Leica brengt nieuwe Leitz-telefoon 2 uit met een slecht krachtige sensor

FacebookPinterestDelen

Het kan voor sommigen als een verrassing komen dat de iconische cameramaker Leica zijn eigen smartphone zou bouwen. Het zou echter weinig mensen moeten verbazen dat als het bedrijf dit doet, het werkelijk investeer in de kwaliteit van de camera en sensor van die telefoon.

Nou, dit is precies wat Leica nu heeft gedaan met zijn nieuwe Leitz Phone 2. Het Duitse bedrijf heeft het nieuwe toestel aan de wereld onthuld als opvolger van de 2021-release van de Leitz Phone 1.

Het grootste verschil tussen dit nieuwe model en het vorige is dat de Leitz Phone 2 wordt geleverd met twee keer de sensorresolutie van zijn voorganger. Volgens Leica is het daarmee de telefoon met de grootste sensor ooit op zo’n apparaat.

Leica Leitz Telefoon 2 camera

Telefoon afbeeldingen: Leica

Nu lijkt zo’n bewering op het eerste gezicht misschien moeilijk te geloven. Er bestaan immers telefoons van Xiaomi, Motorola en andere merken die allemaal sensoren claimen met een resolutie van 100 of meer megapixels.

Wat lezers echter in gedachten moeten houden, is dat megapixelresolutie en sensorgrootte slechts tot op zekere hoogte gecorreleerd zijn; ze zijn niet precies hetzelfde.

In het geval van Leica’s nieuwe telefoon zouden de belangrijkste specificaties de totale sensorgrootte en individuele pixelgrootte zijn, die beide cruciaal zijn voor echte fotografische prestaties. We hebben dit onderwerp eerder behandeld in onze laatste deconstructies van de resolutie en sensorgrootte van de telefooncamera, hier en hier en ook hier.

Tot nu toe weten we niet hoe groot de individuele pixels in de Leitz Phone 2 zijn, en dit is een cruciale specificatie om in gedachten te houden voor het meten van echte sensorprestaties.

In het geval van de Leica Leitz Phone 2 kunnen gebruikers van de telefoon uitkijken naar een Type 1 47,2-megapixel CMOS-beeldsensor die zogenaamd uitstekende fotokwaliteit levert terwijl hij “hand in hand” werkt met de ook krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-processor van de telefoon.

Volgens Leica creëert deze combinatie van krachtige processor- en sensortechnologie betere beelden door de telefoon verschillende sensormodi te laten activeren op basis van hoe het scènes, verlichting, omgeving en andere omstandigheden analyseert.

Zoals Leica uitlegt: “Het resultaat is een briljante kwaliteit die onovertroffen is in de smartphone-industrie – zelfs bij weinig licht of met beelden met hoge resolutie die zijn gemaakt in de modus met hoge resolutie,”

Het bedrijf verduidelijkt ook: “De camera gebruikt speciale pixels om de autofocus in te stellen en extreem snelle fotografie mogelijk te maken die in bijna elke situatie scherpe beelden levert. Afbeeldingen kunnen worden opgeslagen in RAW- of JPEG-indeling.”

telefoonscherm met foto

Deze nieuwe sensor in de Leitz Phone 2 bevat ook een Octa PD-AF (phase detection autofocus) -systeem met AI-aangedreven onderwerpherkenning, mogelijk enigszins vergelijkbaar met wat Sony heeft opgenomen in zijn nieuwste Alpha-camera, de A7RV.

In ieder geval belooft Leica met deze specificaties extreem snelle en zeer nauwkeurige AF in de camera van de telefoon.

De lens op deze nieuwe Leica telefoon is ook zeker het beschrijven waard vanwege zijn grote formaat en schijnbare veelzijdigheid.

De Leitz Phone 2 heeft een 19mm f/1.9-lens waarmee hij helder heldere beelden kan vastleggen met HDR en minimale ruis gezien de grootte en specificaties, volgens Leica. Er is ook een 6x digitale zoom op deze hoofdcamera.

Wat betreft de camera aan de achterkant (selfie), deze wordt geleverd met een merkwaardig krachtigere 8x digitale zoom, maar biedt alleen een 12,6 MP sensor onder een 27 mm f / 2.3-lens.

Leica schrijft gloedvol over de nieuwe telefoon en vooral over de camera, wat het belangrijkste verkoopargument is. In termen van werkelijke prestaties zullen we echter moeten zien hoe het in echte termen werkt, vooral in vergelijking met andere krachtige telefooncamera’s op de markt.

Omdat dit een Leica-telefoon is en een vrij prijzige, heeft Leica het ook toegang gegeven tot een softwarefunctie genaamd “Leitz Looks”. Hiermee kunnen gebruikers de look en feel simuleren van foto’s die zijn gemaakt met de Leica M-lenzen en -camera’s van het merk.

Daarnaast heeft de Leitz Phone 2 ook een duidelijk sluitergeluid dat hij uitzendt om dat klassieke cameragevoel na te bootsen. Een andere instelling in de Leitz Phone 2 voor een Leica camera-achtige ervaring is een camera-UI en een menu met snelle instellingen die vergelijkbaar zijn met die in standalone Leica-camera’s.

Volgens Leica imiteert deze nieuwe telefoon ook de brandpuntsafstand en bokeh geproduceerd door de eigen Summilux 28mm, Summilux 35mm en Noctilux 50mm lenzen van het merk.

Bovendien versterken de kleur- en toonfilters van de telefoon deze fotografische overeenkomsten verder door de “diepe kleurtoon” van klassieke Leica-camera’s opnieuw te creëren.

Deze voorbeeldfoto’s van fotograaf Anju laten zien wat de Leitz Phone 2 kan leveren:

man die in de buurt van de kust staat

foto van rozenblaadjes

vrouw die zich in de buurt van brug houdt

Voorbeeld foto credits: Anju

Voorlopig brengt Leica om ons onbekende redenen de Leitz Phone 2 pas vanaf 18 november op de Japanse markt uit.Þ voor het yen-equivalent van ongeveer $ 1.590. Hetzelfde was het geval met de Leitz Phone 1 totdat deze op de internationale markt werd gefilterd.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer