Lensbaby-lenzen gebruiken voor creatieve fotografie

Mijn naam is Frank Doorhof en ik ben een mode/celebrity fotograaf gevestigd in Nederland.

Door de jaren heen heb ik me gespecialiseerd in het onderwijs en geef ik twee keer per week workshops in onze studio in Emmeloord. Je kunt me ook vinden op beurzen en locatieworkshops vrijwel wereldwijd.

Laat mij eens begin dit artikel door te zeggen dat ik van technologie hou.

Ik fotografeer al geruime tijd middenformaat, ik hou van de manier waarop mijn Huawei P30 Pro omgaat met fotografie op een smartphone en ik ben onlangs in de complete mobiele workflow op basis van een iPad Pro gedoken. Dus ik probeer altijd de nieuwste kit en technieken te krijgen als dat mijn workflow en werk zal helpen.

Een andere kant van mij is dat ik gewoon van vintage hou – niet alleen met fotografie, maar ook met mijn gitaren, strips, films, etc. Ik draai zelfs af en toe wat film. Met mijn fotografie probeer ik altijd alles waar ik van hou samen te combineren en “nieuwe” en creatieve manieren te bedenken om mijn foto’s unieker te maken.

In de loop der jaren heb ik nogal wat vintage lenzen verzameld, variërend van echt waardeloze en goedkope lenzen tot relatief duurdere maar geweldige lenzen.

Het leuke is dat je die lenzen vaak voor een paar tientjes kunt ophalen op rommelmarkten. De aantrekkingskracht voor mij op die lenzen is dat ze allemaal “iets” hebben – het is moeilijk uit te leggen, maar je zou bijna kunnen zeggen dat ze een “ziel” hebben.

Ja ik weet het, het klinkt een beetje daarbuiten! Maar ze geven me echt dat gevoel, en ze zijn ook goedkoop genoeg om te worden gebruikt als cadeau-ideeën voor fotografen.

Geschoten tijdens een workshop met ons model/stylist Nadine en de Lensbaby Composer Pro met een 85mm.

Ik weet dat ik het beste uit mijn Sony-lenzen haal, maar soms wil je dat kleine extra vignet, of die enigszins glowy look, of die geweldige “ik ben bang voor licht” lensflare…. Of dat tintje van verkleuring dat je nooit echt kunt corrigeren (en waarom zou je dat doen).

Maar in alle eerlijkheid, de markt is niet zo goed meer, de meeste lenzen laten echt hun leeftijd zien, en als je bij een dealer koopt – nou ja, ze weten wat het waard is voor een verzamelaar dus …. Beter om soms nieuw te kopen (google maar eens waar een Voigtlander tegenwoordig voor gaat).

Toen ik vele jaren geleden begon met het testen van Lensbaby-lenzen, vond ik het idee ervan leuk, maar ze waren op dat moment niet erg praktisch voor mij. Je moest diafragmaringen gebruiken en mijn camera was verre van praktisch voor handmatige scherpstelling, dus ik stopte met het gebruik ervan.

Als je nog steeds dezelfde herinnering hebt, vergeet het dan. De tijden zijn veranderd.

Met de nieuwe camera’s met EVF’s (Electronic Viewfinders) zijn we in een wereld beland waar het gebruik van handmatige scherpstellenzen geen enkel probleem meer is. Je kunt pieken bijvoorbeeld gebruiken om ervoor te zorgen dat je je focus vastlegt; en op sommige camera’s kun je zelfs heel dicht inzoomen om die focus te verfijnen. Dit maakt het gebruik van een Lensbaby ongelooflijk eenvoudig.

Dus waar gebruik ik Lensbaby lenzen voor?

Meestal gebruik ik de Lensbaby Composer Pro met een 85mm en 35mm. Ik hou van dit systeem omdat het één componist op je camera is en je gewoon de optiek kunt overschakelen. Dit betekent dat wanneer je op reis bent je veel lenzen mee kunt nemen in dezelfde ruimte waar normaal gesproken één klein objectief zou passen.

Het leuke aan de componist is dat de optiek ongelooflijk scherp, maar dankzij de bewegingen van de componist kun je wat moois krijgen coole focuseffecten.

Of u kunt ervoor zorgen dat het brandpuntsvlak zo vlak mogelijk is, wat betekent dat u een gelijkmatige focus op uw onderwerp kunt krijgen, zelfs onder een hoek.

Maar voor mij… Ik hou gewoon van de focuseffecten.

Nu zijn de volgende voorbeelden voor sommige mensen misschien te veel, maar onthoud altijd dat je het effect zelf kunt variëren.

Nog een foto van Nadine, gemaakt met de Composer Pro en een 85mm.

Deze lenzen zijn ook geweldig op straat.

Ik moet eerlijk zijn, ik heb lensbaby lenzen nog niet veel gebruikt op straat, maar binnenkort heb ik wat meer vrije tijd en zal ik er veel meer streetstyle mee fotograferen.

lensbaby lenzen voor stfotografie

straatfotografie met lensbaby

Straatfotografie in New York met Lensbaby lenzen.

Het andere waar ik absoluut van hou, is de lensflares ze geven.

Lensflares zijn geweldige creatieve hulpmiddelen, hoewel soms moeilijk te controleren. Als je merkt dat je hiermee worstelt, onthoud dan dat lensflares worden veroorzaakt door licht dat je lens raakt – hoe recht op het licht raakt, hoe meer lensflares, dus als het te veel is, gebruik dan gewoon je hand om het licht te blokkeren, of gebruik een vlag (of een reflector, of een vriend, wat je ook beschikbaar hebt om het licht dat de lens raakt te blokkeren).

Maar als het mag gebeuren… man die baby’s rocken.

Deze kwamen allemaal bijna rechtstreeks uit de camera (mijn retoucheerproces is altijd vrij beperkt, huidwerk, tinten, kleine dingen, gedaan).

fluwelen 85 lensbaby lens

fluwelen 85 lens flair

Deze zijn geschoten met de Velvet 85 van Lensbaby.

Deze zijn geschoten door de Velvet 85, een andere lens van Lensbaby. Het leuke aan deze lens is dat het erg glowy bij diafragma’s onder 2,8, dan tussen 2,8 en 4 ruimt het op, maar geeft het je een aantal coole onscherpe en gloeiende effecten, en boven 5,6 is het gewoon een haarscherpe portretlens.

Dit is een van mijn favoriete foto’s met de Velvet 85 – je kunt zien hoe het bijna de kleuren en het licht mengt.

Lensbaby lens fluweel 85

Kleur- en lichteffecten met de Lensbaby Velvet 85.

Maar met een grote softbox achter het model krijg je een ander effect en wikkelt het licht zich echt om haar heen.

lensbaby met softbox

Geschoten met de Lensbaby Velvet 85 met softbox.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen: “Ik kan dit doen in Photoshop.” Nou, ik ken Photoshop een “beetje” en inderdaad kun je veel van deze looks doen. Maar het is niet het echte werk.

Je kunt altijd dingen nabootsen, maar als je met focus gaat werken (zoals de Composers en Velvets) werk je op een tweedimensionaal vlak, en als je een lens gebruikt is het een driedimensionale.

Dit betekent dat je op de emulatie slechts één deel van de afbeelding in totaal kunt “vervagen” (en ik haat het woord onscherpte als het gaat om scherpstellen omdat het geen onscherpte is, maar het is wat het is op de Photoshop-route) – het maakt niet uit of het model een meter voor of tegen de muur staat.

… en dit is 100% anders dan wanneer je het effect met een lens creëert.

Gezien het bijna onbeperkte aantal dingen dat je kunt doen met de Lensbaby-productlijn, raad ik ze ten zeerste aan iedereen aan.

Ik gebruik ze absoluut graag en als ik workshops geef, zijn de aanwezigen vaak erg verrast door de kwaliteit.

Je kunt ze krijgen voor Sony, Fujiflm, Canon, Nikon en Micro 4/3-systemen – bekijk ze hier – je zult ze geweldig vinden!

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer