Yasu

FacebookPinterestDelen

Wij zijn Yasu +Junko, een fotografieduo gevestigd in Brooklyn, gespecialiseerd in stillevenfotografie (gids). Naast het fotograferen van redactioneel en commercieel werk, houden we van het maken van conceptuele foto’s. We zijn ongeveer 10 jaar geleden overgestapt op digitaal fotograferen.

Als fans van fotografie van jongs af aan, hadden we ons aandeel in het (aanschaffen van) fotografieapparatuur. Te beginnen met de Nikon Ftn van mijn vader, we gebruikten om te fotograferen met Nikon filmcamera’s, Canon film camera’s, Mamiya RZ, Linhof Meester Technika, Sinar P2 &X. Maar sinds we ons begonnen te concentreren op het fotograferen van stillevens, is onze interesse in het aanschaffen van nieuwe apparatuur in feite verdwenen.

Toen we vroeger film opnamen, schoten we meestal met een 4×5 camera, maar nu gebruiken we een oud Hasselblad-systeem en houden we onze apparatuurbelasting compact. De verlichtingsapparatuur is nu meer onze zorg, maar de studio die we het grootste deel van de tijd gebruiken, Noho Productions, heeft alle verlichting die we zouden willen, dus we reizen gewoon met een middelgrote roltas (LowePro Pro Roller 1) die past op alle fotoapparatuur. We gebruiken een 4×5 camera niet veel meer omdat we nu de mogelijkheid hebben om perspectieven te repareren met Photoshop, en voor ons is kleiner en lichter beter!

De studio waar we meestal in zitten, Noho Productions, is speciaal ingericht voor stillevenfotografie. Ze hebben alle gereedschappen, kubussen, lijmpistolen, achtergrondoppervlakken, enz., Zodat we niet zo nerveus hoeven te worden om dingen te vergeten … vooral kleine dingen, die er veel zijn. Toch reizen we met een kleine voorraad van die kleine dingen – handschoenen, draden, enz. Stroken kleurbalancerende filters zijn belangrijk omdat we zelden met slechts één licht fotograferen. Om dezelfde reden kunnen we niet zonder een kleurenmeter. Kleine verknipsels van witte, zwarte en zilveren showkaarten zijn een must voor het fotograferen van kleine objecten.

We hebben 2 digitale achterkanten, dus we kunnen 2 sets tegelijkertijd laten gaan, wat vrij vaak gebeurt.

Vroeger gebruikten we onze digitale achterkant met mamiya-systeem, maar we ontdekten dat de adapterplaat de focus zo verlegde dat het bijna onmogelijk was om scherp te stellen met een zoeker.

De enige optie om de digitale achterkant zonder adapter te gebruiken, was om met een ouder Hasselblad-systeem te gaan. We hebben 2 body’s, beide 503 CX. We hebben geen enkele vorm van automatisering nodig, hoewel een winder een leuke functie zou zijn, omdat er veel gelegenheden zijn waarbij de camera op een hoge camerastandaard is gemonteerd. Macroringen zijn een must voor het fotograferen van cosmetica. We hebben er 2 om een hogere vergroting te krijgen en/en als we 2 sets hebben gaan.

De zonnekap is belangrijk omdat we veel op lichtbakken fotograferen, en de oudere Hasselblad lenzen zijn niet erg goed met overstraling. (Aan de andere kant zijn ze geweldig voor het verkrijgen van zachte bokeh vanwege meer sluiterbladeren). Meestal voegen we zwarte tapes toe aan de voorkant van de kap om de flare zoveel mogelijk buiten te sluiten. Wanneer we echt het wit moeten uitblazen, zouden we meestal gaan met 4×5 camera en lens, omdat ze veel beter zijn met overstraling.

Hasselblad 503 CX x 2
Hasselblad 50mm f/4 Distagon

Hasselblad 60mm f/3.5 Distagon (zwarte loop)
Hasselblad 80mm f/2.8 Planar (zilveren loop)
Hasselblad 80mm f/2.8 Planar

Hasselblad 120mm f/4 Planar Makro

Hasselblad 150mm f/4 Sonnar

Minolta Kleurenmeter III F

Minolta Flitsmeter IV

www.yasuandjunko.com

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer