, de magie van analoge fotografie is wanneer je ontdekt wat je op dat moment op de knop hebt gedrukt.

GoPro Hero 3

Eigenlijk is deze GoPro niet van mij, is van mijn broer. Hij leende me deze camera voor een toekomstige reis. Ik had de eerste GoPro op de markt, maar ik voelde me zo moe van dezelfde groothoekfoto’s. Ik moet echter zeggen dat dat op dit moment de meest bruikbare camera is. Compact, geweldige resolutie en veel mogelijkheden om te reizen.

Lenzen:

Sony 18-105mm f/4

Dit is mijn favoriete lens voor het fotograferen in het water. Ik heb te veel mogelijkheden als ik in de buurt van de golf ben en ik kan hem openen tot 18 mm en de actie fotograferen. Aan de andere kant hand, ik kan fotograferen op 105mm als ik ver weg ben van een golf of surfer en ik kan ook wat bokeh aan de foto toevoegen.

Samyang 12mm f/2

De Samyang 12mm geeft me veel gezichtsveld en veel licht. Ik gebruik deze lens met mijn 6-inch dome port voor de Salty SurfHousing. Altijd klaar om te schieten en niets te missen. Soms is dit ook echt handig voor architectuurfotografie en landschappen.

Olympus 50mm f/1.8

Ja, ik kan deze lens gebruiken in mijn Sony a6000 omdat ik een converter heb gekregen. Zo goedkoop! Dankzij deze converter heb ik een portretlens, hoewel het een handmatige scherpstellens is. De kwaliteit van het glas is geweldig!

Converter Olympus naar Nex

Zoals ik al zei, deze adapter is echt goedkoop en het is de moeite waard. Ik kan een oude lens gebruiken in mijn nieuwe camera voor een goede prijs. Je kunt het zonder problemen vinden in Amazon.

Water uitrusting:

Zoute a6000 Surf Behuizing
Dit is mijn waterhuis voor mijn Sony a6000. Volledig uitgerust met knoppen om alles op de camera te bedienen en in de handmatige modus te fotograferen. Deze behuizing is gebouwd in aluminium, dus het is behoorlijk sterk en licht.

Ik kreeg deze behuizing met de eentraps pistoolgreep, 6-inch dome-poort, 18-105mm f/4 zoompoort en de covers en de riem.

Digitale uitrusting:

Macbook Pro Retina 13-
Deze laptop is mijn redding geweest voor het bewerken van foto’s en video. Klein, compact, licht en zo krachtig. Geweldig retina-scherm om van je eigen foto’s te houden. Kwam ook met ons speciale Spaanse karakter, de “Ñ”.

Lacie Rugged Thunderbolt 1 Tb

Ik gebruik deze harde schijf om een back-up te maken van al mijn werken, als fotograaf en foto-assistent. Dankzij de thunderbolt-aansluiting is hij zo snel en hoef je niet te lang te wachten. Ook kan het schokken, stof, water en druppels tot 4 voet weerstaan. Ook is het oranje. Oranje dus. Dat betekent dat het heel moeilijk is om het te verliezen.

TetherPro USB 3.0 SuperSpeed Micro-B-kabel

Perfect om verbinding te maken met de laptop. Het is een USB 3.0-kabel, dus de transmissie is snel en deze kabel is lang genoeg om je camera te verplaatsen terwijl de foto’s in de laptop zitten. Ook oranje.

Diversen Gear:

Rosco zwarte tape. Je kunt alles repareren met tape, dus ik neem het overal mee naartoe…

Extra batterijen voor mijn Sony a6000. Spiegelloze camera’s verbruiken veel meer batterijvermogen dan een DSLR camera.

SanDisk ExtremePro-kaarten (32 GB en 64 GB voor video).

Nilox powerbank. Het is zo handig om de camera of telefoon overal op te laden.

Manfrotto Superlamp 035 + J-Haak. Zoals de naam al zegt, is het een superklem om het zware spul dat je hebt op te hangen.

UE Boom 2. Een geweldige waterdichte en schokluidspreker om hem overal mee naartoe te nemen om te fotograferen. 15 uur batterij en het is alleen opgeladen in 2 uur. Ik heb muziek nodig waar ik naartoe ga.

Joby Statief. Een flexibel en scharnierend statief voor mijn Sony of GoPro, uitstekend geschikt voor video’s.

Camera Luchtblazer. Het is essentieel als ik naar het strand ga en ik al mijn spullen moet reinigen van stof of zand (ook waterdruppels).

Essentiële kit met kabels, converters, laders, AUX-kabel, USB-wandlader, bliksempinadapter.

Multitool (de goedkoopste). Goed voor het repareren van apparatuur, jezelf verdedigen of een broodje delen met je vrienden.

www.jldomene.com

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer