Liefde regels

FacebookPinterestDelen

Hey jongens! Wij zijn Love Rules, een Nederlands bruidsfotografie team van 2 fotografen: Peter en Mitzy Geluk. En ja, we zijn getrouwd!

We hebben 2 kinderen, 1 bedrijf en een heleboel camera’s. Peter is sinds 2010 fulltime trouwfotograaf en Mitzy kwam in 2016 bij het bedrijf, nadat hij Peter op een paar bruiloften had geholpen.

De fotografiemicrobe beet haar en sindsdien heeft ze met succes de wereld van huwelijksfotografie veroverd.

Nadat het bedrijf zijn naam veranderde van (de zeer inspirerende…) Peter Geluk Wedding Photography to Love Rules, in 2017 hebben we onze niche gevonden in het fotograferen bijna uitsluitend in reportagestijl.

Natuurlijk doen we een fotoshoot, maar die duurt zelden langer dan een half uur. Onze diepe overtuiging is dat momentgestuurde fotografie de tand des tijds zal doorstaan en betekenisvol zal zijn voor onze paren, voor de komende jaren en jaren.

Uitrusting is niet allesbepalend voor ons; we proberen ons te concentreren op het krijgen van sh * t gedaan met wat we hebben. Een paar dingen vallen ons echter op in onze selectie van uitrusting, dus laten we erin gaan, zullen we?

Belangrijkste Gear Talk

We fotograferen allebei met FujiFilm camera’s. Peter heeft de X-Pro 2 en Mitzy heeft de X-T2 serie.

Ze zijn licht, gemakkelijk te gebruiken en we houden gewoon van de Fuji-kleuren. Deze jongens hebben een paar dingen heel goed uitgewerkt – een ding is de vormfactor van hun camera’s.

Ze zijn licht, stevig, hebben een geweldige houvast voor onze kleine (ish) handen, en ze zien er cool uit, op hetzelfde moment! Geweldige combinatie, als je het ons vraagt.

FujiFilm heeft zo’n 85 jaar ervaring met film, dus ze hadden wat tijd om hun kleurwetenschap goed te krijgen. En dat deden ze!

Een van de belangrijkste redenen waarom we van Fuji houden, is vanwege hun kleurprofielen. Het helpt veel bij het bewerken, omdat de foto’s vrijwel bewerkt uitkomen. Grote tijdsbesparing voor ons, omdat we niet dol zijn op het bewerkingsproces.

We hebben nog nooit andere lenzen gebruikt dan degene die Fuji produceert. Ze zijn geweldig en er is geen reden geweest om andere te proberen.

Flitsen worden niet veel gebruikt op een door ons geschoten trouwdag. We gebruiken ze vooral op de dansvloer, meestal op stands. Soms duiken we tijdens de fotoshoot in wat flash, maar dat is niet in steen gebeiteld.

De reden dat we de rest van de dag geen flitser gebruiken, is vooral praktisch: het is een beetje een gedoe en vertraagt ons te veel.

Dat wil niet zeggen dat we NOOIT flits gebruiken. Wanneer we een bruiloft fotograferen in een extreem donkere locatie, pakken we onze flitsers om de hel uit dat ding te laten stuiteren.

Camera

Mitzy:

2x Fujifilm X-T2 – Ik hou van de grip op deze camera, de grip is ideaal voor mijn kleine (ish) handen. Dat deze camera’s licht zijn is een groot pluspunt.

Ik ben begonnen met Canon camera’s, maar aan het einde van de dag waren mijn handen en polsen een beetje pijnlijk omdat ze gewoon te groot zijn. Een ander pluspunt is dat ik het makkelijker vind om dichterbij te komen, omdat mensen minder bang zijn voor deze kleinere camera’s.

De Fuji kleuren zijn mooi en geweldig voor onze stijl van fotografie.

Plasser:

2x Fujifilm X-Pro 2 – Meetzoeker stijl camera’s, een vormfactor waar ik erg van hou. Afkomstig van Canon waren de geweldige kleuren een aangename en tijdbesparende verrassing, maar vooral het feit dat ze klein en discreet zijn.

Lenzen

Mitzy:

Fujinon 23mm f/1.4 1 van de 2 lenzen gebruik ik altijd. Deze baby is geweldig in vreselijke lichtomstandigheden. (We fotograferen graag zonder flits omdat het minder opdringerig is). Ik gebruik deze lens 90% van de dag.

Fujinon 56mm f/1.2 2e lens voor mijn 2e camera. Ook bij weinig licht te gebruiken (scherpstellen is voor dit objectief wat lastiger in donkere omstandigheden). Geweldige bokeh; een hele mooie lens.

Fujinon 10-24mm f/4 De enige zoomlens die we bezitten. Deze gebruiken we vooral voor de groepsfoto’s (als de groepen GROOT zijn), en deze gebruik ik op de dansvloer. Voeg wat flash toe en je krijgt een aantal leuke feestfoto’s.

Plasser:

Fujinon 23mm f/1.4 Samen met de 56mm, onderdeel van mijn basiskit. Go-to lens voor al mijn spullen – gewoon een geweldige documentaire lens met precies de juiste groothoek voor wat ik wil laten zien. Door het diafragma van 1.4 is het mogelijk om weinig licht te fotograferen zonder flits – iets wat ik graag doe.

Fujinon 23mm f/2 Kleinere lens, maar ook met kleiner maximaal diafragma. Ik gebruik het meestal voor straatfotografie, omdat het lichter is en me helpt meer op te gaan in de menigte.

Fujinon 56mm f/1.2 Geweldige lens als het scherp is. Als het niet scherp is, is dat meestal mijn schuld omdat ik het te veel 😆 heb verplaatst. Go-to lens voor mijn tweede camera.

Fujinon 35mm f/1.4 Fantastisch klein objectief met een zeer groot diafragma. Used voornamelijk voor portretten. Kleefpunts, maar een beetje traag voor documentair werk.

Fujinon 16mm f/1.4 De lens die ik gebruik op het huwelijksfeest. Net iets meer groothoek om die funky ogende foto’s te maken van mensen die hun groove krijgen. Geeft me ook wat speelruimte als ik zelf over de dansvloer spring en mijn hoeken raadsel.

Verlichting/Triggers

Twee Yongnuo YN-560 flitsen Oud, stevig en veel gevechtslittekens: kan deze jongens niet verslaan. Kocht ze 6 jaar geleden voor ongeveer € 40 en verloor er onderweg een paar. Deze kunnen niet worden gestopt tenzij we ze met een hamer slaan, neem ik aan. Geweldige kleine lichtjes!

Een Yongnuo YN-560II flash Iets minder oud maar net zo betrouwbaar. Hou echter niet van het digitale menusysteem, de andere flitsers zijn veel gemakkelijker en sneller om mee te werken.

Een Canon 430EX II flitser. Overblijfsel uit de Canon-tijd. Ouder dan 10 jaar, in elkaar geslagen, maar nog steeds prima werkend.

Zes Yongnuo RF605C triggers. Eenvoudige en gemakkelijke kleine dingen. Vorig jaar is de eerste keer dat ze wat haperingen begonnen te geven, niet elke keer ontslagen. Ze zullen dus waarschijnlijk voor het seizoen 2020 worden vervangen.

Tassen/Riemen

We gebruiken allebei HoldFast MoneyMaker bandjes; een zijn en een haar model. Peter’s bandje is wat ouder, dus het is meer versleten. De mijne is een paar jaar jonger en is nog steeds een beetje stijf. Bovendien zien ze er geweldig uit, we krijgen er altijd complimenten over, maar voor de dames heb ik veel blauwe plekken gekregen omdat de huid van mijn bovenarm vast kwam te zitten tussen het leer en de metalen ring, wanneer je je camera omhoog schuift.

Bag’s: Mine (Mitzy) is een Think Tank Retrospective 10.  Peter: een onopvallende, in China gemaakte, bruine tas met genoeg ruimte voor al mijn spullen. Mogelijk binnenkort vervangen.

Hardware en software

Peter werkt en bewerkt op een Apple 2011 iMac 27″. Mitzy gebruikt een Apple 2015 MacBook Pro 13″. Peter gebruikt soms ook een Apple MacBook Air uit 2015 om op locatie te werken.

We hebben 2 WD 4TB-harde schijven die we via Dropbox hebben gesynchroniseerd om ervoor te zorgen dat we altijd up-to-date zijn. Werkt prima, maar niet geweldig. We hebben tot nu toe geen betere optie gevonden zonder over te schakelen naar een Windows-serverinstallatie of iets dergelijks (wat we niet willen doen).

Op een gegeven moment worden dingen verplaatst naar onze NAS (een WD met twee HD-slots).

Voor het ruimen gebruiken we PhotoMechanic 5.

Alles wordt bewerkt in Lightroom CC Classic. Het is niet ideaal voor snelheid, maar er is nog geen beter alternatief voor ons. We hebben een heel eenvoudige preset die we toepassen bij het importeren. Het behandelt alleen de basis: contrast, scherpte, kleurprofiel.

Al het andere wordt met de hand gedaan voor elke foto afzonderlijk. Niets tegen het gebruik van presets natuurlijk, maar dit werkt voor ons.
Geen van onze foto’s bereikt ooit Photoshop.

MISC.

Dus dit is waar het plezier zit. Wij brengen:

  • SanDisk extreme PRO-kaarten (64 en 32 GB). Snelle kaarten en zeer betrouwbaar.
  • Enkele eenvoudige lichtstandaards en klemmen voor flitsmontage tijdens het feest.
  • Lensdoeken.
  • Visitekaartjes (we hebben echt coole vierkante zwarte matte kaarten met goudfolie waar we erg trots op zijn).
  • Flessen water.
  • Zakjes amandelen (geweldige kleine energiebommen).
  • Bananen.
  • Dextro energie.
  • Wat broodjes, voor snel, tussendoor eten.
  • Gaffertape (voor flits of andere tandwielreparatie of montage).

Laatste woorden

Uitrusting is belangrijk, maar niet bepalend, naar onze mening. Een goede fotograaf kent zijn weg in veel verschillende camera’s en maakt toch geweldige foto’s.

Maar soms helpen vorm, uiterlijk, gebruiksgemak of bouwkwaliteit u bij het kiezen van uw gereedschappen van de handel. En dat is wat het echt is: een hulpmiddel.

Zoals een timmerman in staat zal zijn om elke soort hamer veel beter te zwaaien dan jij of ik, zullen we in staat zijn om meer uit elke soort camera te halen dan de meeste mensen.

Onze huidige merkkeuze is niet definitief. We kunnen in de toekomst overschakelen naar wat bij onze behoeften past, of we kunnen bij Fuji blijven.

We zijn ervan overtuigd dat kleinere camera’s ons betere foto’s opleveren op bruiloften, maar we zien dat andere mensen het geweldig doen met grotere DSLR’s. Verzand dus niet in wat andere fotografen hebben, maar kies je eigen wapen.

En vooral: VEEL PLEZIER!

www.loverules.nl| @ loverules.nl

FacebookPinterestDelen
trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer