Loupedeck Review – Fotobewerkingsconsole &toetsenbord voor Lightroom

Loupedeck maakt controllerapparaten voor Adobe Lightroom, Photoshop en een heleboel andere fotografie- en video-apps.

Met deze apparaten kunt u die toepassingen aansturen met fysieke, tactiele knoppen, draaiknoppen en schuifregelaars in plaats van uw muis te moeten gebruiken om die soms lastige bedieningselementen op de gebruikersinterface (UI) van de app te verplaatsen.

loupedeck-plus-review-nick-kerk-0009

Loep +

Bewerk foto’s snel en eenvoudig met deze intuïtieve console voor alle belangrijke fotobewerkingsprogramma’s.

Controleer de huidige prijs

Als je ooit muziek hebt opgenomen, zul je bekend zijn met het idee van een speciale controller – het gaat allemaal om het geven van een meer organische link tussen jou en het creatieve proces.

Het is een verleidelijke aantrekkingskracht van een verbeterde, efficiëntere workflow – waarbij je ‘één’ bent met je afbeeldingen en niet in de RSI-kliniek via 10 uur durende bewerkingssessies met je muis …

Loupedeck-apparaten voegen zeker een beetje tech-coolness toe aan uw bewerkingsopstelling. Maar laten we een beetje dieper graven en zien hoe die voordelen zich opstapelen in gebruik.

Inhoudsopgave

Wat is Loupedeck+

Pros

 • Bouwkwaliteit (vergeleken met de originele Loupedeck)
 • Configuratiemogelijkheden voor efficiënte en nauwkeurige bewerking
 • Prijs
Tegens

 • Af en toe moet de Loupedeck-software opnieuw worden gestart
 • Zeer snel gebruik kan Lightroom verwarren
Controleer de huidige prijs

De ‘+’ in Loupedeck+ verwijst naar de nieuwste versie van het apparaat, bijgewerkt en verbeterd ten opzichte van de originele Loupedeck.

Ik heb beide apparaten gehad en zal dus verwijzen naar deze verbeteringen, maar fundamenteel, in termen van gebruik, voordelen en bruikbaarheid, lijken ze erg op elkaar en zoveel van deze recensie is ook van toepassing op de originele versie.

Eenmaal aangesloten op uw machine, is de Loupedeck + uiterst intuïtief te gebruiken. Elke fysieke besturing op het apparaat is ontworpen om de equivalente parameter in Lightroom te regelen.

Besturingselementen voor Belichting, Contrast, HSL, Kleurvlaggen linken bijvoorbeeld allemaal rechtstreeks naar de app zoals je zou verwachten.

Het apparaat en Lightroom maken verbinding met behulp van de Adobe API (Application Control Interface), wat alle software heeft om het te verbinden met andere dingen in het systeem.

In dit geval maakt de API het mogelijk om signalen van de Loupedeck + naar Lightroom te verzenden, en de gebruikersinterface en het beeld worden in realtime aangepast terwijl je aan de knoppen draait (ja, ik zei ‘knoppen’, laten we het giechelen nu uit de weg ruimen).

Functies

Nick Church Loupedeck+ Recensie close-up

Er is een lange lijst met apps die de Loupedeck + ondersteunt (op Windows of Mac):

 • Lightroom Classic 7.4 of hoger
 • Lightroom 6
 • Photoshop CC 20.0 of hoger met Camera Raw
 • Premiere Pro 2018 of 2019
 • Final Cut Pro X 10.4.5 of hoger
 • Capture One Pro 11 of hoger – Bèta
 • Auditie 2019
 • Na effecten 2019
 • Skylum Aurora HDR 2018 (1,2)

Hoewel deze lijst indrukwekkend is, denk ik dat de volgorde belangrijk is. Het apparaat is duidelijk ontworpen met Lightroom Classic in gedachten, waarbij elke fysieke bediening is gekoppeld aan de equivalente Lightroom-instelling.

Hoe verder je in deze lijst komt, hoe groter het aantal besturingselementen dat niet wordt toegewezen en dit betekent dat het niet zo intuïtief zal zijn.

Final Cut Pro heeft bijvoorbeeld geen kleurvlaggen, dus die knoppen (en heel veel andere) worden toegewezen aan andere functies.

Niet het einde van de wereld, maar om die apps te gebruiken, duurt het langer om aan de slag te gaan en heb je vermoedelijk een tijdje een wieg-laken nodig.

Maar hoe dan ook, Lightroom is waar het voor is ontworpen en dat is waar ik het voor gebruik. Naar mijn mening is dat wat het het beste doet met andere apps die in de categorie ‘nice to have’ vallen. Ik denk niet dat je dit zou kopen om After Effects alleen te beheersen.

Installatie &Build

Loupedeck + Nick Church Beoordeling

Een welkome update voor Loupedeck + is een aanzienlijke verhoging van de bouwkwaliteit in vergelijking met de oorsprongal; materialen van hogere kwaliteit, afwerking en over het algemeen een grote fysieke verbetering.

Het ziet er strak uit en voelt tactiel aan en is veel minder ‘plastic-ey’ dan voorheen.

De oudere versie had last van woedend plakkerige toetsen, maar geen dergelijke problemen op deze update. Veel fijnere afwerking rondom.

De bedieningselementen bewegen vrij soepel en hebben over het algemeen een hoge kwaliteit. Voor iedereen die een muziekmixtafel heeft gebruikt, kunnen ze in eerste instantie teleurgesteld zijn, maar voor de prijs van dit apparaat vind ik de kwaliteit erg goed.

Er is heel weinig anders te doen dan de USB aan te sluiten, wat het grote USB-A-type is, dus je hebt een goedkope converter nodig voor je MacBook Pro.

Het andere dat u moet doen, is de Loupedeck-software starten. Dit wordt op de achtergrond uitgevoerd en geeft u een klein pictogram op de statusbalk om u te laten zien dat het actief is, wat ook is hoe u toegang krijgt tot ‘Setup’.

Configuratie

Loupedeck+ Beoordeling Setup

‘Setup’ is waar u het systeem vertelt welke app u wilt dat het bestuurt. Wanneer u Lightroom Classic selecteert, krijgt u een klein welkomstbericht in Lightroom en vervolgens is uw controller actief.

Als je niets aanpast, is dat het, dan ben je klaar.

De sleutel tot succes: besturingselementen aanpassen

Het gebruik van het apparaat ‘out the box’ is prima, maar je kunt je ervaring aanzienlijk verbeteren door de controller aan te passen, en dus raad ik ten zeerste aan om terug te gaan naar ‘Setup’ en een paar dingen aan te passen.

Deze aanpasbare fysieke bedieningselementen (19 in totaal, het dubbele als je de Fn-toets toevoegt) zijn veel overvloediger in Loupedeck + dan dat originele apparaat en dit is een van de zeer welkome verbeteringen.

Het succes van het gebruik van de Loupedeck + (vanuit een tijdbesparend oogpunt) is afhankelijk van het minimaliseren van de tijden die u nodig hebt om terug te gaan naar uw muis, dus een goede configuratie kan voor u worden gemaakt of gebroken.

Natuurlijk kan het wijzigen van de hoeveelheid vignetten slechts 10 seconden duren in de Lightroom-app. Maar als die functie is toegewezen aan een draaiknop die u in 2 seconden kunt aanpassen, hebt u in de loop van 500 afbeeldingen net meer dan een uur op uw bewerking bespaard. Alleen al door die functie!

Het goede nieuws is dat de configuratie intuïtief en eenvoudig is. Op de afbeelding op het scherm van het apparaat, door op een van de paarse besturingselementen te klikken (gekleurd om aan te geven dat ze kunnen worden gewijzigd), selecteert u eenvoudig uit lijsten met Lightroom-functionaliteit waarmee u verbinding wilt maken.

Als u Dehaze gebruikt, klikt u op configureerbare kies D1 en selecteert u ‘Dehaze’. Dat is nu Dehaze zal veranderen wanneer je die wijzerplaat beweegt.

Bedieningselementen &indeling

Loupedeck+ Recensie Nick Church

De meeste van de vaak gewijzigde parameters in Lightroom hebben hun eigen controle op Loupedeck +.

Alles wat fijnere bediening met een muis nodig heeft, wordt niet echt op het apparaat behandeld, en dat is niet voor niets, want dit is niet bedoeld om een controller van het type tekenoppervlak te vervangen.

In feite zouden de twee waarschijnlijk de perfecte set-up zijn!

Maar zonder een oppervlak neemt u uw toevlucht tot de muis voor fijn bijsnijden of roteren of voor het gebruik van een van de lokale aanpassingsborstels en filters. Maar zodra die filters actief zijn, kunt u Loupedeck + gebruiken om enkele parameters te regelen.

Het toetsenbord is breed gerangschikt in groepen bedieningselementen met uw handen die op natuurlijke wijze de bedieningselementen vinden waar u ze zou verwachten.

Je linkerhand gaat automatisch naar de kleurvlag en sterrenclassificatieknoppen, terwijl je rechterhand naar de toetsen gaat waarmee je tussen afbeeldingen kunt schakelen. Dit is een goed begin voor het ruimen, wat op papier eenvoudig kan worden gedaan terwijl je naar elke afbeelding kijkt terwijl deze oplicht.

Terwijl we het hebben over ruimen, is er een enigszins frustrerende limiet aan hoe snel je dit kunt doen. Normaal ruimen, waarbij je naar een afbeelding kijkt en vervolgens selecteert/rate/whatever is geen probleem.

Maar als je veel afbeeldingen wilde rammelen om alles op 3 sterren in te stellen, dan verwar je dingen als je te snel bent en je hebt het verkeerde beeld, wat frustrerend kan zijn.

Mijn gesprekken met Adobe toonden aan dat dit gewoon is hoe hun API werkt, en er is niets dat Loupedeck eraan kan doen.

In wezen moeten de acties in de wachtrij worden geplaatst als ze te snel binnenkomen om te worden verwerkt, maar dat zijn ze niet. Het is geen dealbreaker, als je dit wilt doen, kun je beter naar de Lightroom Library Grid View gaan en het daar doen.

Als u door de bedieningselementen naar boven gaat, zijn de basistoonbesturingselementen waarmee u de meeste globale parameters in de afbeelding kunt aanpassen.

Deze worden niet in rijen gelegd, maar ergonomisch zodat je ze allemaal gemakkelijk kunt bereiken. Echt goed ontwerp dat hier wordt getoond.

Aan de bovenkant van het apparaat kunt u zie een set schuifwielen voor elke kleur (HSL) en dit stelt me in staat om nauwkeurigere kleuraanpassing te krijgen dan normaal

De enige andere opvallende bediening is de grote control dial waarmee u uw afbeelding kunt bijsnijden en roteren. De rest zijn een verscheidenheid aan andere handige bewerkingsfuncties en die 19 aanpasbare besturingselementen.

In gebruik

Loupedeck+ is van nature een hands-on apparaat. Wat ik daarmee bedoel is dat je het niet heel gemakkelijk kunt beschrijven. Elke beschrijving klinkt onhandig en verwarrend, maar eigenlijk is het uiterst natuurlijk om te gebruiken.

De twee verkoopargumenten zijn de verbeterde controle en de efficiëntie Verbeteringen. Laten we hier eens naar kijken om te zien hoe ze in het echte leven presteren.

Verbeterde controle

Ten eerste is het zonder twijfel zoveel gemakkelijker om een app vanaf dit apparaat te bedienen dan de gebruikersinterface op het scherm.

De leercurve is kort en na een uur zul je merken dat je spiergeheugen je rechtstreeks naar de controle brengt die je nodig hebt.

Stel je voor dat je de kleurtemperatuur in Lightroom wijzigt. We weten allemaal dat voor sommige afbeeldingen het verschil tussen Arctic Blue en Lava Orange een kleine miscue met de muis is!

Maar met Loupedeck+ kun je, als je eenmaal op de draaiknop ’temperatuur’ zit, de waarde wijzigen terwijl je naar de afbeelding kijkt, niet naar de schuifregelaar.

Dit klinkt als een klein ding, maar maakt een enorm verschil in het vermogen om de juiste instelling in te stellen.

Deze controle wordt ook enorm geholpen door het niet-lineaire karakter van de bedieningselementen. Op Loupedeck +, als je de roterende schuifregelaar snel verplaatst, krijg je een grote verandering, maar doe het langzaam en je kunt heel fijne controle krijgen.

In feite kun je dingen zo fijn verplaatsen dat je de schuifregelaar op het scherm nauwelijks kunt zien bewegen. Hierdoor kun je de juiste temperatuur op peil krijgen en het is een genot om te gebruiken.

Een andere goed doordachte functie is dat alle draai- en schuifregelaars een ‘push’-functie hebben die die parameter terugbrengt naar de ‘standaard’ positie. Lightroom heeft dezelfde functionaliteit door te dubbelklikken op het besturingselement.

Er zijn zeker veel meer knoppen en draaiknoppen dan de Tourbox, zijn belangrijkste concurrent in de ruimte voor de bewerkingsconsole, maar dit betekent dat er meer maatwerk nodig is.

Efficiëntie

Als je op mij lijkt, overspeel je de voordelen of besparingen die je zult maken om de aankoop van een nieuw speeltje te rechtvaardigen (bel je daar achteraan?).

Zo was het ook met Loupedeck+ (of om feitelijk correct te zijn, de originele Loupedeck). Ik stelde me voor dat ik door beelden scheurde met beide handen die over de bedieningselementen dwarrelden, zoals Dr Dre of Mark Ronson in de studio.

De tijd die ik zou besparen door te bewerken zou betalen voor het apparaat voor de eerste bruiloft die ik bewerkte? Rechts?

Soort van…

Hoeveel tijdsbesparing je krijgt, hangt af van een aantal variabelen en elke fotograaf heeft zijn eigen resultaten.

Een deel van mijn Wedding Photography Master workshop gaat helemaal over tijdmanagement en het belangrijk worden om elke minuut op de meest waardevolle manier te gebruiken om zakelijk succes te garanderen. Loupedeck+ speelt hier mooi mee.

In de module Bibliotheek bij het ruimen van een set is Ja Loupedeck+ handig omdat er ster- en kleurvlagknoppen zijn. Maar de cijfertoetsen op je gebruikelijke toetsenbord doen hetzelfde, dus het is niet echt een versnelling op zich.

In de module Ontwikkeling tijdens het bewerken, is dit waar u enige verbetering kunt krijgen. Deze verbetering is groter naarmate u uw Loupedeck+ configureert om algemene taken toe te wijzen aan de aangepaste sleutels.

Dit minimaliseert het aantal keren dat u terug moet duiken naar de ’toetsenbord en muis’-modus in Lightroom.

Elke keer dat je dat doet, neem je een hit, en die hit is meer dan voorheen, omdat je de muis moet oppakken en de aanwijzer moet vinden. Slechts een seconde of twee, maar met 1000 beelden is dat veelzeggend. Dus het minimaliseren van de tijden die je hebt om dit te doen is een heel belangrijk.

De andere variabele is dat de snelheid die u krijgt, afhangt van wat voor soort bewerking u aan een bepaalde afbeelding doet.

Als veel afbeeldingen een preset nodig hebben, met alleen enkele basiscorrecties, dan kun je inderdaad snel door een groot aantal van deze scheuren en ongetwijfeld een vermindering krijgen in de tijd die je nodig hebt om ze te bewerken.

Maar zodra je een afbeelding hebt die een filter moet maken, of een penseel, dan moet je de Loupedeck + laten vallen en teruggaan naar de muis voor die bits.

Het is de verhouding van die twee soorten beeldbewerking die je hebt die de prestaties bepaalt die je in het echte gebruik krijgt.

In mijn geval had ik het gevoel dat ik inderdaad een paar uur heb afgeschoren in de montage van een volledige bruiloftsset, inclusief culling. Dus alleen al op basis daarvan denk ik dat ik de aankoop waarschijnlijk kan rechtvaardigen, hoewel het een onnauwkeurige wetenschap is, omdat ik nog een manier moet vinden om een bewerking nauwkeurig te timen!

Algemene prestaties

Hoewel ik geen nauwkeurige manier heb om dit te meten, heb ik wel het gevoel dat ik sneller bewerk met de Loupedeck +.

Ik vermoed dat ik meer ontwijken en branden doe dan veel fotografen, dus ik moet de muis en het toetsenbord nog steeds veel gebruiken. Maar als je minder doet, dan kan ik me voorstellen dat de tijd die je kunt besparen nog hoger zal zijn.

Wat echter een veel duidelijker voordeel is, is dat je handen zo gewend zijn aan het apparaat dat het een verlengstuk van jezelf wordt. Dit is wat ik echt leuk vind; het feit dat als ik een afbeelding zie, mijn handen naar de juiste controle gaan die ik wil.

Het kost geen tijd of moeite om het te leren, de vaardigheid komt compleet door osmose en doet in stilte zijn magie. In combinatie met de fijnere controle die mogelijk is dan de Lightroom-gebruikersinterface op het scherm, zorgt dit voor een aangenaam apparaat om te gebruiken dat zeker een verbetering is voor uw bewerkingsinstellingen.

Sterker nog, als ik ergens anders op mijn laptop aan het bewerken ben, voel ik soms mijn handen naar waar de Loupedeck+ ‘zou moeten’ zijn om dingen aan te passen.

Zoals een chauffeur op de achterbank die zijn voeten op niet-bestaande remmen plant als ik voor een vrachtwagen uitstap (het is maar één keer gebeurd, oordeel niet!)

Waar voor je geld

Met ongeveer £ 230 heb ik het gevoel dat dit echt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Ik weet dat er een beetje een trend is om geld te besparen door je eigen controller te maken van een midi-oppervlak, maar dan investeer je in plaats daarvan veel meer tijd.

Het is goed verpakt, goed genoeg kwaliteit om er geweldig uit te zien op het montagestation en om ‘ooh’s en ahh’s’ van bezoekers te ontvangen, en het geeft een gulle helpende hand aan mijn bewerking.

Controleer de huidige prijs

Loupedeck+ Beoordeling | Conclusie

Mijn bewerking is consistenter en nauwkeuriger wanneer ik de Loupedeck+ gebruik. Dit alleen al is reden genoeg voor mij om het aan te bevelen. Als het me de tijd bespaart die ik vermoed dat het doet, dan is dat mooi meegenomen.

Wat ik wel weet, is dat als ik op het punt sta om wat te bewerken met mijn laptop, ik naar mijn trainingsruimte en studio ga om de Loupedeck + te pakken voordat ik begin.

Mijn handen verwachten dat het er nu is, en helemaal goed ook.

loupedeck-plus-review-nick-kerk-0009

Loep +

Bewerk foto’s snel en eenvoudig met deze intuïtieve console voor alle belangrijke fotobewerkingsprogramma’s.

Controleer de huidige prijs